Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Brakkvann >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Brakkvann
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Bente Børresen © amr © Kai A. Quante
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Brakkvann
Søk
Siste innlegg
Kuledrøms brakkvannsprosjekt!
Sider: 1 2
21  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Blir interessant å prøve! :-)

Jeg har merket meg det der med "falsk" aragonitt, prøvde å finne ut av det der for en tid tilbake, men ga opp... Guruen svarer dessverre ikke på forumet mer, men han har ihvertfall nevnt i et innlegg at han bruker aragonitt fra CaribSea. Flere av disse ser jo ut som skjellsand, men: De fleste typer skjellsand ER aragonitt, med skjellsand av østers som et unntak - det er kalsitt...?? Og knust korall/korallsand er også aragonitt, selv om enkelte typer "korallsand" egentlig er dolomitt? Jeg har prøvd å forstå denne artikkelen opptil flere ganger nå, men får ikke helt tak på dette! Kanskje konklusjonen er som i den artikkelen - at det i grunnen ikke spiller noe særlig rolle hva man bruker?

 
Postet 20.08.2016 kl. 16:13
[Rapportér innlegg]
22  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Stort emne, det der...mange faktorer som spiller inn.
For det første må man skille mellom aragonite som er avsatt naturlig, og aragonitt som er skapt av biologiske prosesser i bløtdyr. Det som er å få kjøpt som akvariumsubstrat, er garantert det siste...altså "skjellsand". Alle mollusker/bløtdyr (også østers) kan avsette aragonitt, spørsmålet er bare forholdet mellom kalsitt og aragonitt. Aragonitt kommer på en måte "før" kalsitt...ulike bioprosesser omdanner a til k. Det var derfor jeg var litt interessert i kvaliteten på det man kjøper som aragonitt...altså det reelle innholdet. Helt ren uorganisk aragonitt fins ikke å få tak i til akvarium, regner jeg med. Kalsitt oppfører seg annerledes enn aragonitt rent kjemisk, så resultatet i et akvarium blir mer uforutsigbart.

I tillegg vil man få med seg "forurensninger" av diverse andre mineraler og metaller, i større eller mindre grad, særlig med høy kalsitt-andel. Du nevner f.eks magnesium, som betyr "dolomitt"-struktur og -innhold. Nå er forsåvidt ikke magnesium problematisk i og for seg, men igjen blir det et spørsmål om hvilke andre mineraler/metaller man får med på kjøpet. Vil anta at hvor sanden er hentet fra spiller en vesentlig rolle for sammensetningen. Ikke så lett å etterprøve...men at det ikke skulle spille noen rolle, tror jeg absolutt ikke på. Ingen deklarer vel hvor høy bestanddel av substratet faktisk er aragonitt....dermed kan man i prinsipp kalle all skjellsand for aragonitt ;-)

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 20.08.2016 kl. 17:26
[Rapportér innlegg]
23  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Japp, da er det jo ikke helt rett fram. Jeg får styre unna det som bare kalles "korallsand", da. Og så må jeg passe på at det er tørr aragonitt, og ikke "live". Så var det dette med oolittisk eller ikke. Regner med at "aragonittisk oolitt" = aragonitt sånn ca., mens jeg må styre unna det som er merket som bare oolitt fordi det oftest er kalsitt, såå atte jaaah...

Vil tro at ihvertfall Caribsea aragonitt ikke blir helt feil, siden dette tydeligvis gjør jobben i mangt et kulekar. Har prøvd å se se litt hvor jeg kan få tak i aragonitt og hvilke merker:

CaribSea på Korallen.no, også på dreamaquarium.no, marinelife.no, amazon.com.

Red Sea på Akvarielageret.no

Nature's Ocean på Webzoo, amazon.com

Seachem på amazon.com. De har to typer aragonitt, og en type kalsitt. Her vil jeg tro at man faktisk får det som står på posen... ;-)

 
Postet 21.08.2016 kl. 14:37
[Rapportér innlegg]
24  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Oolittisk substrat er jo bra... fine avrundede korn og (som regel) ikke for stor kornstørrelse. Så hvis du kan få aragonitt i oolittisk form, er det nok et godt valg ! Det går jo ikke på innholdet, kun på formen...oolitter fins av flere mineraler, afaik.

