Corydoras vittatus - egg og yngel

Plussmedlem
Jeg har skrevet om dette i min personlige tråd inntil nå, men tenkte at det var OK å legge ut litt informasjon her i forumet.

Den 20. august fikk jeg til min store lykke se min første egglegging på Corydoras vittatus. De hadde vist lekstendenser ganske lenge, hannene forsøkte å overtale hunnen, men hun var litt mer sta...
Når høsten begynte å nærme seg ble hannene enda mer ivrige på min stakkars, enslige hunn, og hun måtte gi seg og gå med på egglegging.

Å få lek og egglegging på spiss-snutede Corydoras er jo noe mer uvanlig og ukjent enn å få egg på kortsnutede, så derfor fant jeg ut at det var lurt å dele litt info her i forumet, ikke bare i min egen tråd.


Diverse informasjon;

Jeg har en gruppe på 6 i et akvarium på 230 liter. 5 hanner, en hunn. De går sammen med et par andre Corydoraseksemplarer av en annen art. En kampfisk og noen Ancistrus går også der, så det er ikke rent artskar, men de har svært god plass. Det er altså ikke mer enn 8 Corydoras der i det akvariet med litt størrelse.
Akvariet er satt opp med røtter og "steinrøys". Ellers er det et par større sverdplanter og litt annet grønt...
Fiskene er viltfangede.

En voksen hann.
[External Image]


Temperaturen når eggene ble lagt var ca. 24 grader, pH ca. 6,7. Lav GH.

I tillegg til utvendig filter, hadde jeg satt inn et innvendig filter for enda litt mer sirkulasjon en stund før eggleggingen, i håp om at KANSKJE det kunne trigge litt...

Jeg gjorde ikke mye for å få de i lek, egentlig. Jeg hadde ikke så store forhåpninger om å få til en spiss-snutet Corydoras, og ihvertfall ikke riktig enda, så jeg tenkte "det skjer hvis det skjer".
De fikk ikke masse store, kalde vannbytter eller noe, og ikke noe spesielt oppfetende mat i mengder. Røde mygglarver, fôrtabletter og discusgranulat har det gått en del av (discusgranulat er proteinrikt).


Eggleggingen kom forsåvidt relativt overraskende, selv om jeg hadde sett klare tendenser til lek.
Virker som om samme hannen er med hunnen på noen egglegginger, men dette har jeg ikke fått observert godt nok til å si helt sikkert. Det kan jo sikkert variere fra gruppe til gruppe, og kanskje ikke de andre hannene i akvariet var så ivrige akkurat da...
Hunnene har hos meg foretrakk sverdplantebladene til å legge eggene sine på, men jeg har funnet egg på stenene i akvariet også. Eggene var omtrent 1 mm.
De har ikke lagt særlig mange egg av gangen. Eggene er spredd utover akvariet, ikke samlet i "klumper".

[External Image]



Eggene ble lagt i en håv i et 30 liters akvarium til klekking. De klekket etter rundt 5 døgn, men temperaturen var relativt lav i klekkekaret.
Jeg har yngel her fra 2 egglegginger.
I 30 literen har yngelen filter, varmekolbe som er på når det trengs, en dott javamose og et eikeløv, så de har godt med skjulesteder. Det er viktig for trivselen at de har noe å legge seg under, som Corydoras instinktivt gjør.
I akvariet er det også et ganske tynt sandlag.
Det er ikke så mange yngel der. Er jeg heldig har jeg 7, jeg har klart å telle 4 samtidig.

De fôres med avskallede artemiaegg, noe de heldigvis ser ut til å spise og vokse bra på. Det er viktig å huske at ikke alle Corydorasyngel tar fôr som ikke er levende!



Jeg kommer til å oppdatere om hvordan ting går her i denne tråden fremover. Håper på at de vokser opp til å bli voksne, sunne og friske fisk
Gratulerer med spennende oppdrett Anders, og flott at du lager en egen tråd om det
Plussmedlem
Tusen takk, Rita, det er spennende dette her. Det ser jo lovende ut foreløbig da, ihvertfall, så får vi se!
__________________________________

Legger ut et bilde av en yngel. De ble fryktelig dårlige, alle bildene jeg prøvde å ta. De er utrolig små, så det er ikke lett! Får prøve litt mer... gir meg ikke så lett.

Det er da bedre enn ingenting, da Man ser at den har fått litt yngelkamuflasje.

[External Image]
Plussmedlem
Jeg kan nå oppdatere og si at jeg har talt 5 yngel samtidig

Når det er såpass få, er hver og èn yngel dyrebar, det er sikkert.
Gratulerer med yngel, Anders! En lekker Corydoras Kjempebra at du legger ut oppdrettet i egen tråd. Dette er interessant og lærerikt
Gratulerer med oppdrett på disse, flott cory må jeg si.
Venter i spenning på flere yngel bilder...
Gratulerer så mye med oppdrett på en langsnutet cory, Anders, og takk for at du deler det med oss
Eg gleder meg til oppdateringer med bilder.
Plussmedlem
Forsøkte å ta fler bilder i dag... ikke særlig vellykket. Det hadde nok gått bedre med en BB-tank når det gjelder bilder, kameraet ville nok fokusert bedre, men... det får ikke hjelpe.
Jeg får nok forske litt mer på instillinger også.

Uansett, slenger ut ett som viser kamuflasjen.


[External Image]
Plussmedlem
Et til som er mer beskjært - nå er yngelen "nærmere". Grunnen til at jeg ikke gjorde det med bildet i innlegget over, er at bildet gjerne blir mer uklart når jeg gjør det (det blir forstørret).

[External Image]
Begynner jo å ta form disse her...
Plussmedlem
Lars Jamne
Begynner jo å ta form disse her...


Jada, det gjør de! De er ikke like vanskelige å få øye på lenger heller Men store, det er de ikke...
Plussmedlem
Det er herlig å se utviklingen av mine små, søte Jeg ser godt på kamuflasjen hva de skal bli for noe; flotte Corydoras vittatus. De har liksom litt av samme tegningen som de voksne, de "prikkene" eller punktene har liksom ganske lik form.
De spiser godt, ser at magene deres er gul-oransje når de har fått mat De vokser godt på artemiaeggene.

Jeg la forresten merke til noe litt rart og interessant i dag. Det gjelder min voksne gruppe. En hann kom seilende fra et annet sted i akvariet, og når den hadde lagt seg ned svømte hunnen bort til hannen og la seg ved bukfinnene hans... akkurat som om hun ville minne den hannen på at det kanskje er på tide å leke litt igjen!
Dette så det ut til at hun gjorde 2-3 ganger, også på en annen hann som var i nærheten...
Noe sånt har jeg vel igrunnen ikke sett før, men jeg ser sammenhengen, for hannene prøver seg på hunnen nå igjen, ser jeg...

Sånne observasjoner er morsomme Det er jo ikke sikkert det stemmer at hunnen ville noe med det, men... jeg ser det som sannsynlig, og har en liten teori om noe sånt i den banen. At hun på en måte ville minne hannene på at det var på tide med litt lek igjen... men det ble ikke noen egglegging akkurat der og da, altså, bare for å få med det.
Plussmedlem
Det går fortsatt bare bra med vittatusyngelen. Jeg er inderlig glad for at disse viser seg å være greie og fôre opp, det er en stor lettelse.
De begynner jo å få en fin størrelse nå, også, så de er ikke så vanskelig å fø øye på dem lenger, nei Særlig ikke de fra den første eggleggingen.

Jeg kommer til å la de gå i dette akvariet en god stund, tror jeg. Antakelig til de begynner å bli for store til den lille 30 literen. Da får jeg se hva jeg gjør. Men det blir nok utvidelse av den voksne gruppen min, så får vi se om det blir noen flere kull som jeg evt. kunne ha solgt... hadde ikke gjort noe å fått spredd denne lekre arten litt i Norge, heller!


