Salmi-kalkulator for fiskeløs innkjøring (side 2)

Jøss, jeg tror vi lager biologer ut av folka her, Sigmund..
Meget interessant lesning dette. Har også lest artikkelen som omhandler temaet og må si jeg er oppriktig imponert! Det motiverer også oss, som egentlig ikke har noe peiling på temaet, til å ville prøve dette.

Så til et lite spørsmål: Kan noen linke til en side hvor jeg kan kjøpe disse testene?
Er så mange sider ute og går, og et hav av produkter å velge mellom.
For eksempel:

http://aquamanias.no/ eller http://www.webzoo.net

Begge disse har JBLs tester som i mine øyne er de beste. Etter at du har kjøpt et sett for hver av tingene du vil teste, kan du senere kjøpe refiller, det blir rimeligere. Du trenger imidlertid komplette sett første gang av hensyn til fargeskalakart, målebeger og doseringssprøyte.

Lykke til.
Takk for raskt svar

Greiest å kjøpe testene enkeltvis regner jeg med? Eller er de kombi-pakkene like gode?
Kjøp absolutt JBL, som Sigmund sier. Kjøp enkeltvis, da ingen av settene har alt du trenger for oppstart : pH, GH, KH, NH3/NH4, NO2 og NO3. Ikke kjøp pH 3-10, kjøp heller 6.0-7.6 og 7.4-9.0 hvis du kan. Disse som har snevrere område er mye lettere å lese av.
Høres bra ut

Mulig å be om en rookie-forklaring på hva KH-testen er?
Som jeg greier å lese meg fram til så er det for å teste hardheten det også? Holder det ikke med GH?
vannet har to ulike kjemiske egenskaper som benevnes som hardhet. Den ene er et mål på hvor mange flerverdige kat-ioner det fins i vannet...dette er positivt ladde metall-ioner med en valens høyere enn 1. Fe++ er således et kat-ion, for eksempel. I vannsammenheng, og speielt for oss akvarister, består hardheten hovedsaklig av magnesium- og kalsium-ioner og betegnes oftest med tyske hardhetsgrader (GH). Når vi snakker om "hardt vann", er det denne hardheten vi snakker om...den kalles også permanent hardhet fordi den ikke kan fjernes uten ved ione-bytte/revers osmose. GH er viktig fordi den er viktig for fiskene...vi prøver å gi dem vann som er så nær opptil hardheten i vannet på deres hjemsted som mulig.

I tillegg har vi vannets innhold av karbonat- og bikarbonat-ioner... CO3-- og HCO3-. Dette kalles derfor karbonathardhet, og betegnes KH. Et annet utrykk er alkalinitet, siden innholdet av karbonat-ioner er med på å bestemme vannets bufferevne og således er med på å regulere vannets pH. Skal ikke gå videre med kjmien her, men som du skjønner er KH dermed viktig for akvarister når detgjelder pH-regulering av karene våre.
Inaktiv bruker
Med en høyere Kh får du en mer stabil PH (Ofte men ikke altids også høy PH)
Kh måler innhold av hydrogenkarbonater i vannet, mens GH måler i hovedsak vannets innhold av Magnesium og kalsium, og måler Gh i °dH som betyr deutscher, eller hardhetsgrader.
Genialt! Mye kunnskap dere innehar her har jeg skjønt. Lest igjennom en god del av forumet nå og det er utrolig mye man har lært seg bare ved å lese igjennom her.

Når det gjelder denne Salmi-innkjøringa så må jeg nok lese litt til før jeg prøver. Godt man er utstyrt med litt tålmodighet. Må bare knekke koden med å forstå sammenhengen mellom alle stoffene. Back to school!
Har tenkt å prøve meg på denne metoden på et kar jeg har satt opp.
Et par spørsmål i den anledning:
Har et hmf-filter i karet. Noe annerledes man bør gjøre da?
Hvilken temperatur skal man legge seg på? Er det f.eks greit med temperatur et sted mellom 21 og 27 grader?

Nei, filtertype har ingen betydning.
Temperatur har heller ingen kjempestor betydning, så lenge det ikke er for kaldt/varmt og at den holdes så konstant som mulig. Vil anbefale at du holder deg i øvre del av det området, for eksempel 26-27 grader.
Jeg har holdt på å sette meg inn i denne metoden, men har en utfordring. Jeg er borte annenhver uke på jobb, og kan da ikke måle vannverdier. Vil det ha en virkning selv om jeg hopper over annenhver uke?
Antagelig ingen som bevisst har forsøkt. Du kan jo prøve. Ha i så mye at du får 5 ppm konsentrasjon og pass på at du har minst denne konsentrasjonen dagen før du reiser bort.

I begynnelsen, før du har fått opp antall bakterier, vil dette nok kunne gå, men når du har kommet så langt at tilsatt mengde Salmi er brutt ned i løpet av ett døgn, kan dette by på problemer. En uke uten næring er kanskje vel lenge og i alle fall vil du nok oppleve relativt store svingninger i bakteriemengden, dvs. filterets kapasitet til å bryte ned avfallsstoffer.

På den annen side vil du jo ha de samme problemene når du har fisk i karet, for hver annet uke er vel sparsomt, i alle fall i et nyetablert kar. Akkurat det problemet kan løses med en forautomat når du først kommer så langt.

Fint om du deler erfaringene her.
Når det et fisk i karet, vil madammen ta seg av foringen, så det er ikke noe problem. Men hun er ikke interresert nok til å drive med måling og slikt. Hun skal heller ikke holde på med salmiakk og slikt da hun er høygravid. Det er uansett bare en arbeidsuke igjen før ferie og så barselpermisjon. Da får jeg kanskje tid til å følge med, men setter nok opp akvariet denne friuken.
Da er jeg hjemme fra ferie, og på nett igjen.
Vil egentlig anbefale deg å vente med å sette opp karet til du har mulighet til å følge litt mere med på innkjøringen. MEN, den første uken etter startdosen kan akvariet godt klare seg selv. Da skjer det ikke noe særlig før det er gått 8-10 dager og NH3/NH4 begynner å forbrukes. Etter det tidspunktet bør man kunne måle/justere ihvertfall annenhver dag, slik jeg ser det.
Ok, blir vel satt opp uten salmiakk denne uken. Kun med planter og substrat. Så får jeg sette igang med salmiakk etter neste atbeidsuke. Begynner på arbeid på tirsdag, men akvariet kan da fint stå en uke kun med planter og såklart varme og filter. Når den arbeidsuken et ferdig, har jeg ferie. Så.da kan jeg begynne innkjøring. Såklart kan det fødsel når som helst og vil da bli avbrutt noen dager, men dette er vanskelig å planlegge med. Termin et ikke før den 22.
Da har jeg holdt på med dette siden 21.08, og målt jevnlig høye verdier av nh4 i starten, og plutselig langt utenfor skalaen på no2.
I begynnelsen av denne uken var no2 plutselig nede på 0,1. Siden har det holdt seg mellom 0,05 og 0,2. Har hatt i 4 ml salmi daglig siste uken. Måler da nh4 til ca 0,5 en time senere. Ph ligger på ca 6,6 - 6,8. No3 målte jeg til 120 for noen dager siden.

Så, betyr dette at karet er omtrentlig ferdig innkjørt, og etter et massivt vannbytte kan man (måle alle verdier først, og så) sette inn fiskene?
Her er det vel noe dato-forvirring ?? Mener du siden 21/7 ? I så fall høres det nokså riktig ut.

Så lenge du har utslag på NO2 er ikke karet helt ferdig. Det du beskriver med lav NO2 pleier å stå på en ukes tid her hos meg. Når du tilsetter 4 ml Salmi, hvor høy ammoniakk måler du ? Hvor stort er karet ?
Mente selvfølgelig 21.07, ja.
Karet er på 228 liter. Måler amoniakk til 0,5 rundt en time etter tilsetting.
Tilfeldig bekjentskap
© Irene Nyrud
Reklame for plussmedlemskap