Frustrert over ulike råd i hver eneste butikk...

Nybegynner i faget, og er så frustrert over ulike råd! Nå er jeg redd jeg har driti skikkelig på draget, takket være butikkmedarbeidere som villig forteller helt andre ting enn enkelte tråder her inne, samt andre butikkmedarbeidere. Tre butikker=tre ulike råd...

Case: Har kjøpt Juwel Rio 125. Satt opp med grus og 5 planter, kjørte i 9 dager med bakterieblanding/startsett. Etter at en butikk sa 1 uke, og en annen sa 4 uker, endte jeg hos min lokale forhandler som sa at 1 uke er nok med et tilsetningsstoff med bakteriekultur. Så da trodde jeg jo på det.

Satte etter 9 dager inn noe akvariepynt (liten rot og noen figurer ungene ville ha med hull i, samt skjell. Rot kokt i 10+timer for å fjerne farging, skjell kokt 10 minutter, figurer bare vasket etter råd i butikken), OG fisk. Og det er her jeg begynner å skjønne at feilen er gjort, og at jeg skulle ventet enda mange uker.
I nærbutikken sier de at det er greit etter en uke, og at vannet her er så bra at jeg ikke trenger måle det, noe de andre dyrebutikkene har vært enige i - her inne ser jeg dere måler alt og hele tiden...
Uansett - det er satt inn fisk, og jeg kan jo ikke godt kaste dem ut igjen: Tre guppyer, tre platy og to maller, samt en kampfisk som er bestilt og kommer i dag. De har stått der siden tirsdag, får mat to ganger daglig og oppfører seg relativt harmonisk - spiser normalt men slåss en del. En av guppyene gikk løs på de andre to, og jeg gikk i en tredje dyrebutikk for å be om råd etter å ha lest her inne at jeg kanskje hadde lite planter. Medarbeideren ble litt tom i blikket da jeg sa jeg hadde 5 planter - så i går kom det 7 nye planter i akvariet, samt at 10% av vannet ble byttet. Hun jeg snakket med sa jeg skulle bytte 25% rett før nye fisk og 10% dagen etter. Samt 25% ukentlig i oppstarten.

Nå er mitt spørsmål: Kan dette i det hele tatt gå bra?
Jeg har to jenter som er veldig opptatt av "sine" fisker, de har navn og vi kjenner dem allerede på lynne. De kjenner selv igjen sin egen malle. Jeg er bekymret for at dyrene ikke har det bra, for at de blir for stresset og i verste fall for fiskedød. Hva kan jeg gjøre for å gjøre situasjonen levelig for dem fremover?
Mange dyrebutikkansatte har svært lite kunnskap om akvaristikk...de er selgere, og måles ikke på hva de kan men hvor mye de selger. Om man ser på hva de krever av nye ansatte, er det kun "interesse for dyr", i tillegg at man må være flink med mennesker (les : en god selger).

Javisst har vi flott vann i Norge ! men i det øyeblikk vi slipper fisk i akvariet, produserer disse sine egne avfallsstoffer konstant. Å si at man ikke behøver å måle og holde øye med vannverdiene er derfor svært uriktig. det beviser bare hvor lite de har forstått av hvordan et akvarium fungerer ! De bakteriene som skal bryte ned fiskenes avfallsstoffer, trenger mange uker på seg til å vokse frem i filteret, uansett om man bruker "flaskebakterier" eller ikke. Du kan lese om denne innkjøringsperioden her. Den skal helst foregå uten fisk.

I tillegg har vannverdier som pH og GH en stor betydning i valget av fisk...alle fiske-arter har visse krav til disse verdiene, og å ignorere dette fører bare til dårlig helse og trivsel hos fiskene, til og med død.

Når du nå allerede har fisk i karet, er det bare EN ting som kan holde dem i live frem til filteret er innkjørt : vannbytter. Du bør bytte minst 30-40% av vannet daglig, frem til målinger viser at vannet er fritt for ammoniakk og nitritt. Til å måle trenger du dråpetester...det kan du få f.eks. her. Du trenger tester for ammoniakk (NH3/NH4), nitritt (NO2), nitrat (NO3) pH og GH.