Hvis det var meg, ville jeg helt klart ha valgt Seachem. De har imho bevist at de ikke lyver om sine produkter og gir dem egenskaper de faktisk ikke har, slik alt for mange produsenter av akvarieutstyr har en tendens til. Jeg ville stolt mer på deres "renhårighet" enn noen andre i så måte...foretrekker en produsent som selger på korrekt info og lar produktene bevise sin verdi heller enn vha. mektig skryt. Har enda ikke brukt noen av deres produkter som ikke har levert akkurat det de skal og mere til. De er også flinke til å svare på spørsmål på en skikkelig måte, så det går jo an å kontakte dem og be om mer info rundt produktets sammensetning og egenskaper ?

Beklager om dette ble mye skryt av 1 produsent, men temaet reell produktkvalitet i forhold til salgsmetoder i dette markedet er en av mine kjepphester.. ;-)

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 21.08.2016 kl. 14:56
[Rapportér innlegg]
25  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Det er flere av de produsentene jeg nevnte som har oolittisk aragonitt:
Seachem Meridian, kornst. 0,25-0,5 mm
CaribSea Aragamax, kornst. 0,25-1 mm eller 0,5-1,5
Red Sea Reef Pink Dry Sand, kornst. 0,5-1,5

Jeg leser ikke alt jeg kommer over like nøye på dette stadiet, men jeg har sett noen uttale at aragonittsand i "sukkerstørrelse" er så lett at det bare blåser rundt når det er bra med strøm i karet.

Ad Seachem og pålitelighet - hva tenker du om Seachem Stability i så måte? Er ikke "bakterier på flaske" stort sett bare humbug? Her mener de at man skal kunne bli ferdig med innkjøringen på 7 dager ved å bruke dette produktet - dette syns jeg høres veldig tvilsomt ut!

 
Postet 21.08.2016 kl. 19:20
[Rapportér innlegg]
26  

SilverShaded
Medlem female.gif
Fra: Østfold
Stability har jeg ikke testet, så burde egentlig ikke svare på hvor effektivt det er. Ikke har jeg lest bruksanvisningen heller. Og generelt er jeg imot alle "unødvendige" organiske eller uorganiske kjemiske tilsetninger ! Har ikke studert alle produktene deres heller, særlig ikke dette, siden flaskebakterier aldri er en fullgod innkjørings-løsning.

En ting er sikkert, man "kjører inn" tanken på normal måte selv med Stability. Bakteriene i Stability er helt sikkert ikke de samme som skapes av en vanlig innkjøringsprosess. Kall det en slags plasterlapp som kan klare en viss belastning imens den "riktige" innkjøringen pågår.
Se på spørsmålet og svaret angående produktet :
Q : I have finished the suggested 7 days dosing, however, still my tank is not fully cycled. Why ?

A : Since every tank will cycle differently, it is difficult for us to give an exact time frame as to when your tank will be fully cycled. However, generally most tanks are cycled within 4-6 weeks. (Uthevet av meg)

Tror meningen er at man skal gjøre en slags innkjøring med fisk (etter 7 dager), samtidig som man bruker Stability. Rådet er å tilsette noe fiskemat for å få litt ammoniakk å starte med, og så vil stability-bakteriene bryte dette ned. Etter 7 dager skal fiskene inn og produsere den ammoniakken som trengs. Det anbefaler ihvertfall ikke jeg, men forsåvidt fungerer det nok. Problemet er at det er en dårlig løsning, selv om det fungerer slik det påståes ! De er klare på at innkjøringen tar 4-6 uker, hvilket jo er korrekt. Tydeligvis ser de også en klar mulighet for ammoniakk/nnitritt, siden de anbefaler AmGuard i så fall. Men helt klart at en nybegynner kan gå rett på limpinnen her ! Dette er kort sagt et "overflødig" produkt, imho...Fiskeløs Innkjøring er tryggere, bedre og mer humant ! Men FI krever mer av akvaristen, derfor lages slike produkter (for latsabber og folk som ikke gidder å lære ?).

