Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Personlige akvarietråder
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Erik Christensen © Erlend D Bertelsen © Trond Gimre
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
NB! En tråd i dette forumet kan bare opprettes fra din profil.
Søk
Siste innlegg
Roffes gullfisktank
1  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Klikk på bilde for større versjon
Da vårt lille 54l akvarium begynte å utvikle en lekkasje ble vi nødt til å finne noe nytt. Og hvorfor ikke oppgradere litt? Et brukt Juwel 160l ble da handlet inn, med lystopp og møbel for 300kr. Ingen upris, men jeg måtte gjøre noen investeringer i tillegg.
Møbelet var vannskadet og så ikke så bra ut. Heldigvis skulle broren min kvitte seg med et tv-bord som var i perfekt størrelse. Dette ble behørig forsterket med stendere og vinkler og fikk et par strøk maling. I mellomtiden fylte jeg opp akvariet i garasjen for å forsikre meg om at det var tett.

 
Postet 12.08.2016 kl. 10:18
[Rapportér innlegg]
2  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Klikk på bilde for større versjon
Akvariet er oppe og går med 5 slørhaler, 2 snegler og noen Anubias-planter. Det gamle Juwel-filteret står foreløpig i sammen med en Sicce filterpumpe som kjøres inn. Jeg har også laget et biofilter av en 0.4l flaske fylt med keramiske ringer. Pumpene må ommøbleres litt, jeg tror de jobber litt mot hverandre så filtreringen ikke er helt optimal.

Lystoppen var også en utfordring, men etter å ha byttet rør, ledning, bryter og ballast er alt i orden.

 
Postet 12.08.2016 kl. 10:27
[Rapportér innlegg]
3  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Klikk på bilde for større versjon
Sånn ble flaskefilteret mitt. Bare en 0.4 l drikkeflaske som er fylt med keramiske ringer, noen ringer klippet opp fra pvc-rør og knust lavastein. Den er drevet av en Tetra APS50 pumpe. Jeg fant et ferdig skumfilter som passet akkurat på flasken og festet den med sugekopp. Enkelt og greit og visstnok veldig effektivt.

 
Postet 14.08.2016 kl. 00:07
[Rapportér innlegg]
4  

Livsforvalteren
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Fiffig ide med flaskefilter :) Er det luftdrevet?

Lev, og la leve! Jeg elsker nylonstrømper og filtervatt :) og :)
 
Postet 14.08.2016 kl. 19:21
[Rapportér innlegg]
5  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Det er luftdrevet ja. Jeg så noen youtube-videoer med slike filter, og hadde jo stort sett alt som trengtes for å lage et :) Jeg hadde egentlig tenkt å sette en slange på utgangen av den ene pumpa for å drive et sandfilter, men fikk ikke nok trykk til å løfte sanden. Så da ble det en enklere løsning med dette filteret :) Mulig jeg ser på sandfilteret senere siden jeg har laget hele boksen klar og bare trenger en vannpumpe.

 
Postet 14.08.2016 kl. 20:09
[Rapportér innlegg]
6  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Sicce-filteret og flaskefilteret har vært i drift 4 uker og begge begynner å bli bra befolket nå, men lar Juwel-filteret også stå i foreløpig. Skal prøve å tette det lille akvariet etter hvert og da må det vel tilbake. Vet ikke ennå om jeg skal selge det eller starte det opp igjen :)

Vi hadde et bortfall av en slørhale nylig, men de andre ser heldigvis ut til å være i fin form. Vi har også fått inn noen små ancistruser som suser rundt og er ekstremt aktive på algespisingen.

 
Postet 25.08.2016 kl. 23:47
[Rapportér innlegg]
7  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Har ikke skjedd så veldig mye her, men en liten oppdatering tar jeg :)

Vi er nede i 3 slørhaler, da en begynte å oppføre seg likt den første som døde. Jeg så hvilken vei det gikk, så det ble en rask og forhåpentligvis human slutt på den (skarp kniv). Det var vel 3 uker siden nå, de 3 resterende ser friske og raske ut fremdeles.

De 5 små ancistrusene ser ut til å trives godt og vokser seg større. De er mellom 3 og 5 cm for øyeblikket og er ganske så aktive, suser rundt og gnager på røtter og alger. De har også fått en fast samlingsplass for grønnsaker og tablettfor, og det tar ikke mange sekundene før alle er samlet når maten kommer.

Ellers går rutinene som vanlig, tar 40% vannbytte i uka og renser filtre når det trengs. Har handlet meg JBL testkoffert og har ganske lav KH, men skal sjekke GH når jeg finner en tester og heller vurdere om jeg må gjøre noe da. I mellomtiden har jeg lagt inn et skjell (grundig rengjort) så det evt. kan frigjøre litt kalsiumkarbonat. Ellers er det bra NO2/NO3-verdier, så jeg tenker det holder med de 3 filtrene jeg har da :)

 
Postet 27.09.2016 kl. 12:56
[Rapportér innlegg]
8  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Klikk på bilde for større versjon
Nytt filter er i gang, kjøpte et utvendig Zoorud 1200. Masse filterkapasitet i alle fall, og bra med trøkk i pumpa. Det innvendige Sicce-filteret skal gå samtidig en stund så jeg er sikker på at det går bra.

Satte det opp slik:
Helt i bunn: mekanisk pre-filter

Pre-filtreringen er oppkappet 16mm installasjonsrør fra Clas. 10m rør for 70kr ble nesten 3 liter mekanisk media, så jeg har fremdeles litt å gå på.

1. skuff: 2 lag grov filtersvamp
2. skuff: 2 lag fin filtersvamp med "floss" oppå
3. skuff: knust lavastein og keramiske ringer
4. skuff: mer installasjonsrør fylt med rester av filtersvamp, "floss" oppå.

Jeg skar svampene fra Juwel-filteret i skiver og la dem mellom de nye svampene så jeg har litt bakteriekultur å starte med. De keramiske ringene og noe av lavasteinen var også ferdig innkjørt.

Virker som fiskene liker litt mer bevegelse og oksygen i vannet :)

Ellers har jeg pensjonert flaskefilteret pga. mye støy fra luftpumpa og supplert med 3 SAE som gjorde kort prosess med trådalgene.

(Sist endret 01.02.2017 kl. 23:23 av Roffe )
 
Postet 01.02.2017 kl. 23:19
[Rapportér innlegg]
9  

Andrè Nyborg
Medlem male.gif
Fra: Hedmark
Kul i idé med flaskefilter! Hvordan festet du sugekoppen? Jeg tror jeg skal la meg inspirere å lage en "eggtumbler" på samme måte :)

Å leve er det sjeldneste i verden; de fleste mennesker bare eksisterer (Oscar Wilde)
 
Postet 02.02.2017 kl. 12:01
[Rapportér innlegg]
10  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Jeg brukte sugekopp med en "knott" i enden, så det var bare å borre et passe stort hull i flaska :) Filteret fungerte veldig bra, men skulle jeg laget et nytt ville jeg brukt en flaske som ikke er gjennomsiktig. Det ble en del algevekst inni siden det ble utsatt for lys.

 
Postet 02.02.2017 kl. 12:28
[Rapportér innlegg]
11  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Jeg fikk en skranglelyd i filteret som viste seg å være ringene av installasjonrør som fløt opp fra bunnen og inn i inntaksrøret, så jeg satte på et litt grovt nett under den nederste skuffen som stopper dem så da er det fikset. Borret også opp hullene i spraybaren så det ikke blir så veldig trykk på vannet, må ta litt hensyn til gullfisker også... Forøvrig ser det ut som både ancistrus og SAE koser seg med mer strøm i vannet :)
Jeg er foreløpig godt fornøyd med filteret. Mange ganger mer filtervolum enn jeg hadde, god gjennomstrømning og lite støy. Litt lyd er det når man kommer nærme, men ikke verre til vanlig enn at jeg ikke hører forskjell på det og kjøleskapet. Jeg har kommet fram til at det er det samme filteret som Jebao 304, så reservedeler burde ikke være noe stort problem å finne hvis det skulle trenges.

 
Postet 03.02.2017 kl. 21:44
[Rapportér innlegg]
12  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Sjekket vannet i kveld etter 3 døgn med det nye filteret og fikk lave verdier på NH4 (0,05), NO2 (0,01) og NO3 (1). Ser ut som dette går bra.

(Sist endret 05.02.2017 kl. 00:58 av Roffe )
 
Postet 05.02.2017 kl. 00:54
[Rapportér innlegg]
13  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Litt inntrykk av test med plastringer... Det så absolutt ut som de funket etter intensjonen som pre-filter, og de samlet en del møkk bare på de få dagene det har vært i bruk.

Men - det er ganske upraktisk når de har såpass med flyteevne, fyller opp inntaksrøret og lager raslelyder både her og der... Så da ble det byttet til keramiske ringer både i pre-filter og i den ene skuffen. Vil absolutt ikke si at plastringene var helt mislykket, men det finnes bedre løsninger som ikke koster så mye mer :)

 
Postet 10.02.2017 kl. 11:30
[Rapportér innlegg]
14  

Roffe
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Klikk på bilde for større versjon
Lenge siden oppdatering nå, så jeg får skrive noen ord.

Mallene bestemte seg for å lage flere maller, nå er det 40-50 småtasser som freser rundt i akvariet og gnager på alger :) For å beholde flest mulig av dem måtte jeg tette den gamle 54-literen med ny silikon og flytte de to slørhalene over dit midlertidig. Det er nok litt trangt for dem, men satser på at det går bra en stund.

Når malleyngelen har blitt større om en måned eller to skal slørhalene tilbake i den store tanken, så da får jeg et lite akvarium ledig, ferdig plassert og med innkjørt filter. Nå går jeg og tenker på hva jeg skal bruke det til, har lyst til å ha en del planter og noen små stimfisk og reker. Det blir ikke helt med en gang, så tiden vil vise.

 
Postet 06.12.2017 kl. 13:37
[Rapportér innlegg]