Lykke til videre...og kom tilbake hit og still spørsmål her på AF istedet for å stole på dyrebutikk-ansatte
TUSEN TAKK FOR SVAR!

Har lest om innkjøring mange steder jeg. Men trodde det jeg leste var før de hadde funnet opp mirakelmiddelet som gjør alt klart på en uke... Det er vanskelig å sortere når kunnskapsnivået er null i begynnelsen.

Noen oppfølgingsspørsmål:
* Bør jeg kjøpe testene i butikk i dag, eller kan jeg vente på forsendelse fra nettbutikk?
* Stresser jeg ikke fiskene veldig om jeg bytter så mye vann hver dag?
* Er det riktig som damen i butikken sa - at jeg kan bruke lunkent vann fra springen (altså fra bereder), eller bør jeg koke deler av kaldt springvann for å få riktig temperatur på nytt vann? Ser at noen her tapper kvelden før og lufter et døgn - det får jeg jo ikke til i dag... Har byttet 10% onsdag - etter å ha plassert fisk i karet tirsdag, så jeg bør vel bytte 30% i dag da? Selv om det kommer en ny innbygger i dag? Bør jeg da bytte før eller etter at jeg slipper ham ut av posen?
* Bør jeg bruke Aquasafe i vannet? Jeg vet at det brukes klor i desinfisering, men vet ikke hvor mye det dreier seg om.
* Vet at pH i drikkevann er 7,0-7,5 - dette bør være ok som utgangspunkt for guppy og platy etter hva jeg har skjønt?
Jeg skal ikke si hva som er riktig, men jeg ville kjøpt tester på nettet og ventet så lenge jeg tok vannbytter hver dag. Aquamanias har ganske rask levering, og hvis du skriver at det haster, går det nok enda fortere

Vannbytter stresser nok fisken litt, ja, spesielt nå som de etablerer seg i et nytt akvarium, men hvis du ikke bytter vann hoper nitritt og amoniakk seg opp, og det er verre enn stress. Så vannbytter er best selv om fisken kan bli litt stressa.

De fleste vil nok ikke anbefale deg å bruke varmt vann fra springen. Vannet Varmtvannstanken er stillestående og perfekt for bakterier (som du ikke vil ha i akvariet). Det kan også gå bra, men det er tryggest å bruke kaldt. Grunnen til at man lufter vannet er for å lufte ut klor og andre stoffer man ikke vil ha. Hvis du ikke lufter vannet bør du bruke aquasafe eller lignende produkter.

Ja, bytt 30-40% vann hver dag som SilverShaded sa. Du burde ikke få flere fisker før vannverdiene er trygge og akvariet er innkjørt. Men siden du allerede har kjøpt den bør du bytte vann før den kommer. Ellers ikke skaff flere.

Ja, hvis du ikke lufter vannet bør du bruke aquasafe.

Guppy og platy ønsker vannverdiene basiske og harde. Altså pH oppe i 7.5-8 og GH på 10++. Kampfisken vil gjerne ha motsatt. Altså surt og bløtt. Mallene er sannsynligvis Ancistrus.

Guppy og kampfisk går dårlig sammen fordi guppier er glad i å nappe finner som er lange slørete som kampfisken gjerne har, og kampfisken kan bli aggresiv mot fisk med sterke like farger som den selv, og mannlige guppier har gjerne sterke farger.
Sitat fra fiskebasen på kampfisk profilen "Kampfisken kan også være aggressiv mot andre fisker i akvariet, spesielt fisker med lange finner og slør slik kampfisken har selv. Men vanligvis er den en fredelig fisk overfor andre arter.

Kan også jage fisk som har fargesterke slørfinner, f.eks guppy. Ver derfor obs på dette, gi fisk tilstrekkelig med gjemmesteder"
Jeg vil også fraråde deg fra å holde guppy med kampfisk, det pleier å være en kjip situasjon for begge parter. Kampfisk og platy har jeg derimot fått til bra selv, kampfisken var bare bøllete med dem i den første uken så roet det seg helt ned.

Når det gjelder bakteriekulturene som skal omsette ammoniakk til nitritt og de som skal omdanne nitritt til nitrat tok det gjerne 5 uker for meg før alt var i orden, har hørt at bakteriekulturene man for kjøpt bare er tull, men har ikke erfaring med det selv. Som andre har sagt, vær flink med å slamme veldig ofte og ikke vask filtermaterialet alt for godt den dagen i fremtiden du faktisk må vaske det.

Nei, desverre er det ikke noe mirakelmiddel med disse flaskebakteriene.

Du kan gjøre som Vannlilje sier...bestill testene på nett. Testene blir mer viktige litt lenger ut i prosessen.
Du får være veldig skånsom når du bytter vann...ikke rot nedi akvariet, bare stikk tappeslangen forsiktig over kanten. Og bruk god tid når du fyller opp igjen...ikke noe harde stråler.
Jeg tapper heller ikke lunkent vann. Som Vannlilje sier, det beste er nok å la vannet stå over natten...gjerne på et varmt gulv slik at det blir temperert.
Du kan godt bruke Aquasafe, men bedre ville det være å bruke Seachem Prime som har senkende effekt på ammoniakk og nitritt også.

Sannsynligvis er ikke vannet i krana ideelt for levendefødere (guppy og platy), det er antagelig for bløtt (lav GH) hvis du kar vann fra kommunalt vannverk. Norsk vann leveres de fleste steder med pH mellom 7 og 8, og en GH på 1 til 3.
Takk igjen for svar. Startet en annen tråd i dag, og svarer litt på anbefalingene derfra også her. Eller - svarer og svarer, det blir vel mest spørsmål.

Først : Jeg var i fiskebutikken i dag og hentet kampfisken vår.
Og til Kuledrøm som mener jeg bør levere den tilbake før vi får et sterkt forhold til den: Det har vi nok allerede etter noen timer her.
Mest jeg tror jeg, har alltid ønsket meg en slik. Og den er utrolig vakker den jeg har fått - selv etter en tøff dag der den først ble flyttet til dyrebutikken og så rett videre til meg, er den nysgjerrig og ute på tur. Den var litt søkende etter et gjemmested i starten, så jeg har bygget om litt og gitt den en "hule" - som den umiddelbart flyttet inn i og vokter. Foreløpig angriper den ikke andre fisk, men den er jo bare noen timer gammel her.

Men dere sier altså at jeg må levere den tilbake, fordi jeg også har guppy og platy. Kan dere være snille å fortelle meg hvorfor? Jeg må innrømme at jeg nok heller mot å kvitte meg med guppyene i tilfelle - men er det nok? Drømmer også om neontetra etter hvert - i stim på ca 8. Er det mulig i et 125 liters akvarium?

Hvilke fisker går sammen med kampfisk da? Finnes det noen enkle varianter som kan gå? Scalare har jeg slått fra meg, og andre fisk kjenner jeg ikke egentlig.
Ph på 8...
Da jeg hentet kampfisken i dag, ba jeg samtidig om tester på nitritt, nitrat mv som anbefalt her inne. Det mente butikkeieren (!) var helt bortkastede penger. Han solgte meg motvillig en pH-test - med beskjed om at dersom vannverdiene på nitritt/nitrat osv var feil, ville det også slå ut på pH-testen, og at om pHen var under 6,5 var det ikke så bra - da skulle jeg ta med en vannprøve til ham så skulle han teste for meg.

Da jeg målte pH til 8 ble jeg derfor meget forbauset. Målte springvannet også - det er 7. Dråpetest. Jeg ringte dyrebutikk og han lurte på om jeg hadde noe kalkholdig i akvariet. Sa jeg hadde skjell og ble anbefalt å ta dem ut. Jeg har nå tatt ut alle blåskjell, latt noen få kamskjell-lignende bli igjen - de er kjøpt i akvariebutikk i Sverige.

Kuledrøm lurer på om jeg har hvite stein i akvariet. Jeg har tre med hvitfarge, og diameter ca 10 cm. Men jeg har hvit grus da...?

Når jeg ser akvariene deres, ser jeg også at mitt er veldig tomt. Men jeg hadde kanskje håpet noen av plantene ville vokse seg til litt. Ser jeg trenger en hule eller noe i midten av akvariet etter at jeg flyttet dekorasjonen der over i hjørnet pga kampfisken.

Kan noen av dere - rått og brutalt - fortelle meg hva som er feilen her?
Du burde ikke ha dem sammen fordi de kan nappe hverandres finner og bli aggressive. Det kan også gå bra, men så vil de heller ikke ha samme vannverdier. Kampfisken vil ha surt og bløtt vann (lav pH og GH) mens guppy og platy vil ha basisk og hardt vann (høy pH og GH). I fiskebasen kan nok vannverdi-vinduene akkurat møte hverande, men å holde fisker akkurat på kanten av hva de trives i er ikke en veldig god idè. Som jeg sa i den andre tråden kan dårlige vannverdier føre til svekket immunforsvar og sykdom over tid.

Ingen kan si hva du MÅ gjøre, men vi sier det som er lurt for fiskenes skyld. Du kan ha det som det er, men det er en risk.

Personlig ville jeg beholdt kampfisken og byttet guppyene og platyene mot en tetra eller rasbora art som vil ha surt og bløtt vann. Både fordi jeg rett og slett liker de artene som liker surt og bløtt vann best og fordi det er sånne vannverdier jeg (og de fleste andre i Norge) har i krana. Det er det jeg ville gjort

Dette innlegget er postet før jeg så innlegg nr. 8
Jeg syntes det er helt idiotisk at han fraåder deg å kjøpe noe så viktig! Jeg trodde selgere ville tjene litt penger.

pH test trenger du uansett etterhvert, men du kan ikke se amoniakk eller nitrittverdien på pH testen! Annet enn kanskje når man er ute i innkjøringa og nitritt begynner å produsere H+ ioner som senker pH (eller noe i den duren), men du kan ikke se det nå i starten.

Som nevnt over her kan du kjøpe testene på nett. Det er billigere og tydeligvis enklere å få tak i siden han nekter å selge til deg.

Du kan ta det du mistenker er årsaken til pH-stigingen (grus, steiner, skjell osv.) i en egen bøtte eller boks og teste pH-verdien etter ca. en uke (?). Da finner du nok årsaken.

Hvis du vil beholde levendeføderne er vel ikke pH på 8 noe problem.

Du kan skaffe en rot! Det vil fylle opp plassen så akvariet ser mer ferdig ut og "varmt" ut, samt fiskene får flere gjemmesteder og plasser å hvile på.
Sissan
Hvilke fisker går sammen med kampfisk da? Finnes det noen enkle varianter som kan gå? Scalare har jeg slått fra meg, og andre fisk kjenner jeg ikke egentlig.

Fargerike fisker med lange slør som guppy og andre kampfiskhanner går dårlig, og generelt fisker som napper på slørene til kampfisken. Utover det ville jeg frarådet generelt fisker som er mer aggresive, skal ha andre vannverdier, osv.

Jeg har neontetra, kardinaltetra, små platyer, en ancistrus og noen snegler med min kampfisk. Jeg hadde tidligere galaxy istedenfor platy. Kampfisk er en litt begrensende fisk, men jeg synes du var lite heldig med å ha blitt anbefalt guppy.

Akvariet mitt er under anbefalt størrelse for de fleste fiskene jeg har oppi, men jeg skal snart oppgradere til mellom 275 og 360 liter. Men jeg legger til bilder så du får se hvordan oppsettet mitt er.

Takk igjen for tilbakemeldinger.

For ordens skyld må jeg si at dyrebutikken sa det KUNNE bli problemer med guppy og kampfisk, og at jeg kunne levere kampfisken tilbake om det ikke gikk. Forstod da at det var snakk om krangling. vannverdier og preferanser for ulike verdier ble ikke nevnt.

Jeg skulle gjerne hatt en fiskesammensetning som din, Chrism. Vakre fisker jeg liker. Men ungene vil ha "sine egne fisker", og det er ikke så lett med stimfisk. Så det er nok kampfisken min som taper konkurransen om plassen til slutt.

Kjenner at jeg ikke er helt klar for å slippe ham enda. Han har flyttet to ganger på 8 timer, og om det ikke blir full krig i morgen får han bli hos oss til over helgen. Jeg antar såpass kort tid ikke er mer dyreplageri enn stadig flytting.
Takk igjen for råd Vannlilje. Jeg oppfatter ikke at dere sier jeg må gjøre noe, og syns jeg bare har fått konstruktive og positive svar. Så er det vanskelig å svelge å måtte levere tilbake fisken jeg har ønsket meg, men akvariet er kjøpt for barnas skyld, så om den ikke passer med deres fisker må jeg gjlre det som er riktig.

Jeg fortsetter med vannbytter 25 % daglig ogbestiller tester i morgen. Tester pH igjen i morgen etter 24 timer uten skjell før jeg gjør mer. Er pH like høy igjen får jeg ta ut resten av skjellene og steinene og prøve igjen. Vil helst slippe å fjerne ALL grus - tror dere virkelig det kan være grusen (kjøpt for akvarium i dyrebutikk) som gjør vannets pH så høy?

Har skjønt at røtter kan senke pH, og det er også peng. Har hørt de farger vannet veldig - tips til å unngå det? Kan jeg kjøpe rot også i nettbutikken eller lønner ikke det seg?

Takk igjen for at dere orker bruke tid på enda en newbe, antar jeg langt fra er den første.
Røtter senker ikke pH så veldig, men kanskje bittelitt. Kommer jo ann på rota. Rota kan farge av, men det går over etterhvert. Det man kan gjøre er å ha rota i en egen bøtte en stund og skifte vann hver dag i bøtta. Da vil fargen gå ut og rota synker. Mine røtter sank med en gang og farget ikke noe særlig av. Hvis du kjøper en rot som allerede synker kan du ha den rett i karet, siden du tar vannbytter der hver dag uansett.

Jeg kjøpte en rot på nett (zoopermarked.no) og har blandede føleleser siden den har en kappet av ende. Det ser veldig unaturlig ut, men det er bare å dekke den opp med en plante eller noe annen dekorasjon.

Jeg liker å hjelpe når jeg kan, så bare spør mer
Vannbytte - og filtervask
Den første rota jeg kjøpte (liten) kokte jeg i mange timer over flere dager. Men det du sier, Vannlilje er at det ikke er nødvendig? Tenkte jeg skulle koke den til den ikke slapp mer farge, men måtte gi opp prosjektet, da det aldri tok slutt...

Tror jeg skal kjøpe meg en sånn stor en i butikken, har mer kontroll på utseende da enn ved å kjøpe i nettbutikk. Får se om jeg finner en siden i dag, som jeg kan vanne ut over helgen.

Ellers har jeg bestilt vannprøver på nettsidene anbefalt over her.
Inntil videre bytter jeg ut 30-40 liter vann om dagen, og fortsetter å teste pH daglig for å følge utvikling. Etter hva jeg forstår er det imidlertid ingen grunn til full krisestemning og panikk over plutselig fiskedød ved pH på 8 - og det er kampfisken som liker det dårligst...?

Jeg har foreløpig bare en akvariumsbøtte og en diger akvariumskjele. Altså verktøy som kun brukes til akvariet, og aldri er i berøring med vaskemidler. Avfallsvannet ved utpumping hiver jeg i vaskebøtta, det skal jo ikke tilbake, og foreløpig vasker jeg ikke filtre.

SPØRSMÅL VANNBYTTE - sikkert mange dumme, bær over med meg
1) Når jeg tar ut 30-40 liter vann, må jeg vel stoppe pumpene så ikke filtrene går tørre?
2) Hvor lenge er det ok å la pumpa stå stille?
3) Bør jeg slamme grusen hver dag når jeg tømmer, eller bare ta i toppen? Fiskene svømmer tett på slamsugeren og virker ikke spesielt bekymret over at hendene mine kommer oppi akvariet lenger - flere av dem var innom og hilste på i går, så kanskje jeg er unødvendig redd for å stresse dem?
4) Jeg har ikke nok utstyr til å lufte 30-40 liter vann i rent utstyr. Jeg har også glemt å tappe vann til byttet i dag - det burde jeg gjort like etter byttet i går. I går blandet jeg kaldt springvann med springvann kokt i vannkoker for å få nøyaktig temperatur som i akvariet på det nye vannet - er det ok? Bruker Aquasafe i vannet nå.
5) Hvordan får jeg vannet mest skånsomt oppi igjen? Jeg har helt vannet oppi fra bøtte, men det virvler opp mye uhumskheter. Bruker dere heverten for å ta vannet tilbake - er det ok?

FILTERVASK og FILTERBYTTE
Jeg har standard pumpe og filtersystem som kommer med Juwel Rio 125. Dvs. Bioflow Filter M, med volum 3 liter og en Eccoflow pumpe på 500 l/h
Hvor ofte må jeg bytte og/eller vaske hvert enkelt filter? Det ser ut her inne som om det er noe som skal gjøres så sjelden som mulig, men i oppskriften til Juwel står det (naturlig nok) at det skal gjøres ganske så ofte - den hvite svampen/poly pad øverst står det at skal byttes ukentlig. Min ser mildt sagt ille ut nå etter to uker - det er mye drit i omløp tydeligvis.
6) Hvor ofte bytte poly pad? vasker dere disse - eller kaster dem?
7) Hvor ofte bytter dere Nitrax svampen? Det står annenhver måned, men etter beskrivelsen er det her bakteriene bor - vil man ikke gjøre akvariet ustabilt ved å bytte den?
8) Det står ingen steder i beskrivelsen om vask av filtre/svamper. Her inne mener jeg å ha sett at dere gjør det - og da helst i akvarievann.

Bør jeg gjøre noe med filtrene nå i innkjøring, eller la dem være i fred så lenge det er god gjennomstrømming?


En ting til: Om 2 uker er det høstferie, og jeg reiser bort i først 3 dager og så en uke. Når vi kommer dit har akvariet stått og ruslet i 4 uker. Kan jeg reise fra det, eller må jeg skrinlegge ferieplanene?

Vet det er litt vanskelig å svare på for dere, men HVIS jeg måler ammoniakk og nitritt/nitrat til gode verdier innen den tid, bør det være ok - ikke sant? Dersom det fremdeles er høye verdier giftstoffer, må jeg endre planer. Riktig tenkt?
Du tenker veldig riktig, ja
Det er en stor sjjanse å ta med å reise bort så lenge hvis det fremdeles er mye ammoniakk og/eller nitritt i vannet. Det er fare for at du da kommer hjem til et stinkende akvarium med døde fisk. Så fort en fisk dør, dannes det jo enda mer forurensning. Men heldigvis er det en stund til, så du får se hvordan det går fremover.

Når det gjelder spørsmålene dine :
Ja, du må stoppe filteret imens du bytter, så dte ikke står og drar luft. Filteret tåler å stå av en times tid, men selvsagt er dette ekstra følsomt nå som karet ikke er innkjørt.
Du behøver ikke slamsuge hver eneste dag, med mindre det er veldig mye rusk oppi der. Vær også veldig nøye med å vaske hendene før du stikker dem i vannet, men ikke med såpe. Jeg bruker en negleskrubb på hender og underarmer.
Det går fint å bruke kokt vann til å temperere det kalde med. Men skaff deg noen 15-liters bøtter på Europris...de koster ikke allverden. Eller en større tønne, de har det på Jula.
Du kan godt bruke slamsugeren til å fylle vann tilbake i karet. For ikke å virvle opp bunnlaget, kan du helle vannet over en tallerken slik at strålen ikke blir så hard. Jeg bruker en liten sirkulasjonspumpe til å pumpe vannet gjennom en slange fra vanntønna på badegulvet. Pumpa går i vanntønna mens jeg lufter vannet også.
Juwel vil selvsagt at du kjøper mest mulig utstyr oftest mulig. Finfilteret (polypad) må nok byttes relativt ofte, men du kan også kryste den forsiktig i akvarievann. Samme med de andre svampene. Ellers bør du fjerne karbon-filtert (det svarte). Det hører ikke hjemme i daglig drift, og må byttes ofte fordi det kan mettes og slippe tilbake stoffer i vannet.
Finfilteret behøver ikke renses/byttes hver uke ved normal drift, med mindre det er veldig mye grums i karet. Kanskje ca. hver 3. uke. Man bør helst la filteret være i fred til man ser at sirkulasjonen begynner å bli dårlig. Innvendige filter krever mye oftere vedlikehold enn store utvendige filter, siden de har mye mindre volum av filtermedier. Store utvendige filter behøver ikke åpnes mer enn 1-2 ganger i året.


Svarer deg med uthevet skrift:

Sissan
Den første rota jeg kjøpte (liten) kokte jeg i mange timer over flere dager. Men det du sier, Vannlilje er at det ikke er nødvendig? Tenkte jeg skulle koke den til den ikke slapp mer farge, men måtte gi opp prosjektet, da det aldri tok slutt... [B]Begge deler er helt greit - kok eller ikke kok som du vil :-) Jeg syns koking hjelper på å få ut fargen.[/B] Tror jeg skal kjøpe meg en sånn stor en i butikken, har mer kontroll på utseende da enn ved å kjøpe i nettbutikk. Får se om jeg finner en siden i dag, som jeg kan vanne ut over helgen. [B]Lurt - prøv fx Dahls dyrerike i Moss, mye utvalg av røtter (og annet), billig.[/B] Ellers har jeg bestilt vannprøver på nettsidene anbefalt over her. Inntil videre bytter jeg ut 30-40 liter vann om dagen, og fortsetter å teste pH daglig for å følge utvikling. Etter hva jeg forstår er det imidlertid ingen grunn til full krisestemning og panikk over plutselig fiskedød ved pH på 8 - og det er kampfisken som liker det dårligst...? [B]Jepp - kampfisken liker det dårligst. Den kan få sykdommer som følge av stress, vær obs. Gjelder uansett alle fisker i innkjøring.[/B] Jeg har foreløpig bare en akvariumsbøtte og en diger akvariumskjele. Altså verktøy som kun brukes til akvariet, og aldri er i berøring med vaskemidler. Avfallsvannet ved utpumping hiver jeg i vaskebøtta, det skal jo ikke tilbake, og foreløpig vasker jeg ikke filtre. [B]Kjøp litt flere bøtter, du, kjekt å ha. ;-)[/B] [B]SPØRSMÅL VANNBYTTE[/B] - sikkert mange dumme, bær over med meg :-) [B]Fins ikke dumme spørsmål, bare dumme svar! :-P Det er kjempebra at du spør og oppdaterer.[/B] 1) Når jeg tar ut 30-40 liter vann, må jeg vel stoppe pumpene så ikke filtrene går tørre? [B]Ja[/B] 2) Hvor lenge er det ok å la pumpa stå stille? [B]Max en times tid burde gå bra, spørs på filtervolumet tror jeg. Men nå har du nok lite bakterier i filteret uansett, så bruk så lite tid som mulig.[/B] 3) Bør jeg slamme grusen hver dag når jeg tømmer, eller bare ta i toppen? Fiskene svømmer tett på slamsugeren og virker ikke spesielt bekymret over at hendene mine kommer oppi akvariet lenger - flere av dem var innom og hilste på i går, så kanskje jeg er unødvendig redd for å stresse dem? [B]Litt usikker når du har såpass grov grus, her må noen andre svare. Sand: slamsug kun på overflata, og hver dag er neppe nødvendig.[/B] 4) Jeg har ikke nok utstyr til å lufte 30-40 liter vann i rent utstyr. Jeg har også glemt å tappe vann til byttet i dag - det burde jeg gjort like etter byttet i går. I går blandet jeg kaldt springvann med springvann kokt i vannkoker for å få nøyaktig temperatur som i akvariet på det nye vannet - er det ok? Bruker Aquasafe i vannet nå. [B]Det er nok ok, men la det stå en stund først og rør litt rundt for å lufte ut evt nitrogengass. Kokt vann er ok. Hvis du lufter over natta etterhvert, kan du ha varmekolbe i.[/B] 5) Hvordan får jeg vannet mest skånsomt oppi igjen? Jeg har helt vannet oppi fra bøtte, men det virvler opp mye uhumskheter. Bruker dere heverten for å ta vannet tilbake - er det ok? [B]Jeg pumper vann tilbake via en slange og opp i et desilitermål som står på bunnen. Det viktigste er at vannstrålen ikke treffer bunnlaget - tøm i en fat eller skål som ligger på bunnlaget eller som du holder (nedsenket) nær vannflata.[/B] [B]FILTERVASK og FILTERBYTTE[/B] Jeg har standard pumpe og filtersystem som kommer med Juwel Rio 125. Dvs. Bioflow Filter M, med volum 3 liter og en Eccoflow pumpe på 500 l/h Hvor ofte må jeg bytte og/eller vaske hvert enkelt filter? Det ser ut her inne som om det er noe som skal gjøres så sjelden som mulig, men i oppskriften til Juwel står det (naturlig nok) at det skal gjøres ganske så ofte - den hvite svampen/poly pad øverst står det at skal byttes ukentlig. Min ser mildt sagt ille ut nå etter to uker - det er mye drit i omløp tydeligvis. [B]Kjenner ikke filteret. Men rens kun når vanngjennomstrømning blir merkbart dårligere.[/B] 6) Hvor ofte bytte poly pad? vasker dere disse - eller kaster dem? [B]Hvis det er det samme som filtervatt - vaskes/skiftes når det blir helt "gørrete". Håper noen kan svare bedre, siden jeg ikke kjenner filteret, som sagt.[/B] 7) Hvor ofte bytter dere Nitrax svampen? Det står annenhver måned, men etter beskrivelsen er det her bakteriene bor - vil man ikke gjøre akvariet ustabilt ved å bytte den? [B]Hvis det er her bakteriene bor - ikke skift den! Og om den tilslutt må skiftes - skift bare halve. Men ikke rør den nå.[/B] 8) Det står ingen steder i beskrivelsen om vask av filtre/svamper. Her inne mener jeg å ha sett at dere gjør det - og da helst i akvarievann. [B]Ja, meget forsiktig i akvarievann for å få bort verste skiten.[/B] Bør jeg gjøre noe med filtrene nå i innkjøring, eller la dem være i fred så lenge det er god gjennomstrømming? [B]La være i fred! Med mindre det går tett, da...[/B]


EDIT: Arrgh, så ikke at oraklet kom meg i forkjøpet. Vel - om jeg har skrevet noe som avviker fra det hun skriver, så stol mer på henne enn på meg...
Tusen tusen takk, begge to

Da kjøper jeg bøtter på Europris og negleskrubb i dag, og bytter vann på samme måte som jeg gjorde i går, men med mer skånsom tilbakeføring av nytt vann.
Jeg ser dere snakker om å ha kolber i bøttene - kjøper man varmekolber i "løsvekt" da? Er det dyrt? Må ihvertfall kjøpe meg et termometer til, å flytte frem og tilbake blir jeg litt tussete av...

Er så spent på å se hvordan samboerne mine har det når jeg kommer hjem i dag - har mareritt om plutselig massedød oppi der...

Også spent på pH i dag, om den kanskje har kommet bittelitt ned, eller om jeg må fjerne mer greier i akvariet. Syntes det var litt hyggelig å ha steiner barna har plukket med seg oppi der, og tenkte ikke på at stein som har ligget tørt i årevis skulle kunne forurense etter koking. Mye å lære ja...

Vannet i akvariet er helt klart nå - eneste grumset er når jeg har helt tilbake vann uten å beskytte bunnlaget... Filterpumpa lager godt med strøm også.

Litt forundret over kampfisken - i boken min står det at den liker stille vann og lite sirkulasjon, så jeg var redd det skulle være litt urolig for ham i karet. Men vår lille prins kaster seg ut i strømmen og har lange lekestunder rett ved utblåsingen fra pumpa - der han ligger rett under strømmen, stiger litt opp og lar seg blåse halvveis ut i karet før han starter på nytt. Ser helt fantastisk ut. leken pågår bare når ingen ser på, da jeg satte på lyset avsluttet han og gikk "hjem".
Ingen fare, Kuledrøm...vi har da svart noenlunde likt ser jeg )

Steinene forurenser ikke egentlig, men hvite steiner inneholder ofte kalsiumkarbonat, som er kalk. Derfor øker de GH og pH.

Så moro at kampfisken liker seg i akvariet, og leker seg med strømmen. Disse fiskene er veldig individuelle i gemytt...noen er snille og lekne, andre mer sure og aggressive.

Hvis du ikke kan ha bøtter på et varmt badegulv, kan du eventuelt skaffe noen små 50W varmkolber til bøttene. Men det blir fort veldig varmt, og det er bedre å la vannet stå over natten og få baderomstemperatur av seg selv.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap