Nitritt/vask av grus/fóring av bunnfisk

Jeg har fått forhøyet nivå av nitritt i vannet i akvariet pga overforing. Dette førte til at fire fisker og to snegler døde. Byttet halvparten av vannet, og de gjenlevnde stakkarene har virkelig fått opp farten. De svømmer frisk rundt, og er langt fra så slappe som de var. Nå bytter jeg 20% av vannet 1 - 2 ganger pr dag. Jeg byttet også vatt og svamp i filteret, noe jeg har forstått etter en del lesing at jeg ikke burde gjort. For sent å gjøre noe med det nå

Hva med grusen? Bør jeg vaske det øverste laget? Jeg har ikke slamsuger, men jeg tenkte jeg evt kunne ta ut topplaget og skylle det godt i rent vann (i en kokt sil). Spørsmålet er om dette vil ta livet av viktige bakterier, eller om grusen faktisk er "giftig" etter det høye nitrittinnholdet. Grusen er helt dekket av et sleipt, nesten svart lag. Så vidt jeg vet, er vel dette blåalger. Det har jeg et middel for, som jeg gir en gang i uka. Likevel, bør jeg vaske den? Jeg hadde en malle som lå på bunnen. Den var en av de som døde.

Et annet spørsmål når det gjelder bunnfisk: jeg fórer jo fra toppen (flak). Vil ikke fisker som ligger på bunnen da sulte i hjel over tid?


Fortsett med daglige delvannsbytter inntil nitritten er borte. Å rote med grusen, eller å vaske den vil forstyrre balansen mer, som du er inne på. Det kan altså gjøre problemet værre.

Blågrønne alger kommer gjerne hvis filteret ikke er stort nok, og man bytter for lite vann. anbefaler deg å droppe "middel", og heller kjøpe en slamsuger, og slamsug bunnen når du tar ukentlig vannbytte.

Du har mistet mange gode bakterier når du byttet filter, så da er det ekstra dumt å skylle bort de som er i grusen.

Det finnes tablettfor som du kan bruke til bunnfisk. Om du trenger det kommer ann på hva slags bunnfisk du har, og om noe av foret havner på bunnen.
Nei, ikke ta opp grusen. Men har du fått BGA (BlåGrønneAlger) dvs den algetypen som sitter i sånne "løse flak", så bør du gå til innkjøp av en slamsugerslange, og få sugd det opp i forbindelse med vannbyttene dine. Du kan øke vannbyttet fra 20 til 30% av vannmengden daglig.

Husker du hvilken dato du fjernet den dyrebare filtersvampen? Regn ca fem ukers innkjøring (fire til fem uker) fra den datoen. Det er den tiden det tar å innkjøre et akvariefilter. Frem til da er det daglige vannbytter som gjelder, ellers risikerer du å miste flere fisk. Vær også oppmerksom på at for fiskene er det svært stressende og plagsomt å svømme i giftig vann, så stressende at dette kan slå ut i svekket immunforsvar og sykdom i etterkant. Man opplever ofte dette etter at nitritten er forsvunnet. Plutselig blir fiskene syke og dør av det istedet. Hvitprikk er en typisk slik sykdom som kan blusse opp under eller etter nitrittforgiftning hos nye fisk.

Filtersvampen i filteret ditt bør du i fremtiden behandle som en skjør, levende organisme. Der sitter alle de livsviktige filterbakteriene som sørger for å holde akvarievannet biologisk rent og filtrert for giftigheter som nitritt og ammoniakk. Svampen skal derfor aldri vaskes i for kaldt eller for varmt vann.
Tommelfingerregelen er å LA DEN VÆRE inntil utstrømmingen av filterutblåset er synlig redusert, og du da derfor vet at filteret må være tett av slam. Da kan du ta ut filtersvampen, og skylle den i en bøtte akvarievann i forbindelse med f.eks. et vannbytte. Bare klem ut det verste slammet med fingrene. Du trenger ikke holde på til svampen er gullende ren. Noe slam kan godt få være igjen.
NB! Det skitne vannet i bøtten skal da selvsagt tømmes i do etterpå, og akvariet skal få en bøtte nytt og rent vann som erstatning (nevner dette fordi jeg har opplevd før her at nybegynnere har trodd at det skitne vannet skulle tømmes tilbake i akvariet....)

Hva slags fisk har du som du kaller "bunnfisk"? Er det algeeter som Ancistrus, eller pansermaller (Corydoras)? Uansett, begge disse er nattaktive fisk som fint kan fôres etter at lyset er slått av. Du får kjøpt egne fôrtabletter til disse, som synker med en gang. Det beste er å fôre etter at lyset i rommet også er slått av, slik at det blir ordentlig mørkt. Da går ikke de andre fiskene etter fôret til mallene, og sjansen er større for at de får ha det i fred.
På dagtid kan du ta en liten klype flakfôr mellom fingrene, og dyppe det under vannflaten, vift med det et par ganger så det bløtes opp også slipper du det. Det vil da synke til bunns, og mallene vil kunne få tak i noe.

Hvis du har Ancistrus, bør denne få noe annerledes fôr enn Corydoras. Ancistrus trenger grøntfôr i tillegg. Er du usikker på hva slags maller du har, kan du ta bilde av dem og laste opp et her, så kan du få identifisert den/dem med navn, og bedre råd om fôring.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap