Nannostomus - ny begynner spm

Hei

Jeg driver på å setter opp et kar hvor jeg skal ha en apistogramma trio, et par maller og en større stim nannostomus. Da jeg har lest en del her og ser at de skal kunne leve i bra symbiose og ganske trygge kår for apisto yngel(forhåpentligvis).

Det jeg lurer på i den forbindelse er at jeg ser flere skriver at nannostomus kan være noe skjøre og bør tilsettes modent kar. Jeg har ikke tenkt å kjøpe VF, men Nannostomus rubrocaudatus eller kanskje vanlig beckfordi. Siste sier jo alle blir mye finere enn de ser ut på bilder, så det er ett mulig alternativ. Men som sagt bør disse tilsettes modent kar og en har en risiko for å miste deler av gruppen etter hva jeg har forstått. Det jeg lurer på i den forbindelse er jo at disse vil jo utgjøre en relativt stor del av fisken i karet som driver på å innkjøres med Salmi som mine andre kar har gjort. Og da når en tilsetter fisk som ikke blir så mange, apisto trio og noen l-maller, så vil jo bakterienivå i filteret tilpasses dette og når en så skal tilsette nannostomus så må filteret øke bakteriekapasiteten sin en del pga det kommer inn en god del fisk.

Da forstår jeg ikke helt hvordan karet skal være modent? Eller er det bare så enkelt å vente en mnd eller to slik at verdier har stabilisert seg etter første initielle fiskeintroduksjon. Evt tilsette en mindre gruppe for så å øke senere?
Det e riktig at bakteriebestanden tilpasser seg næringsgrunnlaget. Om det blir et problem å sette inn en større stim nannostomus kommer an på størrelsen på karet og filteret ditt. Med mye vann, blir avfallsstoffene tynnet godt ut og med stort filter er det plass til tilsvarende mengder bakterier. Nannostomus er jo små fisk, så en stim av disse vil neppe være et problem i et veletablert kar.

Husk også at de bakteriene som bryter ned ammoniakk dobler seg i antall på ca. 7 - 9 timer og de som bryter ned nitritt dobler seg på ca. 10 - 13 timer. Det betyr nok at filterkapasiteten din kan håndtere den nye stimen i løpet av ett, maks to døgn. Følg med på spesielt nitritt, men gjerne også ammoniakk dagen etter at du har satt inn stimen og bytt eventuelt en del vann, så er du på den sikre siden.

Jeg ville valgt en annen art enn N. beckfordi. Hadde 75 av disse for et par år siden. De viste seg å være hormonbehandlet, var aggressive og ødela nesten 30 Apistogramma i to kar. Mistenker også at de hadde fisketuberkulose. Aldri mer i mine kar med mindre de er garantert viltfanget eller drettet i Norge.

Takk for informativt og opplysende svar Sigmund, og advarselen. Tror du Beckfordi kjøpt direkte fra Imazo også løper risikoen for å være behandlet? Uansett så heller jeg mest mot Nannostomus rubrocaudatus da jeg synes de ser finere ut, og de er litt mindre og skal være helt yngelsikre mht til Apisto etter hva jeg har lest her.

Men hovedspørsmålet er vel hva som er ett veletablert kar. Jeg ville vel trodd at det var et kar som hadde gått ganske lenge, og det er jo en liten tålmodighetsprøve.. Hva tenker du om det? Jeg tenker å sette inn apisto og maller når karet er ferdig innkjørt, og så lurer jeg på hvor lenge det er lurt å vente med nannostomus, en måned eller to eller bør en vente lenger? Det er ganske god kapasitet i filteret, det er ett HMF filter, så kapasiteten er stor ift andre filter.

Arve Grude
...setter opp et kar hvor jeg skal ha en apistogramma trio, et par maller og en større stim nannostomus...

Fisker i slekten Apistogramma gjør som mange andre cichlider; de hviler/sover på bunnen om natta.
Nattaktive maller vil forstyrre dem, og jage dem opp i de øvre vannlag, igjen og igjen og igjen, hver eneste natt. Slikt produserer stress, som i ytterste konsekvens er dødelig.

I tillegg vil de større mallene okkupere tigjengelige huler og skjulesteder på bunnen, og spise opp ethvert egg som dvergcichlidene eventuelt ville produsere, dersom de kommer til eggene.

Større maller enn Otocinclus sammen med Apistogramma er ingen god kombinasjon.... og de finnes med god grunn normalt ikke på akkurat samme sted i naturen heller.

Arve Grude
... Jeg har ikke tenkt å kjøpe VF, men Nannostomus rubrocaudatus eller kanskje vanlig beckfordi...

Alle Nannostomus rubrocaudatus som tilbys for salg, er viltfanget... som de fleste Nannostomus er, bortstt fra Nannostomus beckfordi.
Hvorfor ikke vurdere en stim med (VF) Nannostomus eques eller Nannostomus unifasciatus? De gjør seg virkelig i en større gruppe, er ikke så skjøre som for eksempel Nannostomus rubrocaudatus, og er mye, mye billigere.l
Takk Tom, selv om det var kjedelig informasjon. Hadde håpet å kunne ha L-maller også, men jeg ser argumentet ditt. Jeg ville trodd at apistoene beskyttet eggene i hulen og at de dermed var trygge frem til de var yngel. Men ser at mallene kan lage litt styr på natten, også finne seg litt egg.

Da blir det nannostomus, apisto, otocinklus og evt øksefisk som jeg forstår at er en god kombo.

Men ettersom jeg har klart å pådra meg oppmerksomheten fra to så kyndige herrer så har jeg ett spm til. Karet jeg har er 128 cm, så spm er om jeg klarer å lage 3 territorier meg siktavgrensing til apistohunner eller om det blir risikabelt og en bør holde seg til to hunner i 128 cm lengde. Noen erfaringer?
Arve Grude
... Karet jeg har er 128 cm, så spm er om jeg klarer å lage 3 territorier meg siktavgrensing til apistohunner eller om det blir risikabelt og en bør holde seg til to hunner i 128 cm lengde. Noen erfaringer?

Teoretisk er det plass, med masse struktur i karet, som du sier.
Men dette avhenger av art, innredning, dither/target-fish, og ikke minst det enkelte individs temperament.

Hunner av arter som heller mot monogami, har ofte mer imot å ha andre hunner tett på seg, enn hunner av polygame arter (som ofte lever sammen med andre hunner innenfor hannens stor-revir).
Jeg har (med dykkemaske) sett ei hue Apistogramma paulmuelleri i naturen intens forsvare et revir på mer enn 2x1 meter mot mye større Laetacara thayeri.

Hvis du har et annet kar hvor eventuelle hunner som blir kjeppjaget kan flyttes til, er det jo greit å prøve. Men ikke skjønner jeg hvorfor det er viktig å ha så mange hunner som mulig...

Tilfeldig bekjentskap
© Leif E. Johansen
Reklame for plussmedlemskap