Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Personlige akvarietråder
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Holger Lockertsen © Kjetil L © Mazter (Kristine Jorskogen)
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
NB! En tråd i dette forumet kan bare opprettes fra din profil.
Søk
Siste innlegg
Nybegynnerens dvergkulehistorier
Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 21 »
41 Gjengen

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Klikk på bilde for større versjon
Og tilslutt en liten oversikt over kulegjengen (ikke helt nye bilder).

 
Postet 09.05.2015 kl. 16:35
[Rapportér innlegg]
42 Suller og sandsnegler ankommet!

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Klikk på bilde for større versjon
30-literen er altså under innkjøring, og sneglefarmen er satt opp på nytt for andre gang. Denne uka kom det en pakke i posten, som inneholdt en mengde sandsnegler og en stor dott gaffelmose. Sandsneglene havnet i sneglefarmen, mens gaffelmosen ble fordelt på de to karene. Et par timer senere gløttet jeg inn i 30-literen, men hva fikk jeg se? En liten snegle som ikke liknet på noen av de andre. Den var helt mørkebrun i skallet, med kjegleformet sneglehus, 5-6 mm stor. Jeg reddet den fra Salmi-helvete, og kikket nærmere på den. Den var mistenkelig lik en sulawesisnegl! I mosen i sneglefarmen fant jeg en til. Etter å ha undersøkt litt med personen forsendelsen kom fra, fikk jeg bekreftet at dette var suller. Her har jeg ønsket meg suller i langre tid, og jeg har en bestilling inne til 30-literen når den blir klar, og så bare dukker det opp et par stykk som blindpassasjerer i en mosedott! Det var gøy :-D

 
Postet 14.05.2015 kl. 22:17
[Rapportér innlegg]
43 Aksjon avskumming er i gang!

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Klikk på bilde for større versjon
I denne tråden har jeg beskrevet de siste dagers nedtur med skumdannelse i 30-literen som jeg driver og kjører inn. Bildet viser skummet som dannet seg da diffusoren sto på en stund. Nå har jeg gått drastisk til verks og tømt akvariet fullstendig, vasket det med eddik og skylt sanda grundig. Gud bedre så mye mørkebrun møkk det var! Fysj!! Kunne nesten mistenke at sanda fager av?? Men det skal vel ikke kunne gå an.

Jeg har også vasket plastdelene på filteret, og skylt filtersvampen i vann fra naboakvariet (som har samme vannverdier og temperatur). Har så fylt i nytt vann (luftet og temperert i et døgn) tilsatt natron og GH/TH+, samt 0,5 ml Salmi. Slo på diffusoren for å sjekke forholdene, og nå skummer det ihvertfall ikke lenger (enn så lenge). Jeg har kjøpt en ny varmekolbe som jeg håper vil fungere bedre. Skal stjele noen planter fra kulekaret. De andre kaster jeg, eller må ihvertfall skylle dem svært godt. Rota får heller ikke komme tilbake. Nå ser det fryktelig stusselig ut, med kun vann og grå sand :-S

De aller fleste skivesneglene er nok tapt i denne prosessen her tror jeg, men har da noen i det andre sneglekaret, samt 10-12 vakre damsnegler, et 50-talls sandsnegler og de to søte sullebabyene :-) Spørs om disse overlever nitrittproblemene der, men jeg bytter vann daglig og fôrer minimalt. Hvis jeg en gang i framtida får opp 63-literen, tror jeg 15-literen skal pakkes vekk. Eller om jeg skal kjøpe et bedre filter til den? Øh...!!

Har sikkert satt innkjøringen litt tilbake i tid igjen nå. Grrrr! Hardt å være akvarist noen ganger! ;-)

 
Postet 20.05.2015 kl. 22:41
[Rapportér innlegg]
44 Huskeliste planter

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Jeg har lyst til å kjøpe noen nye planter. Trenger til 30-literen, men vil også ha noe nytt til kulekaret. Disse har jeg tenkt litt på, men får ikke tak i dem hos lokale dyrebutikker:

Aponogeton ulvaceus
Javamose (Taxiphyllum barbieri)
Ferskvannstang (Lomariopsis lineata)
Hydrocotyle leucocephala

Et par av dem har jeg fått tilbud om hos en privatperson, så det blir nok å bestille snart.

God pinse! :-)

 
Postet 22.05.2015 kl. 15:47
[Rapportér innlegg]
45  

Freke
Medlem female.gif
Fra: Kirkenes
Oi! Så mye skum hadde jeg ikke sett for meg da jeg leste den tråden! Jeg har egentlig ikke noe fornuftig å komme med, annet enn at dette var en koselig tråd å oppdage :) Blir spennende å se hva det blir til med snegler og reker :)

Bare død fisk følger strømmen
 
Postet 23.05.2015 kl. 00:12
[Rapportér innlegg]
46 Pinseprat

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hyggelig å høre, Freke :-)

Ja, vi får se hvordan det går. Det er tydelig at filteret i skummekaret er hensatt til steinalderen igjen etter opprenskingen, så min neste plan er å prøve å kickstarte det med gørr fra kulekarets bøttefilter. Jeg har kviet meg veldig for å åpne dette filteret, men en gang må jo bli den første, så da passer det kanskje bra å gjøre det nå.

Er også spent på tilstanden i 15-literen når jeg kommer hjem fra fjellet i morgen. Det hadde vært null nitritt i to dager etter siste vannbytte, så vi dro avgårde med håp om at det går greit... Men sneglegjengen er i mine tanker! Også kulene, som for første gang må klare seg uten mat i et par dager :-P Håper ikke sulten tar så mye overhånd at de begynner å se på amanoene med nye øyne...! De amano-gærningene er jo ikke det spor redde for de små rovdyra, så de gjemmer seg ikke, akkurat. Men amanoene er heldigvis både svære, raske og tøffe i trynet.

Med hilsen fra det regntunge pinsefjell!

(Sist endret 24.05.2015 kl. 14:16 av Kuledrøm )
 
Postet 24.05.2015 kl. 14:15
[Rapportér innlegg]
47 Den første filterrens i eheimen

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Klikk på bilde for større versjon
Hååh! Nå er jeg helt svett og nesten skjelven etter å ha åpnet Eheim-filteret for første gang siden det ble starta! Det var mindre gørr der enn jeg hadde forventet, men vannet var mørkebrunt. For å forberede kickstarten, gjorde jeg slik (med denne tråden i bakhodet):

Helte litt vann fra kulekaret oppi ei bøtte. Kobla fra og åpna filterbøtta. I bøtta med kulevann skylte jeg blåsvampen, krysta den hvite (nå brune) filtervatten, og skylte biokulene lett. Tømte endel av skittvannet oppi bøtta for å ha nok til å dekke AquaEl-filteret. Kastet resten av skittvannet. Hadde akvarievann i filterbøtta, kobla til, pumpa inn mer vann, og starta. Skal si det kom ut endel partikler i akvariet med den pumpinga! Fiskene ble forfjamset... Jeg burde kanskje fylt filterbøtta helt full med akvarievann før montering?? Men partiklene er uansett borte nå, de er vel sugd inn i filteret igjen. Og hva vil vanntestene si om dette? Jeg kommer til å overvåke situasjonen de neste dagene. Har jeg tabba meg ut nå, vil det gå ei kule eller seks varmt! Det forsvant dessverre en liten gummiknott fra undersida av filteret. Stappa under et håndkle inntil videre.

AquaEl-filteret ble satt i bøtta med grums og forhåpentligvis gode bakterier, og der får det nå gå i en times tid. Satte i en varmekolbe også.

Kjempespent på om dette vil fungere. I 30-literen er NH3 fortsatt på ca. 1,5 ppm, blir spennende å se hva situasjonen er i morgen, etter at det kickstarta filteret har jobbet noen timer.

(Sist endret 26.05.2015 kl. 22:30 av Kuledrøm
Årsak: Har lært å legge inn stort bilde :-P )
 
Postet 26.05.2015 kl. 22:23
[Rapportér innlegg]
48  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Det blir nok bra, tenker jeg. Men når du har åpnet/renset filteret og skal starte det igjen, er det lurt å la de første litrene fra utløpet gå i en bøtte...da slipper du masse partikler og skitt i akvariet.

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 26.05.2015 kl. 22:59
[Rapportér innlegg]
49  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
sitat av SilverShaded:
Det blir nok bra, tenker jeg. Men når du har åpnet/renset filteret og skal starte det igjen, er det lurt å la de første litrene fra utløpet gå i en bøtte...da slipper du masse partikler og skitt i akvariet.


God ide, det skal jeg huske neste gang :-)

 
Postet 26.05.2015 kl. 23:34
[Rapportér innlegg]
50 Fiasko-kickstart?

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Sukk... Jeg testet vannet i kickstartkaret, og her var det ikke mye forandring! NH3=1,5 og NO2=0,2. Omtrent det samme som jeg målte før kickstart i går, bare litt høyere NO2. Arrgh! Får se hva det blir i morgen da... Er visst ikke meningen at dette skal gå framover :-S

Hos sneglene er NH3=0 og NO2=0 i dag, etter de ganske høye NO2-utslagene i forrige uke (kurert med vannbytter). Da lurer man på om filteret enten er innkjørt eller dødt...?? Burde det ikke i det minste vært NH3 der hvis filteret hadde vært dødt? Har ikke byttet vann siden torsdag i forrige uke.

Jeg må vel fram med NO3-testen for å sjekke tingenes tilstand. Men den er jo nesten tom... Kjøpe-kjøpe... Skal si det koster endel med all denne vannkjemitestingen på nesten daglig basis nå!

 
Postet 27.05.2015 kl. 19:36
[Rapportér innlegg]
51  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Bytter du vann nok regelmessig, behøver du neppe tenke så mye på NO3.

Kickstarten er ikke noe som fungerer fra første øyeblikk, så gi det en dag eller to til, og se om det ikke endrer seg etter hvert. Bakteriene må uansett ha litt tid på å etablere seg og danne koloni...de må organisere seg og slå seg til ro før de kommer i full funksjon. Og kanskje nitritt og ammoniakk hadde vært høyere om du ikke hadde kickstartet.. ;-)

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 27.05.2015 kl. 19:55
[Rapportér innlegg]
52  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Ja, her er det visst bare å smøre seg med tålmodighet! Treeege bakteriene, altså... Krysser fingre for at det snart blir litt romantisk stemning inni filteret der :-P

Ang. NO3, så var tanken bare å se om nitritt-nedbryterne har kommet i gang. Hvorfor må man egentlig bruke 10 ml vann til denne testen? Kan man ikke bare halvere alt, så varer dråper og pulver lenger??

 
Postet 27.05.2015 kl. 21:53
[Rapportér innlegg]
53  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Å måle nitrat med dråpetest fungerer slik at man først reduserer nitrat til nitritt, så det man faktisk måler er det resulterende nitritt-innholdet. Dette vil da si at nitrat-testen blir misvisende hvis man også har nitritt i vannet. Nitritt-innholdet vil da gjøre at det ser ut som man har mer nitrat enn hva som faktisk er tilfelle...man måler "nitritt+nitrat".

Når det gjelder vannmengden, har nok dette med to faktorer å gjøre : siden man bruker (sulfanilin-syre+sink)-pulver som skal løses opp, behøves det et visst volum. Og siden testen er en "bøtte-test" med kun tilnærmet riktige mengder av ingrediensene ("skje, og "dråpe") minsker man feilmarginen på denne måten. Men testen blir altså kun tilnærmet riktig hvis vannet har null nitritt.

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 28.05.2015 kl. 01:19
[Rapportér innlegg]
54  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Aha! Det var nyttig informasjon, o store orakel :-D Da skjønner jeg at NO3-måling ikke er så veldig hensiktsmessig under innkjøring, ikke før NO2 begynner å synke ihvertfall.

 
Postet 28.05.2015 kl. 12:56
[Rapportér innlegg]
55  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Helt korrekt...er nitritt høy, kan man like gjerne glemme å måle nitrat :-)

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 28.05.2015 kl. 13:03
[Rapportér innlegg]
56 Innkjøringskjøret

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Bare å konstatere at kick-starten i 30-literen ikke var spesielt vellykket. Vi er nå oppe på blodrødt nivå av NO2. Men Salmien som jeg tilsetter brytes med på et døgn, det er da noe... Det får bare gå sin gang med daglig Salmifisering, ikke noe mer jeg kan gjøre utover det.

Alt vel i kulekaret, så filterrensen og bakterietyveriet må vel ha gått greit. Pene Marlene er nesten like tynn som Han Gale nå, men formen hennes er stigende. Jeg har begynt å klippe opp mygglarvene i småbiter, pluss at de har fått nyklekt artemia de siste par dagene. Hver gang det nå kommer mat i karet, svømmer Pene Marlene i rykkete "kast" og dirrer oppglødd med finnene - hun ser rett og slett glad og ivrig ut! :-D Han Gale er det nok mindre håp for, dessverre. Men han henger nå fortsatt med, og spiser ivrig av artemiaen. De fire andre har begynt å vise hverandre "kjølen" når de blir hissige. Det ser helt fjernt ut - de blir høye og flate!!

I sneglefarmen har det dukket opp små, buktende organismer som kanskje kan være planarier. De er litt ekle... Noen er avlange, noen er runde. Slimete/gjennomsiktige ytterst, og litt rosaaktig i midten. Usj! NO2 er i sjakk. Men jeg tror Bittelille Sulle (som fikk ammoniakksjokk) er død :-( Han har ikke rørt seg på et par dager, og er langt inni skallet. Lille Sulle synes derimot å være i fin form, lurer på om han allerede har vokst litt?? I går satt han på en agurkbit mesteparten av dagen, gravde seg lenger og lenger inn... :-P

(Sist endret 01.06.2015 kl. 21:34 av Kuledrøm )
 
Postet 01.06.2015 kl. 21:33
[Rapportér innlegg]
57 Innkjøring nærmer seg slutten!

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Åtte dager etter kickstart spises NH3 opp på et døgn, og NO2 har falt fra 0,8 ppm i går til 0,1 ppm i dag! Da er 30-literen faktisk nesten i mål, hvis alt virkelig fungerer som det skal! Jeg som nå hadde belaget meg på å vente kanskje 3 uker til! Haha :-D Så hadde kanskje kickstarten noe for seg, eller gikk det så fort fordi jeg satset på en lavere NH3-konsentrasjon enn forrige gang? 2 ppm er da vel ikke så lite...?

Det er fantastisk, endelig går det vegen. Tar kanskje fortsatt noen dager før vi har NO2 nede i 0. Når det skjer skal det byttes vann, mates med Salmi, og så kan jeg gi beskjed om at sneglene som står på vent kan sendes, og jeg kan etterhvert bestille noen reker også. Tjoooo!

(Sist endret 03.06.2015 kl. 20:30 av Kuledrøm )
 
Postet 03.06.2015 kl. 20:29
[Rapportér innlegg]
58  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Der ser du...det fungerer :-) Det er en utmerket kickstart-metode, bare at du trodde det skulle gå i overlydsfart ;-) De stakkars bakteriene må få litt tid til å venne seg til sitt nye hjem, som sagt. Tålmodighet er en dyd, vettu...

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 04.06.2015 kl. 02:21
[Rapportér innlegg]
59  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hehe, ja! Forvirringen kommer vel delvis av at man søker litt rundt etter info, og finner ørten eksempler på at folk kickstarter, setter inn fisk samme dag og dett var dett, alt såre vel (påstår de). Jeg skjønte jo at bakteriene trengte tid, men så ikke helt for meg forløpet, så da ble det litt mistolkning av resultater ;-D Det er bra å prøve ut og erfare ting selv, ihvertfall!

 
Postet 04.06.2015 kl. 15:43
[Rapportér innlegg]
60 Han gale har spist myggis!

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Ja, da ble det oppløst gjødselkule og tull i dag. Men på den lyse siden, så har Han Gale spist TO mygglarver i dag!! Det var et syn. Den lille flisa fikk rund mage, og sank ned på bunnen! Men var like aktiv igjen kort tid etterpå. Håper på bedre tider for han/hun der nå.

 
Postet 04.06.2015 kl. 22:46
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 21 »