Plussmedlem
Den ene vittatusyngelen har blitt mye større enn de andre. Jeg vet ikke hvor trygt mitt øyemål er, men den må vel være... rundt en cm. nå, kanskje? Dette er da selvfølgelig en av de fra den første eggleggingen. Den har blitt så stor nå at den klarer å grave skikkelig i sanden, så instinktene sine har de inne fra begynnelsen. Utrolig morsomt
Jeg har det for meg at denne som "utmerker" seg så med sin størrelse er en hunn, jeg, som blir lik på sin mor (den eneste hunnen i den voksne gruppen).

Det er fortsatt minst 6 stk. I morgen er det èn måned siden første egglegging. Siden den dagen har det vært kun gleder når det gjelder eggene og yngelen! Ikke noen problemer i det hele tatt så langt, så det er jeg utrolig glad for.

Jeg må få fikset litt ordentlig belysning snart, så skal jeg ta noen bilder for å vise fremgangen


Plussmedlem
Etter å ha kikket i noen notater i den personlige tråden min, har jeg funnet ut at de eldste av vittatusynglene skal være ganske nøyaktig èn måned i dag! Eggene ble lagt den 20. august, og klekket såvidt jeg husker etter 5 dager.

Det har vært et utrolig plettfritt oppdrett så langt, det må jeg virkelig si. Ikke èn død yngel så langt. Jeg har passet godt på dem med fôring og renslighet. Det er to stikkord når det gjelder oppdrett av Corydoras! Næringsrik mat i starten og rent vann. Veldig viktig!

Det er jo snakk om dyrebar og sjelden yngel det her, forsåvidt, så jeg har vært utrolig redd for å miste dem. Jeg har jo bare 7 stk, og da har jeg liksom ingen å miste.
Men faren er jo ikke over enda, selv om de begynner å gro til og bli ganske "store". De eldste er bare èn måned gamle, så jeg må fortsette å stelle godt med dem
Men, det har vært ganske nærvepirrende, altså, og jeg har liksom ikke hatt tid til å "nyte barndommen" til disse fiskene. Neste gang, så

Det var bare en liten oppdatering om alder og hvordan det går. Det går altså fortsatt bare bra.
Plussmedlem
Endelig et par bilder for å vise utviklingen litt. De begynner å ta form! Den lange nesen er lett å se nå, men vises ikke særlig godt på bildet.
Kroppsformen og ihvertfall tegningene begynner å likne på Corydoras vittatus, de også

Dette er en av de eldste og den største.









1 måned gammel yngel
[External Image]

[External Image]
Oi, så spennende. Og ikke minst lærerikt.
Plussmedlem
I går kveld plukket jeg flere egg fra Corydoras vittatus, som til min store glede har lagt egg nok en gang.

Det ble 14 egg, det største antallet jeg har plukket fra de her. Og det er veldig sannsynlig at flere egg skjuler seg i akvariet...

Hvis alle vokser opp blir det noen å selge, kan være bra å spre denne arten litt Vil jo ha noen ungfisk selv også for å utvide den voksne, viltfangede gruppen min på 6 stk. litt.
Eggene ser forresten befruktede ut, så det kan nok bli bra klekkeprosent av dette her
Oi, dette er jo kjempe bra! Og spennende med evt salg etterhvert. Hvor lang tid tar det før de er store nok for evt salg? Tenker på vekstmessig hvor lang tid dem bruker. Føler det ble en klønete settning *rødmer*
Plussmedlem
Det vet jeg ikke, Tvillingmamma. Det er ganske varierende fra art til art hvor fort de vokser, dette kan være en saktevoksende eller en hurtigvoksende art. Hittil har de hatt ganske så god vekst

Men, normal tid å selge dem på kan vel f. eks være 9 måneder, rundt der... da er det nok ganske grei størrelse på dem. Mange selger Corydoras ganske små, også. Men jeg for min del liker å selge oppdrettet mitt når de har litt størrelse.

Ved salg kommer det uansett annonse, har ingen planer om å "holde av" dessverre, så lurt å følge litt mer når/hvis den tid kommer

Tilfeldig bekjentskap
© Per Erik Sviland
Reklame for plussmedlemskap