Redningen for cyanobakterier er her! (side 2)

Sukk, jeg leter også etter en "mirakel"kur for her fungerer ingenting!

Jeg har ikke så mye av den, det er ikke store flater - men den legger seg som et slør på bestemte steder i javamosen. Jeg klipper av, slamsuger, tar bort store deler av mosen - men den dukker jaggu opp ett døgn senere igjen.

Den ligger også som "snøflak" i bunnen, det ser ut som det blir akutt-bga der maten drysser ned ....bare at jeg mater ikke så mye at fiskene ikke hiver det innpå på et par sekunder.

Eplesnegler har jeg også prøvd, gitt. De spiste vel litt, (fikk ikke noe spes annet) men når den hele tiden kommer tilbake hver dag så hjalp det ikke.

Mørklegging gjorde ingenting, vannbytter gjør det nesten bare verre vil jeg tro (den forstyrres og flyttes muligens?) nå har jeg akvariet TJUKT med hornblad, egeria densa og limnophila sessiliflora, det er såvidt ikke fiskene må klatre over plantene for å få plass men neimen om BGAen bare flirer rått og kjører på okke som.

Det er bare 110 liter og jeg bytter 30 liter hver uke og har minimalt med fisk. Jeg tilsetter ikke greier i hytt og pine, bare en liten dæsj eikebarkekstrakt for å få ned PHen til rundt 6. Denne BGAen har jeg slitt med i månedsvis. Det eneste "positive" er at den penselalgene ikke sprer seg lengre. De sitter som store dotter inni mosen og på pumpe"huset" men de har ikke blomstret opp lengre.

Sukk! Spent på å høre hvordan det går med disse kurene, spesielt den fra Esha!
Linda W
Nevner i farten også at ikke alle slimete greier er BGA, det finnes ufattelig mange algearter i all verdens former, en enkel test er å strø sukker på. BGA blir gul av det iflg Kyrre Siljan...

Og strør man salt på, blir den rødlig og dør

Ja, det gjør den faktisk. Den tåler ikke salt og dør i løpet av få minutter. Derfor kan salt fungere som metode hvis man har en eller to separate og ikke altfor store flekker med BGA. Ta saltkornene mellom tommel- og pekefinger og knip sammen, senk hånden under vann med til flekken med BGA og strø over saltkornene forsiktig. Gjenta om det trengs mer salt. Prøv deg frem, tror ikke det er nødvendig at BGA-flaket er helt dekket med salt, det holder nok med litt lett strøing

Bare pass på at ivrige fisk ikke svinser innom og prøver å spise saltkornene før de er oppløst...
mmm Cyano dør ikke av salt, den går bare over til å bli saltvannsvariant,. Cyano er en av få Bakterier som faktisk lever i begge typer vann,til og med i og nær varmekilder i vulkanske områder. så nei Salt vil ikke ta kålen på cyano bakterien direkte, den vil kansje få den til å løse seg opp, men den kommer tilbake.
I saltvann er cyano oftest rød(rødbrun) på farge, i ferskvann er den blågrønn.
Du finner cyano bakterier nermest overalt , i jord, vann og hav. så nei salt tar ikke knekken på cyano. Men plantene dine kan tå kvelden .
Beste måten å få bort cyano på er, vannbytter, og rense bunnlaget hvor den vokser med en hevert klokke slik at man får bort næring som ligger i blant sand og stein.
andre måter er bruk av feks chemi clean, eller andre midler som skal hindre at denne bakterien får feste seg og gro. Siden denne bakterien oppfører seg som en alge,har den også fotosyntese,og trenger lys for å vokse. Så man kan mørklegge karet i noen dager,så vil cyano veksten ha gått tilbake,men du er ikke kvitt selve problemet uten å ha tatt ut cyano fra sanden eller karet.straks lyset kommer tilbake vil den kunne vokse frem igjen.
lure tips altså er: ha gode vannbytte rutiner ,vannbytter sørger lave verdier av næring i karet,ikke fore for mye,dvs at la ikke for rester ligge på bunnen av karet uten at du ser at det blir spist opp.
La ikke døde organismer ligge å råtne i karet, det være planter,eller fisk,dette fører til at alger vil kunne vokse. Ha nok planter.Jo mere hurtigvoksende planter, jo mindre næring blir det til algene. Ha rett lys, skift lysrør med jevne mellomrom.Bruk egnete lysrør som ikke fremmer algevekst.Husk på at lysrør bør helst skiftes hver 6 mnd, da lysrørene ofte skifter farge temperatur(Kelvin).Ikke ha for mange fisk i et akvarium,husk på at et akvarium er et lukket system,og det lett hoper seg opp med næringstoffer fra dine innbyggere,fisk tisser og bæsjer i det, og da blir det mat for planter og alger,og det hjelper lite om man har for mange fisk i akvariet om man ikke har tilstrekkelig med filtrering og sirkulasjon,så overdimensjoner filter om man har mange fisk, heller det en for mye fisk i karet. Oftest skyldes altså synlige Cyanoangrep, rett å slett for lite sirkulasjon,med dårlig filtrering,gamle lysrør og mye gammelt for og slam som ligger på bunnen og gjerne litt formange fisk.
Det er det jeg har lest i artikkelen Salt mot blågrønnalger av H. Støre Andresen. Han gikk vel for å ha ganske god peiling på det han uttalte seg om innen akvaristikk, såvidt jeg husker (han er ikke aktiv her lenger).
Men det må være flere faktorer som spiller inn? Mine lys er fra november 2012 (lifeglo), og som sagt så er det ikke mange fisk, ukentlig vannbytte og stappfullt med hurtigvoksende planter. Alikevel er det områder hvor jeg hele tiden får BGA. Heller ikke planter og annet som ligger og råtner. Verst er en spesiell plass i javamosen men det nytter ikke hvor hardt jeg klipper den med saksa, det dukker opp igjen.

