Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Fisk > Kulefisk >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Kulefisk
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© jeanette tufte © ja__ © Lars Jamne
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Kulefisk
Søk
Siste innlegg
Amazon kuler
1  

Puff-Adder
Medlem female.gif
Fra: Kongsvinger
Hei folkens!

Jeg har akkurat kjørt i gang ett 200 ltrs kar, og jeg har veldig lyst til å ha Colomesus asellus som hovedfisk - kanskje eneste art... Er det noen av dere akvarister her på forumet som har erfaring med disse kulene, og kan dele litt info?
* Hvor mange kan jeg ha i 200L, eller er kanskje 200L for lite?
* Kan jeg ha cory eller andre bunnmaller? Ancistrus?
* Reker. Blir de spist, eller kan de fungere som ryddepersonale?
* Spiser de på plantene?
* Annen nyttig info?

Karet skal kjøres inn med salmi, så jeg vet det tar tid. Fiskene skal ikke skaffes til veie før vannverdiene er gode og stabile. Er i første omgang ute etter råd og tips...

Anyone?

 
Postet 02.04.2016 kl. 00:30
[Rapportér innlegg]
2 Info..

Skautrollet
Medlem male.gif
Fra: Vatne

Her er en del info om Colomesus asellus...

Dette kan være en veldig intresann art.. Lykke til med prosjektet!

Kunnskap er som dop. Mye vil ha mer, og fanden vil ha flere..!
 
Postet 02.04.2016 kl. 02:46
[Rapportér innlegg]
3  

Puff-Adder
Medlem female.gif
Fra: Kongsvinger
Jeg leser...og leser...og leser, hehe. Prøver å få så mye info som mulig før jeg setter igang. Takk for link, her var det masse interessant lesestoff.

 
Postet 02.04.2016 kl. 09:46
[Rapportér innlegg]
4  

Tom C
Medlem male.gif
Fra: Stavern
Her er bilder fra da vi fanget bl.a. Colomesus asellus i Amazonas i 2005.Dette var i hovedløpet til Rio Amazonas, ved en sandbanke midt ute i elva.
Du ser jo habitatet her: fin sand og noen gresslignende planter, litt drivved, og noen flytende Pistia stratiotes.

Jeg tok med 5 stk. hjem, og de levde fint (alene) i en 160 liter. Imidlertid ble jeg litt lei av å produsere snegler nok for dem å spise (de 4 "tennene" vokser relativt fort, og må ha noe hardt å slite seg ned på), så jeg gav de bort etter en stund...

Natural species is a history of Nature, hybrids are just whims of Man. Don't mix locations.
 
Postet 02.04.2016 kl. 10:33
[Rapportér innlegg]
5  

Puff-Adder
Medlem female.gif
Fra: Kongsvinger
Wow, så spennende Tom C!
Ja, tenker nok det kan være en utfordring å skaffe til veie nok snegler. Synes kulene er så søte, de har liksom personlighet der de stirrer på deg gjennom glasset... Har ikke hatt noen selv, men har sett i ett akvarium for mange år siden, og har vært fasinert siden. Nå har jeg ett tomt kar på 200 L, så har veldig lyst til å ta sjansen. Har fin sand, en stor rot og steiner i det nå, men skal plante litt eleocharis acicularis og noe vallisneria tenker jeg. Jeg bør nok kanskje også sette opp ett eget sneglekar.

 
Postet 02.04.2016 kl. 11:26
[Rapportér innlegg]
6  

Cathy
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Jeg har 3 stk colomesus asellus og er kjempefornøyd med mine, men de må ha en haug av snegler daglig og tennene på disse vokser i en racerfart i forhold til mange andre kuler så jeg anbefaler deg å ha ett eget kar hvor du produserer snegler.
Selv bruker jeg ca 15-20 snegler pr dag samt at de får røde og sorte mygglarver flere ganger i uka. Kuler griser veldig så man må være nøye med vannbytte samt ha veldig god filtrering. Det er også viktig å ha ett godt dekorert eller masse planter i karet. Disse er noe av de mest aktive fiskene jeg har erfart også er dem jo så nusselige :)

Kan anbefale deg å stikke innom www.thepufferforum.com der er det utrolig mange dyktige med lang lang erfaring og masse info.

 
Postet 02.04.2016 kl. 16:58
[Rapportér innlegg]
7  

Puff-Adder
Medlem female.gif
Fra: Kongsvinger
Takk for svar Cathy :) Er det noen spesiell snegle som er favoritt, eller spiser de alt med hus på ryggen? Er det noen de ikke spiser? Store eplesnegler kan kanskje by på problemer?

 
Postet 02.04.2016 kl. 17:12
[Rapportér innlegg]
8  

Cathy
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Man må ha snegler som ikke har for hardt skall. Sandsnegler har rimelig hardt skall så har blitt anbefalt å ikke ha det i karet siden DP kan knekke tenne sine. Vet ikke hvordan eplehuset er.
Jeg bruker
http://akvaforum.no/dyr.cfm?id=1149

http://akvaforum.no/dyr.cfm?id=1155

Testet også røde posthorn snegler, men de ble ikke spist selv om dem ble knust. Kuler jeger på maten sin så det er smart å spre sneglene litt sånn at dem må lete rundt. Da holder du dem aktive også :)

 
Postet 02.04.2016 kl. 17:37
[Rapportér innlegg]
9  

Puff-Adder
Medlem female.gif
Fra: Kongsvinger
Takk igjen, veldig fint åkunne spørre noen med erfaring:) Hvordan fungerer kulene med naboer? Jeg mener bunnfisk, som maller eller ancistrus? Lar de hverandre i fred, eller kan jeg risikere masekrert bunnfisk...?

 
Postet 02.04.2016 kl. 20:25
[Rapportér innlegg]
10  

Cathy
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Har ikke så mye erfaring, kun lest en hel haug :)
Som alle vet ligger det mye info rundt om og masse forskjellig info, men det thepufferforum.com virker iallfall ut som det finnes mange som er seriøse og erfarne kule-eiere.

Det er også 1 her inne som har egen tråd så du kan jo titte innom tråden dems :)

 
Postet 02.04.2016 kl. 20:42
[Rapportér innlegg]
11  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Alltid moro med nye kuleentusiaster! Ah, jeg drømmer også om Amazonas-kuler (SAP), og mange flere kuler, såklart, ikke minst åttetallskule :-) Jeg syns 200 liter er for lite til SAP, siden de bør være minst en 3-4-5 stk sammen. Ville hatt minst 300 liter til en gruppe, pga høyt aktivitetsnivå (de er hyperaktive)! Men jeg har ingen erfaring med SAP, så skal ikke uttale meg bastant om det. I 200 liter ville jeg heller hatt åttetallskule(r) (+humlefisk!), i brakkvann. Min store drøm akkurat nå, hehe! Men kanskje ikke din... :-P

Jeg har sett SAP på Oslo dyrebutikk på Alna, og jeg tipper Aquamanias (på Kløfta?) kanskje også kan ta inn. Og sjekk om noen lokale dyrebutikker tar inn fra imazo.se, det er SAP tilgjengelig der nå, ser jeg. Men innkjøring er meget viktig da, så her må man ikke forhaste seg! ;-) De trenger også max god filtrering og godt med strøm, og en endeløs forsyning med snegler - start sneglefarm sporenstreks! Vær forberedt på at det kan bli nødvendig å klippe tennene deres. Lord-Robin her på forumet har SAP, du kan jo se litt i tråden hans. Det er ikke så lenge siden han fikk dem, men han har ikke vært aktiv her i det siste. SAP er veldig utsatt for hvitprikk, de behandles visst relativt lett med varme- og saltbehandling.

Kuler pleier å være dårlige naboer, SAP kan være et unntak i større grad enn andre kuler. Noen napper, andre ikke. De går visst ofte bra overens med kjappe stimfisk. Jeg vet om noen som holder dem fint med Corydoras sterbai, men har også hørt om SAP som napper på coryer. Trege fisk og fisk med lange finner bør man generelt utgå.

SAP kan være harde mot planter, men som Cathy sier, bør de ha masse av dem rundt seg. De trenger et komplekst miljø, og synes å være blant de kulene som er mer tilbøyelige til å "surfe glasset", dvs. kjede seg. Noen underholder dem med å slippe ping-pong-baller i vannet, som de leker med! :-D

Jeg har ikke erfaring med SAP, kun dvergkule, så det jeg nevner her er basert på info jeg har tilegnet meg gjennom ulike kilder. Bare så det er sagt :-)

 
Postet 04.04.2016 kl. 13:09
[Rapportér innlegg]
12  

Puff-Adder
Medlem female.gif
Fra: Kongsvinger
Takk for utfyllende svar!
Jeg har vært litt i tvil med hensyn til 200L, men det er det jeg har plass til i mitt lille hus. Kanskje jeg skal vurderer å kaste ut sofaen, hehe, da kan jeg sette inn 5-600L... Det hadde vært no' :D Humlefisk har også vært på min "åhh, vil ha"-liste, men har vært litt skeptisk med hensyn til brakkvannet. Må man ha alt det utstyret som følger ett saltvannsanlegg da tro? Ellers så er de veldig vakre :) Åttetallskuler har jeg ikke vurdert faktisk, men det er også pga brakkvannet...

Filtrering og strøm er på plass. Jeg har ett overdimensjonert bøttefilter, samt ett innvendig filter. I tillegg har jeg liggende en luftpumpe som gir strøm til vannet som jeg kan sette inn. Planter må jeg kjøpe inn da, har lite av det nå.

Har også skaffet til veie en 65L, som har fått det treffende navnet "Matboksen". Hehe, kan jo gjette hva som skal få bo der bare karet er innkjørt :)

Alt i alt må jeg innrømme at det er amazon-kuler som står øverts på ønskelisten pr nå... men skal lese meg opp på brakkvann og åttetall kjenner jeg. Er jo en stund til alt er klart uansett, så ingenting er hakket i stein, for å si det sånn

 
Postet 04.04.2016 kl. 22:24
[Rapportér innlegg]
13  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Å ha brakkvannsakvarium er slik jeg forstår noe helt annet enn saltvannsakvarium. Særlig når man bare skal ha lett brakkvann, slik åttetall skal ha. Du trenger bare samme utstyr som for ferskvann, + havsalt beregnet på dette bruket og et hydrometer for å måle salinitet. Så blander man inn riktig mengde salt ved hvert vannbytte. Det er noen men: Planter er vanskelig i brakkvann. Noen få arter (fx javamose og javabregne) kan klare seg i salinitet opptil 1,005, hvis man er heldig. Og - åttetallskuler er mindre pålitelige med artsfrender og andre samboere, det er best for dem å være alene. Har man god plass og skaffer dem unge, kan det likevel være gode sjanser for fredelig sameksistens - visstnok... ;-) SAP er mye kjekkere sånn sett, siden de trenger artsfrender rundt seg, og er snillere med andre arter.

65 liter snegler blir bra, det! Selv sliter jeg med å produsere snegler i hopetall, de vil liksom ikke ta av :-/

 
Postet 04.04.2016 kl. 23:11
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)