Led til 840-liters wromak

Ok, her er bakgrunnshistorien. Jeg har et 6-7 år gammelt Wromak-kar på 840 liter (200 x 60 cm grunnflate, 70 cm dybde) som trengte nye lysrør. Jeg spanderte på meg fire 90 cm dropin-LED-rør fra Aquaristikshop. Da rørene kom, tok jeg lystoppen av akvariet, og ... (dramatisk kunstpause)

... oppdaget at armaturet var pill råttent. Alle fire rør hang mer eller mindre og slang etter ledningene, fordi festene hadde blitt sprø, smuldret opp, og løsnet fra basen. Minst to av ballastene hadde på et tidspunkt vært så varme at plasten rundt hadde blitt deformert og sprukket opp. Alle illusjoner om et fysisk skille mellom vann og 220 V vekselstrøm måtte kastes på båten.

Ikke snakk om at disse stikkontaktene skal plugges i en vegg igjen. Og aldri mer Wromak på meg, men det er nå en annen sak.

Siden jeg uansett må skifte hele armaturet, gir det ikke mening å kjøpe et nytt lysrør-armatur bare for å montere LED-rør i det. Da blir det mer effektivt å selge LED-rørene på bruktmarkedet, og heller kjøpe eller lage et armatur som er beregnet for LED i utgangspunktet.

Hvis man skal ha fabrikklaget LED-belysning av god kvalitet til et så stort kar, ser det dessverre nesten ut til at man må ut med et femsifret beløp. Så spandabel er jeg rett og slett ikke, så her er mine spørsmål:

Er det noen som vet om et ferdig-armatur med IP67 som er litt under 2 meter langt (eventuelt 2 x 90 cm eller så) og som gir helt fantastisk ytelse per krone?

Eventuelt, noen tips til valg av LED-pærer, -striper, e.l. som jeg kan lodde sammen selv og få vanntett?

Jeg er ikke eletriker, men er kjent med både Ohms og Kirchoffs lover, og klarer stort sett å håndtere en loddebolt uten å skade meg selv alt for alvorlig. Utfordringene slik jeg ser det, er å finne gode LED-moduler til en rimelig pris, og å få det hele tilstrekkelig vanntett.

Setter pris på alle forslag.
Du sier ingenting om hva du har tenkt å dyrke i karet, og dette er svært viktig i forhold til hva slags LED du kan bruke. For enkle planter er det ikke så vanskelig å finne noe til en overkommelig pris. Hvis du derimot ønsker High Light, snevres utvalget inn betraktelig, både i armaturer og pris. Og du slipper vel ikke unna CO2 heller. I så fall hadde jeg nok gått for TMC AquaGro GroBeam.
Det er sant, det virker som de fleste som er interessert i LED er veldig opptatt av plantevekst. Jeg er stort sett mest interessert i å kunne se fisken.

Har bare enkle og hardføre planter for tiden. Målet er at fargene på fisken kommer godt fram, og at javabregnene og anubiasene mine ikke kreperer. Hvis det blir godt nok med lys til å dyrke noen litt mer krevende planter så er det jo en bonus, men i et 70 cm dypt kar skal det vel litt til for det.

Hvis LED-oppsettet klarer å matche fire gode 30W (90 cm) - lysrør så blir jeg godt fornøyd.
I så fall tror jeg at 2x36" Finnex Planted+ 24/7 hadde passet bra. Denne kan kjøres på en "ferdig" døgnsyklus som simulerer dagsendringene i lyset. Eller, du kan kjøre den som et "vanlig" armatur, med timer. Alle fargene har egne kanaler på fjernkontrollen (hvit, grønt, blått og rødt), slik at du kan justere og dimme av hjertens lyst (ikke hvis den går på "24/7"). Skal være lys nok til ditt bruk, og morsomt leketøy.. Du kan få fiskene til å se ut omtrent som det passer deg, og lagre dine egne favoritt-innstillinger. Veldig bra lys til en okay pris...har 3 Finnex-armaturer selv.
Ser jo forsåvidt grei ut den. Tror kanskje jeg kan få plass til to 36" også hvis jeg går inn for det, med litt flaks.

Men det neste spørsmålet som da melder seg er om det er vanntett nok til å stå under en strippet lystopp hvor luftfuktigheten er nærmere 100%? På bildene jeg har sett, ser det ut som denne toppen primært er beregnet til å stå over åpne akvarier eller dekkglass, hvor luften gjerne er litt tørrere. I mitt akvarium drypper det som oftest en god del kondens av lokkene når jeg åpner dem.
100 % luftfuktighet og kondens er jo ikke bra for noen armaturer. Det gir mulighet for rusting og ruin. Fins veldig få, om noen, IP-67 armaturer til akvarium.
Du har alltids muligheten til å enter A : kutte ut ventilasjons-spalter i lokket, eller B : hive hele lokket og legge på dekkglass. Jeg kjører mine over åpne kar...går helt fint det også, selv om det hender det skvetter litt vann opp på glasset under armaturet. Er det bra tettet der, ingen problem.
Ok, da har jeg fått litt å tenke på. Jeg vil ikke kjøre toppløst akvarium (Bergen er fuktig nok fra før), og det er ikke bare å legge glass rett på karet heller. Så da må jeg enten skaffe en toppramme å legge glassene på, eller modifisere den jeg har.

For å undersøke om det er flere mulige veier ut av dette, har jeg nå spurt en nettbutikk om pris på en Akvastabil Move-lystopp og håper jeg får svar snart.

Takk for råd og vink hittil, det setter jeg pris på. Det er godt å få hørt med en som har erfaring med litt forskjellige løsninger, når man skal bestemme seg.

Jeg satser på å oppdatere tråden når jeg har noe konkret å fortelle.
Den er grei. Vil bare advare deg når det gjelder toppene til Akvastabil, de har dårlig rykte på seg.

Huff. Nå vil jeg ha noe av brukbar kvalitet, så hvis Akvastabil-toppene er tvilsomme så vil jeg ikke kaste penger i den retning. (Selv om de sikkert er hundre ganger bedre enn Wromak sine uansett.)

Vet du om noen som har brukbare topper på 200 x 60 cm?
Kampfisk
.... og det er ikke bare å legge glass rett på karet heller. Så da må jeg enten skaffe en toppramme å legge glassene på, eller modifisere den jeg har...

Kunne det fungere å bruke noen slike til å legge dekkglass på?
Billig løsning, fungerer fint, og finnes ihvertfall for 6-8-10-12 mm glass.
Tom C : Spørs jo om de passer med karets avstivere. Dekkglass bør jo ligge an på noe mer enn hengerne når karet er 2m langt og 60 cm bredt..

Kampfisk : Akvastabil sine topper er vel ok i seg selv, det er lyset som er dårlig. Kun hvite LEDs med spektrum som ihvertfall ikke jeg liker. Men det største problemet skal være dårlig lodding. Skynder meg å legge til at jeg har ikke egen erfaring med Akvastabil lys !

Fatter ikke helt hvorfor du absolutt må ha topp, med de problemer dette medfører mht. lys, varmeutvikling, fuktighet osv...
Jeg skal ikke absolutt ha topp, jeg skal bare absolutt ha tildekket akvarium, pga. at jeg ønsker å begrense fuktigheten i leiligheten.

60 cm brede glassplater blir litt voldsomt ja, for ikke å snakke om at det blir vanskelig å åpne dem for å mate fisken hvis det ligger to meter med lysarmatur oppå dem. Så jeg trenger en eller annen form for struktur oppå akvariet, enten for å dekke til akvariet, eller for å holde glassplatene som skal dekke til akvariet. Og den Wromak-toppen som jeg allerede har, kvalifiserer knapt til å kunne kalles for en struktur.

Jeg leter videre.
Beklager om jeg misforstod...når du sier "topp", tenker jeg 'overbygg'... Skjønner nå at du mente topp mer i retning av 'tildekning' av karet.
Ja nei, jeg var nok litt uklar der.

Tenker at jeg har en svak preferanse for en topp med et vanntett armatur under, siden jeg finner dekkglass noe mindre praktisk å åpne og lukke (og dekkglass etter min erfaring kan stjele litt lys). Men om dekkglass åpner opp en hel ny verden av lysarmaturer, så er jeg helt åpen for det.

Størrelsen på karet gjør imidlertid at de fleste "Reodor Felgen"-løsninger er utelukket, og skikkelig DIY blir både utfordrende og potensielt like dyrt som en ferdigløsning.

Derfor trekkes jeg litt mot en ferdigløsning, og da blir mulighetene igjen mer begrenset ...

Decisions, decisions. Jeg skal tygge videre på dette, og så holder jeg tråden oppdatert. Takk for alle innspill hittil.
Gammel tråd men er nysgjerrig, hva endte du opp med av lys? Jeg har selv 70cm dypt kar (Wromak 750liter) og endte opp med 2x Fluval Fresh & Plant 2,0 LED planker på 46W i fjor sommer siden 2x54w T8 rør var elendig i dette karet. På bare 30% styrke lyser disse opp hele karet ganske godt selv med tanke på at det er dypt, mye bedre lys på denne "lave" styrken i forhold til hva mine tidligere T8 rør klarte..

Fikk beskjed her på forumet at jeg måtte beregne meg på å dempe de endel siden de ville være endel kraftigere enn mine tidligere T8 rør så jeg regnet med at det var nok å dempe de til 50% styrke, helt til et par forskjellige planter begynte å ta kveld pga for mye lys og jeg innså hvor kraftige de faktisk var kontra gammelt oppsett. Så nå er jeg nedi 30% ca på max styrke i den syklusen jeg kjører nå. Blir å mate på med sterkere men først må jeg få Co2 oppsett på plass

Disse er IP67 ifølge fluval sine hjemmesider: http://www.fluvalaquatics.com/ca/freshwater/aquarium-lighting/series/fresh-and-plant-2/
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Erik Christensen
Reklame for plussmedlemskap