Har foresten også latt planter ligge i "saltbad" noen dager hvis jeg skal flytte de til et annet akvarie. BGA-lukten får jeg ikke bort fra de, men algen ser ut til å "skli" av og oppløses. Har ikke BGA i de andre akvariene.
Mange BGA er anaerobe, dvs at de ikke bruker oksygen, så da vokser de gjerne der det er lite sirkulasjon og oksygen i akvariet.
Har lest meg blå på Cyano,!! Og som jeg skriver tidligere, du dreper ikke BGA(CYANO) med salt.Men du får teppet som den produserer til å forsvinne,løse seg opp og lettere kan fjernes.
Cyano lever i både saltvann og ferskvann, i jord og i og rundt varme kilder.Så man kan umulig drepe den med bare salt ,siden de er så iherdig og naturlig rundt oss.

At den blir rød er ikke ensbetydene med at den dør.

I saltvann så er BGA oftest rød på farge,men kan også opptre i den mere grønn blå varianten.

har slitt med BGA i saltvannskaret i over et år,og hadde saltvann drept disse så hadde de aldri oppstått der.

En ting BGA ikke liker så godt er faktisk renhold,og friskt vann og sirkulasjon.

Eneste produktet jeg kan sverge til som fjerner BGA er Chemi clean.Det dreper alt av bga i karet.Men det kommer oftest tilbake om man ikke gjør noe med årsaken til at de vokser i utgangspunktet.


BGA i saltvann
[External Image]

BGA i ferskvann
[External Image]


same shit diffrent color.
BGA bakteriene som vokser i ferskvann er ikke de samme som vokser i saltvann, så det er sannsynlig at salt dreper de som plager ferskvannakvarier.
Utdrag fra wikipedia.
Blågrønnbakterier omfatter ca. 150 slekter med 1 500 arter. De lever i ferskvann, brakkvann, saltvann, i og på jord og på fuktige klipper.

Er det noen mulighet for å finne ut hvilke slekt/art som vokser i akvarium?
Finner man ut det så vil det vel være lettere å finne en kur eller??
Det finnes en kur som tar den. chemi clean heter den..
sagt det mange ganger allerede.


http://boyd--enterprises.com/chemiclean/

den tar kålen på den,og fjerner den uten å skade det andre i karet, det være planter,fisk, reker, koraller ol.

kan brukes både i ferskvann og saltvann.

sånn,. løp å kjøp
Skal finne det ut om 3 år når jeg har tatt bachelorgrad i bioteknologi!
Var det ikke noen som hadde skrevet noe ang fargen på disse bakteriene? At om de var irrgrønne så kom det av en ting, nærmere blå, noe annet, turkis osv.
kan nok stemme det,. de får vist litt farge etter hva slags næringstoffer de får i seg og vannkvaliteten,.

røde/brune er de i allefal mest vanlig i saltvann.

grønn/blå i ferskvann.

slimete og ekle uansett, farge spør du meg, kveler plantene og korallene og stinker øgly på lang vei.

Ser at tråden er gammel men, jeg har slitt med store mengder cyano i over to år nå i alle akvariene mine. Jeg har prøvd allt. Også easylife og happylife. Men det eneste jeg ikke har prøvd er å tilsette nitrogen. Jeg begynner å tro at dette kan funke siden jeg alltid har hatt lite nitrat i karene mine. Men istedenfor å tilsette nitrat, kan jeg ikke heller tilsette ørsmå mengder salmiakk. Da får jeg jo forbedret bakteriekulturen også, som sies å være en faktor til cyano. Så hva tror dere? Er det mulig å tilsette små nok mengder salmi til at man ikke skader fisk? F,eks en halv dråpe hver dag på et 300liter.
Nei. tror ikke ammoniakk er noen god løsning. Det gir dessuten ikke nitrat, som er det som ofte mangler. Filterbakteriene vil heller ikke "forbedres", er karet innkjørt er det innstilt på karets biologiske belastning. Hvis filteret fungerer (altså null ammoniakk og nitritt) er det ingen ide å bruke mer ammoniakk når det er fisk i karet. Fiskene har høy toleranse for nitrat, men lav toleranse for ammoniakk.

Som alltid er det snakk om å bli bedre på å dyrke planter. I tillegg er det, som tidligere nevnt, slik at de fleste BGA er anaerobe og de trives derfor best i områder med dårlig oksygensetning. Senk pH et par tiendedeler og sørg for oksygenrikt vann med god sirkulasjon. Hvis karet og/eller filteret har mye biologisk forbindelser i form av avfall (dårlig med vannbytter og slamsuging) bruker karet også adskillig mer oksygen på å bryte ned dette. Da kan vannet bli oksygenfattig selv om det er god overflatebevegelse.
Det som er problemet er at jeg har prøvd alt dette uten å lykkes, Phen har jeg ikke senket s veldig, men jeg har holdt den på under 7,5 ihvertfall. Jeg hadde en periode hvor jeg slamsugde annenhver dag. Nå gjør jeg det ca hver femte dag med så lite vannbytte som mulig, og det verste er at det faktisk nesten alltid er mye detritus og humus hver gang, og det uten at så mange planter har råtnet der. Jeg regner med at det kommer av døde cyanorester som blir for for ny cyano i en evig ond sirkel uansett hvor mye jeg fjerner. Så det eneste logiske jeg kan komme på er at nitraten er for lav slik at cyanoen stadig lever på sitt eget biologiske avfall og fosfor/mikronæring fra fiskefor jeg tilsetter miljøet. Nitrogenen får den jo ubegrenset av fra atmosfæren(noe som gjør at den får overtaket i nitrogenfattige miljø) Så derfor har jeg veldig lyst til å tilsette mer nitrogen. Hva mener du med at ammonium ikke gir nitrat? Og vil man ikke stadig styrke nitrifikasjonsbakteriene hvis man gir de mer åleve av?
Jeg slet også litt med dette i ett av mine kar, detritus og BGA. Så satte jeg strømningspumpa til å blåse ned mot bunnen og mot filterinntaket. Og dessuten regulerte jeg forholdet mellom nitrat og fosfat. Nå er det null BGA og minimum detritus.

Vet ikke riktig hvilken atmosfære du mener cyanoene tar nitrogen fra ? De kan jo bare ta det nitrogenet som fins i vannet. Men med mye detritus har man overskudd av organiske nitrogenforbindelser, og disse kan ikke plantene bruke....men algene KAN !

Hvis du tilsetter ammoniakk (Salmi), må jo NH3/NH4 gjennom nitrogensyklusen før det blir nitrat. I mellomtiden har du mer ammoniakk og nitritt enn filterbakteriene er innstilt på. Ja, de vil tilpasse seg øket belastning over tid, men da må du altså holde et kunstig høyt belastningsnivå i karet med stadig Salmi-tilsetning. Hva skulle vitsen være ? Bakteriene blir ikke 'styrket', det blir bare noen flere av dem så lenge du tilsetter mer 'belastning'. Med en gang du slutter å tilsette Salmi, stiller bakteriemassen seg tilbake til mindre antall igjen. Det vil alltid være slik at dette tilpasser seg automatisk. Vitsen var å tilsette "uskadelig" uorganisk nitrat, ikke giftig ammoniakk.
Et av karene som jeg har værst med cyano i for tiden er et 300l med et stort amtop filter i tillegg til et stort fluval innvendig og da spruter det innvendige altid over vannoverflaten og lager masse bråk, mens det utvendige spyler over vannoverflaten og rett ned i bunnlaget så sanda spruter. Sånn har det vært i ca 3 måneder uten at det funker. Lysrørene er splitter nye PLB120 på 6500kelvin. Lite planter PGA alt blir kvalt av cyano. Jeg har prøvd alt fra easylife og happylife nå. Det skjedde ingenting, bortsett fra den siste kuren(tror det var happylife) da døde al cyanoen på bare et par dager og etter et par dager til var allt dekka med brun cyano. Og den har vært der siden starten av januar. Jeg kan rense alle rutene 100% med både stanley og hånda etterpå og glasset er like umulig å se igjennom etter 10 dager igjen. Har prøvd med happylife flytende filtermedie de siste 14 dagene og litt roligere sirkulasjon siden fiskene ble slitne av all den strømmen. Den brune cyanoen trives som bare det og nå har min gamle venn (grønn cyano) kommet tilbake i tilegg, men kun der hvor det er sterkest strøm. Det eneste som ser litt sunt ut i det akvariet er at det har dukkett frem litt grønn og buskalger de siste ukene. Noe som jeg ser på som et godt tegn, siden cyanoen har utkonkurert alt av andre alger tidligere. Ja, alle de 7 karene mine har vært helt algefrie de siste 2 årene, men bare fordi det har vært så ektremt mye cyano
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap