Flisby engelsk sjøsten 2-3 mm - testing og fakta - ph/kh

Jeg har foretatt en ganske grundig analyse av Flisby Engelsk Sjøsten 2-3 mm som selges i endel forretninger rundt omkring. Grunnen til at jeg har gjort dette er de problemer med PH/KH som jeg har hatt i et lite 63L akvarium som ble satt opp sent ifjor.

Problemstillingen: Vannet i min kran er pH:8 GH:4 KH:2,5. Disse verdiene har jeg fått konsekvent i hele perioden målt i vann som har stått litt. (ph er litt laver akkurat når det kommer ut av kranen). Vann i akvariet vil (etter at det var innkjørt) senke seg langsomt imot ph 7,5 og KH øker langsomt. GH økte med 0,5 til 1 i døgnet. Vannbytter holdt KH og GH i sjakk men pH ønsket definnitivt å være rundt 7,5. Noe buffrer... Det var ingen mystiske steiner eller ting i akvariet. Kun sand, 8 planter og 5 små fisk og 6 reker.

Neste fase: La oss tilsette litt CO2. Laget en DIY løsning med 6 dl sats og en liten keramisk difusor under utblåsningen fra filteret. ph legger seg på 7,5 (buffer igjen) KH og GH går i taket. Filteret tettes av rød silt og det blir oljefilm på overflaten. Jippi!

Etter massiv googling virker det som at det er en betydlig mengde folk som har opplevd varianter av denne problemstillingen med grus de beskriver som Engelsk sjøsand eller elvegrus.

Jeg har bakgunn med kjemi, biokjemi og biologi fra universitetet og tenkte at dette kanskje kunne komme til nytte. Her er mine forsøk:

Forsøk 1:
Glass med vann, Glass med vann og sand, glass med vann, sand og eddik (ph 3). Lot stå i 2 dager. Resultat: Rent vann ingen endring. Sand og vann har noe økt KH og GH, edikk, sand og vann har ph 7,5 (!) KH 12 og GH 15. Konklusjon: Sanden er en meget kraftig buffer og løser seg opp.

Forsøk 2:
100g renset sand, 3dl 15% Saltsyre. Ekstrem bobling med seige (!) brune bobler. Kraftig lukt av hydrokarboner (Olje?). Rører til det ikke bobler mer. Vannet er kraftig rødoransje (samme farge som silt som tetter filteret) med flakete film (som i akvariet bare kraftigere). Skyller og tørker. Veier. Resultat 65g. Konklusjon: Svært lite syreresistent stein som slipper masse mineraler ut når den løser seg. Høyt kalk innhold. Sansynligvis oljeforurenset (Fra en strand kanskje?)

Forsøk 3:
Sand i et glass med lokk og en neodyn magnet. Resultat: Ganske mye sandkorn og støv som er festet på magneten. Konklusjon: mye jernholdig stein og andre jern forurensninger. Stein med jern er naturlig men jern spon er forurensning.

Konklusjonen totalt må være at dette ikke er en sand egnet til bruk i normale akvarier. Den er svært kalkholdig, lettløslig i surt miljø og forurenset med olje og metaller. Det eneste positive jeg kan si er at hvis du ønsker å ha ph 7,5 og hardt vann så er den helt konge. Når man googler Flisby AB og ser at de er hagestein leverandør så sier vel det også litt.
Jeg vil bare for orden skyld nevne at fisker og reker har det flott og at de nå har både rot og steiner og at alle andre vannverdier er optimale. Plantene derimot er en annen historie.

Planlegging av substrat-skifte er på gang og denne gangen blir det nok ikke helt tilfeldig hvilken sand som havner oppi.....
Kjempeinteressant !

Skummelt at det selges saker og ting i akvariehobbyen som ikke er testet og utprøvd på noen som helst måte.

Kunne du tenke deg å gjøre det samme med Biltema sand? Dette er jo en sandtype som "alle" bruker, og å teste ut noen av egenskapene vil være matnyttig for mange. Sanda var jo opprinnelig ikke tenkt til bruk i akvarier.

Tommel opp for dagens (nattens) mest interessante innlegg :o)
Zacken
Konklusjonen totalt må være at dette ikke er en sand egnet til bruk i normale akvarier.

Eg betviler på ingen måte dine testresultater, da det/du virker meget grundig. Selv er eg også kjemiutdannet, men eg har aldri "forsket" på dette.

Vannverdiene dine virker å være helt "tyske", så muligens det spiller inn på konklusjonen din.?
Uansett; denne grusen må skylles til det kjedsommelige. Etter det er min soleklare mening at denne grusen er meget velegnet til de fleste av våre kar. Normale vannbytter sørger hos meg (pH 7,0 utav kranen) til problemfrie vannverdier.

Eg har akkurat levert inn et førstegangsoppdrett i Norge på en L-malle som har levd på denne grusen, så eg frykter ikke for denne grusen til mitt bruk i hvert fall.
Donald
Vannverdiene dine virker å være helt "tyske", så muligens det spiller inn på konklusjonen din.?

Vannverdiene mine er vel helt Osloske . Oslo kommune justerer alt vann til pH 8 for å spare ledningsnettet.

Donald
Uansett; denne grusen må skylles til det kjedsommelige.

Og etter at den er skylt helt ren blir den "skitten" igjen. Den løser seg opp..
Donald
Etter det er min soleklare mening at denne grusen er meget velegnet til de fleste av våre kar. Normale vannbytter sørger hos meg (pH 7,0 utav kranen) til problemfrie vannverdier. Eg har akkurat levert inn et førstegangsoppdrett i Norge på en L-malle som har levd på denne grusen, så eg frykter ikke for denne grusen til mitt bruk i hvert fall.

Som sagt: Fisker og reker har det topp men jeg ville gjerne hatt noe surere vann for plantenes del. Jeg vil også helst slippe organisk/olje-film og vil også helst slippe tett filter hver annen dag. Disse tingene kan jeg ikke oppnå med denne sanden.
Jeg har nesten bare kar med lav ph (6-6,7), så her ville den grusen være fullstendig ubrukelig...
Zacken
......og forurenset med olje og metaller......


Jeg tviler på at denne grusen er forurenset med olje ettersom det lever levende vesener i akvariet ditt som har det aldeles utmerket. Den "oljehinnen" du observerer på vannoverflaten er heller en jernforbindelse. Vannpytter med slike hinner kan man finne på steder der grunnen inneholder mye jern og kan ligge lagt unna steder der mennesker har forurenset grunnen. Denne grusen inneholder derfor sikkert en god del jernforbindelser.

Ellers ser jeg på forsøket ditt som meget interessant, og et fint bidrag til forumet.
Test med svovelsyre (sera ph minus)?
Hei! Dette var interessant lesing.

Jeg har engelsk sjøsten/elvegrus i mitt 54-liters kar, etter anbefaling fra en dyrebutikk. Har målt pH 7,5 i springvannet flere ganger, og når jeg tester akvariet går det som regel opp mot 8. Jeg fjernet to kalkholdige steiner (kjøpt i den samme dyrebutikken…) uten at dette hjalp. Så ble jeg rådet til å bruke Sera PH minus, men pH stiger alltid tilbake til 8.

Til slutt kom jeg på idéen å teste grusen ved å dryppe Sera pH minus (svovelsyre) på den. Da jeg dryppet dette på tørr grus, boblet og skummet det voldsomt. Nå skal jeg uansett kvitte meg med denne grusen. Men for fremtiden, tror du dette en like god test for kalk som saltsyre og eddik, slik jeg har forestilt meg?
Fixus
Til slutt kom jeg på idéen å teste grusen ved å dryppe Sera pH minus (svovelsyre) på den. Da jeg dryppet dette på tørr grus, boblet og skummet det voldsomt. Nå skal jeg uansett kvitte meg med denne grusen. Men for fremtiden, tror du dette en like god test for kalk som saltsyre og eddik, slik jeg har forestilt meg?


Svovelsyre bør vel funke det og.
Seeing is believing
Her er en liten video av saltsyre eksperimentet. YouTube støtter ikke lukt så dere får bare tro meg når jeg sier at dette lukter koks. Som Tove H sier kan det være noe jernforbindelser også Jernklorid burde være en het kandidat i såfall. fargen er ihvertfal riktig. Men jernklorid lukter ikke koks.

Snurr film!

Nå er jo denne reaksjonen ekstrem men akkurat det samme vil skje hvis man prøver å senke pH i et akvarium med denne grusen bare langsomere. Syren nøytraliseres, grusen løser seg opp og "guggen" du ser på videoen havner i tanken. Kalkstein har jo sine bruksområder men dette er noe annet. Hvis man for eksempel har høy pH vil jo denne grusen være mer stabil.

Jeg er ihverfall overbevist om at jeg ikke skal bruke denne sanden.
Æsj, det der så virkelig hæslig ut...
Jeg tok denne denne testen for mange år siden, og det kokte rimelig bra, ja.
Jeg fikk for høy pH i det karet hvor jeg hadde engelsk sjøsten, og den ble byttet ut - og jeg har aldri brukt den siden. Jeg kan ikke huske det var ojle-film og koks-lukt i karet.
Zacken
Jeg er ihverfall overbevist om at jeg ikke skal bruke denne sanden.


Da er det i et hvert fall to av oss! Glimrende presentasjon av et, for mange, tvilsomt produkt. Med Apistogamma i karene og pH fra knapt 4 til rundt 6, ville dette være tilnærmet katastrofe. Rent bortsett fra at grusen er for grov.

Kan du teste for Fe?
Huff da Jeg har apistogramma cacatouides med yngel i et kar med engelsk sjøsten.
Ph:7,7
Gh:6
Nitritt: 0
Vil si at fisken trives for de har som sagt unger,for andre gang men egg ble spist første gang.Yngel vokser fort og ser helt normale ut.
De voksne har vokst bra og farger og finner strekker seg lengre og lengre.Runde og fine over magen.Har kikka flere timer med forstørrelsesglass og virkelig fått sett skikkelig på fisken og de er helt strøkne så langt jeg ser.
Så så veldig farlig kan vel ikke den grusen være????
Får også nevne at jeg har engelsk sjøsten i alle mine 6 kar,vel og merke 4 med malawi så da passer det vel litt bedre for dem men alikevell så har jeg fine stabile vannverdier nå og har hatt over lang tid.
530
Kan du teste for Fe?


Jeg testet Fe i glasset med vann og uvasket grus som har stått i fem dager: 0 mg/L
Testet også i akvariet som har stått 7 dager siden siste delevann bytte: 0,1 mg/L
Fe påvirkning fra grusen er mao minimal.
Abboren
Vil si at fisken trives for de har som sagt unger,for andre gang men egg ble spist første gang.Yngel vokser fort og ser helt normale ut. De voksne har vokst bra og farger og finner strekker seg lengre og lengre.Runde og fine over magen.Har kikka flere timer med forstørrelsesglass og virkelig fått sett skikkelig på fisken og de er helt strøkne så langt jeg ser. Så så veldig farlig kan vel ikke den grusen være???? Får også nevne at jeg har engelsk sjøsten i alle mine 6 kar,vel og merke 4 med malawi så da passer det vel litt bedre for dem men alikevell så har jeg fine stabile vannverdier nå og har hatt over lang tid.

Nå er vel stabile verdier ofte like viktig som riktige verdier og med den buffer kapasiteten blir det ihvertfall stabilt. For meg ligger problemet i at dette skal være et planteakvarie med CO2, men med galloperende KH blir det vanskelig å justere tilsettningen. Vil jo gjerne ha litt fisk oppi der også og de liker ikke å svømme i Farris for å si det sånn. Også er det jo biefekten av at grusen løser seg og tetter filteret.
Er vel egentlig redd for at akvariehobbyen begynner å helle mer og mer mot det at alt skal være så perfekt til enhver tid og at hvis noe går litt uttafor det helt optimale så ender det sykdom eller værre.Kan sammenlignes med hvordan mange oppdrar sine barn nå tildags.Ikke får de klatre i trær for de kan falle ned,ikke bad der for du kan drukne eller bli forkjøla,kjemperedde for hva som helst av bakterier o.l ,ikke spis det og det for du kan få litt fett på sidebena, osv osv så til slutt ender det med at ingen klarer å klatre i det treet osv.
Det jeg egentlig mener da med dette rotet mitt er at de fleste fisk har en veldig god egenskap til å tilpasse seg.Er vel ikke mange steder her i verden hvor vannverdier er prikk like gjennom hele året.
Så hvis vi hele tiden skal etterstrebe at verdier er helt stabile hele tiden så vil vi også etterhvert skape fisk som ikke klarer å leve i annet enn helt stabilt vann og da vil jeg tro at det vil føre til enda fler nybegynnerfeil kanskje? Fler fiskedød o.l.

Håper noen skjønner hva jeg mener og det er ikke ment som noe angrep på noe eller noen Bare lufter det til tider rotete huet
Abboren
Det jeg egentlig mener da med dette rotet mitt er at de fleste fisk har en veldig god egenskap til å tilpasse seg.Er vel ikke mange steder her i verden hvor vannverdier er prikk like gjennom hele året. Så hvis vi hele tiden skal etterstrebe at verdier er helt stabile hele tiden så vil vi også etterhvert skape fisk som ikke klarer å leve i annet enn helt stabilt vann og da vil jeg tro at det vil føre til enda fler nybegynnerfeil kanskje? Fler fiskedød o.l.


Jeg ser nok verden veldig som deg. Mitt motto når det gjelder akvariehold er "Keep it simple, stupid!" (KISS). Men skal jeg lage et flott planteakvarie så må pH litt ned fra de 8 som kommer ut av kranen og for å ikke lage det komplisert (i lengden) prøver jeg å finne ut hvilke enkeltfaktorer som hindrer meg. Forskning synes jeg er morro. Resultatet er at jeg nå oppnår å holde det enkelt og slipper masse tilsettninger og kompliserte vannskifte prosedyrer.

Når det gjelder barn så kan jeg forsikre om at jeg synes barn skal være "frittgående". Få dem opp i trærene så fort som mulig!
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap