Algekuler (artikkel)



[URL=/text.cfm?id=2492]>> Les mer[/URL]
Koble luftsten til fluval 3 plus?
Hei. Har hatt en Fluval 3 plus pumpe en stund og fornøyd med den. Men ville gjøre om i akvariet og kjøpte en "luftsten" men finner ingen måte å koble den på. Er det bare jeg som er for amatør eller er det en mulighet å koble den på? Da jeg prøvde å tyvkoble slange på forran sto bare vannspruten opp av luftinntaket. All hjelp mottas med takk av nytt medlem på forumet. (Bra forum forresten)
Du har postet innlegget ditt litt feil sted, du har havnet under en diskusjonstråd for en artikkel om algekuler Men jeg har rapportert innlegget ditt og gitt beskjed til moderatorteamet så de kan flytte innlegget ditt (og mitt) til egnet sted

Så til saken; for å drive en luftestein trenger du en luftpumpe. Den kan ikke og skal ikke kobles til en filterpumpe For eksempel kan jeg anbefale deg en Schego luftpumpe, da de er svært stillegående og varer lenge. Luftpumper lages av mange forskjellige produsenter, men akkurat Schego sine er altså veldig gode og stillegående. Mange av de andre luftpumpene på markedet bråker dessverre noe infernalsk, så vær obs på det.

Da kobler du altså ene enden av luftslangen til luftpumpen (når du får den i hus), og den andre enden kobles til brusesteinen (eller luftesteinen som den også kalles). Så plasserer du luftesteinen i akvariet der du ønsker å ha den. Mange velger å skjule den bak en stein e.l. i akvariet, slik at bare boblene som strømmer opp er synlige.
Angående bruk av algekuler i reke- eller planteakvarier er eg kritisk. Har hatt algekuler tidligare i noen akvarier over en lang periode pga eg tenkte de er bra for rekene slik som det er beskreven i artikkelen. Akvariene er / var planteorientert og har / hadde gode forhold. Handterte kulene også slik at de var "vasket" regelmessig. Likevel fikk eg forskjellige problemer i akvariene med algekuler og det var (som alltid) ikke lett å finne årsak. Eg mener at å ha algekulene i akvariet kan være en "risikosport" og (kan) være årsak for alle eller en del av disse problemer som eg har observert:
1. Massedødelighet av reker (1 tilfelle: Red Bee) etter innkjøp av algekuler fra grossisten. Årsak: forgiftning!

2. Etter noen månader/år med algekuler enkelte døde reker (4 tilfeller: Red Bee, Black Bee, Blå Tiger, Gule Reker). Årsak litt vanskelig å finne, men etter algekulene var vekke var dødeligheten over. Antyder høg organisk belastning eller forurensing fra skittent, gammel og veldig stor algekule som evt. råtnet fra innsiden.

3. Massive algeproblemer som begynnte noen veker etter algekulene har kommet i akvariene. Dette har eg observert i alle akvarier med algekuler. Algen som var analysert var en Cladophora spec. som fantes egentlig sjelden i akvariene. Denne algen er ett alvorlig problem i akvarier med moser. Cladophora-algen setter seg inn i mosene og er svært vanskelig å bekjempe siden den trives ganske godt i samme forholg som akvarieplanter. Det som tar knekken på alger er en langvarig, høgare NO3-nivå.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
At algekulene trenger O2 for å vokse er helt nytt for meg :o Tenkte at det er Chlorophyll som er grønn og at også denne planten bruker CO2 og driver photosynthese. Kor står det at algekulene bruker O2?
Forresten har eg ikke sett at rekene mine foretrekke algekuler framfor andere planter eller moser. Det var meir tilfeldig hvis en reke satt på kulen for en kort stund.
Intensjonen med innlegget mitt er IKKE å ødelegge artikkelen som eg syns var interessant å lese. Algekulene kan være dekorative og passer godt for b.a. aquascaping under spesielle forhold, men man bør være forsiktig og obs. ang. algekulene.
Eg anbefaler algekulene ikke lenger for reke- og planteakvarier.
Har hatt problemer med at bierekene mine stoppet å formere seg etter en stund.
Gikk veldig fint lenge, så stoppet det helt opp.
Fulgte rådet om å fjerne algekuler og lavastein fra karet. Nå er de igang igjen, og jeg ser mange små biereker rundt i karet.

Skal ikke være bastant på at det var det som gjorde utslaget, men mye tyder jo på det. Vannverdiene er ihvertfall så og si de samme (de som jeg har målt, PH,GH,KH og nitritt)

Har 2 stk algekuler i 2 av reke akvariumene her og aldri hatt noen problemer med det. Begge karene er fult med unger nå og det er både rili og sakura reker. Vet ikke om noen arter er mer sensetive enn andre eller om det spiller noen rolle hvor man kjøper kulene. (mine ble kjøpt på aquamanias)
Pleier ikke å vaske eller skylde dem, bare snur dem når jeg husker det en gang i blandt da jeg suger opp litt møkk i bunnen så her har det fungert helt supert.
Tilfeldig bekjentskap
© Edward O. Murdy
Reklame for plussmedlemskap