Humans may rule the world...but bacteria run it..
 
Postet 21.08.2016 kl. 20:35
[Rapportér innlegg]
27  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hehe, var ikke meningen å "disse" Seachem altså, får jo inntrykk av at de kanskje har litt "renere mel i posen" enn mange andre, ihvertfall ;-) Men flaskebateriene kan de få ha for seg selv, hahah!

 
Postet 22.08.2016 kl. 09:54
[Rapportér innlegg]
28 Brakkvannsfisk

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Da var det lunsj, og tid for dagens brakkvannsprat! Jeg drukner vel ikke akkurat i interesserte lesere her, men-men :-P

I dag har jeg lyst til å nevne noen mulige "akvarievenner" til åttetallskuler og humlefisk:

Svartprikket goby (Stigmatogobius sadanundio): en fredelig og litt treg goby som blir ganske stor (9 cm), og er tilsvarende stor i kjeften – den kan spise små fisk, og usikkert om humlefisk er trygge i så måte.

Gul ciklide/indisk ciklide/tomatciklide (Etroplus maculatus): en relativt fredelig ciklide (8 cm), som i endel tilfeller synes å komme godt overens med åttetallskuler, i andre tilfeller blir ciklidene for aggressive. Jeg syns det er litt uklart hvilket plassbehov denne har, og om man ha en større gruppe av disse. En annen, liknende art som i naturen lever sammen med E. maculatus, er grønn ciklide (Etroplus suratensis), den blir mye større (40 cm).

Svart molly (Poecilia sphenops): en fredelig, algespisende levendeføder (10 cm). Sies i flere tilfeller å gå fint sammen med åttetallskuler, men ikke alltid - aggresjon kan gå begge veier. Jeg har lest om noen tilfeller der kulefiskene ikke engang spiste yngelen til mollyene. Seilfinnemolly (Poecilia latipinna) og stor seilfinnemolly (P. velifera) er endel større, og noen har erfart at de plager åttetallskuler.

Svartbåndlimia (Limia nigrofasciata): en fredelig, algespisende levendeføder (6 cm) som trives i grupper/stim. Jeg har nylig sett en video som viser denne sammen med en åttetallskule og flere av artene over, men har ellers ikke sett noe info om hvordan dette fungerer.

Halvnebb (Dermogenys pusilla): denne artige typen (7 cm) er generelt fredelig, men hanner er aggressive mot hverandre. De liker seg rett under overflata, og er skvetne fisk som kan hoppe ut hvis man ikke har tett topp. Jeg har kun lest om ett eksempel på halvnebb (art ukjent) + åttetallskule sammen – kula ble da hardt prøvet av en enslig og aggressiv halvnebb.

På Youtube fant jeg noen filmer som viser flere av disse artene i samme kar, f.eks. her og her.

Jeg syns alle disse artene er veldig vakre og/eller morsomme, og jeg kunne tenkt meg å ha alle sammen! X-D

(Sist endret 29.08.2016 kl. 12:23 av Kuledrøm )
 
Postet 29.08.2016 kl. 12:15
[Rapportér innlegg]
29 Aragonitt: partikkelstørrelse

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Siste nytt er at jeg har forhørt meg på et saltvannsforum om hvilken partikkelstørrelse på aragonitt jeg bør bruke, ettersom jeg hadde lest et eller annet sted at "sukkerstørrelse" blir for lett (aragonitt har jo litt andre egenskaper enn vanlig sand). Svaret jeg fikk var at jeg burde velge minimum 1-2 mm, basert på mine spesifikasjoner mht. akvariestørrelse og sirkulasjon. I såfall er det kanskje mest aktuelt med enten Caribsea sine to typer med 1-2 mm (Special grade reef sand, Flamingo reef sand), eller Nature's Ocean Aragonite sand#1 på 1,2-1,7 mm.

(Sist endret 11.09.2016 kl. 16:13 av Kuledrøm
Årsak: manglet parentes slutt )
 
Postet 11.09.2016 kl. 15:58
[Rapportér innlegg]
30 Bilde

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Klikk på bilde for større versjon
Tråden trenger litt farge... Her har vi ei åttetallskule (foto av Lee på Flickr).

(Sist endret 11.09.2016 kl. 16:26 av Kuledrøm )
 
Postet 11.09.2016 kl. 16:26
[Rapportér innlegg]
31 Akvarium, møbel og filter

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Selv om jeg for tida tenker endel på å starte et kar med "survannsfisk", har jeg ikke glemt mitt brakkvannsprosjekt. I dag har jeg fundert litt på det tekniske.

Akvarium: Uansett hvordan jeg velger å plassere det ene og det andre av fisk tilslutt, så tror jeg ihvertfall jeg skal skaffe et nytt kar med god lengde på, sånn at jeg kan ha enten 2-4 åttetallskuler i det, eller en gruppe med Apistogramma, eller botia, eller... Ok, stopp her. Vi snakker kanskje 110-130 cm langt og 40-50 cm dypt, 35-40 cm høyt. Antar at kanskje 8 mm glass er best hvis det blir litt volum, men jeg skal ikke noe særlig over 200 L. Jeg har ikke helt oversikt over hvem som kan spesialbygge, men finner at ihvertfall Akvariekjellern og Webzoo kan. Sistnevnte er i grei kjøreavstand herfra, så jeg kan hente selv. Prismessig virker det å være "innafor".

Møbel: Jeg har bygd selv én gang, det er en gang for mye... Det gidder jeg ikke en gang til, selv om skapet tilslutt ble både fint og praktisk. Derfor vurderer jeg porsa i stedet - jeg finner det hos Aquamanias, Akvariekjellern (fins også med dører, men jeg ville ikke hatt svarte dører), Akvariehobby... Sikkert mange flere også. Og imazo. Hvis jeg ikke finner dører jeg liker, kunne jeg til nød prøve å bygge det inn? Enklere dét enn å bygge et helt bord.

Filter: Hvis kulene skal bo der, blir det et utvendig Eheim, kanskje eXperience 350 eller professionel 4+ 350? Jeg aner virkelig ikke hvilken av de ulike modellene som er best, og skjønner ikke allverdens av hva forskjellene består i. Skulle det i stedet blir Apistoer, må jeg kanskje vurdere noe som ikke gir så sterk strøm, men dette får jeg se nærmere på hvis det blir aktuelt.

 
Postet 05.11.2016 kl. 12:00
[Rapportér innlegg]
32 Vi er i gang...

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
TO nye Eheim-filtre er bestilt! Gisp!!! Her ser man hvordan en akvaholikers hjerne fungerer... "Disse kulene trenger sterk filtrering. Da må jeg kanskje ha ett som er enda større enn jeg først tenkte. Hei! Vent litt - er det ikke bedre å ha to litt mindre filtre enn ett stort? Jo, det er det sikkert. Bl.a. fordi, da kan jeg, hvis det sterke filtreringsbehovet på mystisk vis bortfaller, la det største filteret gå der det går (og det skal jo egentlig holde i utgangspunktet), og flytte det andre til et helt NYTT kar!" Kokoooo... 8-#

Da er det ihvertfall ingen vei tilbake!!

 
Postet 02.12.2016 kl. 21:50
[Rapportér innlegg]
33 Ting tok tid!

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Denne tråden er ikke død, tro det eller ei! Haha... Det er april 2020, og etter flere år med utprøving av andre prosjekter, ble det omsider åttetallskulefisk her i huset. Den opprinnelige planen var å starte et helt nytt, stort kar, men slik ble det ikke. Ting skjedde i hui og hast (i affekt?) etter et mislykket forsøk på å få tak i rødøyde kulefisk. Så da har jeg plutselig to åttetallskuler i stuekaret på 112L... Oppsettet per nå er slik:

Substrat: Tropica plant growth substrat + tynt lag Seachem fluorite + biltemasand + julasand + Caribsea finkornet aragonittsand! Sistnevnte tilført like før de flytta inn, resten har vel ligget i et år eller to i dette karet, og jeg orket ikke fjerne det. Jeg liker ikke utseendet på den hvite aragonitten, så tror nok jeg legger litt ny Biltemasand oppå der igjen.

Bakgrunn: malt selv på papir (!), opprinnelig til Thailand-biotopen som var i dette karet før. Tror jeg skal bytte ut denne. Prøver kanskje å male en ny med mangrove-motiv.

Dekorasjoner: vanlige "mangrove"røtter, kokoskule. Dette skal byttes ut etterhvert, for det holder på å smuldre opp. Jeg vil ha noe som likner mer på ekte mangroverøtter, men det er vanskelig å få tak i. Har noe Talawa-røtter som ligger i vann og aldri synker, vil prøve disse. Litt skjell, småstein o.l.

Teknisk: Finnex planted plus LED-lys (6500 K), som jeg har hatt i noen år allerede. Eheim pro 4 filter. 100w varmekolbe.

Vannverdier og tilsetninger: pH ca. 7,7-7,8 (økes med natron). GH ca. 12 (økes med GH/TH+). Foreløpig lavt saltinnhold (tilført ca. 6 g Aquaforest probiotic reef salt til 50L vann siste par vannbytter) - skal vel opp til SG 1,003-1,005 eller deromkring. Per "teoretisk" definisjon ikke brakkvann, men helt på grensa. Temperatur ca. 26 grader.

Planter: Javabregner og Vallisneria americana. Det er også en lotus og noen Nymphoides hydrophylla Taiwan her nå, som jeg ikke rakk å fjerne før innflytting. De kommer nok ikke til å vare, ihvertfall ikke sistnevnte. Vi får se. Ikke sikkert noe varer etterhvert som saltinnholdet øker!

Fisk: To åttetallskulefisk (Dichotomyctere ocellatus). Vurderer å prøve med humlefisk (B. doriae).

Bilder får vi legge inn senere! :-)

 
Postet 10.04.2020 kl. 11:48
[Rapportér innlegg]
34 Bilder!

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Klikk på bilde for større versjon
1: Ponyo
2: Totoro
3: Ponyo og Totoro spiser scampi



(Sist endret 19.04.2020 kl. 23:14 av Kuledrøm )
 
Postet 19.04.2020 kl. 23:12
[Rapportér innlegg]
35  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Ponyo og Totoro har bodd her i snart 4 uker. Vi er i gang med å øke saliniteten. Forrige vannbytte ble det ca. 40 g salt i 50L byttevann. Denne gang 50 g salt i 50L byttevann, som skal oppi i morgen. Det er ikke mye (SG ca 1,0005?), så regner ikke med å se særlig utslag på refraktometeret ennå. Jeg merker meg at saltet antakelig ikke øker pH mye, mens GH øker fra 1-2 til ca 10 med dagens saltmengde.

 
Postet 19.04.2020 kl. 23:21
[Rapportér innlegg]
36  

Jonny77
Medlem male.gif
Fra: Mysen
Artig å følge med her selv om det nok ikke blir noe brakkvann på meg. Fortsett med bilder! Bilder er gøy:)

 
Postet 24.04.2020 kl. 15:51
[Rapportér innlegg]
37 Humlefisk

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Neimen! Er det liv her, altså? Så hyggelig :-) Trodde jeg skrev helt for meg selv, jeg, hehe!

Torsdag flyttet det inn 4 veldig små og søte humlefisk (Brachygobius doriae) med kulefiskene. De var veldig små, så jeg fryktet de skulle bli spist! Men kulefiskene ignorerer dem fullstendig, heldigvis. Jeg er spent på hvordan det skal gå i fortsettelsen. Jeg har lest at de skal være vanskelige i matveien, at det kanskje er det største problemet med å holde disse. Det er litt vanskelig å se om de får i seg nok mat. Levende svartorm var ihvertfall meget populært, men det kan jeg jo ikke gi dem hele tida. Jeg ser at de sluker og spytter mat ut igjen... Vi får se!

 
Postet 29.04.2020 kl. 11:32
[Rapportér innlegg]
38 Følger liitt med :)

Livsforvalteren
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Fikk endelig lest etter epostvarselet fra 10. april ble tatt opp av glemmeskuffen :) Kjekt å høre! Ser frem til oppdatering på samkvemet i karet!

Lev, og la leve! Jeg elsker nylonstrømper og filtervatt :) og :)
 
Postet 12.05.2020 kl. 22:00
[Rapportér innlegg]
39 Jeg mislyktes

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Er det liv i deg fortsatt, Livsforvalteren! Koselig at du følger litt med, du trenger ikke komme innom ofte da, ihvertfall, for her oppdateres det i kjent snegle-tempo. ;-)

Jeg får vel komme med en trist oppdatering denne gangen: Begge kulefiskene vandret heden for noen uker siden, med bare noen få dagers mellomrom. Jeg ble knust. Jeg har ikke noen klar formening om hva det skyldtes. De hadde ingen tegn til sykdom, men jeg syns jeg så tendenser til at den ene ble blassere i fargen over tid, og i dagene før de døde var matlysten ikke på topp. Vanntester underveis ga ikke utslag på verken ammoniakk eller nitritt, og nitrat var meget lav hele tida. Humlefiskene lever fortsatt i beste velgående. Så her er det bare å gjette seg fram til mulige årsaker. Ammoniakk- og nitritt-topper som har gått upåaktet hen? Det er fullt mulig, systemet var under konvertering til brakkvann, og jeg hadde et par episoder der det gamle bunnlaget ble forstyrret pga. planting og fjerning av planter. Evt. om noe gikk feil under forebyggende medisinering mot innvollsorm? Eller kanskje noe mat de ikke har tålt? Jeg kommer nok ikke til å finne svaret, dessverre.

I ettertid har jeg bytta ut bunnlaget, fjerna de gamle røttene, fjerna alt jeg kunne finne av sandsnegler, og jeg har røsket ut mesteparten av Vallisneria-morplantene, slik at kun utløperne som er vokst fram i brakkvannet er tatt med videre. Nymphaea og Nymphoides er også tatt ut, for de vil før eller siden smelte ned. Javabregnene får bli værende foreløpig, disse skal ha grei sjanse til å klare seg. Jeg har i tillegg bytta ut saltet - det jeg hadde var et probiotisk salt (jeg var ikke klar over at det inneholder "levende" bakterier!). Nå har jeg byttet til et enklere salt fra Instant Ocean. Spesifikk gravitasjon har de siste ukene ligget på 1,004, og der har jeg tenkt å holde den framover. Jeg bruker da 300 g salt i 50L vann ved hvert vannbytte, en gang i uka. Jeg kan legge til at damsnegler trives helt fint ved dette saltinnholdet! Det gjorde sandsneglene også...

Jeg har bestilt en ny åttetallskule. Den kommer antakelig til dyrebutikken i morgen. Det er litt skummelt, siden jeg ikke vet helt hva som gikk galt sist. Men jeg kan ikke gi opp, for jeg brenner jo for kulefisk, og ønsker så sterkt å ha noe mer enn "bare" dvergkulefisk.

(Sist endret 08.07.2020 kl. 15:45 av Kuledrøm )
 
Postet 08.07.2020 kl. 15:35
[Rapportér innlegg]
40 Ny giv

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
I begynnelsen av juli fikk dyrebutikken inn ikke bare 1, men 2 åttetallskuler. Jeg skulle jo bare ha 1, men jeg kunne jo ikke la dyrebutikken sitte igjen med den andre, haha... Disse to var mye mindre enn de to forrige. Det går fortsatt bra med både dem og humlefiskene. Alle er "venner" og vel forlikte - foreløpig! Veldig aktiv gjeng som surrer rundt, matvrak uten sidestykke.

Plantene (kun Vallisneria nå) har det imidlertid ikke spesielt bra. De vokser og sprer seg, men det blir mye dødt plantemateriale, alger og cyanobakterier. Dermed bestemte jeg meg for å kjøpe et større akvarium, sette dette opp på et sted der morgensola ikke slipper til (i 2. etg, som begynner å likne faretruende på et akvarierom...!), droppe planter, og flytte brakkvannsgjengen dit. Jeg venter nå på et Porsa-bord til dette 160L Diversa-karet. Jeg har kjøpt MarcoRocks som innredning. Trenger sand og litt annet, så setter vi i gang!

Håper det fortsetter å gå bra etter at de er flyttet.

 
Postet 13.10.2020 kl. 21:06
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)