Hekta på kulefisk (side 4)

I går kom det 7 små sulawesisnegler i posten - 6 oransje og en svart med gule flekker og følehorn. Jeg trodde ikke posten skulle gå SÅ fort, så det ble litt heftig vannbytteaktivitet da jeg kom hjem fra jobb. Karet var jo innkjørt noen dager tidligere, og matet med Salmi, men siste store vannbytte var ikke tatt ennå.

Sullene ble akklimatisert, kom så på plass, og de fleste våknet sakte til live. I dag ligger to av dem fortsatt urørlige. I går var ihvertfall en av dem langt inni skallet sitt, i dag har begge foten litt framme, men de trekker ikke til seg døra når pirket på. Litt bekymret for det, blir jeg nødt til å ta luktetesten på dem? De andre har begynt å farte rundt. Den med gule prikker er veldig aktiv nå, og veldig flott! De har litt alger å forsyne seg med, og har også fått kokt gulrot. Lille Sulle har også flyttet inn, han var veldig aktiv helt fra han kom i opp i karet. Han har vokst merkbart siden han kom i hus. Bittelille Sulle er dessverre død, men han fikk jo en dårlig ammoniakk-start.

Ellers kan nevnes at Pene Marlene og Han Gale fortsatt spiser litt myggis daglig, og er mye mer frampå enn før. I dag sloss Han Gale om maten til og med, det har jeg aldri sett han gjøre før! Medaljens bakside er at den harde oppforingen fører til at de andre 4 blir smellfeite... :-/
Det rusler og det går...
I 15-liter er det nesten utelukkende sandsnegler nå. Innimellom prøver jeg å fôre kulefiskene med dem, men det virker ikke som de klarer å få has på dem - de er kjappe til å trekke seg inn i skallet og stenge døra. Jeg er ikke særlig begeistret for sandsneglene, egentlig. Vet ikke helt hvorfor, de er jo faktisk ikke så ulike sullene, som jeg syns er kjempesøte. Sandsneglene er litt sånn scruffy og småskumle...

I 30-liter er det suller, damsnegler og skivesnegler i skjønn harmoni. Vallisneriaene som jeg flyttet dit fra kulekaret, virker å trives bedre her. Dessverre ble det aldri noe liv i to av de oransje sullene jeg fikk. Jeg vet ikke hva som gikk galt, de bare våknet aldri opp og begynte tilslutt å stinke... Men de andre er i fin form, de humper seg klumsete avgårde, og snoker rundt med de rare snablene sine. De minner meg om romlingane fra barne-tv på 70-tallet Har nå bestilt rili-reker til karet, det blir moro

[External Image]

I 112-liter er det problemer med planteveksten. Jeg har byttet ut endel planter, og etter det begynte javabregnene å "brune ut". Vet ikke hva som skjer - jeg fjernet alt brunt, men de resterende bladene bare fortsetter å bli brune. Liker heller ikke helt at Fru Amano og hennes gjeng for det meste henger i den brune puben bak redmoor-rota i stedet for å rydde vekk trådalger! Hva driver de med der? Baksnakker kulene?? Hmm... Kan denne nyoppståtte ubalansen ha noe med leirkulefiaskoen forleden, eller er det noe annet rart? For lite lys? For lite/feil næring? Manglende CO2? Har ikke merket noe på vannverdiene, de er som de pleier, men det betyr altså fortsatt litt for lav nitrat. Jeg burde nok få den til å runde 5, så da blir det å øke gjødseldosen igjen, kanskje tilnærmet full dose.

Ukas mest oppsiktsvekkende hendelse var at jeg på fredag fant Pene Marlene i ei bøtte med vann, to dager etter vannbytte (mjaa, hender opprydningen etter vannbytte tar sin tid...)! Syns det var noe muffens da jeg skulle fôre og det bare var fem kuler å se. Plutselig fikk jeg øye på Pene Marlene oppi bøtta, i en jungel av forkasta bregneblader! Stakkars jenta Jeg tror hun slapp fra det uten varige mén, hun har vært aktiv og spist godt siden. Det er jammen meg fort gjort at disse små får en tur gjennom slangen. Hjelper jo ikke at de ovenfra ser ut som et lite blad eller rusk, og er noen skikkelige nysgjerrigperer, hehe.
At javabregnene bruner ut kan komme av utskiftede planter. Noe har antagelig da skjedd med lyset de får. Kanskje de pleide å ha litt skygge under noen andre planter, og nå har "full sol" ?
Ja, det kan jo være noe i det. Jeg fikk nemlig fnatt av disse indiske flytebregnene (syns de ble så store og stygge), og fjernet dem alle som en mens jeg først holdt på med planteutskifting. Men en av javabregnene var aldri i "flytebregnesonen", så det skal ha vært lite endring i lysforhold for den. Likevel ble den like brun og stygg. Irriterende, for jeg syns javabregner er fine, men nå er det nesten tomt... Det overrasker meg også litt at de nye hydrocotylene (to ulike sorter) er pjuske, med døende blader. Trodde de skulle være så enkle og greie. Gaah... Jeg har ikke grønne fingre, får stadig bekreftet det...
Plantevekst-aksjonen!
I denne tråden har jeg fått en rekke tips til hvordan å bedre planteveksten og få bukt med algene.

Jeg har nå gjort følgende:
- Redusert lystid til 8 timer
- Laget gardin og setter denne på om kvelden og tar den av når "solfaren" er forbi
- Kjøpt Easycarbo og starter dosering med det i dag
- Fått ned et par fullgjødselkuler under cryptocorynene og den gjenlevende sverdplanten
- Fått tilsendt tørre gjødsel-kjemikalier fra SilverShaded, starter dosering på torsdag

Alger jeg har observert til nå:
- Gråhvite, tynne tråder som amanorekene er flinke til å holde noenlunde i sjakk
- Brunt belegg på alle planter, særlig på anubias, og på glasset
- Gråbrunsvarte skjeggete alger på en windeløv
- Gusjegrønt belegg på litt av en rot
- Runde, grønne prikker på anubias og hydrocotyle
- Grønt og loddent belegg på anubias, alt dette ble spist av en reke i går
- Blågrønne flekker noen få steder, mest på glasset ved/under sanda

Andre observasjoner:
- Utbruning av javabregne ser ut til å ha stoppet, det lille som er igjen er grønt og fint. Men synd at jeg mistet nesten alt før det roet seg.
- Hydrocotylen begynner å få endel nye blader, så den trengte nok litt tilpasningstid. Bladene nærmest lyskilden, i vannoverflata, ser best ut og har ingen alger.

Målinger i går:
NO3=5, PO4=0,05 (eller mindre), pH=7,1, GH=3, KH=1.
Blir spennende å se hvordan det går !

Litt alger kommer man ikke utenom Men hvis/når plantene vokser bedre, vil det bli mindre. Husk på at karet har ikke gått så lenge, og full balanse tar tid...hvert kar er unikt. Det kan godt ta over ett år før man får orden på alt.

Hydrocotylen liker lys. Jeg har hengt mine fast i utstrømmer-røret slik at de strømmer langs det øverste vannlaget. Der trives de utmerket, jeg fjerner metervis med jevne mellomrom.

Jeg får heller aldri dreis på Anubias og Javabregner...dritt-planter/algemagneter. Vanskelig å finne korrekt balanse med lys til dem, og jeg har nok litt mye. Nei, gi meg noen mer kompliserte vekster, så går det fint

Husk å starte laaangsomt med Easy-Carbo, ikke mer enn max halv dose de første 3-4 dagene.

[External Image]
Flott hydrocotyle du har der! Jeg har den leie uvanen at jeg etter opprydding i akvariet bare slenger alt i ei bøtte med akvarievann og setter bøtta ut inntil jeg gidder å rydde skikkelig opp. I dag kikka jeg oppi forrige ukes bøtte, og der var noen biter grønn og fin hydrocotyle som hadde stått opp fra de døde. Tilbake i akvariet med det! XD

Jeg har ikke noe imot litt alger, og mitt alge"problem" er jo egentlig ganske marginalt, men jeg begynner å bli bittelitt lei av brunskjæret på alt som er i karet, hehe...!

Men nå er det på tide med litt bilder!

1. De søte små algene mine, som sakte men sikkert brer om seg...
2. Akvariet har fått seg gardin. Dagen etter at jeg sydde den, fant jeg den defekte blendingsgardina jeg trodde var kasta. Det blir nok snart en akvariegardin versjon 2.0.
3. De nye rili-rekene, hvorav bare én ser ut som en rili.....? Hm!
Noen flere bilder. Det går liksom i spising, da.

1. Pestsneglene og nanorekene har de reneste orgier.
2. Sulle-tvillinger deler broderlig.
3. Kulefiskene er grådige og deler ikke. Om å gjøre å glupske i seg mest mulig foran nesa på de andre.
Steikje fine gardiner ! Og kulene er jo supersøte, særlig når de spiser spaghetti

Ser du har litt GSA (Green Spot) alger...burde bli bedre med bedre nitrat/fosfat-balnse. Det samme går for BGA, blå-grønne alger.

Verst er vel egentlig BBA...Brown Brush/penselalger. Fryktelig vanskelig å bli kvitt disse noenlunde permanent. Kan tyde på litt mangel på sirkulasjon og/eller CO2. Disse burde få det mye vanskeligere nå som du har satt ned lystiden og begynner med EasyCarbo.
Sommerslit
Krystallsyke og hodepine stimulerer ikke akkurat til en aktiv sommerferie, og det aller meste blir tiltak og tungt å gjennomføre, også akvarierelaterte saker.

Jeg har slurvet litt med målinger i 30-literen, og i går hadde jeg litt utslag på nitritt der (NO2=0,05). Heldigvis ikke noe målbart NH3. Har nok fôret i hardeste laget... Er vel derfor det er så mye eggklaser fra pestsneglene nå, og masse vakre damsnegler som sklir rundt, vokser og trives. Ingen frafall av reker heller, de er aktive og rydder og gafler i seg mat de også. Men jeg gjorde en morbid oppdagelse i går, før jeg målte vannverdiene: et lite flak av gult med en brun runding - kan det være en bit hud fra en sulle, med "døra" hengende på?? 8-| Gjorde opptelling, og det ser ut til at det mangler en. Men hvor er da resten av det stakkars vesenet?? Finner ikke noe skall eller andre sneglerester. Lille Sulle har også vært ganske inaktiv de siste dagene, så ting har sikkert ikke vært helt på stell, nei.

Kulekaret får stort sett alltid den oppfølgingen det trenger, selv om migrenen herjer. Likevel har vi hatt vårt første tap der nå. Den stakkars, rare, tynne kula vi bare har kalt "Han gale", døde på mandag :,-( Han hadde jo en opptur da han begynte å spise mygglarver for ca. en måned siden, han ble mye mer utadvendt og jeg begynte å øyne håp for han. Han la imidlertid bare litt på seg. Plutselig gikk det veldig fort nedover med han, i løpet av bare et par dager ble han så tynn som aldri før, og mørk i fargen. Og plutselig lå han urørlig på sandbunnen på søndag kveld. Da isolerte jeg han i ei bøtte, satte i filteret fra 15-literen, og ga ormekur. Det var for sent, han døde neste dag. Jeg er veldig lei meg for det. Ser i ettertid at han kanskje bar på parasitter hele tida, selv om jeg behandlet alle seks da jeg fikk dem. Eller så var han bare et svakt individ. Jeg syns han holdt ut veldig lenge. Sikkert mye jeg kunne ha gjort annerledes og på et tidligere tidspunkt for å redde den lille fyren (eller kanskje han var ei jente....:o). Det er en lærdom å ta av slikt.

Ellers har det blitt litt forandringer i kulekaret, med nye røtter og javamose. Jeg er mye mer fornøyd med dette oppsettet, siden jeg elsker redmoor-røtter. Tror kulene liker seg inni det nye "rotslottet", de er stadig bortpå javamosen og utforsker den. Mangler en finere bakgrunn, syns den gamle ble for rotete, så den har jeg fjerna. Tilfører små mengder karbo nesten hver dag. Hadde vannbytte i går, så i dag skal det måles og gjødsles forsiktig når migrenen forsvinner. Fe-test er i hus, men har ikke fått prøvd den ennå.

Bilder:
1. Han Gale har fått en grav i hagen. Dattera mi har laget gravstein og pyntet med blomster
2. Nytt oppsett i kulekaret. Litt dårlig bilde, men...
3. Den mest fotogene fisken, Tjukkebolla - hun er en flott dvergkule.
Da har jeg lest ferdig hele tråden din! tok et par tre timer, hehe. Syntes det er skikkelig interessant med dvergkulene og sneglene. Tror kanskje du har inspirert en snegle del av meg til å våkne. det blir spennende å følge med i framtiden.
Trivelig at noen syns det inspirerer litt da, selv om det ikke bare er solskinnshistorier å fortelle Snegler er noen snodige vesener! Men det er jo helt klart at man ikke får det samme forholdet til dem som til små fisk som bevisst møter deg ved ruta og tigger om mat, og som har mer individuelle personligheter og gjør litt mer enn å bare gnafse på ting dagen lang. Sullene mine er søte og klumsete, og damsneglene pene og grasiøse, men de gjør ellers lite utav seg. Hvis du vil utforske snegler videre, anbefaler jeg deg en gruppe på Facebook som heter Snegledilla

Ellers oppdaget jeg akkurat Fru Rili bak filteret i 30-literen, med masse gule egg under magen! Har sett at hun har hatt den gule salen på ryggen siden jeg fikk henne, og har håpet at det skulle finnes en kjekk reke-kar blant de 20+ riliene. Og han fins visst, hvis det stemmer at egg under magen alltid er befruktet Håper barna til Fru Rili blir like fargesterke som henne.
Gjødsling
Dagens målinger og tilsetninger:
NO3=4 ppm, tilsatt KNO3 for å komme opp i 7 ppm.
PO4=0,05 ppm, tilsatt KH2PO4 for å komme opp på 0,7 ppm.
Fe=0,05 ppm, tilsatt CSM+B for å komme opp i 0,5 ppm.

Da får vi se hvor dette bærer!
Er spent på det, jeg også
Leit med lille kulefisken, da...men sånn er det å være akvarist. Ikke alle individer er like sterke. Du får kose deg med de som er igjen !

Måtte til med litt fosfat selv i dag. Syns det ble litt unormalt med grønnalger, og måling viste som ventet at fosfat-verdien var for lav. Trengte påfyll av en del tester også, så det ble en liten bestilling (les : mye mer enn opprinnelig planlagt) til Aquaristikshop
Saltvannskreaturer i sommerferien
Familien har hatt en liten ferie i Sverige, og da fikk vi med oss det flotte akvariet på Universeum i Göteborg. Det var utrolig mye folk der, så jeg tror kanskje det var feil tid av året å besøke dette store vitensenteret. Derfor ble det mest pes, og slitsomt å gå i kø og drukne i folk når man helst vil nyte synet av alle fisker og haier i ensomhet... Bildene viser sebra- eller leopardhai, en rokke og et par andre tøffe haier.

Vi hadde ikke tid nok til å dra innom Havets hus i Lysekil, men det har jeg lyst til å få med meg om ikke for lenge, tror kanskje de har Sepiida (cuttlefish) der, og det har jeg veldig lyst til å se! Det er min favorittblekksprut. Men vi fant faktisk en såkalt "hvalsprø" (cuttlebone) i fjæra ved Marstrand, det er et slags aragonitt-bein disse blekksprutene har inni kroppen sin. Angrer litt på at jeg ikke tok den med, men vedlagt et bilde. Både barn og voksne koste seg også med å fange små reker på samme sted. De var veldig fine, med stripete kropp og blå og gule tegninger på føttene - se bildet. Tror det er en type kloreke.

Og tilslutt et bilde av Zeb og Paul, mine to saltvannsvenner. Blekkspruten Paul kjøpte jeg på Zoologisk museum i Oslo for mange år siden. Sambo er veldig sjalu på han, og pleier å gjemme han inni klesskapet... :-P Zeb kjøpte sambo og dattera mi på Universeum nå i sommer, hun er oppkalt etter den prikkete sebrahaien i det store akvariet der.

Jeg har alltid ønsket meg saltvannsakvarium, men føler at det er for mye styr og for dyrt. Kanskje når jeg blir pensjonist? Da jeg var barn skrev jeg faktisk en liten bok om en palettkirurgfisk, og historien var mistenkelig lik plottet i filmen "Oppdrag Nemo". Men dette var jo lenge før den filmen ble laget. Pixar/Disney har snoket i skrivebordsskuffen min?? Hahaha... XD

Jaja, fortsatt god sommer!
Sneglefest!
Jeg er så glad for at sneglene trives i 30-literen min, for da blir det litt snacks på kulene innimellom mygglarvene Dette er jo kanskje den beste maten for dem, så håper sneglene fortsetter slik. Til uka kommer noen få epler og posthorn, og sistnevnte skal jo være fin og hurtigformerende kulemat. Eplene skal ikke brukes som fôr...

A propos sneglene i dette karet - for litt siden trodde jeg at jeg hadde mistet en sulle, men den kom tilrette igjen heldigvis. Ikke vet jeg hva det var som liknet en sullefot med dør...? Og Lille Sulle hadde våknet fra sin inaktivitet da vi kom tilbake fra Sverige, han vandrer konstant rundt på flytebregnene.

Byttet vann i alle tre karene i går, og var da litt redd for at Fru Rili skulle kaste eggene sine, ettersom jeg mener å ha lest at man skal være forsiktig med vannbytter når rekene har rogn. Men ser da ut til at det gikk bra!

I sandsneglekaret er det imidlertid mystisk stille. Der virker det som om alle de svære har gått i dvale oppå sanda, mens de små oppfører seg normalt. Hva skjer.......??

[External Image]
Kulene mine ;-*
1) Vi kom plutselig over Lyda mens hun hvilte seg, forankret med halen rundt en stilk Har aldri sett at de har hvilt seg på dagtid før, så jeg ble nesten litt bekymret. Men etter en liten stund våknet hun, og jaktet aktivt da dagens snegleporsjon ble servert.

[External Image]

2) Lillegull og Tjukkebolla (+ Lyda i bakgrunnen) på sneglejakt igjen... ^_^

[External Image]
Flere snegler
I dag kom det en ny gjeng med snegler i posten:

2 store og 2 små eplesnegler (Pomacea bridgesii)
7 røde posthorn (Planorbis corneus)
1 sebrasnegl (Neritina natalensis)
X piggete sandsnegl (Thiara winteri)

De er akklimatisert og bor nå i 30-literen. Smukke og rare!



[External Image]
Dagens målinger og gjødsling:

NO3 = 1-2, siktet mot 10
PO4 = 0,02-0,05, siktet mot 1
Fe = 0,05-0,1, siktet mot 0,5
Er det vannverdier etter vannbytte, før du gjødslet ?
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap