Tynne endlers guppy, noen med frynsete finner

I to-tre uker har det dukket opp en og annen død guppy, som oftest hunner (har sett en svak hann, ingen lik). De fleste av dem har blitt veldig tynne og noen fått kroket rygg i tillegg. 2-3 dager fra begynnende symptomer til død.

De har i varierende grad også hatt frynsede (hale)finner.

Det har dødd ca 5-6 stk. over de siste ukene, i begynnelsen trodde jeg det kunne være naturlig frafall, har kanskje opp mot 200 endlers der de eldste nærmer seg 2 år.

Tanken er en godt plantet 300-liter. NHX, NO2 og NO3 på normale verdier, GH 9.

Her er en liknende tråd med bilde av symptomene.

Noen idéer?
Har dessverre ikke noe annet enn løse idéer om hva du kan sjekke nærmere, men jeg antar du allerede har vært innom:

- Innvollsorm
- Fisketuberkulose
- Dårlig vannkvalitet (neppe?)
- Kosthold
- Innavl??

Hva er pH?
Er ikke 200 fisk uhorvelig mye? Vet de er små, da.
Gjort noe nytt i akvariet i det siste? Nye fisk eller noe?

Håper noen andre kan komme med noe mer konkret!!
Hmm, innvollsorm kan være en sannsynlighet. Kjøpte noen blackworms jeg plantet i substratet, mulig det snek seg med noen blindpassasjerer :/

Høres riktig ut ift at symptomet er å bli tynn, og kun de svakeste dør (?).

Her er en link, som også omtaler din plage

Chanaverm ser ut for å løse det for det meste, men som deg har jeg den kjedelige situasjonen at jeg ville kverket snegler, og de flere hundre blackworms som nå lever i substratet (antar jeg).

Jeg får fortsette å overvåke situasjonen. Foreløpig venter jeg på neste offer (måtte det aldri komme), så skal jeg prøve å medisinere i karantenekar. Om jeg holder det gående over tid vil nok parasittenkulturen svekkes, kanskje til en permantent løsning etterhvert. Om det er innvollsorm da..

Når det gjelder vannkvaliteten er den god. Men må nevnes at jeg kjører et ganske Walstadsk kar, sjeldne vannbytter (ca. annenhver måned, 50% med litt ispenn her og der), slamsuger sjelden. Om jeg får bekreftet orm må det vel en skikkelig vårrengjøring til, tenker jeg

Siden jeg har såpass mye planter og inndelinger med røtter m.m. er ikke 200 småfisk så mye. Har overdimensjonert filtering, ca 25 liter media og ca 800 l/h sirkulasjon også, så det tekniske bør håndtere det. På bildet teller jeg ca 70 matglade fisk i frontglasset.

Det er fremdeles håp om at det kan gå vekk av seg selv om smitten kom fra et annet habitat (blackworm-drettet)

"Other intestinal worms usually do not pose a threat in aquariums since they have a rather complicated life cycle"

Long shot, er så mange muligheter, men lov å håpe...
Hmm... Jeg ville ikke tatt det for gitt at dette er innvollsorm, jeg syns jo de frynsete finnene peker mer i retning av noe annet. Med vannbytte bare annenhver måned - hvor mye pleier nitrat å ligge på da? Kunne du økt vannbyttefrekvensen en periode, og se om dette har noe å si? Ellers er vel GH på 9 helt ved nedre grense av det optimale, kanskje. Ser det står 9-19 i Fiskebasen, og Seriously fish har faktisk 15-35.

Bare noen tanker - jeg har jo ikke peiling, hehe

Takk for tanker

Nitrat er 0-10, plantene tar unna det som er

Ift GH har det ikke gitt problemer så lenge karet har vært i drift, nå over året. Endlerne har hatt normal oppførsel hele veien (ref. Hulen, som har holdt 10-15 GH)

Ang de frynsede finnene er ikke det på alle, siste tynne hadde helt fine finner. Mulig finnene er sekundærtskade pga svekkelse?

Er heller ikke sikker på orm enda :/ Og undrer meg fremdeles over at det bare er en og en som rammes. Har vært inne på tanken om at det nå er ca 9 mnd siden de første generasjoner var født i karet, og at det nå er de svakeste individene som parkerer finnene etter noen fødsler.
Så en fisk jeg trodde var død for en uke siden, så fant på et søk som ga resultater: "Endlers guppy gone permanantly thin"

Kort fortalt mistenker jeg nå mycobakteria. Når de har måttet komme i karet er vanskelig å si da det er ganske stabilt så utbrudd hadde vært fraværende. Men ville vasket svartormen om jeg hadde gjort det igjen Har jo ikke hatt disse symptomene før nå.

Ingen flere er blitt syke den siste uken, da.
Mycobacterium, det er vel samme som fisketuberkulose?
Ja, ser slik ut. Noen erfaring med det?
Har lest mer om fiskeTB, ("how to defeat fish tb") og føler meg litt beroliget. Inkubasjonstiden er opp mot 6 uker, så da kom det ikke med svartormen.

Jeg har heller ikke sett noen av de andre symptomene som følger med bakterien.

Under gode forhold er sykdommen heller ikke særlig smittsom, så at det er noe annet er ganske sannsynlig. Eks., dette sitatet:

"I have had fish TB in my hand and it is NOT FUN!! Cull fish. No fish is worth your health and put on a UV filter. I agree fish TB is ubiquitous (Allestedsnærværende, Livsforvalterens anm.) but I believe keeping the bacteria count low will decrease infection transmission.
After my hand was diagnosed as fish TB, I realized I had a diseased Peacock Gudgeon in my affected tank. I culled it and sent the body off for histopathology ( I am a vet) and it was in fact Mycobacterium. No other fish have shown any signs of illness in the past six months. "

--

Får meg og til å tenke på mitt columnaris-tilfelle, og at vi alle må forvente utbrudd av det ene og det andre innimellom. Nå er min sykdomsrate: 1/år. Hvor normalt er det?

Her er en annen mulighet.
Les denne og spesielt denne! Walstad er bra, jeg tror nesten jeg bare må hoste opp pengene det koster for boken hennes!
Hypotese:
Når jeg kjørte antibiotikakur i september utkonkurrerte de omnipresente mycobakteria andre arter. En del fisk ble kronisk smittet. Nå, ca 4 måneder etter har det for noen individer skjedd nok uro (temperaturutslag, spikes, fødsler o.l.) til at bakterien har overvunnet immunforsvaret deres. Kanskje kronen på verket var introduksjon av nye bakterier med svartormene?

Noen synspunkt? Er dette sannsynlig?
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap