Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Andre fisker
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Arild Strandberg © T.K. © Bjarne Sætrang
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Goby
Søk
Siste innlegg
Vill ørret-yngel i akvarium?
Sider: 1 2 »
1  

Magnus Gagnum
Medlem male.gif
Fra: Bodø - Tverlandet
hei, er det mulig å ha vil ørret i et akvarium? og skader dette eventuelt ørreten eller akvarie-fisken. jeg har nemlig et gigantisk vann i nærheten, der bruker jeg å sove i telt og der er det ørret yngel. vær så snill å svar om du vet noe om dette eller har erfaring :)

 
Postet 06.04.2012 kl. 21:00
[Rapportér innlegg]
2  

anders86
Medlem male.gif
Fra: hønefoss
Veit at folk har holdt abbor å de har tilvendt seg akvariet men da ha de kun hatt fisk fra norsk vann sammen med de

En kan aldri vite, sa gutten, han fisket i vaskefatet.
 
Postet 06.04.2012 kl. 21:04
[Rapportér innlegg]
3  

Christoffer Bakke Hovden
Medlem male.gif
Fra: Elverum
Jeg har ingen erfaring rundt dette men jeg har lest mye om det og spurt mange som har prøvd. Men jeg har hatt gjedde , mort, og abbor i et akvarie og det gikk kjempe bra bortsett fra at morten og abboren blir spist.Har veldig lyst på ørret selv også:)

Vis du skal ha den med andre akvariefisk så må de tåle kaldt vann. Det kan også være problemer med å få riktig temp på vannet i et hus.
Det kan også skje at ørreten ikke vil spise fordi den er redd.

Men som sagt; jeg har ingen annet erfaring enn det jeg har hørt og lest.
Håper jeg kan hjelpe:-)

Oscar & Malawi & Jack Dempsey 540L 540L 250L
(Sist endret 06.04.2012 kl. 21:14 av Christoffer Bakke Hovden )
 
Postet 06.04.2012 kl. 21:10
[Rapportér innlegg]
4  

Stephan Sandemose
Medlem male.gif
Fra: Asker
Ørret, abbor, mort, gjedde etc kan du ha som sommergjester i akvarium (ikke sammen med tropefisk). Det pleier å fungere bra, forutsatt at de har plass nok. Men som helårsbruk går det ikke. Nordiske fiskearter er genetisk tilpasset våre skiftende årstider. Gjerne varm, sommer, men kjølig vår og høst, og kald vinter. Dette får du ikke til uten avanserte (og dyre) kjølesystemer. Har du romstemperatur hele året, blir fiskene ikke langlivet. De slutter å spise, blir utmagret og dør.

Stephan L Sandemose

 
Postet 06.04.2012 kl. 21:25
[Rapportér innlegg]
5  

Tangalawi
Medlem male.gif
Fra: Fredrikstad
Husker jeg hadde ørret i en liten 200liter i ca. 6mnd når jeg var en guttunge, jeg slapp de ut igjen på høsten, og det gikk bra med alle sammen.
Foret de med mygg larver i førsten, deretter med mange forskjellige innsekter(biller, veps, fluer osv.)
Begynte å bli veldig territorielle rett før jeg slapp de ut, så skaff deg få eksemplarer eller slipp de ut på høsten når de har fått vokst seg noen cm. er mitt råd!
Du bør ha karet ett sted hvor det er kaldt og mørkt ihvertfall, jeg hadde de i ett rom i kjelleren hvor karet holdt stabilt 20 grader om sommeren.

 
Postet 06.04.2012 kl. 21:29
[Rapportér innlegg]
6  

Roy Fredrik Pedersen
Medlem male.gif
Fra: Risør
Jeg hadde fire ørreter i fire år. Om sommeren stod de i en balje ute på verandaen og om vinteren hadde jeg de på det kaldeste rommet i huset, som var vaskerommet. De ble foret med mark som jeg kuttet opp i biter og fôret dem med. Men desverre mistet jeg dem en sommer da de stod på veranden og vi var på ferie. Fant bare en tom balje med måkefjær i...

Det går fint ann og ha dem i akvarie, men som det nevnes er det en kaldtvannsfisk. Derfor må det legges til rette for dem og de må ha en kuldeperiode på vinteren.

Har og hatt abbor, gjedde, mort, ni pigget stingsild, tre pigget stingsild, sørv, vederbuk og ål. Har og hatt norske istidsreker i akvarie. Samt diverse norske planter.

 
Postet 06.04.2012 kl. 22:57
[Rapportér innlegg]
7  

Per Lode
Medlem male.gif
Fra: Halden
sitat av Magnus Gagnum:
hei, er det mulig å ha vil ørret i et akvarium? og skader dette eventuelt ørreten eller akvarie-fisken. jeg har nemlig et gigantisk vann i nærheten, der bruker jeg å sove i telt og der er det ørret yngel. vær så snill å svar om du vet noe om dette eller har erfaring :)


Tror ikke det er helt lovlig...men det er en annen historie!

Først nå forstår jeg ingenting.
 
Postet 07.04.2012 kl. 01:28
[Rapportér innlegg]
8  

Mountain
Medlem male.gif
Fra: Dalen
sitat av Magnus Gagnum:
hei, er det mulig å ha vil ørret i et akvarium?


Ja det er fullt mulig, men det krever en del jobbing!

Det er å anbefale å ha litt størrelse på akvariet. Selv kjører jeg med 5-600 l. Bruk litt grov grus da denne er lettest å slamsuge, og det må du gjøre ganske ofte. Som pumpe kjører jeg med fx-5 eller Laguna. For å rengjøre disse bruker du hageslangen, her behøver du ikke tenke vannverdier kun ph. Kjør inn en hel masse brusestener, her kan du nesten ikke få for mye. Til lys kan du bruke hva som helst fra slangelamper til lysrør. Selv kjører jeg med lyset 12 t. på og 12 t. av.

Å drive med Norsk villfisk i akvarie, må en ha helt andre kriterier enn vanlig akvariefisk. Største problemet er tempen. Trivselstemperaturen i mine akvarium har jeg funnet ut er på ca. 14 - 16 gr. Dette merker du lett på fisken da den blir aktiv og har god matlyst. Dette avtar sterkt da tempen stiger opp mot 20 gr.

Spisevaner. Det kan ofte være ett problem å få villfisken til å spise. Det er jo ikke hensiktsmessig å fore med metemark o.l. hele tiden. Fisken må vennes over på pellets.
Da denne "omvenningen" er ganske omfattende kommer jeg ikke inn på dette her, men dette har jeg lagt ut tidligere.

Et annet problem er ørrettens medfødte instinkt for eget territorium. Av og til stiller de største fiskene seg i hvert sitt hjørne, og nåde den som nærmer seg dette. Dette kan til tider være et stort problem. Personlig løser jeg dette med å blande ørret og røye, og med ørretten i sterkt minderetal. Røya er stimfisk og kan gå ganske tett, den er også mye lettere " å hanskes med " enn ørretten. Det er mye lettere å ha et rent røyekar. Ørret og røye går ganske godt sammen.

Ørret passer nok ikke alltid best i et selskapskar i stua. Dette fordi tempen blir ganske høy, og ørrettene hopper og spretter, særlig når du forer, og dette kan forårsaker mye vannsøl. Du må også ha tette dekkglass.

Så litt tilbake til temperaturen. Dersom en ikke har kjøling, må akvariet stå så kaldt som mulig. Har en kaldt brønnvann eller vann fra vannverk som ikke er kloret, kan en kjøre ofte vannbytte. Ser noen i tråden påpeker at stabil temp. skader fisken. Dette har aldrig jeg merket, selv om tempen går litt opp og ned, sommer og vinter er tempen ganske stabil. Eksempe: Oppsrettsanlegg som bruker kjølevann fra turbinene i kraftverka som vannkilde, her er tempen stabil, og fisken trivs som bare det. En annen ting er at temp. og lys påvirker gytetingen, men dette betyr ikke noe i et akvarium.

I sommer skal jeg kjøre et forsøk på å fore opp 10-15 ørretter på ca 200 gr. i en 600 l. Her skal jeg bruke titan-kjøler, denne koster sjorta, men allting blir så mye lettere.

Ser at det i ett innlegg betviler lovligheten. Her kan vi ta det helt med ro. Jeg har vært helt til tops i både miljøverndepartemanget og mattilsynet. Så lenge vi kjører avløpsvannet til kommunalt renseanlegg er det helt lovlig. Men husk du har ikke lov til å sette fiskene ut igjen, disse må eventuellt "ekspideres" over til de evige fiskebanker!

Dette ble et mye lengere innlegg en jeg hadde tenkt.

- Tore -

 
Postet 07.04.2012 kl. 02:38
[Rapportér innlegg]
9  

Donald
Medlem male.gif
Fra: Hordaland
sitat av Mountain:
Ja, det er fullt mulig, men det krever en del jobbing!

Eg kan bekrefte at det ihvertfall for Tore er fullt mulig :-) Det er alltid en fryd å beskue anleggene hans; ingenting er overlatt til tilfeldighetene der.

Du har vel også drettet bekkerøye? Eg synes du bør starte en tråd om ditt hold av ørret/røye, Tore.

Haugaland AK-Guardians of Catfish-Poecilia Scandinavia
 
Postet 09.04.2012 kl. 20:55
[Rapportér innlegg]
10  

Mountain
Medlem male.gif
Fra: Dalen
Takk for det Terje!

Med denne omtalen får jeg nesten prestasjonsangst. Vil gjerne presisere at selv om villfisken krever en del må ikke nye, norsk-fisk-akvarister bli skremt fra å prøve. Er det noen som vil prøve seg, deler jeg så gjerne noen kunnskaper.

Jo da, jeg har også hatt bekkerøye i mine akvarier. Etter den sure nedbøren på 60 og 70 tallet da denne ble utsatt, er det fremdeles noen som "klorer" seg fast i sidebekker og steder det ikke ørretten trives. Disse går ikke så godt sammen i vill tilstand da ørretten fortrenger bekkerøya fra gyteplassene, og til slutt dør denne ut. Fanger gjerne bekkerøyeyngel med ørekyt- ruser og putter disse i kara.

Ja kanskje jeg skulle legge ut en tråd? Nå er jo dette en veldig "smal" gren av akvarieverden, men det er jo desto hyggligere når noen er interessert.

Jeg kan jo medele at jeg om en mnd. tid skal starte opp et privat prøveprosjekt. I en 600l ( Faktisk kjøpt av deg, Terje! ) skal jeg sette inn ca. 16 ørretter. Jeg skal benytte noen fra hovedvassdraget her oppe, denne ørretstamma er kjent for store ørretter. I høst ble det filmet fisk under gyting som ble anslått til ca. 18 kg. Samtidig tar jeg ørretter fra en sideelv som defineres som 1000 brødere, alle på ca 150gr.

Denne gangen benytter jeg titan-kjøler for å stabilisere temperaturen. Det skal bli spennende å følge tilveksten på disse 2 gruppene.

Kanskje jeg skal legge ut en tråd om dette. Går det som jeg tror, vokser ca 50% av begge gruppene seg fete og fine, uavhengig av hvor de komme fra. Resten vil ikke ta til seg fòr, og forblir "sytråder".

Vi får se. En må jo ha noen nye utfordringer.

- Tore -

 
Postet 10.04.2012 kl. 23:30
[Rapportér innlegg]
11  

Janne
Medlem female.gif
Fra: Telemark
Dette høres spennende ut, Tore :)

Titan-kjøler. Er det en slik du hadde for noen år siden, eller er det noe mer avansert?

mvh janne
 
Postet 11.04.2012 kl. 00:54
[Rapportér innlegg]
12  

Roy Fredrik Pedersen
Medlem male.gif
Fra: Risør
Bruker du noe agn i disse ørekyte rusene ?

 
Postet 11.04.2012 kl. 03:23
[Rapportér innlegg]
13  

Mountain
Medlem male.gif
Fra: Dalen
Janne:

Ja, det er omtrendt det samme. Denne kjøleren er nok litt større og så har den integrert pumpe. Skal bli herlig å slippe å bekymre seg om vanntemperaturen.

Roy Fredrik:

Stort sett så er agn ikke nødvendig. Det er utrolig hvordan denne fisken finner seg til rette i små bekker og dammer. Venter en til litt ut på sommeren når vannstanden er liten, er det bare å finne et lite stryk nellom to dammer og sperre av bekken. Det tar ikke lang tid før "rusa er full". I litt større dammer kan en fore med fiske-ost. Dette er avfallsosten som blir til overs når det blir ysta fra geit eller ku. Litt problem å få tak i, men finnes fremdeles på setre der det er hjemmeysting. Det er samme osten som vi mater fiskehulla med når vi pilker.

PS: Det er en stund siden nå, vi plukka fisk i kara til Jørn!

-Tore-

 
Postet 11.04.2012 kl. 21:04
[Rapportér innlegg]
14  

Roy Fredrik Pedersen
Medlem male.gif
Fra: Risør
Har ikke testet ruser i bekker før, men jeg har brukt en håv tidligere. Satt opp litt stein i bekken for og lage en innsnevring. Satt håven i midten. Deretter gikk jeg lenger opp i bekken og jaget fisken nedover. Fanget mye ørret yngel og stingsild.

Fiske-ost tror jeg det blir dårlig med, men det går vel ann og prøve med andre typer agn. Har hørt om noen som bruker brød i teiner.

 
Postet 12.04.2012 kl. 08:51
[Rapportér innlegg]
15 Hvilken temperatur liker røyene?

Morten Skogly
Medlem male.gif
Fra: Hommelvik
Hvilke temperaturer liker røyene? Og hvilket for?

 
Postet 10.11.2015 kl. 10:39
[Rapportér innlegg]
16  

Mountain
Medlem male.gif
Fra: Dalen
Artig at det fremdeles leses i denne "gamle" tråden.

Som nevnt tidligere i tråden, er etter min mening trivsels-temperaturen 12 - 16 gr.

Det finnes ingen nedre grense, da røya er en typisk kaldt vanns fisk og får ingen problem ned mot 0 gr. Er ikke glad i temp. over 20.

Forer med vanlig pellets. Villfisk fores med fordel, med oppbløtt for som startforing.

- Tore -

 
Postet 10.11.2015 kl. 23:10
[Rapportér innlegg]
17  

Mads H
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Interessant lesing. Hadde vært spennende å prøvd seg på et kaldtvanns-akvarium med ørret elle røye en gang i fremtiden. Klarer feks. en slik kjøler å holde vannet stabilt til ca. 15 grader?

 
Postet 11.11.2015 kl. 12:19
[Rapportér innlegg]
18  

Mountain
Medlem male.gif
Fra: Dalen
Ja, med en slik kjøler løser du alle temp.problem. Størrelsen på kjøleanlegget velger du ut etter størrelsen på karet. Du bør minst ha 500 l. Prøv røye, det er enklest.

Lykke til.

- Tore -

 
Postet 12.11.2015 kl. 00:14
[Rapportér innlegg]
19 Hvor får man tak i store kar?

Morten Skogly
Medlem male.gif
Fra: Hommelvik
Googlet litt rundt for å se hva som finnes på markedet men kunne tenke meg å finne noe gjenbruksmaterial for å lage noen store kar. Må kunne klemmes ned kjellertrappa, og helst være firkantig. Noen forslag til hvor jeg bør lete?

 
Postet 13.11.2015 kl. 22:48
[Rapportér innlegg]
20  

Kjell-christian Thorsen
Medlem male.gif
Fra: Røyken
Tore, jeg kunne tenke meg å prøve oppdrett av ørret i hagen.
Kunne du hjulpet meg med et oppsett?
Mot betaling selvfølgelig.

 
Postet 21.12.2017 kl. 23:56
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2 »