Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Brakkvann >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Brakkvann
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Trym Andreassen © Pål A. Hegland © Stig Rune Rostad
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Brakkvann
Søk
Siste innlegg
Kuledrøms brakkvannsprosjekt!
Sider: 1 2
21  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Blir interessant å prøve! :-)

Jeg har merket meg det der med "falsk" aragonitt, prøvde å finne ut av det der for en tid tilbake, men ga opp... Guruen svarer dessverre ikke på forumet mer, men han har ihvertfall nevnt i et innlegg at han bruker aragonitt fra CaribSea. Flere av disse ser jo ut som skjellsand, men: De fleste typer skjellsand ER aragonitt, med skjellsand av østers som et unntak - det er kalsitt...?? Og knust korall/korallsand er også aragonitt, selv om enkelte typer "korallsand" egentlig er dolomitt? Jeg har prøvd å forstå denne artikkelen opptil flere ganger nå, men får ikke helt tak på dette! Kanskje konklusjonen er som i den artikkelen - at det i grunnen ikke spiller noe særlig rolle hva man bruker?

 
Postet 20.08.2016 kl. 16:13
[Rapportér innlegg]
22  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Stort emne, det der...mange faktorer som spiller inn.
For det første må man skille mellom aragonite som er avsatt naturlig, og aragonitt som er skapt av biologiske prosesser i bløtdyr. Det som er å få kjøpt som akvariumsubstrat, er garantert det siste...altså "skjellsand". Alle mollusker/bløtdyr (også østers) kan avsette aragonitt, spørsmålet er bare forholdet mellom kalsitt og aragonitt. Aragonitt kommer på en måte "før" kalsitt...ulike bioprosesser omdanner a til k. Det var derfor jeg var litt interessert i kvaliteten på det man kjøper som aragonitt...altså det reelle innholdet. Helt ren uorganisk aragonitt fins ikke å få tak i til akvarium, regner jeg med. Kalsitt oppfører seg annerledes enn aragonitt rent kjemisk, så resultatet i et akvarium blir mer uforutsigbart.

I tillegg vil man få med seg "forurensninger" av diverse andre mineraler og metaller, i større eller mindre grad, særlig med høy kalsitt-andel. Du nevner f.eks magnesium, som betyr "dolomitt"-struktur og -innhold. Nå er forsåvidt ikke magnesium problematisk i og for seg, men igjen blir det et spørsmål om hvilke andre mineraler/metaller man får med på kjøpet. Vil anta at hvor sanden er hentet fra spiller en vesentlig rolle for sammensetningen. Ikke så lett å etterprøve...men at det ikke skulle spille noen rolle, tror jeg absolutt ikke på. Ingen deklarer vel hvor høy bestanddel av substratet faktisk er aragonitt....dermed kan man i prinsipp kalle all skjellsand for aragonitt ;-)

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 20.08.2016 kl. 17:26
[Rapportér innlegg]
23  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Japp, da er det jo ikke helt rett fram. Jeg får styre unna det som bare kalles "korallsand", da. Og så må jeg passe på at det er tørr aragonitt, og ikke "live". Så var det dette med oolittisk eller ikke. Regner med at "aragonittisk oolitt" = aragonitt sånn ca., mens jeg må styre unna det som er merket som bare oolitt fordi det oftest er kalsitt, såå atte jaaah...

Vil tro at ihvertfall Caribsea aragonitt ikke blir helt feil, siden dette tydeligvis gjør jobben i mangt et kulekar. Har prøvd å se se litt hvor jeg kan få tak i aragonitt og hvilke merker:

CaribSea på Korallen.no, også på dreamaquarium.no, marinelife.no, amazon.com.

Red Sea på Akvarielageret.no

Nature's Ocean på Webzoo, amazon.com

Seachem på amazon.com. De har to typer aragonitt, og en type kalsitt. Her vil jeg tro at man faktisk får det som står på posen... ;-)

 
Postet 21.08.2016 kl. 14:37
[Rapportér innlegg]
24  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Oolittisk substrat er jo bra... fine avrundede korn og (som regel) ikke for stor kornstørrelse. Så hvis du kan få aragonitt i oolittisk form, er det nok et godt valg ! Det går jo ikke på innholdet, kun på formen...oolitter fins av flere mineraler, afaik.

Hvis det var meg, ville jeg helt klart ha valgt Seachem. De har imho bevist at de ikke lyver om sine produkter og gir dem egenskaper de faktisk ikke har, slik alt for mange produsenter av akvarieutstyr har en tendens til. Jeg ville stolt mer på deres "renhårighet" enn noen andre i så måte...foretrekker en produsent som selger på korrekt info og lar produktene bevise sin verdi heller enn vha. mektig skryt. Har enda ikke brukt noen av deres produkter som ikke har levert akkurat det de skal og mere til. De er også flinke til å svare på spørsmål på en skikkelig måte, så det går jo an å kontakte dem og be om mer info rundt produktets sammensetning og egenskaper ?

Beklager om dette ble mye skryt av 1 produsent, men temaet reell produktkvalitet i forhold til salgsmetoder i dette markedet er en av mine kjepphester.. ;-)

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 21.08.2016 kl. 14:56
[Rapportér innlegg]
25  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Det er flere av de produsentene jeg nevnte som har oolittisk aragonitt:
Seachem Meridian, kornst. 0,25-0,5 mm
CaribSea Aragamax, kornst. 0,25-1 mm eller 0,5-1,5
Red Sea Reef Pink Dry Sand, kornst. 0,5-1,5

Jeg leser ikke alt jeg kommer over like nøye på dette stadiet, men jeg har sett noen uttale at aragonittsand i "sukkerstørrelse" er så lett at det bare blåser rundt når det er bra med strøm i karet.

Ad Seachem og pålitelighet - hva tenker du om Seachem Stability i så måte? Er ikke "bakterier på flaske" stort sett bare humbug? Her mener de at man skal kunne bli ferdig med innkjøringen på 7 dager ved å bruke dette produktet - dette syns jeg høres veldig tvilsomt ut!

 
Postet 21.08.2016 kl. 19:20
[Rapportér innlegg]
26  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Stability har jeg ikke testet, så burde egentlig ikke svare på hvor effektivt det er. Ikke har jeg lest bruksanvisningen heller. Og generelt er jeg imot alle "unødvendige" organiske eller uorganiske kjemiske tilsetninger ! Har ikke studert alle produktene deres heller, særlig ikke dette, siden flaskebakterier aldri er en fullgod innkjørings-løsning.

En ting er sikkert, man "kjører inn" tanken på normal måte selv med Stability. Bakteriene i Stability er helt sikkert ikke de samme som skapes av en vanlig innkjøringsprosess. Kall det en slags plasterlapp som kan klare en viss belastning imens den "riktige" innkjøringen pågår.
Se på spørsmålet og svaret angående produktet :
Q : I have finished the suggested 7 days dosing, however, still my tank is not fully cycled. Why ?

A : Since every tank will cycle differently, it is difficult for us to give an exact time frame as to when your tank will be fully cycled. However, generally most tanks are cycled within 4-6 weeks. (Uthevet av meg)

Tror meningen er at man skal gjøre en slags innkjøring med fisk (etter 7 dager), samtidig som man bruker Stability. Rådet er å tilsette noe fiskemat for å få litt ammoniakk å starte med, og så vil stability-bakteriene bryte dette ned. Etter 7 dager skal fiskene inn og produsere den ammoniakken som trengs. Det anbefaler ihvertfall ikke jeg, men forsåvidt fungerer det nok. Problemet er at det er en dårlig løsning, selv om det fungerer slik det påståes ! De er klare på at innkjøringen tar 4-6 uker, hvilket jo er korrekt. Tydeligvis ser de også en klar mulighet for ammoniakk/nnitritt, siden de anbefaler AmGuard i så fall. Men helt klart at en nybegynner kan gå rett på limpinnen her ! Dette er kort sagt et "overflødig" produkt, imho...Fiskeløs Innkjøring er tryggere, bedre og mer humant ! Men FI krever mer av akvaristen, derfor lages slike produkter (for latsabber og folk som ikke gidder å lære ?).

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 21.08.2016 kl. 20:35
[Rapportér innlegg]
27  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hehe, var ikke meningen å "disse" Seachem altså, får jo inntrykk av at de kanskje har litt "renere mel i posen" enn mange andre, ihvertfall ;-) Men flaskebateriene kan de få ha for seg selv, hahah!

 
Postet 22.08.2016 kl. 09:54
[Rapportér innlegg]
28 Brakkvannsfisk

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Da var det lunsj, og tid for dagens brakkvannsprat! Jeg drukner vel ikke akkurat i interesserte lesere her, men-men :-P

I dag har jeg lyst til å nevne noen mulige "akvarievenner" til åttetallskuler og humlefisk:

Svartprikket goby (Stigmatogobius sadanundio): en fredelig og litt treg goby som blir ganske stor (9 cm), og er tilsvarende stor i kjeften – den kan spise små fisk, og usikkert om humlefisk er trygge i så måte.

Gul ciklide/indisk ciklide/tomatciklide (Etroplus maculatus): en relativt fredelig ciklide (8 cm), som i endel tilfeller synes å komme godt overens med åttetallskuler, i andre tilfeller blir ciklidene for aggressive. Jeg syns det er litt uklart hvilket plassbehov denne har, og om man ha en større gruppe av disse. En annen, liknende art som i naturen lever sammen med E. maculatus, er grønn ciklide (Etroplus suratensis), den blir mye større (40 cm).

Svart molly (Poecilia sphenops): en fredelig, algespisende levendeføder (10 cm). Sies i flere tilfeller å gå fint sammen med åttetallskuler, men ikke alltid - aggresjon kan gå begge veier. Jeg har lest om noen tilfeller der kulefiskene ikke engang spiste yngelen til mollyene. Seilfinnemolly (Poecilia latipinna) og stor seilfinnemolly (P. velifera) er endel større, og noen har erfart at de plager åttetallskuler.

Svartbåndlimia (Limia nigrofasciata): en fredelig, algespisende levendeføder (6 cm) som trives i grupper/stim. Jeg har nylig sett en video som viser denne sammen med en åttetallskule og flere av artene over, men har ellers ikke sett noe info om hvordan dette fungerer.

Halvnebb (Dermogenys pusilla): denne artige typen (7 cm) er generelt fredelig, men hanner er aggressive mot hverandre. De liker seg rett under overflata, og er skvetne fisk som kan hoppe ut hvis man ikke har tett topp. Jeg har kun lest om ett eksempel på halvnebb (art ukjent) + åttetallskule sammen – kula ble da hardt prøvet av en enslig og aggressiv halvnebb.

På Youtube fant jeg noen filmer som viser flere av disse artene i samme kar, f.eks. her og her.

Jeg syns alle disse artene er veldig vakre og/eller morsomme, og jeg kunne tenkt meg å ha alle sammen! X-D

(Sist endret 29.08.2016 kl. 12:23 av Kuledrøm )
 
Postet 29.08.2016 kl. 12:15
[Rapportér innlegg]
29 Aragonitt: partikkelstørrelse

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Siste nytt er at jeg har forhørt meg på et saltvannsforum om hvilken partikkelstørrelse på aragonitt jeg bør bruke, ettersom jeg hadde lest et eller annet sted at "sukkerstørrelse" blir for lett (aragonitt har jo litt andre egenskaper enn vanlig sand). Svaret jeg fikk var at jeg burde velge minimum 1-2 mm, basert på mine spesifikasjoner mht. akvariestørrelse og sirkulasjon. I såfall er det kanskje mest aktuelt med enten Caribsea sine to typer med 1-2 mm (Special grade reef sand, Flamingo reef sand), eller Nature's Ocean Aragonite sand#1 på 1,2-1,7 mm.

(Sist endret 11.09.2016 kl. 16:13 av Kuledrøm
Årsak: manglet parentes slutt )
 
Postet 11.09.2016 kl. 15:58
[Rapportér innlegg]
30 Bilde

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Klikk på bilde for større versjon
Tråden trenger litt farge... Her har vi ei åttetallskule (foto av Lee på Flickr).

(Sist endret 11.09.2016 kl. 16:26 av Kuledrøm )
 
Postet 11.09.2016 kl. 16:26
[Rapportér innlegg]
31 Akvarium, møbel og filter

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Selv om jeg for tida tenker endel på å starte et kar med "survannsfisk", har jeg ikke glemt mitt brakkvannsprosjekt. I dag har jeg fundert litt på det tekniske.

Akvarium: Uansett hvordan jeg velger å plassere det ene og det andre av fisk tilslutt, så tror jeg ihvertfall jeg skal skaffe et nytt kar med god lengde på, sånn at jeg kan ha enten 2-4 åttetallskuler i det, eller en gruppe med Apistogramma, eller botia, eller... Ok, stopp her. Vi snakker kanskje 110-130 cm langt og 40-50 cm dypt, 35-40 cm høyt. Antar at kanskje 8 mm glass er best hvis det blir litt volum, men jeg skal ikke noe særlig over 200 L. Jeg har ikke helt oversikt over hvem som kan spesialbygge, men finner at ihvertfall Akvariekjellern og Webzoo kan. Sistnevnte er i grei kjøreavstand herfra, så jeg kan hente selv. Prismessig virker det å være "innafor".

Møbel: Jeg har bygd selv én gang, det er en gang for mye... Det gidder jeg ikke en gang til, selv om skapet tilslutt ble både fint og praktisk. Derfor vurderer jeg porsa i stedet - jeg finner det hos Aquamanias, Akvariekjellern (fins også med dører, men jeg ville ikke hatt svarte dører), Akvariehobby... Sikkert mange flere også. Og imazo. Hvis jeg ikke finner dører jeg liker, kunne jeg til nød prøve å bygge det inn? Enklere dét enn å bygge et helt bord.

Filter: Hvis kulene skal bo der, blir det et utvendig Eheim, kanskje eXperience 350 eller professionel 4+ 350? Jeg aner virkelig ikke hvilken av de ulike modellene som er best, og skjønner ikke allverdens av hva forskjellene består i. Skulle det i stedet blir Apistoer, må jeg kanskje vurdere noe som ikke gir så sterk strøm, men dette får jeg se nærmere på hvis det blir aktuelt.

 
Postet 05.11.2016 kl. 12:00
[Rapportér innlegg]
32 Vi er i gang...

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
TO nye Eheim-filtre er bestilt! Gisp!!! Her ser man hvordan en akvaholikers hjerne fungerer... "Disse kulene trenger sterk filtrering. Da må jeg kanskje ha ett som er enda større enn jeg først tenkte. Hei! Vent litt - er det ikke bedre å ha to litt mindre filtre enn ett stort? Jo, det er det sikkert. Bl.a. fordi, da kan jeg, hvis det sterke filtreringsbehovet på mystisk vis bortfaller, la det største filteret gå der det går (og det skal jo egentlig holde i utgangspunktet), og flytte det andre til et helt NYTT kar!" Kokoooo... 8-#

Da er det ihvertfall ingen vei tilbake!!

 
Postet 02.12.2016 kl. 21:50
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)