Har jeg fått litersyken? føles sånn.. (side 2)

Takker for videre info (og nickskryt *blinker blygt* Har også lurt litt på hvor lenge du lot filteret kjøre før du stoppet det..? Når du skriver "delvis tørre" tenker jeg at det ikke var nok, da alle fuktige områder vil øke overlevelsesprosenten mye..

Ang. mediet er 2/4-deler mekaniske sylindre, 1/4 biokuler og 1/4 kull.

Jeg hadde bilen på verksted 5 min gange fra Midtun Zoo Åsane i dag, så gjett hvor jeg tilbrakte nesten 4 timer!? Pratet med 2 av de ansatte, med egne akvarier, om filterproblematikken. Han første var helt enig med dere. Problemet er at han jeg hadde en laang prat med om innredningsplanen min, selveste butikksjefen, og som tydelig hadde mye erfaring, mente at det var bare å kjøre på, og at jeg ikke kom til å få problemer etter evt. lukt var forsvunnet. Joda, kapasiteten ville være redusert, men med E-2080 i 300 liter er det jo ikke et problem.

What to do!? ... When in doubt, ask Google! *taste taste* Pling!

http://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/reusing-filter-media.110958/

http://www.aquariumadvice.com/forums/f60/filter-media-reuse-and-reconditioning-113199.html

Her ser det ut for at mistroen ikke er tilstede og at det er flere som har gode erfaringer med det...

Tror nok jeg skal finne gryten og prøve meg. Om lukta blir for fæl for familiens neser får jeg prøve bleach også (er det klor, mon tro? Spør google senere om det blir nødvendig som skulle bryte ned biologisk materiale. Med koking (drepe evt. dvalebakterier) og klor burde mediet kunne drives videre og jeg, jeg sparer over 1000,- *krysser fingrene* Wish me luck!
"Bleach" er Klorin, som er natriumhypokloritt. Noe jeg ikke ville finne på å dyppe porøse filtermedier i.
Da var det like greit at jeg bare tenkte koking først, da Takk for råd!

--

Denna karen kan få penger av meg senere
http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=67291762&searchclickthrough=true


TANKENE (I dobbelt betydning

Endlers Hule:
Burde egentlig gjøre som han i annonsen over, og binde javamosen til Biltema 2mm pleksiglass. Noe kommer garantert til å dø i den nettingen før eller senere, om ikke annet enn en posthornsnegl. Jeg må vel finne en løsning for fleks i gøttet så ikke lange strekk blir løse og fisk kan komme bak. Endlerne mine klarer seg fint i moseskog og tar ikke skade av tettsittende gøtt. I presume.. En annen fordel er at det inderste av mosen får litt lys gjennom glasset og lever, og man trenger bare å trimme en side av veggen.


Endlers Eventyr:
Nærmer seg noe praktisk nå! Tenker å bygge en bakke fra venstre mot høyre. Lurer på å bruke halve bøtter for å redusere sandbehovet, tilknyttet vannsystemet, og tror kanskje jeg vil plassere utsugene i de to største av dem, som står med "åpningen" mot bakglasset. Da får jeg "omvendt varmekabeleffekt" med god vannsirkulasjon i substratet. Det går kanskje ikke å ha en del jordsubstrat i innsugingssonen, eller fins det noe grovkornet nok til å ikke bli innsugd?

Halvveis til høyden, med topp ~25 cm, tenkes Endlers øy plassert, mens i andre enden tenkes en grop hvor mallene skal bo. Rekene kan få et slikt moseteppe som bro mellom øyene kanskje? Jobber med følelsen av at dette blir et tverrsnitt av en elvebank men kommer ikke til å ta av i simuleringen, sandkasseprosessen med å tilpasse terreng til arter etterhvert som de flytter inn står sterkere.

Sandbanking i teorien:

BØTTENE (1/2 30l, 1/2 12l og 1/2 10l)
Bøttene perforeres med avskårne biter i bredderetning og bunn så mye som strukturelt forsvarlig. Nettingstrømpe trekkes over det hele for å forsegle, hvorpå følger myggnetting for ekstra grep for, og beskyttelse mot, substratet. Eller i dette tilfellet, stratet..?

Tenker substratene, fra bunn til topp; litt grov sand, så finere sand m/plantebio, så grus/fin grus/grov sand på topp. Jeg tror at perforeringene i bøttene vil gi etter og bli dype nok til å gi substratet fotfeste så det ikke vil skli ned mot fronten i særlig grad, selv om noen gjerder må tas med. Skal jo ha maller...

Får også et "stup" fra bunnen av den største bøtten som blir interessant å fylle med noe meningsfullt. Bøtten slutter knappe 10cm før frontglasset og det er 14 cm dypt (på toppen ihvertfall) og 28 cm bredt. Pønsker på noe større steiner el.l. for å lage noen huler fisk kan smyge i (forhåpentlig blir de ikke for redde for innsyn av mennesker), det blir jo et interessant ekstra habitat. Noen som vet om arter som ville kunne utnytte et slikt "rom"?

For å lette vedlikehold av bøttene (de skal jo ivareta et vannvolum på 26 liter til sammen) tenker jeg på å montere hengsler på utskårne luker på høyeste punkt, mot glasset, og kun ha grus over. Da vil jeg kunne ta vekk grusen relativt enkelt for å slamsuge rommet og ta utsugene lettere ut og inn.

Med slike mørke undervannsreservoarer lurer jeg på om jeg kommer til å få ekstra bio-filtrering da det nok vil bli en del bakterievekst i grusen/sanden som tar nitritt i vannet, så om jeg har rett blir eheimen min ENDA mer overkill.. Noen som har noe LED-lys + filter å bytte?

I 10-literen (5 liter vannvolum) har jeg en litt mer dodgy plan (ikke at jeg er 100% sikker på "bøttefilter"-planen heller om å sette varmekabler under for også der å skape sirkulasjon. Om jeg finner kabler med termostat må det vel bli bra? Får vurdere kost/nytte når jeg kikker på kabler, men har jeg ikke dem kunne jeg kanskje like gjerne fyllt med sand og 5 liter vannvolum går tapt. Heldigvis ikke det største offeret

Teser som må bli sann for at dette skal fungere:
- Bøtteløsningen sparer 26 liter vannvolum (stabilitet, ja?) som ellers hadde gått tapt.
- Bøtteløsningen sikrer ekstra filtrering og sirkulasjon i substratet.
- Filtreringsåpningene på bøttene må ikke gå tett, og de må forankre sustratet godt nok til at jeg ikke trenger høye gjerder for ofte i det som jo skal være en slak sandbank.

Bildene:
1: Høydeprofil, med 10L-erns høyde markert på frontglass, 30L bak/høyre og 12L bak/venstre
2: Halvbøttenes plassering indikert sett ovenfra
3: Arbeidstegninger, inn sideglasset og ovenfra

Innspill, kommentarer og konstruktiv kritikk mottas med sterk takknemlighet!! Jeg har jo bare satt opp en 30liter fra før, så sikkert mye problemer som kan avverges med litt erfaring :o Kanskje må en helt annen plan til, eller sandbankdesignet forkastes helt...
Fem dager siden siste post. Fint å få LITT kontroll på sykdomsutbruddet Men det betyr ikke at jeg ikke har lest og pønsket!! Jeg har også tegnet en ny arbeidstegning, nå i perspektiv (skjevt pga kun A4-ark, men pytt pytt).

Lest om fisker, aquascaping (noen rå tanker der ute, gitt!), substrater, veibygging, grener i tanken + + +. Blitt mye, så blir vel en oppvells/dagbokspost dette

Kanskje jeg skulle prøve meg med en A-Å-liste med hva jeg har tenkt å gjøre, så kan jeg revidere den og bruke når jeg er klar for å begynne montering... Jepp, here goes nothing!

Må tas stilling til:
- Skal jeg bare ha en sten og litt åpent vann/plante nede til høyre foran 30litersbøtten, eller skal jeg lage et "weird"/utforskingsrom for fiskene med fliser og plexiglass..?
- Skal jeg vaske all grusen/stenen, eller kun skylle, eller bare ta den oppe? Det som taler for å la det være igjen litt silt og småpartikler er at det vil vel kunne gi en viss sementeringseffekt i underlaget. Om jeg kjører Eheimen tom for filtermedie vil det relativt lett kunne rengjøres etter silten har lagt seg, tenker jeg.

Forfase (1-4 uker):
- Fylle og lekasjesjekke karet
- Legge i tørkede grener som skal brukes, for utvanning av sevje
- Kjøre filteret uten medier for å rense slangene (klor? også klor istedet for å koke mediet når det skal renses?)
- Anskaffe nøvendig utstyr. Kranslange til fylling/tappingstår på toppen av listen så jeg kommer i gang med første punkt! Blir litt av hvert, så lurer på å samle det dyreste og gå til Midtun Zoo med referansepriser fra nett, og be dem om en deal der de får, 500,-? i tillegg, for bestillingsarbeidet. Så får jeg en butikk å returnere til også.
- Teste gradienttoleransen for pukk/grus og substrat for å tilpasse avstander slik at jeg får hold i bakkene mine. Også blomsterjords oppførsel under vann. Leke prikket knurremalle i substrattestene mine Tilpasse teorien før neste fase. Kanskje ha fått noen grus/sandprøver og testet synke/stigeegenskapene i de øvre lagene.

Å gjøre:
- Kutte og koke myggnetting til underlag inni karet. Blir minst 3 lag, burde holde det verste av evt. tunge steinkanter fra glasset. Sikrer basisinnsug til bunnfilterne fra hele karet. Ihvertfall til å begynne med... Veldig spent, og har stor tro på, filterløsningen min. Blir vannvittig filter-overkill dette...

[Lurer på hvordan jeg kan øke nitratforbruket og utnytte filteret, og en ide er et hyroponi-anlegg i bakre luke i toppen: Vanneskinne med leka el.l., liten pumpe som driver vannet igjennom, hull i toppen der enkeltplantene vokser opp, inn i rommet Integrere det som et vanninnløp i nærheten av Hagen)]

- Kutte åpninger og montrere netting som grovfilter på bøttene. Den største kuttes også midt på og forskyves så det blir et stort innsug på over hele, og jeg får litt mer plass å leke meg på forerst i tanken. Kuttet festes med terrasseskruer. Fester nettingen med akvariesilikon, og legger til nylonstrømpe der det er sannsynlig det kommer silt. Kutte serviceåpninger i 30&12literstoppene, skru på/silikonere hengsler. Vurdere tettingstiltak for å sikre at det meste av vannet kommer gjennom bunnlagene og ikke inn sprekker i serviceåpning. Koble 10&12liter med rør for å sikre sirkulasjon (har foreløpig gått vekk fra varmekabler under 10litern).

- Montere teknisk utstyr som lys o.l.

- Legge underlag med pukk/stabiliseringslag (ca 0-50mm) for å sikre vannsirkulasjon og gi god friksjon til øvrige lag.

- Legge større steiner/grener/røtter som kun delvis skal vises på overflaten og forankre substrat. (Steiner: Mallenes dal, bakdalen, fordalen, øvre (og nedre?) betjeningsluke, 30-litersbunn?) (Røtter: Mallenes Dal, ++?) (Grener: Endlers Øy, ++?)

- Legge "gangveigrus" (ca 0-20 mm) over pukken for å hindre øvrige lag å sige ned.

- Legge JBL Manado (foreløpig favoritt), kanskje iblandet noe kokt blomsterjord. I Mallenes Dal og Hagen (på motsatt side av tanken), mulig noe mer blomsterjord, kanskje heldekkende (for å se hvordan det går .

- Legge eventuelt siste lag helt/delvis med grus eller sand for å øke elvebank-looket. Kanskje noe fra elven borti strøket..

- Sette inn plastplater/steiner/pinner o.l. der steiner og grener ikke stopper skred allerede.

- Fylle noe vann

- Sette inn toppinnredning, planter (største anubias og befridd javamosevegg som "tre" på Endlers øy, kanskje noen sivlignende på grensen mellom Mallenes Dal og foten av bakken, og lyselskende som "elvebredd" i Hagen) og krydre substrat med jord utvalgte steder

- Fylle mer vann

- Rette utblåsningen mot elvebakken så strømmen går oppover mot Hagen, bakevje i Mallenes Dal

- Toppe opp og starte innkjøring. Kjører tomt i noen dager eller til mulig drittlukt gir seg med vannbytter. Heller mot fåfisksinnkjøring med knappe 1 Endler/dag. Med kickstarter fra butikken og litt filtergugge fra Endlers Hule burde de ikke få noen problemer i en så stor vannmasse? (Sitter vel igjen med knappe 250(+12 i filter) liter vann etter landskap og utstyr. Og over 60 liter mer og mindre effektivt filtermedie..... Mindboggling.)

Besetning, ferdig innkjørt:

Endlers Eventyr
- 5/6 knurremaller 4-6 cm
- 10+ Endlers
- 5-10 stimfisk el.l. tilpasset Hagen og verdier ved innsetting. Vil helst ha "tilfeldige eggleggere" for generell matauk og noe yngelproduksjon i kriker og kroker.
- Kanskje noen reker

Igjen i Endlers Hule:
- Ca 5 Endlers hanner, og de som etterhvert vokser frem i Eventyret.
- Resten av kirsebærrekene
- Mikrokrabbe
- Snegler, ales til knurremallene



Noen som kan luke ut noen nybegynnerfeil her, kanskje? Og potensielle risiki det synes jeg ikke er klar over? Setter pris på alle andre innspill også Og takk til de deltakerene som har inspirert meg til å finn ut av løsningen, nevnte og unevnte!!
Hva pokker skjedde med bonsaifolka!? rene spøkelsesbyen...
http://norskbonsai.diskusjonsforum.no/norskbonsai.html

Fikk litt lyst til å ha en bonsai eller flere opp av lokket.. Men finner ikke raskt ut hva som rører seg av slikt her til lands. Kanskje finne en ungbjørk til våren?

Skal stå "oppi" og ikke "oppe" ifm grusvask over her
Her er en type filtersand man kan få tak i som passer til toppsubstrat:
https://www.jula.no/catalog/fritid/fritidsaktiviteter/svommebassenger-og-tilbehor/tilbehor-til-svommebasseng/filtersand-952042/

Om jeg ikke finner noe annet (og kommer nok ikke til å lete om jeg ikke må, denne så jo bra ut) håper jeg virkelig Jula kan ta inn en sekk eller tre fra lager da de er utsolgt i Bergen. Noen som har bestilt/prøvd å bestille gjennom Jula?
--
Ellers var jeg og kjøpte 12-litersbøtte i dag. Både for å forestille meg litt bedre hvordan ting ville bli, og for å samle stein og sånt nede i elven. Gleder meg til å ta med storesøster på finsteinjakt! Har likt å samle stein siden jeg var liten, håper hun gjør det samme :o

Har også begynt å kompilere innkjøpslisten inn mot Imazo.se' vareutvalg, da de er blant de mest allsidige leverandørene til lokalbutikkene jeg liker (Midtun Zoo og Arna Zoo, butikkene med hjerte for fisk!). Håper en av dem kan matche nettpris mot et påslag på +500,- for arbeidet med bestillingen og byttegaranti. Har enda valgets kvaler men heller mot Midtun Zoo som kanskje kan oppveie "mismatches" i utstyrsspesifikasjoner gjennom flere leverandører.
Ser ut som at du har litt mer avanserte planer om akvarieinnredning enn meg. Blir spennende å se når det dukker opp bilder etter hvert

Om jeg har (opplever å ha) noen gode innspill etter hvert, skal jeg komme med dem.
Hehe, to sjeler en tanke (Se svaret mitt på din tråd) Og takk for det!!
--

I dag var jeg på klubbmøte for første gang! Ble forbauset over antallet oppmøtte, jeg hadde sett for meg 5-10 vannerder men der var det jommen drøye 20 stk fra kanskje 12-50 år som slabererte med kaffe og kake.
--
Insert one hour of baby-booing here
--
Ikke noe offisielt program eller møtestruktur som gjorde det lettere for nykommere, men hyggelige folk, så heldigvis er jeg ikke så sky av meg. Det eneste faste punktet (jeg så, kom 10 min for sent) var auksjon på slutten, interessant nok og fint sted å plukke opp litt planter m.m. Endte opp med å dra hjem med to unge Dario Dario som skal gå greit sammen med Endlerne mine (i følge utenlandske sider PH 6-8/8,5, her i fiskebasen sto det PH 6-7..? What gives? Hvor kommer egentlig dataene fra?). Veldig søte småttiser som ikke var særlig sky når de kom i karet men startet "teamwork"-speiding umiddelbart. Velkommen til Endlers Hule!

Når det kom til Endlers Eventyr ble jo "bøtte-bunnen" min skutt ned og i filler. Hovedsaken gikk på at det ville tette seg til over tid (de ga meg et halvt år..), sekundært at sand på toppen ikke kom til å gå i lengden.
--
Jeez, sett inn 15 min med storesøster, som var litt våken etter skrikingen, som har tørket seg med papir PÅ øyet i ørska... Får prøve å lage lynpost heretter.
--
Jeg tror fremdeles jeg har stor nok overflate under bunnsubstratet som helhet til å få det til å funke over tid.

Har definitivt gått vekk fra sand på topp, og skal tenke på litt alternative løsninger for å ta vare på vann under bakken, men frister veldig å kjøre på. DET HADDE VÆRT SÅ KULT OM JEG KUNNE KLART Å FILTRERE DENNE KUN MED SIRKULASJONSPUMPE BØTTE til UTBLÅS til SUBSTRAT til BØTTE!!

Kommer kanskje til å sile ut litt elvesand fra elven nedi her. Fant forresten en bjørkerot der, delvis utvannet og med hvit sopp på noen steder. Skal se hvordan den oppfører seg etter en uke eller to i vann. Så altså også på grus/sand der, og tror jeg kan få ganske fint topplag av det.

Nå litt mer lesing om dario dario før bingen.

Hei, forresten! Var innom Jula, og de har fått IP-68 6000K CREE "lysrampe" av merket Hamron, i tre forskjellige størrelser! Får se... Mellomste lengde:
http://www.jula.no/catalog/bil-og-garasje/biltilbehor/kjoretoybelysning/arbeidsbelysning/lysrampe-led-602189/
Dario dario! Heldiggris, du da!! Disse har jeg sett mye på i det siste, og også stusset litt på hvilke vannverdier og hvilken temperatur de egentlig skal ha, for som du sier, virker infoen ganske så sprikende. Håper ikke du fikk tak i to hanner, det kan bli stygt... Nesten så jeg kom i tanker om enda et akvarium bare på grunn av denne fisken, jeg... Blir artig å høre hvordan disse trives hos deg, da. Vil gjerne se bilde av dem!
Tipper at sprikende verdier skyldes at disse lever med relativt store årstidsendringer. Jeg ser gjerne etter info på Seriously Fish, og der står det 6.5 - 8.5.
Har hjemsted ikke så langt unna kule-territorier denne, Kuledrøm.
Ja, jeg la merke til det, jeg har visst en greie med hissige, kresne minifisk fra India :-P
Takk for det Er de sjeldne disse da?

Håper de er to damer, så kan jeg plukke ut en hann til dem når de fleste Endlers har flyttet over i Eventyret. Da burde 30x30 være akkurat passelig til at jeg kan få lek på dem, etter det jeg har lest ihverfall.

Så langt er jeg veldig fornøyd med anskaffelsen! De er en kontrast til Enders' reking etter mat og paringslek der de utforsker bunnen av karet i rykk og napp. I dag våget de seg også ganske så langt opp i vannsøylen, og gikk innimellom Endlerne, så håper og tror de har funnet seg godt til rette selv om karet er litt vel livlig for denne arten. Blir roligere etter flyttingen

Må kjøpe frossen artemia snarest... Tror de får tak i en del av yngelforet jeg daglig løser opp i vannet (for at det skal nå småyngel på bunnen), men har ikke faktisk SETT dem spise.

Gleder meg til å se en av disse hannene, og la DDene bli hovedpersonene i Hulen! Holder så langt en knapp på at det er to hunner, da de er rundt 2 cm allerede, men forsto på selger at det blir kjønnsmoden ganske "gammel"..?
--
Skal se om jeg får tatt bilde snarest. Litt lettere å fotografere enn de aktive Endlerne, med "rykkingen" DD beveger seg med. Men veldig små da.. Blir vel maks 2,5 cm, og hunnene skulle være noe mindre..?
Takk for at det ble bedt om bilder! Det var en glede å fotografere darioene (de må få navn snart..), om enn ikke enkelt. Jeg begynte å fotografere den ene, så kom den andre til ikke lenge etter for å kikke/backe opp den andre. Men før jeg fortsetter, litt om moseveggen:

Som tidligere nevnt har jeg latt det være åpning bakom veggen så de som nærmest garantert hadde kommet bakom kan komme seg ut av seg selv. De ynglene som har klart det har stort sett kommet ut selv og veggen er helt løs mellom sidene så den har slakk i dybderetning. Så tilbake til darioene, som ledet meg til enda en liten innsikt:

Jeg har fotografert ved to anledninger i dag, da jeg fant ut det viste meg detaljer jeg ikke kunne se med det blotte øye. Den første anledningen jeg fotograferte var bak moseveggen. De to fredsommelige darioene har funnet åpningen i moseveggen og slappet av der bak. For de smale fiskene er det nok plass der til å bevege seg en del og snu uten særlig møye. Etter at jeg fant ut at det var en god ide å "pippettere" inn artemia til skjulestedet deres, har endlerne fattet ekstra interesse for det og DDene hadde godt av et ekstra tilfluktssted. Det ga meg senere anledning til å punktmate dem der, håper de spiste! Vanskelig å si..

Så, første (og eneste) skarpe bilde. Kan se ut for at jeg kan få en hann? Kjedelig om så, det kompliserer med innavl. Blir spennende å se, kanskje jeg har to :o Bildet gir en god innsikt i moseveggen generelt; livet der bak (snegler), romforhold og mosens heller labre helse. Må nok avblåse veggen, har en tanke om å bruke den til Endlers Tre i Eventyret.

Nede på bildet sees en artemia fra punktforingen. De klarer vel å rive løs noe mat selv om den var større enn jeg hadde trodd..?

Bilde to: "Posing dario" mellom en haug nysgjerrige Endlers. Og kalkbelegg. På tide å vaske tanken på alle sidene

Bilde tre: En hann og en hunn? Garantert søsken... Kanskje skaffe en hann og tre hunner til, så får jeg en gruppe i hvert kar..? Litersyken

--

Nå har jeg vært en ny tur innom MZÅ, og byttet ut bøttene i planen med dam-kurver. De burde være godkjent for dyrehold, og kommer ferdig perforert og forsterket i bærekonstruksjonen så hull kan skjæres uten at det går særlig ut over styrken Omtrent samme pris også.

Har også testet inn-ut-slangen. Så langt er jeg fornøyd, men syns den lekker litt mye i vaskdelen. Ikke stort problem og vil faktisk hjelpe litt mot for kraftig vanntrykk, men får se om det blir værre i noen av koblingene.

Spent på om jeg får tilslag på hele tilbudet mitt til MZ..
Fare, fare!
Endlers Hule: I dag så jeg to tegn som uroet meg, en død reke og noen mm-store fine hår på javamosen (ikke veggen). Redd det er mugg. Jeg tok et 20% vannbytte og vil fortsette med daglige bytter.

DDene var tilsynelatende mer aktive. Jeg har latt reken ligge for nå, en fin mulighet for DDene å fete seg opp. Håper de har bedre bitestell enn Endlerne..

Endlers Eventyr: Meldingene fra Hulen lyder mer desperate, og konstruksjonsmannskapet må få lettet på rævva. Heldigvis er designgrunnlaget så godt som klart, og byggingen kan starte i løpet av dager.

Skal skaffe èn ny liten kurv og helst noe isoporplate, koke nettingen og lage betjeningsluker. Så kan silikoneringen begynne...

Noen som vet om silikon vil forbli smidig nok til å fungere som hengsel på en betjeningsluke? Ellers er planen å kjøpe rustfrie små hengsler.
Fremgang!
Nå er kurven kuttet og endelige designprinsipper lagt! På bildet vises prototypen på et undervannsreservoir, som skal kompletteres med en liten kurv til høyre frem mot glasset. Der de små kurvene møter de store skal jeg skjære noe rom så de kommer tettere og sikrer mot deling av reservoaret. Jeg har bestemt meg for bare å lage en betjeningsluke og ta begge ut-slangene inn der. Komplekset silikoneres sammen med myggnetting strategiske steder og festes til bakglasset.

Snart tid for å ta en tur til pukk- og grusleverandør! Håper jeg får svar fra Midtun på resten av utstyret snart.

En liten statusrapport fra Hulen. Fremdeles småfisk bak moseveggen, men de klarer fint å manøvrere og jeg kan jage dem ut med lommelykt om jeg vil Darioene ser ut for å gå målrettet dit men er der heldigvis lite. En av dem svømte bak moseveggen når jeg matet, og ble belønnet med en dash artemia jeg endelig så den tok! Jeg har også begynt å legge merke til de røde tegningene på ene og kanskje andre.

Bilde av to forskrekkede wingei 4-ukinger på eventyr i grenseland. Ser javamosen "mår dårlig", og de andemat-bladene (?) er på dødens rand. Kanskje snart på tide å avslutte veggen og la fisken få flere gjemmesteder. Får prøve igjen når jeg har bedre lys.

Får se hvordan tiden strekker til..
Bildene falt ut, litt buggy med posting her av og til eller? Måtte reloade siden to ganger for å poste, og andre gang glemte jeg vedleggene
I dag har jeg bitchet om guppyer igjen på trådene :/ Klarer liksom ikke helt la være.. Blir forbanna da jeg tror jeg har rett om innavlet! Men trenger ikke skrive mer om det her nå

I dag kjøpte jeg opp de siste tingene jeg trenger for å sette igang "hardscapet"! Lang slange så jeg får begge innsug inn i reservoaret og resten av bestillingen fra Midtun Zoo ble godkjent og jeg kan hente lys, varmekolbe og 30L Manado til helgen Takk til MZÅ og sjæfen sjøl! Plukket opp en Liquifry #2 på halv pris for moro skyld, halvfornøyd da en av to dråper sank rett til bunns og ned i grusen :/ Kanskje jeg ikke ristet nok? Fra nå av skal den forblandes ihvertfall..

Var også innom Åsane Sand og Singel og plukket opp pukk og grov grus til de to nederste "sirkulasjonslagene", 25 liter av hver. Blir litt vasking på meg, gitt...

Så ble det valgets kvaler i kveld! Skulle jeg vaske filter, eller begynne å lime reservoaret!? Med baby i hus som hadde en ... kjedelig kveld, ble det filtervask som lettere kunne gås fra. Forbannet forrige eier litt, for han hadde hatt "småkull" rett i kurvene og det drysser OVERALT! Men nå er ihvertfall bøtten, grovfilteret og bunnristen skinnende rene (små mye man får det med svamp og kaldt vann ihvertfall...). To kurver igjen, men de frister å bare ta grovt utenpå på grunn av kullbiter mellom mediet og at jeg ikke skal vaske det.

Slangebørsten fra butikken var grei, men plast"staken" som fulgte med var bare knappe meteren, så en av slangene har ca 15 cm grums igjen i midten. Tror jeg kan leve med det siden jeg har tenkt å starte opp med brukte filtermedier. Tør det fremdeles da filteret luktet fint jord når jeg vætet det, i motsetning til slangene som stinket.

Kanskje reservoarliming i morgen, da..? Gleder meg til å se det ferdig sammensatt!!
Første steg
Endelig sprettet silikonen! TykkSåpeløsning-på-finger-trikset fungerte utmerket! Takk til den som snakket om akvariereparasjon. Håper silkonen jeg strøk ut holder selv om det blir noe såpeblanding ved kontaktflaten, en del av dette første eksperimentet

Hengsel for luken er en myggnettingbit limt fast til kurv og lokk, uten silikon i selve skjøten. Jeg har også montert "skvettlapper" langs sideåpningene for å få substratet til å holde seg fra reservoiret. Jeg har snudd kanten på kurvbiten for den kraftige kanten fungerer som substratgjerde og

Har innsett at betjeningsluken må sikres ytterligere for yngel o.l., og vurderer filtervatt stappet innimellom etter hver åpning av luken. Kanskje den får nok algevekst etterhvert til at den blir litt moseaktig? Håper det, ellers får jeg tenke på noe annet Kanskje hente opp finere substrat fra utsklidninger mot bunnen, så må det renne hele veien ned igjen

Har også vurdert å bruke filtervatt til bunnglassbeskyttelse istedet for myggnettingen, fikk dobbel dose på MZÅ, men spørs om det holder. Får se videre..

Bilde en: Tapet fast lokket på innsiden før liming.
Bilde to: Skvettlapper og ene siden av hengselslappen.
Filtervatt!
Jeg hadde nok filtervatt til å legge dobbelt lag på hele bunnen, og mer til! Da rensker jeg ut myggnetting som underlag og fjerner en bekymring for holdbarhet. Vil nok minst ha 3-dobbelt lag på strategiske steder. Har skylt hovedmengden av vatten (bilde 1). Shampoflasken er der kun for perspektiv av mengde Ble ca 300-350 gram for å dekke området.

Nå er jeg kommet enda litt videre på landskapsgrunnform, så når filtervatten tørker og blir lagt ut kan jeg justere under faktiske forhold og lime videre (bilde 2 fugleperspektiv, bilde 3 fra front). Slangen på bunnen av tanken skal brukes til å sikre venstre reservoir som nok også blir kappet noe i høyden. Begynner å få en god følelse for mulighetene i oppsettet

Har oppdaget en mangel i substratoppbyggingen min! Så langt fra bunn til topp:
Vatt
13-30 mm grus
8-20 mm grus
0,5-2 mm manado (brent leire)

Jeg må ha et forseglingslag over grusen, ellers fyker all manadoen til bunns. Om jeg siler elvesand gjennom myggnetting håper jeg å kunne oppnå ønsket effekt: maskestørrelse 1-1,4 mm gir elvegrus på 1+ mm og jeg kan stryke ut ønsket storfraksjon uten for mye miks. Forhåpentlig er det nok der til at jeg kan bruke noe over manadoen også

Om jeg ikke får nok volum fra elven, eller det blir for mye knot, blir det å velge passende mm-størrelse på sjappa tenker jeg..

Så vil jeg se etter en stor stein til å ha på høyre side, kanskje jeg gjør det enkelt der. Har en drøm om å gjøre noe utradisjonelt foran den steinen, så fint å holde rommet åpent.

P.S. Såpevannsutstryking funker kun om du allerede har fått kontakt med underlaget ser det ut som, ellers holder kurvene dårlig på silikonen uten acetonbehandling. Kanskje jeg hadde for mye såpevann på fingeren? Får vel skaffe meg litt aceton og teste videre..
Elvegrus-sand
Endlers Eventyr:
I dag var jeg innom elven og plukket med meg et grep grus som jeg silte i et flak myggnetting. Ble ikke så gæærn fangst egentlig.. Bildet yter ikke fargene i grusen rettferdighet, men den er heller ikke spektakulær. Passende, tenker jeg, og nok til å få de fraksjonene jeg trenger for å skille substratlagene uten altfor mye arbeid. Jeg har nå alltid likt å plukke stein

Jeg har også prøvestablet den innkjøpte pukken, vel på størrelse med de to største fraksjonene på bildet, og grusen de to neste. Kunne faktisk spart meg en tur til Åsane, men er greit å få unna mesteparten av grunnstrukturen med dem.

Kjøpte aceton, 99,-/L på Jernia, og første jeg gjorde med den var å prøve meg på de 15 cm av ene slangen jeg ikke kommer til. Jobbet over badekar med vann i, så jeg kunne avlede acetonet uten for mye luftkontakt. Løsnet ikke noe særlig dessverre, men er det noe der har det fått et 5 minutters bad med bølger i ren aceton. Hadde likt å hatt det lenger, men turde ikke utsette slangen for aceton lenger enn det.

La ut filtervatten jeg skal ha i bunn, minst tre lag stort sett over alt. Så nå er det klart til å limes! Har også fått ideen om å bruke filtervatt til å øke friksjon og skille substratlag. Her er et øyeblikksbilde, grenen er midlertidig gjest så langt Bitene klar til å vaskes og limes, med hoveddomen oppe til høyre. Får se om det blir gjort noe vesentlig med det i morgen..?

Endlers Hule:
Nå har jeg ikke sett to darioer sammen på tre dager :/ En av dem kommer ut fra Hulen der hen tydeligvis har fått rom ved mating og farter rundt men har bare sett dem (forhåpentligvis) spise ved et tilfelle. Jeg nærmest dusjet småen med artemia-pipette med utblandet artemia i dag ihvertfall. Med variasjon mellom yngel-flak, liquifry og frossen artemia, som alle lager "matskyer" burde den vel klare å ta til seg det nødvendige for å overleve?

Ingen flere observerte rekedødsfall, har 30%/ukestakt på vannskifte. Har ikke sett malawisneglene siden ca. artemiainnførselen, håper og tror de kryper nede i grusen og gjør jobben sin

Endlerne trives, og to førstegangsmødre og to voksne hoer er klar for å yngle. Forhåpentlig den siste generasjonen som blir født i Hulen, nå er det fullt...
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap