Drepe alger / uteakvarie skal inn for vinteren

I forbindelse med at ute-akvariet med norsk biotop og norske fisker, må inn for vinteren, ønskes råd. Alger vil jeg prøve å drepe flest mulig av. Mørkelegging, er trolig lurt. Noen sier 2 dager. Andre 4 dager. Hva må til? Håper at vannlilja og andre planter "blir rene". Steiner og sand kan jeg koke.

Tenkte å flytte fiskene idag, og mørkelegge uten fisk. Da det blir usunt miljø for dem...

Bør pumpa fortsette å gå? Eller ok uten pumpe?

Er det trådalger jeg har?

Noen som har tips eller erfaring med norske arter inne? ( Abbor/ Tryte, Hissling og lita Gjedde. )

PS: ja, jeg vet det var dumt med Gjedde. Men den sto stille ved brygga, så fristelsen ble for stor.
Har du tenkt å ha akvariet og de norske fiskene i vanlig romtemperatur inne hele vinteren?

Uansett hva du velger å gjøre mht mørklegging for å bli kvitt alger; filterpumpen MÅ være i drift hele tiden.. Den tåler ikke å slås av. Eller rettere sagt, filterbakteriene tåler ikke det. Da dør de, og du får nitrittforgiftning i akvariet.

Jeg tror neppe to-fire dagers mørklegging er nok til å utrydde algene. De er mer standhaftige og hardføre enn som så. Jeg tror eventuelle planter du har der vil lide i mørket. Og varmen inne.
Ja, jeg forstår heller ikke hvordan du har tenkt å få disse fiskene gjennom vinteren, med mindre du har en kald kjeller å ha dem i. Og så lenge du holder samme filter gående, vil algesporer følge akvariet uansett hvor mye du renser. Eneste måte å fjerne allle alger på, er å ta ned karet OG filteret, rense alt og gjøre en ny innkjøring. Imidlertid fins det algesporer i alt vann, algene vil komme tilbake uansett hvis du ikke gjør noe med driften av karet. Og noe alger skal man ha i akvariet...tror ikke det finnes noe kar i hele verden som er 100% algefritt. Det gjelder å få karet i en slik balanse at plantene vinner kampen om næringsstoffene...altså bekjempe årsaken til algene istedet for bare å konsentrere seg om selve algene.
Jeg håper å få minst mulig med alger med inn. Slik at det blir balanse i karet. Det blir færre timer med lys inne enn det var ute i sommer, og mindre lys enn det sola gir. Så regner med at det vil gjøre stor forskjell.

Takk for svar.

Tenkte å ha dem på soverommet, som er kjøligere. Har stor kjeller, så hvis jeg må, så kan de dit.

Hissling er i karpefamilien, som Gullfisken. Mins at Abbor også er det. Og gullfisk har jo noen kaldt i kjeller eller dam, mens andre har dem i stua hele tiden. Så det trodde jeg gikk fint.

( Uv belysning, av typen å senke ned i karet, er vel også en mulighet. Kun for å fjerne alger før det settes opp inne. )

Har et mindre kar med planter fra Åsrumvannet inne, for å se hvordan det går. Og både planter og fisk vokser og trives. Mye planter er nok løsningen. Blir da et økosystem som fungerer.

Legger ved et bilde av plantene.

Jeg fanget dem i solsteika på grunna i 23 graders vann. Der valgte de å være. Det er vel kanskje med dem, som oss, vi trives best på sommeren, men overlever også vinteren...

For dere som har eller har hatt Norske arter, ta gjerne kontakt! Her, eller på Mail.
Får håpe fiskene tåler vinter inne, da...de holder seg jo gjerne på grunnere vann når de er små, mens de flytter til kaldere/dypere vann når de blir sterkere.

UV-bestråling kan vel være en ide, men slike rør har vanskelig for å ta knekken på fastgrodde alger.
Takk for info. Fiskene er jo fortsatt barn. Ettersom de blir større, så får vi se. Kanskje det blir kald kjeller neste vinter.Gullfisk og Koi skal ikke ha mat når det er kaldt, og de går i dvale. Gjør Norske fisker også det? Ingen foring da? Eller planter de kan spise på?

Jeg må lære meg mer innen den tid. Som sagt før, har du erfaring om dette, ta kontakt. Her eller på Mail.
Tilfeldig bekjentskap
© Heidi Ingdal
Reklame for plussmedlemskap