Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Terje Skage © Kjetil L © Jørgen Paulsen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Mange (!) grunnleggende spørsmål om kampfisk
1  

freshwhite
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Hei!
Har nettopp kjøpt meg en kampfisk som jeg har i en bolle på ca 20L. I bollen er det sand, en stein med åpning som fisken kan svømme gjennom, og en langt plante som går fra bunnen og helt opp til toppen av bollen. Ut ifra den informasjonen jeg fikk i dyrebutikken, skulle visstnok dette være alt jeg trenger. Etter å ha lest litt her inne (som jeg nå forstår at jeg burde gjort i forkant av dette kjøpet) har jeg en følelse av at jeg trenger langt flere ting for at fisken skal kunne ha det bra. Har derfor noen spørsmål:

1. Bolle eller akvarium? - Har googlet veldig mye rundt, uten at jeg blir 100% klok på om fisken min kan leve et godt liv i den bollen han nå bor i. Noen sier at man "må" ha et større akvarium, andre sier at det går fint med en bolle. Så, hva er egentlig rett?

2. Diverse utstyr - Er det slik at jeg trenger pumpe? Trenger jeg varmekolbe? Noe annet? Fikk som sagt beskjed i dyrebutikken om at jeg ikke trengte noe som helst av utstyr for å ha en kampfisk i en bolle.

3. Mat - Hvor ofte bør jeg gi fisken min mat? Jeg har kjøpt mat som er spesielt egnet for kampfisk. Gir han to kuler på morgenen og to kuler på kvelden. Er dette greit? Hvordan bør jeg gjøre det i ferier? Kan man bruke slikt feriefor som gradvis løser seg opp? Leste noe om at dette ikke var heldig å bruke.

4. Skifte vann - Hvor ofte bør jeg skifte vann i bollen, og skal alt eller bare deler av vannet skiftes? Her har jeg også lest mange ulike svar, uten at det gjør meg særlig mye klokere. I dyrebutikken fikk jeg beskjed om å skifte alt vannet én gang i uken. Stemmer dette? Lurer også på om jeg bør gå til innkjøp av PH-måler? Hvor ofte skal i så fall verdien på vannet måles?

5. Planter - Hun som ekspederte meg i dyrebutikken anbefalte meg å kjøpe en plante av plastikk, dette for at vannet ikke skulle bli skittent så fort (tror jeg?). Vil fisken merke at planten er av plastikk? Jeg burde kanskje kjøpe én plante til i så fall, slik at jeg har noe av begge deler? Er det flyteplanter jeg bør kjøpe da? Har forstått det slik at det er disse plantene kampfiskene liker best.

6. Plassering - Jeg har plassert bollen i vinduskarmen, men er det egentlig greit? Kanskje det er for lyst? Leste noe om at kampfiskene ikke liker temperaturendringer, noe det selvsagt blir mtp at sola kun skinner inn gjennom vinduet kun halve dagen.

7. Atferd - Hvordan kan jeg egentlig se om fisken min trives? Han svømmer en del rundt, men ligger også en del i ro. De gangene han ligger i ro, er det som oftest høyt oppe i bollen mellom plantebladene, men han ligger også litt på sandbunnen. Har også kjøpt en stein som han kan svømme gjennom, men det virker ikke som om han bryr seg så veldig mye om den. Hehe. Har også prøvd å ta frem et speil slik at han kan se seg selv. Er det noe han liker, eller gjør jeg han hissig på en slik måte at han blir stressa? Ja, jeg lurer rett og slett på hvordan jeg kan se om han har det bra ut ifra måten han oppfører seg på? :)

Håper noen tar seg tid til å svare. Vil veldig gjerne at han skal ha det bra :)

 
Postet 19.04.2017 kl. 19:22
[Rapportér innlegg]
2  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
1) 20 liter er minimumstørrelse, men at det er en bolle er mest upraktisk for deg, det er ikke så veldig farlig for kampfisken. Så lenge du har dekkglass.

2) Du trenger varmekolbe. Kampfisken mistrives i kjølig vann, altså i vann som er kaldere enn rundt 25 grader.

3) Vet ikke hvor store de fôr-kulene er, men det høres i utgangspunktet greit nok ut. Styr langt unna feirefôr som løser seg opp. Da er det bedre å sørge for at fisken har litt fettreserver, og la den gå sulten mens du er bortreist.

4) Vannskifte minst en gang i uken ja. Skift 50%. Forhåndslagre det nye vannet et døgns tid i en bøtte for å temperere det og lufte ut evt. klor o.l. Det kan være greit å ha et sett med dråpetester for pH liggende, de koster ikke all verden. I begynnelsen kan du måle for hvert vannskifte inntil du er blitt fortrolig med metoden, og med kranvannet ditt. Deretter måler du hver gang du lurer på om pH-en kan ha forandret seg siden sist.

5) Fisken bryr seg ikke om planten er ekte eller ikke. Kjøp gjerne flere planter, men husk at overflaten i bollen allerede er ganske liten (spesielt hvis du har fylt opp bollen mer enn halvveis). Ikke fyll opp overflaten med planter, da kveler du gassutvekslingen helt.

6) Vent med å kjøpe flybilletter til syden, jeg spår at du kommer til å bruke hele sommeren til å renske alger ut av bolla. Og ja, vinduskarmen blir alt for kald for en kampfisk om natta, når du ikke har varmekolbe.

7) Øvelse. Å se etter trivselstegn og allmennhelse er veldig vanskelig å lese seg til.

 
Postet 20.04.2017 kl. 09:27
[Rapportér innlegg]
3  

Svartvann
Medlem male.gif
Fra: Meråker
Jeg har aldri hatt kampfisk uten et filter (pumper har ofte filter, men det er filtret som er viktig for kampfisk). Kampfisk er noen av de få fiskene som kan "puste luft" gjennom ett organ som heter labyrinten (derfor kalles gruppen med fisk de tilhører, labyrintfisk). Fordelen med en pumpe, er at vannet blir sirkulert gjennom et media, og ammoniakk(akvariets kloakk), blir brutt ned.
Ulempen er en kampfisk hann med lange finner ikke er egnet til å svømme konstant foran ett filter, som mange andre kan gjøre. Jeg ville sett på små luftpumpe drevne filtre for en slik størrelse bolle.
Du har sikkert sett de små boksene i noen dyrebutikker med kampfisk? Jeg spurte om hvordan de får det til å fungere, da det ikke er noe synlig filter der (jeg spurte noen jeg kjente, høflig). Svaret var de skiftet vann hver dag, av ferdig lagret vann som står klart.
Så: jeg mener du trenger varmekolbe. Og godt mulig en slags filter, for å unngå ammoniakk opphopning over lang tid.

(Sist endret 20.04.2017 kl. 10:46 av Svartvann )
 
Postet 20.04.2017 kl. 10:45
[Rapportér innlegg]
4  

freshwhite
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Takk for svar dere! Har nå sett litt på akvarier, og vurderer om jeg skal kjøpe dette: {url} ... Noen av dere som har erfaring med denne nettbutikken? Ser akvariet greit ut? Der er det både integrert filter og lys i lokket. Kjøper da varmekolbe ved siden av.

 
Postet 20.04.2017 kl. 11:07
[Rapportér innlegg]
5  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Tropex har holdt på i mange år, og såvidt jeg vet er de seriøse. De fokuserer mest på hagedam, men har tydeligvis noen "innendørs-produkter" også. Men jeg kan ikke huske å ha handlet der selv, så direkte erfaring kan jeg ikke skryte av.

Akvariet ser jo OK ut, men jeg kan ikke uttale meg om kvaliteten på lyset og filteret. Er likevel ganske sikker på at det er uendelig mye bedre enn en bolle, både for fisken og for deg. :)

(Sist endret 20.04.2017 kl. 11:18 av Kampfisk )
 
Postet 20.04.2017 kl. 11:16
[Rapportér innlegg]
6  

Grapejuice
Medlem female.gif
Fra: Rana
Akvariet ser helt OK ut, men ville nok heller kjøpt et som ikke er buet. Buede kar kan være litt ekkelt å se inn i, selv om du slipper de "kantene" som blir i veien. Det kommer jo med lys da, som er bra, men spørs om det er integrert og trenger spesialpære, som blir kostbart. Så er det også integrert pumpe...selv ville jeg ikke valgt det.

Det har også en litt stiv pris, syns nå jeg. 54-litere og 60 litere er ofte til salgs i kjøp-og-salgt grupper på facebook for eks. Aqua-El har vel en del starter-set til 54-litere som jeg mener å huske jeg har sett til rundt 800 kr?

 
Postet 20.04.2017 kl. 14:31
[Rapportér innlegg]
7  

freshwhite
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Tenker jeg tar en tur innom et par dyrebutikker i løpet av helgen, samt sjekker litt på finn.no o.l, før jeg bestemmer meg for hvilket akvarium jeg går for. Uansett, akvarium skal det bli! Dermed har jeg et nytt spørsmål:

Etter innkjøp av et akvarium, må jeg da altså vente minst fire uker etter at jeg har fylt det med vann og planter, før jeg kan flytte fisken min? Ser jo både her inne og andre steder at det absolutt er anbefalt, men liker ikke tanken på at fisken fortsatt skal leve i denne bollen (som jo heller ikke sto med vann i seg før jeg kom hjem med fisk).

 
Postet 20.04.2017 kl. 23:23
[Rapportér innlegg]
8  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Det er bedre å bo i et akvarium under innkjøring, enn i en bolle uten filter og varmekolbe.

Men de første fire-fem ukene må du belage deg på å skifte vann flere ganger i uken. I perioder kanskje hver dag. Helst bør du måle vannet ofte i starten: Kjøp en dråpetest for ammoniakk/ammonium og en for nitritt.

Her har du en graf som viser ammoniakk- og nitritt-nivåer over tid i oppstartperioden.

 
Postet 21.04.2017 kl. 10:27
[Rapportér innlegg]