Pyrrhulina australis

Siden det er litt stille her på AF for tiden, tenkte jeg at vi "gamliser" burde vise fram litt av det vi holder på med, uten å gjemme bort informasjonen i personlige tråder.
Ihvertfall har jeg tenkt å gjøre det... og så oppfordrer jeg andre til å gjøre likedan

Ordenen Characiformes (Karpelakser), omfatter 18 familier.(hvor blant annet tetraene hører hjemme, i familien: Characidae.)
En annen familie i denne ordenen er Lebiasinidae, med bl.a. slektene Nannostomus, Copeina, Copella og Pyrrhulina.

I sistnevnte slekt hører arten Pyrrhulina australis hjemme. Den lever i Rio Paraná-, Rio Paraguay- og Rio Uruguay-vassdragene, i den sydelige delen av Sør-Amerika. "australis" i artsnavnet betyr jo "sørlig" på latin (ikke at den kommer fra Australia!).

Her er en vakker, viltfanget hann, fanget ved Bella Union, Uruguay, i januar 2014, av Morten Ask, og generøst gitt bort til et av mine kar:

[External Image]


og her er ei dame som ble fanget sammen med ham:

[External Image]


Pyrrhulina-slekten omfatter fisker med en litt uvanlig form for å sikre avkommet;
De legger egg på plantedeler rett under vannoverflaten, og der passer hannen på eggene, forsvarer de med livet som innsats, helt til de klekkes:

[External Image]

Når eggene klekkes og de nyklekkede larvene beveger seg bort fra bladet sitt, er det ikke mer omsorg å få fra foreldrene, og yngelen, selv om de prøver å gjemme seg så godt de kan, blir ofte mat for andre fisker.
Jeg tok derfor ut et blad med egg og la i en liten plastbeholder, med litt javamose og en luftestein med meget forsiktig lufting.
Dagen etter var eggene i ferd med å klekkes:

[External Image]

og etter en stund beveget larvene/yngelen seg bort fra bladet, og da er det bra å ha noen søsken å holde seg i lag med:

[External Image]

[External Image]


Disse 17 holdt fortsatt sammen i går kveld, men de vil nok i løpet av natta feste seg på siden av beholderen lenger ned i vannet, til de igjen er klar til å svømme fritt, og ta til seg næring. Så da vil jeg tilsette rikelig med infusorier flere ganger om dagen.

Så er det bare å håpe alt går greit, så kan det bli en anselig mengde nye fisker noen kan ha glede av å gi et godt hjem; Dette er et bilde av mengden yngel en annen art i slekten, Pyrrhulina zigzag, produserte på et blad:

[External Image]


Spennende og en god idé.

Har du flere i lek eller har en hunn lagt alle de ynglene?
Finnes disse i forskjellige farge nyanser også?
Det er flere fisker av samme art i karet (131 liter, L:75 B:50 H:35).
Alle eggene legges ikke på en gang: hannen får besøk av en hunn opp på bladet, hun legger noen egg som han befrukter, så svømmer hun vekk, og prosedyren gjentar seg litt etter, om igjen og om igjen. Det er ikke mulig for meg å se om det er samme hunnen som kommer opp på bladet hver gang.

Pyrrhulina australis er ikke særlig polychromatisk; dvs. det finnes ikke kjente, spesielle og annerledes fargede lokasjoner av arten.
Det er ørsmå variasjoner, og også i antall skjell langs sidelinjen etc. Dette ble kartlagt i rapporten som slo fast at Pyrrhulina rachoviana og Pyrrhulina macrolepis ikke lenger kan behandles som egne arter, men som varianter og synonymer av Pyrrhulina australis:
Zur Variabilität von Pyrrhulina australis Eigenmann &Kennedy, 1903 (Teleostei: Characiformes: Lebiasinidae) AXEL ZARSKE & JACQUES GÉRY 2004

Og gratulerer med flotte bilder av herlige yngel av Nannostomus mortenthaleri, Cathy!
Ja da er det nok vanskelig å si om dem legger 50 eller 300 egg

Tusen takk.
Spennende disse Pyrrhulina australis! Nydelig fargespill på hannen. Har faktisk tenk på Pyrrhulina en stund, så artig at denne tråden her dukket opp! Følger opp med en haug av spørsmål......

Hvor store kan Pyrrhulina australis bli, hvilken ph kan de gå i og hvilken kjønnsfordeling er fordelaktig? Og så det stooore spørsmålet: kan Apistogramma gå i lag med Pyrrhulina australis, evt hvilken Pyrrhulina-art ville du anbefalt i samme tank som Apistogramma?

Tusen takk for du bidrar med spennende innlegg på AF!!

S
Artig, har vurdert om jeg skulle prøve meg på Pyrrhulina spilota som jeg har lett tilgjengelig. Har sansen for denne fisketypen.
Plussmedlem
Kjempebra at du starter tråd om det! AF trenger slike tråder som dette. Nå er jo ikke oppdrett av denne typen fisk (tetraer o.l) det mest utbredte for tiden, det er jo gjerne andre typer fisk som er i støtet akkurat nå. Faktisk merkelig at ikke flere interesserer seg for det.

Dette er tydelig noen helt spesielle og spennende fisker. Nesten så jeg får lyst på noen selv Jeg har lest litt om dem, men vet fortsatt lite.
Takk for at du gidder å dele med andre
S i m e n
...Hvor store kan [I]Pyrrhulina australis[/I] bli...

De er rapportert opptil 6 cm SL (SL= standard length, dvs.lengde uten halefinne), men mine er mindre og det vanlige er vel opp til ca. 5 cm SL.

S i m e n
...hvilken ph kan de gå i ...

Jeg har ikke testet ut denne artens preferanser, men fangststedet indikerer jo en bekvemmelighetsverdi på 6 - 7,5. De går imidlertid i pH på litt under 6 nå, da det inntil nylig har gått Apistogramma atahualpa, A. barlowi og A. allpahuayo på bunnen. De leker og koser seg verre i dette vannet...
Jeg holdt tidliger slektningen Pyrrhulina zigzag i pH på 3,9, noe de svarte på med å legge enorme mengder med egg. Disse lekte av og til i pH på 6-tallet, men når jeg holdt dem i litt høyere pH, lekte de straks når pH kom under 5.

S i m e n
...hvilken kjønnsfordeling er fordelaktig?

Tror ikke det spiller stor rolle, så lenge begge kjønn er representert. Men jeg har alltid holdt flere enn et par sammen, da det er litt jaging og territoriemarkering, og da blir jo aggresjonen fordelt på flere. Vi fanger jo også Pyrrhulina-arter i større mengder på samme plass i naturen, så en gruppe på minst 5 er nok å foretrekke.

S i m e n
...kan [I]Apistogramma[/I] gå i lag med [I]Pyrrhulina australis[/I]?

Som sagt: Ja, det går utmerket det.
Da jeg holdt Pyrrhulina zigzag, var de litt uheldig med stedet de valgte å legge eggene en gang; bladet var ganske nær bunnen og alt for lite til å romme alle eggene. Store mengder egg falt derfor utenfor når hunnen(e) var på eggleggingsbesøk. Dette oppdaget selvsagt en Apistogramma atahualpa. Den stilte seg under bladet hver gang det kom en hunn, og slurpet i seg egg som falt utenfor.
Vedlagte bilde viser apisto'n som svelger egg, Pyrrhulina-hunnen har akkurat forlatt åstedet og hannen er på vei over bladet for å befrukte eggene som kan skimtes oppe på det grønne bladet helt til venstre.
Apistoene rørta aldri egga som satt fast på bladet, kun de som falt utenfor.

[External Image]

S i m e n
...hvilken [I]Pyrrhulina[/I]-art ville du anbefalt i samme tank som [I]Apistogramma[/I]?

De fleste, men ikke de aller største, som Pyrrhulina (cf.) brevis.
Pyrrhulina spilota, for eksempel, har jeg jo fanget flotte eksemplarer av sammen med Apistogramma atahualpa (som du ser helt på slutten i denne lille rapporten)

Men se også på Copella-artene, de er også meget godt egnet.
Her er for eksempel en viltfanget hann Copella compta fra Colombia i leksdrakt (da får han den sølvskimrende sømmen øverst på haleroten) for et par dager siden: Vakker, ikke sant?

[External Image]

Nydelig hanne!! Da blir det nok en art med Pyrrhulina eller Copella i et kar. Ønsker nok en mindre art, så da skal jeg kose meg i søket framover. Tusen takk for fyldig svar 8)
Oppdatering
Det er moro dette her, når egg fra blad nr. 2 som jeg puttet oppi boksen i går, også klekkes. Det begynner å bli ganske "folksomt" oppi der (slik ser det ut rundt hele den lille plastboksen):

[External Image]

Noen av barna har tydelige mager fylt opp med noe.

[External Image]

Jeg velger å tro de har spist infusorier til de nesten sprekker, da yngel som fortsatt har plommesekken i behold vanligvis holder seg i ro, og ikke svømmer mye rundt.
Stilig action bilde av som venter på at maten skal dette ned i munnen på den.

Ble mange yngel der ja Tom, artig å få fram yngel.
Spennende tråd Jeg er veldig glad i Pyrrhulina. Hadde jo en gjeng P. zigzag jeg fikk av deg Tom, for noen år tilbake. De var trofaste eggleggere i selskapskaret jeg hadde dem i. Fikk en gang en gjeng på 15-16 yngel av dem til å vokse opp, da jeg plukket ut bladet med egg og la i et reke-akvarium uten annen fisk. Det er mitt eneste tetra-oppdrett. Det var gøy og jeg savner dem ennå.

Nå har jeg bestemt meg for å ta en lang pause i akvariehobbyen og har derfor kvittet meg med alle kar, men jeg synes fremdeles sånne tråder som dette er utrolig spennende og fine Takk for at du deler.
mona o
... Det er mitt eneste tetra-oppdrett. Det var gøy :-) og jeg savner dem ennå...
Ja, det var moro det, Mona.
Jeg tror det er bra å ha noe annet ved siden av det som i utgangspunktet er hovedinteressen, jeg har ihvertfall stadig noe Lakrisgurami, Tetra, Nannostomus, Copella og/eller Pyrrhulina-greier gående, ved siden av alt som har med Apistogramma å gjøre.
Jeg antar nok at du husker Pyrrhulina-oppdrettet ditt bedre enn flere av de uttallige Cory-oppdrettene, noe som viser hvor godt det er med litt variasjon. Og så lærer man jo så mye om disse "andre" etterhvert også, og da blir de også kjempeinteressante!
Håper du får en givende pause, Mona! Mulig jeg fanger noen Pyrrhulina zigzag igjen til høsten; da får du si fra om pausen er over...

Pyrrhulina australis-yngelen har det travelt; de er på intens infusorie-jakt det meste av tiden. Som dere ser henger de ikke bare langs kanten av boksen, lenger:

[External Image]

I morgen er utfordringen å få byttet litt vann uten å få med masse yngel!

Oppdatering etter 19-20 dager
Yngelen ble flyttet over i en større beholder; den første til venstre og den nye til høyre:

[External Image]

De siste dagene har etterhvert flere og flere begynt å kunne ta nyklekket artemia, selv om de fortsatt er knøttsmå; bredde og høyde er ikke over 1,5 mm og lengden, med hale og alt, ca. 6-7 mm.:

[External Image]

[External Image]

Når de nå tar artemia, vil nok veksthastigheten ta seg betydelig opp.
Så flott at du deler, spennende å lese og ikke minst lærerikt
Jeg følger opp med mer nysgjerrighet 8)

Jeg kan ikke se noen ledninger inn/ut av boksen. Betyr det at du ikke har benyttet filter eller luft i denne fasen? Og hvordan har det vært med vannbytte-rutiner i "oppvekstkaret"?

Vil Pyrrhulina kunne få opp sine yngel i et Apisto-kar, med kun artemia som matkilde? Eller må man ty til knøttsmå infusorier som du benytter?

Simen
Hvis du ser nøye på øvre, høyre hjørne av lokket på den nye plastboksen, vil du se at det går en luftslange ned i karet. Denne gir bare luft til en liten brusestein.

Siden tilførselen av mat kun har vært vann med infusorier, er det ikke byttet vann siden de flyttet over til plastboksen, før de fikk et massivt vannbytte i går.
Siden det nå blir tilførsel av artemia et par ganger i døgnet, vil jeg nå bytte ut brusesteinen med et lite luftdrevet svampfilter, som da selvsagt er innsatt med guffe fra et tilsvarende innkjørt filter i et annet kar.

Jeg har ikke erfaring med yngel av Pyrrhulina som vokser opp uten hjelp fram til de trenger artemia, i kar med voksne slektninger og Apistogramma, men hos slektningene Copella callolepis og Copella nattereri skjer jo dette hele tiden. Produksjonen økte da jeg tok ut Apisto'ene i det ene karet, så noen av disse jakter nok noe blant flyteplantene. Men det er jo grenser for hvor mange man trenger å produsere også da...
Takk for mer god info Tom 8)
S
Dette er en meget interessant og fin tråd, Tom; takk


Tom C
Jeg tror det er bra å ha noe annet ved siden av det som i utgangspunktet er hovedinteressen...

Veldig kloke ord!
På tide med en avslutning av akkurat denne sagaen om Pyrrhulina australis:

Mange yngel lever i beste velgående:

[External Image]

Noen ser nesten ut som de voksne, men størrelsen er bare 15 mm etter 11 uker:

[External Image]

Andre er mye mindre, og ser fortsatt mer ut som yngel.

I forbindelse med rengjøring av beholderen de går i, tok jeg de ut for å se hvor mange det var av dem:

[External Image]

Til tross for et uhell i starten, da noe overflatevann ble sølt ut (og mye yngel da befant seg i overflaten), er det fortsatt 67 yngel i beholderen!

Erfaringen, moroa, og antall yngel utgjør totalt sett et resultat jeg er svært fornøyd med

Gakk hen og gjør likedan!


Tilfeldig bekjentskap
© Linn-Therese Nilsen
Reklame for plussmedlemskap