Hvilke feil gjorde du når du gravde hagedam? + noen få spørsmål

Vi skal grave hagedam etterhvert og er tidlig i planleggingsfasen.
Vi har tenkt å grave i flere plan (2-3). slik at vi har flere grunner langs kanten vi kan ha planter og store stein i. Hvor stor dammen blir vet vi ikke helt enda, men den må være såpass at vi kan ha en liten gruppe koi i den.

Jeg ønsker dammen så basic som mulig for enkelt vedlikehold. "Sluk/innsug" i bunn (Hvis ikke dere anbefaler noe annet?), kraftig filter og UV-lys. som leder vannet ut i en liten dam høyere oppe som videre sildrer ned i dammen med fisken. Men man ønsker jo å spare inn der det spares kan.

Er det feks nødvnedig med underlagsduk? Vi kommer til å grave unna en del tre og røtter oppe i skogen der vi trolig ender opp med å plassere dammen. Så det lønner seg kanskje å ha ekstra duk? Ved planting av busker og kratt rundt dammen, er det vanlig at røttene "sprenger seg igjennom" duken?
I skogen rundt er det mye nåletrær, vil dette være kritisk for vannkvalitet og fisken i vannet når det rysser ned døde nåler?
Planen er at fisken skal gå i garasjen om vinteren. Er det slik at fisken ikke mates på vinterhalvåret når den er innendørs også? Eller anbefales det å feite den godt opp til den skal ut i dammen igjen i april/mai?


Men først og fremst lurer jeg på hvilke erfaringer dere gjorde dere når dere gravde dammen deres? Hva ville dere gjort anderledes om dere skulle gravd en i dag?
Hvilke feller gikk dere i som gjorde prosessen mer komplisert eller tyngre for dere? Hvilket utstyr angrer dere på at dere ikke installerte og hvilket utstyr føler dere i dag ble overflødig?

Del deres erfaringer og jeg blir ekstra glad for bilder fra prosessen også!
God helg!
Erfaringer skal jeg overlate til andre, men har et tips når det gjelder underduk og damduken .

Ikke dropp underduk eller fiberduk, spar heller pengene på annet teknisk utstyr
Temperaturen i dammen svinger mellom dag og natt , særlig i små og grunne dammer .
Dette gjør at damduken er i bevegelse som igjen gjør at den slites mot underlaget på sikt.
Ligger damduken mot jord eller sand blir dette som et slags sandpapir.
Dette er selvsagt et problem på veldig lang sikt .
Som underduk kan du F.eks bruke Veiduk klasse 3 som du og får kjøpt i byggevarehus .
Tipper Veiduk kl 3 koster 14-15 kr m2 . Den er verdt alle pengene .

Når det gjelder damduk finnes det 4 typer meg bekjent .
Bytyl, pvc,PE og epdm . Jeg tror jeg har flesteparten med meg dersom jeg hevder at epdm er den beste og det finnes pr i dag i 0,75mm og 1,02 mm tykkelse i handelen her hjemme .

God planlegging er lurt , spesielt på dette med filtrering og mulighetene for å få gjemt vekk dette fra hagen .
Store dammer med store fisk krever store filtere så planlegg god nok plass til dette.
Husk at det hjelper ikke med en pen dam i hagen om det er fylt med plastfilter og andre reodor løsninger plassert synlig ved damkanten .
Takk Øyvind! Ett godt filter kan du banne på vi skal koste på Koi er fisk som driter og roter mye meg bekjent. Ble også anbefalt UV-lys for algene og ser at mange filtre selges med UVfilter til. Dammen vår (hvis vi plasserer den der vi tenker akkurat nå) vil ikke bli utsatt nevneverdig for direkte sollys. Den vil ligge litt i le av fjellet og det vil være skog i området rundt, alt etter hvor mye skog vi rydder bort. Den vil også være langt unna trafikk, og jeg tror ikke rovfugl vil bli noe særlig problem.

Da blir det underduk også. Takk for tips om hvor jeg kan gjøre godt kjøp av det!

Vi er begge veldig påpasselige på at dette skal bli fint. Det er tross alt hagen vår og det legges mye tid og penger i dette. Jeg er mest gira på ett filter som delvis kan graves ned og så mekker vi ei fin kasse som står litt i stil med huset og setter rundt.
Hvordan er det med stein i dammen? Jeg ser mange dammer har veldig synlig duk under vann, spesielt når vannet er gullende rent. Jeg er ikke så veldig gira på å se en duk som krøller seg i bunnen. Tenkte gå for svart duk, da det kanskje ikke vil bli like voldsomt da som med feks grønn duk, men egentlig har jeg lyst til å kle stein rundt vannkanten og ihvertfall langs grunna. Skjønner jo at skarpe steiner kan ta hull på duken så jeg håper å ta meg en runde langs fjæra og plukke av de runde store steinene som ble skylt på land av "Dagmar" i 2011. Men er det ellers noen typer sand som er vanlige og fine å ha i dam?
Du må nok regne med uv-C lys dersom du tenker å ha .
Det er mulig å lage en biologisk dam uten uv-C og ha ok vann , men da må du ha minst 30% av overflaten dekket med gode Siv/sumpplanter som trekker all næring . Mengde fisk må være moderat . Selv har jeg en dam på ca 10000l der jeg ikke trenger uvC . Her er det 25m bekk fylt med planter som vannet renner forbi . Stopper jeg bekken blir dammen grønn iløpet av en uke .

Når det gjelder Stein er det viktig å dekorere kanter og grunne dybder, men om du bruker epdm tar det bare noen uker før det legger seg et bakteriebelegg på duken slik at den ser nærmest ut som sand eller mudderbunn .
Unngå små bretter på duken , brett disse til større bretter og la vannet presse dem mot duken når du har fylt vann, vent med steinleggingen og fyll opp 60-70 % med vann først . Mens du fyller drar du i duken langs kantene . Da unngår du mest bretter i duken .
Når du har fylt delvis opp , begynner du å finlegge kanter og ser bedre vannlinja , så tømmer du ut vann og etterfyller nedover med Stein så langt du føler for .
Det blir noen kg
Takk for tips! Jeg har enda ett spørsmål. Det renner en bekk langs sida av tomta med vann som kommer ned fra fjellet. Vi skal følge med i sommer og se om denne tørker inn eller ikke. Vi snakket litt om grave ut en arm fra denne bekken å legge den i rør med avstegningsventil, og lede vannet slik at det sildrer ned i dammen som en slags foss, og så selvfølgelig ha ett overrenningsrør med rist som leder ut tilbake til bekken igjen slik at dammen ikke "flyter over".

Er det noen regler som tilsier at dette ikke er lov? Jeg tenker at hvis fisken yngler og noen yngel slipper igjennom og blir med ut av dammen så vil jo det være uheldig? Eller hvis det kommer sjukdom i dammen? Jeg kan se for meg at det sikkert er noen regler her som brytes dersom vi gjør det på den måten?
Tanken er selvfølgelig ikke at dette skal erstatte filteret i dammen. Vi skal ha filter i tillegg.
Loven tilsier at koi og gullfisk skal holdes i lukket hagedam .
Dvs , renner det vann ut av dammen er det ulovlig og holde disse fiskene i dammen .

Du kan selvsagt etterfylle nytt vann ved behov . Men det skal ikke renne over og tilbake i bekk . Det er viktig å være bevist her .
Dette er for å unngå smitte og rømningsfare .
Tilfeldig bekjentskap
© Kristian Hollund
Reklame for plussmedlemskap