Ny Nannostomus er beskrevet

Ny art i slekten Nannostomus er beskrevet:

Nannostomus nigrotaeniatus spec. nov. – ein neuer Ziersalmler aus Venezuela.
AXEL ZARSKE.


Beskrivelsen kan lastes ned HER.

Dette er fisken som en stund har gått under betegnelsen Nannostomus sp. "Black". Jeg fant noen eksemplarer av denne som bifangst i en sending fra Colombia til England for noen år side, dessverre bare hunner:

[External Image]

Det er verdt å merke seg at ZARSKE, i denne beskrivelsen, støtter GéRY i at Nannostomus erythrurus (EIGENMANN, 1909) skal betraktes som egen art, i motsetning til bl.a. Weitzman som i 1966 og 1978 klassifiserte denne som et synonym for Nannostomus trifasciatus (STEINDACHNER, 1876).

Spennende å se om også denne beskrivelsen fra ZARSKE medfører litt kontroverser... han presenterer jo ingen lokasjons- eller fangstdata i denne beskrivelsen heller (Fisken er importert etter sigende fra Rio Ventuari i Venezuela til Aquarium Glaser i Tyskland).
Det har de senere år vært noen kritiske røster relatert til hans beskrivelser av Nannostomus rubrocaudatus (bl.a. på grunn av at ingen lokasjons- eller fangstdata presenteres, og at en fisk med gjennomsiktig halefinne gis et navn som betyr "med rød hale"!) og Nannostomus grandis (presenteres som totalt forskjellig farget fra Nannostomus beckfordi, enda forskjellen er litt hvitt ytterst på bukfinnene, og som den klart største Nannostomus til nå, enda holotypus bare er 1 mm lenger enn holotypen for Nannostomus harrisoni, og sistnevnte art både i naturen og fangenskap har vist seg å bli mye lenger enn fisken som var holotypus, og til tross for at også viltfangede eksemplarer av Nannostomus unifasciatus kan framvise en størrelse betraktelig over det Nannostomus grandis kan framvise).

Men siden det for tiden ikke er noen andre forskere som arbeider med Nannostomus, må vi jo uansett sette pris på det han presenterer. Det hadde jo vært veldig interessant om han påtok seg oppgaven med å studere og klassifisere alle de forskjellige populasjonene og fargevariantene som i dag går under navnet Nannostomus marginatus. Jeg skal spørre ham om det...
Takk for interessante opplysninger. Har et lite spørsmål angående Nannostomus. I et kar med Nannostomus Eques VF, kom det med en blindpassasjer. Mener ganske bestemt at det må være en Nannostomus Unifasciatus. Denne glir forøvrig fint inn i gruppen på 34 Eques og ser ut til å trives. Lever disse artene sammen i naturen?
Ja, disse artene lever sammen i naturen i noen områder, men ikke overalt.
Eksempelvis finnes begge artene i Rio Negro-vassdraget i Brasil og Colombia, mens f.eks. i Peru lever kun Nannostomus eques, ikke Nannostomus unifasciatus, og det motsatte er tilfellet i noen grenseområder mellom Brasil og Bolivia. (Nannostomus unifasciatus fra sistnevnte sted skiller seg forøvrig fra alle andre kjente populasjoner ved å ha en mye klarere "øyeflekk" i halen enn ellers.)

Det er veldig vanlig at importer inneholder begge disse artene, og når de er skremte er det vel ikke lett å se forskjell på dem heller.
Veldig interessant er det at nylige DNA-analyser viser at arten vi kaller Nannostomus eques, i Rio Negro-vassdraget består av to varianter så genetisk forskjellig at de må betraktes som 2 forskejllige arter. Direkte merkelig blir det når også DNA-analyser av populasjoner i Rio Negro av Nannostomus unifasciatus viser to tydelig forskjellige DNA-linjer!

Jeg var forøvrig heldig og fant noen nyimporterte Nannostomus nigrotaeniatus, flott fisk, men den mest aggressive og territorielle Nannostomus jeg noen gang har hatt!:

[External Image]

Jeg ser at den opprinnelige linken til den vitenskapelige førstegangsbeskrivelsen ikke virker lenger, men DENNE LINKEN skal virke nå.

P.S.
The INTERNATIONAL CODE OF ZOOLOGICAL NOMENCLATURE (ICZN),
"Article 5. Principle of Binominal Nomenclature.
5.1. Names of species. The scientific name of a species, and not of a taxon of any other rank, is a combination of two names (a binomen), the first being the generic name and the second being the specific name. The generic name must begin with an upper-case letter and the specific name must begin with a lower-case letter"

som i praksis betyr at slektsnavnet til en fisk skal skrives med stor bokstav (Apistogramma, Nannostomus osv.), mens artsnavnet (cacatuoides, unifasciatus, eques osv.) skal skrives med liten bokstav. Derfor: Nannostomus unifasciatus. Det er nok også mer riktig at gyldige slekts- og artsnavn (som er vitenskapelig beskrevet) skrives i kursiv, men dette blir sjelden brukt i vanlig omtale av arter.
Takk så mye for at du deler av din kunnskap. Også ganske artig å se variasjonene i fargetegninger på equesene. De fleste fiskene er mørke i fargene (stammet fra en Peru-sending), men de sist ankomne fiskene er mye rødligere i fargetonen, svært like de på din hjemmeside som er VF fra Colombia. Jeg vet imidlertid ikke fangstlokasjon på disse. Unifasciatusen var blant de sistnevnte fiskene.

En annen ting som er litt rart. Jeg har en gruppe på 14 mortenthaleri som koser seg i en 250l sammen med en gruppe Corydoras similis (dette ble vel riktig nå, Tom?). Blant disse (som kom direkte i poser fra grossist) er det bare 3 hunner så langt jeg kan se. Mener å ha lest en plass at det er vanlig at det er langt flere hanner enn hunner i sendinger. Har du noen ide om dette stemmer, og i så tilfelle: Har du noen teori om hvorfor det er slik?
Ganske interessant å lese dette, selv om jeg kun kommer til å holde nannostomus mortenthaleri.

AreF: Første gangen jeg bestilte mine VF fikk jeg 6 jenter og 4 gutter så det tror jeg er ganske opp og ned. Andre pulje fra imazoo jeg fikk var det flest gutter, men desverre døde de fleste av dem. Har fått yngler på mine og det er utrolig spennende å se dem vokse opp
Så artig da, Cathy! Kan du fortelle litt om hvordan du fikk fram yngel på dine? Vannverdier, innredning, plukket du egg? og så videre? (kjør gjerne på med litt detaljer...)

Edit: Fant tråden din med beskrivelser, så nå er jeg allerede oppdatert.
AreF
.....de sist ankomne fiskene er mye rødligere i fargetonen, svært like de på din hjemmeside som er VF fra Colombia. Jeg vet imidlertid ikke fangstlokasjon på disse. Unifasciatusen var blant de sistnevnte fiskene...

Det stemmer jo eventuelt bra at i Colombia-sendinger er artene blandet, mens i Peru-sendinger kommer kun Nannostomus eques, men man ikke kun av den grunn fastslå lokasjon der de er fanget...

AreF
....en gruppe [I]Corydoras similis[/I] (dette ble vel riktig nå, Tom?)
Wow! Å se slikt gir slike som meg stor glede...

AreF
....Mener å ha lest en plass at det er vanlig at det er langt flere hanner enn hunner i sendinger. Har du noen ide om dette stemmer, og i så tilfelle: Har du noen teori om hvorfor det er slik?

Jeg har ikke oversikt over alle sendinger som kommer, så om dette stemmer i praksis, vet jeg ikke.
Men:
- hunnene viser seg ofte å være mer ømfintlige for transport, så det overrasker ikke om det dør flere hunner enn hanner underveis fra Peru til Norge.
- hovedårsaken til at Nannostomus mortenthaleri er så dyre som de er, er jo at de ofte fanges en og en, med liten hov, innimellom nedfalne greiner og rusk og rask. (Derimot kan man f.eks. av og til få 500 stk. Nannostomus eques i et eneste kast med et lite garn som kan dras i mer åpne vannmasser).
Hanner av Nannostomus mortenthaleri er mer territorielle enn hunnene, så de førstnevnte vil nok være mer framme og lettere å se og fange, mens sistnevnte vil være i skjul både for annen fisk og predatorer i form av Homo sapiens.
- det vi jo ikke vet noe om, er kjønnsfordelingen i naturen, og hvilke forhold som påvirker denne. Synes nok jeg fant flere hanner enn hunner da jeg fanget dem i naturen, men hva som faktisk fantes i bekkene vet jeg veldig lite om.
Just my two cents...


Verdifulle two cents for meg

Mvh,
Are folkedal (inspirert av min nye kunnskap)
Enig med øvrige talere. Hjertelig takk for spennende bidrag!
Supert
dette gir mersmak. lurer på om jeg skal prve meg på Nannostomus beckfordi eller mortenthaleri? er det mye forskjell på hold av disse artene?
Glenn Sæther
.....lurer på om jeg skal prve meg på Nannostomus beckfordi eller mortenthaleri? er det mye forskjell på hold av disse artene?

Det er jo likheter og ulikheter.
- De er jo begge Nannostomus, navnet betyr "med liten munn". De spiser derfor små matbiter, som infusorier og nyklekket artemia, men også frosne mygglarver, og de kan for eksempel gnage på mindre biter av knuste diskusbits.

- Nannostomus beckfordi fås vanligvis som oppdrettet fisk, mens omtrent alt av Nannostomus mortenthaleri som tilbys er viltfanget. Dette gjenspeiler seg jo også i den enorme prisforskjellen.

- Vær obs. på at enkelte oppdrettede Nannostomus beckfordi som tilbys, viser sterke leksfarger hele tiden. Dette er helt unormalt, og det antas at dette skyldes hormonbehandling hos oppdretterne. Mer rødfarge gir bedre pris.
En ulempe med slik behandling som forekommer oftere enn vi liker, er at denne fisken blir så aggressiv at den vanskelig kan holdes med annen fisk over tid; det er flere rapporter om at slik fisk faktisk dreper voksne dvergcichlider!

- Nannostomus beckfordi er relativt tilpasningsdyktig og tolerant mht vannparametere og variasjon i disse, mens Nannostomus mortenthaleri kan være betydelig mer ømfintlig.

- Begge artenes hanner kan være ganske revirhevdende i leksperioder, men det er bare Nannostomus mortenthaleri som av den grunn bør holdes i relativt store kar.
- Nannostomus beckfordi er vanligvis frileker som legger alle eggene i løpet av et dagsverk, mens Nannostomus mortenthaleri er periodeleker som kun avgir en liten mengde egg daglig, men som holder på med dette i mange, mange dager etter hverandre.

- Mange mister deler av eller hele gruppen sin med Nannostomus mortenthaleri i løpet av de to første månedene etter anskaffelse. Det finnes ikke håndfast kunnskap om hva dette skyldes.

- Jeg holder begge artene i bløtt vann, Nannostomus beckfordi i pH på 6-tallet, og Nannostomus mortenthaleri i pH på 4-5 tallet.
Noen rapporterer å problemfritt kunne holde sistnevnte i pH på 6 tallet.
Jeg fanget disse i vann med pH 4,54 og 5,78 i 2010, som jeg rapporterte om i denne artikkelen.

- Jeg opplever at yngel av begge artene vokser opp i det tykke laget med flyteplanter (Ceratopteris cornuta) jeg har i karene.

- Nannostomus beckfordi er rapportert å kunne ta noen egg og nyfødt yngel fra annen fisk, som f.eks. Apistogramma. Med Nannostomus mortenthaleri har jeg ikke opplevd dette (men de kan jo ha gjort det uten at jeg så det!).

Men jeg skal ikke skrive en bok her heller, så:
Lykke til med flott og interessant fisk!

Heisan igjen
du sitter på mye interisan kunnskap om disse fantastiske fiskene. sitter og ni leser på apisto sites om kvelden. men blir nok et valg av Nannostomus mortenthaleri og rubrocaudatus. syntes disse to er fantastiske men klarer liksom ikke helt og velge=)
har for tiden en bitte liten stim på 5 stk marginatus og syntes både oppførsel og fisken er helt fantastiske. har du noen erfaringer og dele ang mortenthaleri og rubrocaudatus?

Tusen takk for at du deler disse opplevelsene og kunnskapen.
Selv er jeg stor fan av N.mortenthaleri og har fått ett par yngler til å vokse opp da jeg hadde dem sammen med apisto trio.
Hannene mine har en utrolig sterk rød farge og er ett syn for øyet. Mortenthaleri er også en del dyrere og det er svært svært få som har disse inne så dem må bestilles VF.
Som oftes når dem må bestilles er overlevelsen veldig dårlig har jeg opplevd og man må bestille min. 10 stk.
Er selv på jakt etter noen damer da jeg sitter med en haug av hanner så jeg håper enten dahls dyrerike eller aquamanias får inn snart så sjekk dem innimellom også om du er på jakt etter mortenthaleri
Glenn Sæther
...har du noen erfaringer og dele ang mortenthaleri og rubrocaudatus?

Nannostomus mortenthaleri har jeg jo skrevet litt om ovenfor.

Nannostomus rubrocaudatus likner mer på Nannostomus marginatus mht atferd, Dette innebærer også at de vanligvis ikke er så aggressive og revirhevdende som enkelte andre Nannostomus noen ganger kan være.

Nannostomus rubrocaudatus er imidlertid ofte meget ømfintlig for endrede forhold, så mange mister dessverre sine kort tid etter anskaffelse.
Etter at gruppen min var godt etablert etter et par måneder, mistet jeg ikke mange, og de reproduserte seg nok til at gruppen sakte økte i antall i et par år.
Så gav jeg bort 6 stykker, og etter det var det helt slutt på yngel, til tross for at jeg fortsatt hadde begge kjønn i gruppen. Så et eller annet skjedde med gruppen da disse 6 forsvant. Det er nærliggende å tenke seg at de kanskje er like kresne mht til valg av partner som enkelte andre Nannostomus kan være. (For eksempel ble en Nannostomus espei hann prøvd med 18 forskjellige hunner, før paret til slutt la egg da hunn nr. 19 var i lekskaret!).
Jeg har utvidet gruppen av Nannostomus rubrocaudatus med noen nye, for litt siden, så når de nye vokser til litt, håper jeg å få igang yngelproduksjon igjen.

[External Image]
Tom C, har du noen erfaring med N. minimus eller N. britskii?
Har siklet litt på dem samt N. espei, men dem er vel kanskje enda verre å få bestilt enn mortenthaleriene.
Nannostomus minimus har jeg et par grupper av her. De kommer jo fra Colombia rett som det er (men selges ofte som noe annet).
De er helt problemfri å holde, og formerer seg greit nok.

Nannostomus britskii har aldri vært i hobbyen. De står heller ikke på positiv-lista til IBAMA som regulerer hvilke arter det er lov til å eksportere fra Brasil.
Så vil du ha disse, må du nok reise og fange dem selv, i hemmelighet, og risikere flere års fengsel og minimum 200.000 dollar i bot om du ulovlig prøver å eksportere dem og blir tatt.

Nannostomus espei har jeg to store grupper av. Dette fordi de kan være så kresne med hensyn til valg av partner. Har ikke drevet noe målrettet avl på de nå, så det er sjelden det dukker opp yngel.
Disse er skjøre i forhold til medbeboere, innredning og vannkvalitet.
Ser de nesten aldri Norge. Det hender de dukker opp i England og Frankrike, men også disse tar dem antakelig inn fra grossisten Ruinemans Aquarium i Nederland. Så finner du en butikk som kan ta de inn derfra, er det muligheter.
Da er det bare å stryke N.britskii av listen da jeg ikke har så lyst til å sitte inne eller betale bøter så store

Leste jo om at du hadde testet 18 stk damer til N.Espei'n før den godtok nr 19 så jeg kan tenke meg dem er sære da ja. Hvordan gjør du dette med oppdrett på disse? Skiller du kjønnene og putter en hanne inn i akvariumet med masse damer og lar ham finne sin partner eller har du alle blandet og håper på det beste?
Nå skal ikke jeg drive med salg, men greit å holde fiskearten gående så dem ikke dør ut i karet.

Også ett spørsmål til..
Hvordan er det å holde 2 arter av nannostomus i samme kar, er det noen av underartene som går fint sammen og som ikke kan krysses?
Cathy
... Hvordan gjør du dette med oppdrett på disse? ... Hvordan er det å holde 2 arter av nannostomus i samme kar, er det noen av underartene som går fint sammen og som ikke kan krysses?

Nannostomus espei drettes vanligvis best med et par i et oppdrettskar, men i store kar med noen få fisk kan det bli enkelte yngel fra en gruppe.

Ingen av Nannostomus - artene kan krysses, utifra hva vi vet og har erfaring med i dag.
(De er selvstendige arter, ikke underarter av en eller annen art)

Jeg holder flere av artene sammen, men tar hensyn til at ikke alle går like bra sammen, da noen arter er mer bøllete av natur mens andre er mer beskjedne og ømfintlige.
Og så finnes det også her individuelle forskjeller i temperament og atferd.

Mange takk for at du deler din kunnskap her på forumet Tom C Jeg oppdrettet en profil på Nannostomus nigrotaeniatus i fiskebasen, har du noe utfyllende info å komme med, som vannverdier, bilde og slikt?
Tusen takk for svar Tom C. Må si meg enig med Rita, utrolig lærerikt og ikke minst interessant å lese om dine erfaringer.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap