Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Om Akvaforum
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© TorillNB © Bjarne Sætrang © Kai A. Quante
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Oversikt over gode og dårlige fiskekombinasjoner?
1  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Fins det noe slikt her på Akvaforum? Akvarievenner i Fiskebasen er jo helt ubrukelig, og det kan bli mye å gå igjennom når søkefunksjonen i fiskebasen ikke oppleves som helt "optimal". Jeg tenker meg en litt generell oversikt som gir gode eksempler for nybegynnere. F.eks. at man for de vanligste vannverdiene (surt/bløtt, nøytralt/bløtt, nøytralt/hardt, basisk/hardt) foreslår ulike alternativer med 3-4 fiskearter/-familier (?) som går fint sammen. F.eks. "Surt vann, lav GH: alt. 1 - en stim med cory + to stimer med tetra; alt. 2 - ett ciklidepar, en stim med otto, en stim med tetra; osv." (gjerne litt mer detaljert, evt.), og på samme sted også ha en liten oversikt over absolutte fy-fy-kombinasjoner. Jeg mener ikke at det skal være den ultimate guide med alle mulige kombinasjoner av arter, men bare en slags generell rettledning til de ferskeste blant oss. Er det mulig/ønskelig å lage noe sånt? Skulle gjerne gjort det selv, meeen, skorter litt på kunnskapen...

 
Postet 03.11.2015 kl. 22:51
[Rapportér innlegg]
2  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Nei, det fins nok ikke. En slik liste kunne nok hatt sin misjon, men på den annen side er både akvarier og akvarister så ulike at det ville bli vanskelig å lage den. Størrelse på kar, akvaristens erfaring/kunnskapsnivå, enkle/vanskelige arter osv. Tror ikke jeg ville våget meg på det, iallfall...det ville bli endeløse protester, kommentarer og divergerende oppfatninger, har jeg mistanke om. Og skulle noe gå galt for akvaristen, kan man vel tenke seg hvor enkelt det ville være å skyve skylden over på listen. Dessuten er det en læringsprosess i seg selv å finne ut av dette med vannverdier, studere ulike arters behov og komme frem til "noen som passer for meg". Litt for enkelt å få et ferdigtygd fasitsvar, kanskje ?

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 03.11.2015 kl. 23:54
[Rapportér innlegg]
3  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Mja, mjo... Det er så absolutt veldig gode poenger du kommer med der, Silvershaded. Noen ferdigtygd fasit er jo selvfølgelig ikke så lærerikt, helt enig i det. Likevel mener jeg at man lærer kanskje vel så mye av å få noen flere "clue" om hvordan ting henger sammen enn det en database kan gi - hvis det presenteres på en pedagogisk måte. Man lærer seg ikke kinesisk ved å bla igjennom en kinesisk ordbok, hvis du skjønner hva jeg mener ;-)

Jeg tenker at det må gå an å ha lage noe som er et slags supplement til fiskebasen. Jeg forkaster mitt eget forslag om alternative fiskesammensetninger, det blir vel for fasit-aktig. I stedet vil jeg forslå en artikkel i Akvarieskolen: korte "bli kjent med"-tekster om hver familie/gruppe av fisk - hvor de kommer fra, hva de krever, hvem de er :-) Og en forenklet, veiledende kompatibilitetsmatrise (ikke på artsnivå, såklart), med forbehold og med henvisning til fiskebasen for nærmere informasjon. Jeg tenker at det kan gi en liten kick-start i å forstå at fiskene faktisk har ulike behov. Det er jo ikke alle som skjønner det, engang... Og man får en introduksjon til fiskefamilier man ikke visste at fantes. Et slags "sammendrag" av fiskebasen samlet på ett brett. Pluss at man får inn det elementet fiskebasen kanskje er svakest på - kompatibilitet. På Planet Catfish har de på fiskeprofilene et punkt compatibility, og et punkt suggested tank mates - svært begrenset info, men likefullt kjekt, syns jeg.

Hmm, fikk lyst til å lage dette selv, jeg. Si fra hvis det likevel skulle være av interesse noen gang da, hehehh... :-P (Noen akvarister får literssyke, andre får informasjonssammenstillingsskløe...)

 
Postet 04.11.2015 kl. 10:12
[Rapportér innlegg]
4  

Tante Astrid
Medlem female.gif
Fra: Kristiansund
Jeg synes det er en god ide. Da jeg startet opp fant jeg noe lignende i det som skulle bli min lille "bibel" etterhvert ;) Bakerst i boka er det noen side med forslag til forskjellige akvarieoppsett. Ga ihvertfall meg bedre forståelse av både sammensetning, mengde fisk og innredning.

Som du sier, de fleste som starter opp har ikke engang peiling på at fisker har forskjellige krav til vannverdier, noe dyrebutikkene heller ikke er flinke til å opplyse om.

 
Postet 04.11.2015 kl. 11:12
[Rapportér innlegg]
5  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Ja, DER ligger mye av problemet ! Hvis man ikke aner at fisk har ulike krav, at innkjøring trengs osv.,har man hatt et alt for lavt "informasjonsbehov" før man satte i gang. Problemet ligger altså i realiteteten ikke her på AF, men tidligere i prosessen og i dyrebutikken. Når folk først kommer seg inn her, blir de raskt oppmerksomme på hvordan det ligger an ;-) Og da har de jo tilgang til alle kloke og mindre kloke hoder i forumet. Men jeg liker det siste forslaget ditt, Kuledrøm !

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 04.11.2015 kl. 11:49
[Rapportér innlegg]
6  

Svartvann
Medlem male.gif
Fra: Meråker
En del problemer er jo at det finnes en del momenter akvarister ikke er enige om, og derfor vil det ikke bli 100% konsensus om en slik liste. Eksempel; elektrisk sansende fisk, som black ghost og elefantfisk. Begge er både aktive og passivt elektriske sansende, men fra ulike kontinent. Går de sammen? begge kan krangle med artsfrender, begge burde kunne oppfatte de elektriske pulsene fra den andre arten helt fint, knivfisk kan justere frekvenser om de krasjer (i følge litteratur, er dette basert på dominans).
Tror mange her er "vant" til å se disse to i samme akvarie i butikker? Og folk har vel hatt de i private akvarier også, og det har "gått bra"?
De blir vel som "morrofisk" for mindre skolerte dyrebutikker, men jeg personlig ville planlagt et helt akvarie bare rundt en slik fisk, om jeg ville hatt en, og lagd ett biotop. Men om de to fiskene jeg har nevnt, egentlig "går sammen" aner jeg ikke...

 
Postet 04.11.2015 kl. 13:25
[Rapportér innlegg]