Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Frode Storheim © Kjetil L © Trond Gimre
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Hva gjør jeg galt?
1  

Bamsemomsen
Medlem male.gif
Fra: Arendal
Hei! Jeg har akkurat oppgradert til et juwel rio 180l, i håp om at et større akvarium skulle være mer balansert. Nå har endelig akavriumet mitt innkjørt og i gang, men allerede nå ser jeg at plantene mine blir fulle av alger, misfarges, får hull i bladene og dør. Dette er til tross for at jeg har næringskuler under plantene med røtter, og tilfører flytende næring hver uke. Akavriumet mitt blir også fullt av alger (skjeggalger og vanlige grønnalger) og stygt. Dette er også til tross for stadige vannbytter, faste lys tider (13.40-23.00) og mange algespisere. Har også sjekket verdier på PH og Nitritt og begge er der de burde være. SÅ midt spørsmål er: Hva gjør jeg galt? Har funnet ut at et problem kan være et akavriumet er plassert ved et vindu som gjør at det får litt morgensol på seg (2 timer), men jeg har alltid gardiner foran på morgningen.

 
Postet 12.06.2017 kl. 20:45
[Rapportér innlegg]
2 Sto akvariet du hadde tidligere nært vinduet også?

thankthefishtank
Medlem male.gif
Fra: Trondheim
Jeg tror dessverre at det er slik at det er mange faktorer her som kan være vanskelig å skille mellom.

Men du er nok inne på at sollyset/mangel på skjerming kan være en av de viktigste årsakene. Jeg vil tro at faktorer som kan spille inn er slikt som lengden av belysning (at akvariet blir belyst gjennom "sommertiden" her til lands, DVs mange timer), at det kan ha med lyskvaliteten (dagslyset kan kanskje bidra med en annen sammensetning av bølgelengder enn hva som er ideelt for hjelpe plantene og ikke algene).

Så kan det være at før planteveksten har kommet godt i gang, så har alger av diverse typer rukket å etablere seg og få et forsprang som de ellers ikke ville fått. Og ettersom det er mange mulige algetyper som gjerne vil leve i akvariene, så er det rom for at enkelte algetyper får et overtak.

Jeg tror det er flere ting som kan gjøres. Kanskje å sørge for å stenge dagslyset ute så godt som mulig - alternativt flytte akvariet til et mindre solbelyst sted.
Noe annet vil kunne være å redusere foringen til et minimum og håpe at du får god hjelp av algespisende fisker. Vi akvarister kan ha en tendens til å fore fiskene for mye, og dersom de ikke får livretten sin (fiskeforet), så kan man håpe at fiskene kan gjøre litt nytte for seg.

I en periode kan man kanskje prøve å redusere flytende næring også. Det kan jo virke som om denne næringen hovedsakelig går til algene for tiden :-/

Gjeller er det som teller. Lunger er for unger.
 
Postet 12.06.2017 kl. 22:11
[Rapportér innlegg]
3  

Bamsemomsen
Medlem male.gif
Fra: Arendal
Får prøve ut dette... Så kjedelig å bruke masse penger på flotte planter og dekorasjoner så går alt i dass :/

 
Postet 12.06.2017 kl. 22:32
[Rapportér innlegg]
4  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Ja prøv og ikke bruke gjødning på en stund! Har du det i bunnsubstratet holder dette lenge. Jeg bruker ca halvparten av anbefalt dosering av gjødsel, da de anbefalte det i dyrebutikken, og dette går fint. Men gjødsler jeg mer blir det fort for mye alger. Du kan jo evt også kjøpe et algestopp-middel for å bremse veksten av alger til og begynne med, før plantene får "overtaket". Håper det retter seg! Ikke noe moro når det ikke går som man håper/tror etter og ha gjort det man skal gjøre....:-/

 
Postet 13.06.2017 kl. 14:02
[Rapportér innlegg]
5  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei.

Mange faktorer som spiller inn, men så lenge det finnes overskuddsnæring i karet VIL du få alger.

Min erfaring er det at de første plantene man hiver i er billige, enkle og hurtigvoksende. Da har du noen som tar næringen før algene rekker å sette seg.
Når så innkjøringsfasen er ferdig, kan man gradvis erstatte med mer krevende (og kanskje penere) planter.

Det er IKKE enkelt å få til disse bugnende aquascapene med masse flotte planter. Det krever tid, investering og masse prøving og feiling.
Så her er tålmodighet også en faktor.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 14.06.2017 kl. 12:57
[Rapportér innlegg]