Den forvirrede amatør

Jeg har nå hatt akvariet mitt et halvt års tid, og har vært innpå her og spurt om litt forskjellig. Overraskelsene har stått i kø dette halvåret. Jeg er en glad og meget forvirret amatør som stadig lærer noe nytt.

Nå ser jeg at det blir mye gjentagelser i de forskjellige tråder, manglende informasjon og mange løse tråder. Så tenkte jeg at jeg kanskje skal prøve å samle denne galskapen litt. Mest for meg selv, men også for andre hvis noen skulle gidde å svare på mine spørsmål.

Men det er farlig å lære. Nå ser jeg at hvis jeg hadde startet på nytt hadde jeg gjort mye annerledes, valgt en del annen fisk osv. Som nybegynner syntes jeg det var trygt å satse på kjente fiskeslag som jeg visst litt om. Men allerede nå ser jeg at jeg har lyst på noe helt annet. Jeg har også forstått at jeg har gjort en del feil, handlet mer etter impuls enn kunnskap.

Så enten må jeg bli kvitt fiskene og begynne på nytt, eller skaffe et akvarie til. Jeg synes ikke det er riktig å avlive friske fine fisker bare fordi de er "kjedelige". Å selge "bruktfisk" er vel heller ikke så lett, ihvertfall ikke her jeg bor. Og gubben er ikke helt med på tanken om enda et akvarie - han er ikke direkte overbegeistret for det som er her selv om jeg ser at han blir stadig mer interessert.

Nå tar jeg en dag av gangen, tenker mye og så får man bare se hvor jeg havner.

Jeg får vel fortelle litt om hva jeg har, og hvordan det kom i hus.


Jeg har i mange år hatt lyst på akvarie, men gubben min har ikke vært helt med på det. Men nå i vinter fikk jeg endelig viljen min, og det ble kjøpt et 190 l hjørneakvarie. Fisk har blitt satt inn litt etter hvert som sagt uten særlig tanke på hva jeg EGENTLIG ville ha. Det ble kjøpt det trygge og kjente. Sammensetning osv kunne jeg heller ikke så mye om, og jeg må vel bare være glad for at det ikke har blitt noen direkte katastrofer ut av dette.

Nå er akvariet bra fylt opp, antagelig har jeg litt for mye fisk. Selv om det ikke på noen måte ser overfylt ut tror jeg at det er slik. Det er ikke mye stress i karet, fiskene virker å leve stille og rolig uten for mye jaging. Men jeg ser jo at noen har fått litt frynsete haler og finner etter hvert, så noen kamper er det nok selv om jeg ikke får med meg alt. Eller har jeg en finnenapper i karet uten å vite det?

Jeg har 3 ancistrus, en diger, kjempestygg men sjarmerende rugg av en hanne - han heter Æsj og var den første som flyttet inn i akvariet sammen med fru Æsj. Fru Æsj døde dessverre nylig. Jeg vet ikke hvorfor, hun bare døde uten tegn på sykdom eller skade. Jeg har to til som var ganske små da jeg kjøpte dem, men de begynner å bli store og jeg tror det er hunner begge to. Disse har forøvrig ikke fått noen navn.

Så har jeg 9 rødnese- eller rødmunntetra (er ikke helt sikker). De var 10, men en er sporløst borte og jeg antar den ble lunsj for Æsj en dag. Også disse har jeg hatt siden starten.

Jeg kjøpte også 5 øksefisker ettersom jeg syntes de var så tøffe. Jeg ble advart mot at dette var ganske svake fisker som lett fikk sykdommer, ofte blir mobbet osv. Men alle 5 lever, de har vokst og virker å trives. Og jeg er fortsatt veldig fascinert av disse vakre og snodige fiskene.

Da jeg startet opp kjøpte jeg også 2 praktbotia. Det var ingen suksess. Den ene var så slem mot den andre at den turde ikke spise en gang. Ble kjeppjaget så snart den viste seg. Jeg fikk da et tips om at det kunne hjelpe å kjøpe en til så mobberen fikk fordelt aggresiviteten. Så ble gjort, og nå har jeg 3 praktbotiaer som er gode venner og fungerer fint, og som virkelig skaper liv i karet. Morsomme fisker.

Vel, dette var starten. Jeg har mer, men kommer tilbake til dem.



Syns det høres flott ut det du har.
Botiaene skal vel strengt tatt ha større karr, vil nok mange si.
Mine tre lever dog fremdeles godt i 120 literen jeg fikk for tre år siden. Disse ble anskaffet før jeg visste hva peiling var for noe. Jeg kan ikke si at de ser ut til å mistrives hos meg. De vokser relativt sakte her dog. Usikker på om det har med fisken å gjøre, eller at karret faktisk er for lite, noe det jo også i utgangspunktet er. Glade sneglespisere er de iallefall
Lykke til med dine tre


PS: Duu.....bilde av katta mi i avataren din :P
Hei Wargtass. Katten på bildet er Sammy, og han er definitivt min. Men han er trønder ja - adoptert fra FOD Trondheim.


* * *

Det neste jeg så skaffet meg var 2 scalarer. De var ikke så store, og jeg hadde god plass. Nå ser jeg på bare et halvår at de begynner å bli virkelig store. De er nok ikke for store for akvariet nå, men fortsetter de å vokse i samme tempo må jeg vurdere å få solgt dem etter hvert. Jeg vet ikke hvor vanskelig det er å selge store scalarer? Disse to er glad i yngel, og etter at palettciklidene fikk unger har de blitt litt rufsete i hale og finner (jeg tror ihvertfall det er derfor).

Selv om jeg ser at disse blir for store for mitt akvarium etter hvert så klarte jeg en stund etter å kjøpe to til. Disse var bittesmå og veldig pene, og jeg forelsket meg. De bare måtte bli med meg hjem. Nå begynner også disse å bli store. Jeg trodde de ville bruke lengre tid på å vokse opp. Også disse er litt frynsete, men det tror jeg er skylden til de større scalarene, i begynnelsen var det ren mobbing her. Nå har det roet seg der, men finnene er fortsatt litt lurvete. Derfor lurer jeg på om jeg har en finnenapper oppi der?

Så gikk jeg til anskaffelse av 2 penselalgeetere. De har også firedoblet størrelsen sin på de ca 4 mndr jeg har hatt dem. Men nå håper jeg de ikke blir særlig større, tror ihvertfall ikke det.

Jeg blir altså stadig overrasket over hvor fort fiskene vokser. Jeg har hatt i tankene å skaffe et større akvarie etter hvert, men hvis jeg skal følge fiskene bør det skje allerede i sommer. Og nå har jeg verken tid eller råd til det. Jeg så for meg om ett års tid eller noe sånn.....

Ja, jeg har altså et par palettciklider oppi der også. De har (hadde ihvertfall) på sitt andre forsøk fått fram 2 unger. Denne familien bor bakerst i karet bak en lavastein, og jeg ser dem egentlig ikke så ofte. Fru Palett har jeg skrevet litt om i en annen tråd her, hun har antagelig vært i kamp, for hun er litt misformet i munnen og ene øyet. Men hun lever og spiser, og virker ikke å lide på noen måte. Det eneste er at hun virker roligere enn hun var før, gjemmer seg mer i plantene.

Nå skulle en tro det er fullt i karet. Men jeg klarte å kjøpe 3 dvergciklider, en han og to hunner. Disse virker ikke å trives noe særlig, men de er da der. De er også veldig rolige og står mye inni plantene. Jeg vet ikke om det er normal adferd for dem? De er veldig små fortsatt, virker som de er de eneste som vokser sakte.

Til slutt slapp jeg oppi en raring. Jeg tror det er en rødfinnet-labeo (er det noe som heter det?) Den er en kjempefin fisk ihvertfall.
Litt forvirret ?????

Ser av ditt første innlegg at du har 9 Rødmunnstetra. ++++++
"22/6-11 :, "Jeg har 3 ancistrus" "Jeg kjøpte også 5 øksefisker"
" og nå har jeg 3 praktbotiaer " " Nå er akvariet bra fylt opp"
23/6-11: "Det neste jeg så skaffet meg var 2 scalarer."
"Så gikk jeg til anskaffelse av 2 penselalgeetere."
"Ja, jeg har altså et par palettciklider oppi der også"
..."Men jeg klarte å kjøpe 3 dvergciklider....."
" Til slutt slapp jeg oppi en raring. "
Jeg jar faktisk bare ett forslag til deg : Kjøp flere akvarier !
Profil
Legg dette ut på din profil, da blir det lettere for andre å
komme med råd....... Det er Faktisk info i for mange innlegg
før man kan komme til en slags konklusjon om hva som passer
sammen .........PS ! Tror nok du kan beholde Praktbotiaene
i 2-3 år enda, fordi de vokser svært sakte.....
"....skaffet meg var 2 scalarer" Dette kan bli et problem.
En ting til
Ser at du ikke har noen bunnfisk(Ancistrus ekskludert), du
burde skaffet noen Coryer/Sandsnegler/Kuhliier..... Noen bør
gjøre den jobben også......
Altså....... Hvis du har sand.
Jeg har grus i akvariet mitt, men jeg har sand som jeg fyller opp og lager en liten "sandbanke" et sted. Dette forsvinner jo gjerne i grusen når jeg roter oppi der med slamsugeren, så da lager jeg til en ny. Dette er en av de tingene som jeg angrer på i dag - at jeg valgte grus i stedet for sand. Og gradvis skal jeg prøve å skifte det ut. Noen full utskifting tror jeg ikke jeg orker jobben med nå, det får man ta når akvariet skal tømmes helt og "totalrenoveres".

Ja, jeg vet at jeg antagelig har for mye fisk. Og jeg har planer om å kjøpe et akvarie til. Men jeg trodde at jeg hadde bedre tid på meg. Jeg får vel bare være nøye med vannskifter og gjøre så godt jeg kan med disse fiskene. Jeg har som tidligere nevnt lyst til å kvitte meg med scalarene, de har vokst for fort for meg. Men å selge store scalarer med frynsete finner er kanskje ikke så lett? Også er det jo egentlig bare dem som går høyt i akvariet. Jo, øksefiskene er oppi der, men de gjør lite ut av seg til man nærmest setter nesa på glasset. Jeg er egentlig ingen stor fan av scalarer, men det var så tomt i øverste sjiktet, det var derfor jeg valgte dem.

Ja, jeg er sikkert en dyremishandler og en idiot og det som verre er, for jeg var bevisstløs i gjerningsøyeblikket og tok imot to juvelciklidebarn. Jeg trodde fullt og fast at disse var av samme kjønn, og jeg trodde også disse ville bruke litt tid på å vokse opp. Men nei da, etter bare ca 2 mndr var de voksne, og den ene la en haug med egg på søndag. Det var da jeg ble bekymret. Jeg har ikke ønske om, og langt mindre plass til, en flokk juvelunger. På tirsdag flyttet de alle eggene (regner med de klekket da) ned til rota av ei plante der de hadde ryddet grus en stund. Ettersom jeg har lest så har de dem liggende der noen dager til yngelen blir frittsvømmende. Men jeg ser ikke at de vokter dette stedet noe særlig. De står der en del, men så tar de seg turer rundt i karet, og de virker meget avslappet - ikke aggressive. Så nå håper jeg at det ikke ble noe av disse eggene/ ynglene. Og en ting er sikkert, ihvertfall en - kanskje begge - disse skal ut! Men jeg vet ikke helt hvor jeg skal gjøre av dem. Også er de jo så pene!

Forhåpentligvis er jeg ikke så mye dummere enn andre nybegynnere. At jeg ikke er den første som ikke reagerte på at det ble mye fisk før det var for sent. Jeg så på hvordan akvariet så ut, om det virket å være god plass. Jeg hadde aldri hørt om regnestykker med cm fisk mot liter vann osv. Fortsatt vet jeg ikke hvordan man regner ut dette. Men gjort er gjort. Og fiskene virker ihvertfall å trives - det er det viktigste.
Det er godt man kan lære av sine feil, og så lenge man ønsker å rette opp, så går det nok fint

Den regelen med cm fisk i forhold til liter er omdiskutert, og umulig å få noe fast på. Har lest en regel om fisk i forhold til overflate på akvariet (gassutveksling), men husker ikke helt hvordan denne er. Det viktigste er at det er nok oksygen i vannet, og at filteret har stor nok kapasitet til å omdanne alt avfallet. Og har man mye fisk må en bytte mer vann enn om en har lite, for å holde vannkvaliteten oppe.

Du får nok kontroll på alt snart skal du se

Det er et par butikker i Trondheim som tar inn privatdrettede fisk ja, nettopp fordi disse ofte er av bedre kvalitet. Men butikkene i TAM/ Tropehagen-kjeden gjør det ikke.
Nå ser jeg med stor glede at juvelene ikke lenger passer på den gropa de flyttet yngelen til. Regner derfor med at scalarene har ordnet problemet for meg denne gangen.

Så blir nesten prosjekt å få omplassert disse juvelciklidene.....
Jeg tror jeg besvimer her.

Jeg har kanskje funnet nye eiere til juvelciklideparet. Dette fortalte jeg gubben da han kom fra jobb.

Hvorpå han utbryter: Hvorfor det? Det synes jeg ikke. Da får vi heller kjøpe et akvarie til.


Gubben min som er totalt uinteressert i akvariet.....
Så flott! Fort deg og kjøp nytt akvarie ;D
Disse gutta er jo så greie, kanskje de ser at akvarium er bra for oss ;o)
Jeg merket han ble litt mer interessert da palettene fikk babyer, han syntes det var utrolig fascinerende. Og da paradisfiskene fikk unger ble han jo veldig revet med, og han bestemte at vi skulle kjøpe et eget yngelkar. Jeg forstår jo at han synes det er gøy med yngel osv, man at han skulle bry seg om hvilke voksne fisker som går i karet, det er liksom litt mer enn jeg forventet.

Vi får se når han får feriepengene, om han fortsatt mener det.

Hvis - og bare hvis - det blir et nytt akvarie her vil jeg gjerne få litt råd av dere veteraner. Jeg har da lyst på et med sandbunn. Og jeg har lyst på killi..... Jeg har sett noen fisker i dyrebutikken som jeg likte, men jeg husker ikke navnet på dem. De ligner litt på coryer, men er litt større (lengere), bredmunnet med store barter. Grå, finnes både i lys og mørk, litt flekkete. Ganske dyre var de også. Jeg må finne ut hva de heter, om de kan bo sammen med killi, og om noen kan flyttes over fra det store akvariet for å frigi litt plass der. Hvor stort bør dette evt nye akvariet være tro? Jeg har en fin plass for det, men alle standardakvarier er for høye. Det er et smalt vindu oppe på veggen, og det må få plass under vinduskarmen der. Så her må man bruke fantasien.

Men det gjenstår altså å se om gubben virkelig står for det han har sagt. Jeg har egentlig mine tvil......
Hvor høyt er det opp til det vinduet da? Du trenger jo ikke kjøpe med skapet til akvariet, men bygge noe selv, eller kjøp noe solid i passende høyde. Og har du først muligheten, så kjøp det største karet du har plass til ;D
Du kan jo bestille et helglassakvarium med spesielle mål (altså lavere enn standard) for å få det under vinduet. Det betyr sannsynligvis at du må gi avkall på scalaer, men eller er det mange fisk som ikke har behov for særlig høyde. Viktigere enn stor høyde er stor grunnflate, fordi det også gir stor overflate for surstoffutveksling luft/vann. Dessuten bedre svømmeplass. Filter etc. kan settes til side og nedenfor akvariet, det må ikke nødvendigvis stå rett under.

Litersyken ser ut til å utvikle seg hos enda et medlem! Egentlig ikke litersyke, det er bare en nødvendig følge av at det er så mange fisk man gjerne vil ha. Hvis du kommer dit at du ønsker rene artskar (en art i ett kar) er det at det tar skikkelig av. Velkommen etter.
530
Litersyken ser ut til å utvikle seg hos enda et medlem! Egentlig ikke litersyke, det er bare en nødvendig følge av at det er så mange fisk man gjerne vil ha. Hvis du kommer dit at du ønsker rene artskar (en art i ett kar) er det at det tar skikkelig av. Velkommen etter.



Tusen takk - virkelig beroligende..... ;ø)


Vi bygde på huset i fjor, men jeg tok ikke høyde for litersyken, så det stopper seg snart selv dette her. Men det hadde nok vært fint med et akvarie under det vinduet. Det er ikke så veldig lavt, men standardakvariene med understell blir ca 10 cm for høyt tror jeg at jeg regnet ut. Så det er en mulighet å kjøpe kar uten skap, og finne et lavere eller rett og slett la gubben lage et. Men det er det da, at jeg har lyst på et litt stort et - og det koster flesk. Det haster heldigvis ikke på dagen så jeg kan se meg litt rundt.

Jeg har vel ikke nevnt Fillefrans her. Han er en rød kampfisk som lever late dager i et lite akvarie på spisestuebuffeten. Han er yndlingen til gubben min. Og gubben har så lyst til å gi han en dame. Han synes Fillefrans ser så ensom ut. Men jeg vet ikke om det er så lurt da. Blir vel sjelden suksess å la dem bo sammen? Nå er jo denne kampfisken fredelig anlagt vil jeg tro, han bodde en periode sammen med to paradisfisker - uten store gnisninger. Men kampfiskhunnen kan vel være ganske hissig hun også? Og Fillefrans vil kanskje reagere annerledes på en frue enn han gjorde med paradisfiskene?
I helga har jeg prøvd å lese meg opp på killi. Men der er det mye forskjellig informasjon ute og går. Noen steder står det at de må leve alene, andre steder at de fint kan gå i et selskapskar. Jeg blir litt forvirret, det må innrømmes.

Jeg har sett på en brukt 220 liter i helga. Men jeg vet ikke hvor gammelt det er, og er usikker på hvor trygt det egentlig er å kjøpe det. Kunne egentlig tenkt meg et 300 liter hvis jeg først skal kjøpe et til. Men å kjøpe nytt er jo så dyrt.

Men så var det det at jeg har så lyst på killi. Kan de gå i en 200-300 liter med div annen fisk?

Nå så jeg noen som hadde dem i 20 liter. Jeg har jo en 20 liter med paradisyngel. Når de har vokst opp kanskje jeg skal ta killi der?

Hmmm. Det er mye å tenke over når litersyken slår til!
Nå vet jeg hva de heter de fiskene jeg ble så fascinert av.... Det er Megalechis thoracata.

Fikk et bra tilbud på en 180 liter som stod i butikken. Egentlig kunne jeg tenkt meg et litt større hvis vi først skal ha et til. Tenke litt til ja.
Har akkurat matet paradisyngelen. Jeg har vært så bekymret ettersom de vokser så sakte. Det er egentlig bare en som har vokst det jeg vil tro er normalt, to har vært midt i mellom og resten bittebittesmå. Men nå ser jeg at det har skjedd noe, flere har vokst - mye. Den største er nå en liten paradisfisk, blå og vakker. De to neststørste begynner også så vidt å bli blå. Og de bittebittesmå har blitt større selv om de fortsatt er grå rumpetroll. Litt vanskelig å fintelle, for det begynner å bli fart på dem. Men jeg tror det er ca 12 der. Det er jeg fornøyd med. Første gang jeg prøver å få fram yngel, ingen forberedelser og veien har man lært mens man har gått. Morsomt er det ihvertfall.
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap