Det dør en fisk om dagen..

Vi har et 60 liters akvarium som ble startet opp midt i mars. Som mange andre nybegynnere var akvariet oppe bare noen dager før det ble tilsatt både planter å fisk (3 mollyer,) etter "godkjenning" fra dyrebutikken.. Vi startet med et kjempe nitrittproblem og tror jeg husker at 2 av fiskene døde, men fikk god kontroll etter hyppig vannbytte. Så lot vi det stå 3 uker før det ble kjøpt 2 nye mollyer. Den ene døde dagen etter.. kjøpte enda en ny en og det gikk fint. Kjøpe sugemalle og prakt Botia? (Sånn som spiser snegler, vi fikk enormt mye snegler..men har ikke sett en eneste en etter kjøp av rett fisk ), det gikk kjempe fint. Vi fikk babyfisk (klarte å berge 3) som ble separert i eget akvarie i 4-5 uker.. så kom det nytt kull etter litt ( vi berget 6) som ble satt i eget akvariet og de "store" babyfiskene kom tilbake i stort akvariet.
Matet hver dag i begynnelsen. Flakfor, se bilde. Babyfisk 2 ganger om dagen. Men etter å ha lest litt å sett hvor mye avføring finskene slipper er det blitt mating hver 2, 3 dag.
Vannkvaliteten er stabil. Litt lav ph, kg og gh..men har lest at det er bedre at den er stabil enn av det svinger veldig..?..
Skifter 10 liter hver/annen hver uke. Tilsetter stilnet vann som har stått en stund. Tilsetter ikke noe ved vannbytte.
Så blir flere mollyer slappe..det dør en om dagen..de 3 "store" babyfiskene er også dø. Så at temperaturen har steget fra 26-28 men med type fisk skal det gå bra..
Nå er det igjen 1 molly, sugemalla og prakt botian..
(Ingen av de 6 fiskene i det separate karet har dødd)
Ser at det er noe (oljelignende) på toppen av vannet..har ikke sett det før..utgjør ikke noe for verdier..
Noen tips til hvorfor fisken dør?
Skal ut på ferie og håper ikke resten er dø når vi kommer hjem
Mulig noe av det kunstige, som planter/steiner forgifter vannet.
Jeg ville fjernet alt av det, byttet 80+% vann og tilsatt Aquasafe i ditt tilfelle.
Skjekk om termometeret virker korrekt og senk temp til 25c
Praktbotia trenger mer enn 10 ganger så mye plass som du kan gi dem. Fisken blir jo nesten like lang som akvariet ditt.

Vet ikke hva slags "sugemalle" og annet du har, men mistenker at plassmangel kan være ett av problemene dine.
Da har jeg tatt vannbytte og tatt ut alt av plastblomster, steiner osv. Nå er det bare sand, planter, rot og fisk igjen. Det har foreløpig ikke død noen fisk i dag. Har igjen 1 molly, sugemalla og prakt botian.
Trodde jeg kunne ha de 2 sistnevnte fiskene inntil de ble "for" store.. (igjen anbefaling fra dyrebutikk..)
Prakt botian (se bilde) Er nå ca 4 cm.
Sugemalla (se bilde) er mellom 3 og 4 cm..
Trodde de kunne være til de var 10 cm..
Annet forslag til algespiser og sneglespiser som passer til 60 liters akvariet?
Det første du kan gjøre er å kvitte deg med praktbotiaen. Den blir for stor, og den er en stimfisk som trenger selskap av flere av samme art. Sats heller på fisk det er plass til og som du kan ha hele deres levetid. Store fisk som må vokse opp i for små kar kan bli utsatt for såkalt "stunting". Og det er jo heller ikke noe gøy å kvitte seg med fisk man etterhvert får et forhold til.

Så går du til innkjøp av skikkelige vanntester, strips duger ikke, mens dråpetester er fine. Jeg liker dråpetestene fra JBL. Du trenger å teste NH3/NH4, NO2, NO3, pH, GH og evt. KH.

Les deg opp på de enkelte fiskeartenes behov mht. vannverdier, plass, fôr, mm. pH og GH kan enkelt økes om vanntestene viser at det er behov for dette. Stabile verdier er viktig, men det er også riktige verdier, så du bør etterstrebe begge deler. Du bør finne ut hvilken art den sugemallen er. Kanskje den blir for stor for karet, og kanskje den ikke trives i samme vannverdier som mollyene.

Kun flakfôr som mat blir for ensidig. Gi fiskene et variert kosthold, jf. behov. Både molly og mange "sugemaller" skal gjerne ha litt grøntfôr. Prøv f.eks. forvellede grønnsaker og grønne Repashy-typer. Repashy fins i mange varianter, med ulik sammensetning for ulike typer fisk. Frossentfôr som f.eks. dafnier er bra kjøttmat. Finn ut hva slags sugemalle du har. Noen sugemaller trenger trefibre i kostholdet.

Jeg syns kanskje du bytter litt lite vann, men det kommer jo litt an på fiskemengden og hvor mye du mater, og på filterkapasiteten. Vannverdiene kan gi en pekepinn, NO3 bør ideelt sett være under 20 mg/l. Godt med planter hjelper på vannkvaliteten. Jeg syns 30-50 % vannbytte i uka er et bra utgangspunkt. I din 60-liter kan det fort bli fullt når du har ynglende molly. Personlig syns jeg kanskje molly burde ha et noe større akvarium, men jeg ser at Fiskebasen her oppgir 60 som minimum.

Hvordan renser du filteret, om i det hele tatt? Her sitter de viktige filterbakteriene, så filtermediene skal kun renses forsiktig i akvarievann når du merker at det trengs (redusert utstrømning, mye bøss). Kan hende du må skifte noe filterfloss e.l. innimellom. Spørs på filterets oppbygning.

Algespisere kan være reker og snegler, og molly kan også spise noe alger. Snegler passer fint i samme vannverdier som molly. Sebra- og tigersnegler (Neritina) er meget effektive, og dekorative, de formerer seg heller ikke i ferskvann.

Sneglespisere ville jeg droppa. Snegler er ålreite dyr, og vanligvis kan bestanden reguleres ved å ikke mate for mye. Her i huset har jeg prøvd jeg å få sneglebestandene til å eksplodere, uten hell...
"Ser at det er noe (oljelignende) på toppen av vannet..har ikke sett det før..utgjør ikke noe for verdier.. "

Dette oljelignende belegget er høyst sannsynlig et proteinlag. Det oksygenopptaket som skjer ved kontakten mellom vannet og luften over, kan hemmes hvis dette belegget dekker hele overflaten. Du kan fjerne det med et par avissider som du legge flatt ut på overflaten.
For å unngå at det kommer tilbake, kan du passe på at vannstrømmen fra filteret ditt lager gode krusninger i overflaten, samt se på hvordan du forer. Maten skal være spist opp i løpet ev få minutter. Blir den liggende lenger, vil den brytes ned og bidra til større belastning på filteret ditt.
Kom hjem fra ferie nå og den siste voksne mollyen er dø... Takker for alle tips så langt. Jeg skal sette meg inn i dette og prøve å finne ut av det

Kuledrøm
Store fisk som må vokse opp i for små kar kan bli utsatt for såkalt "stunting". Og det er jo heller ikke noe gøy å kvitte seg med fisk man etterhvert får et forhold til.

Og ingen er interessert i å overta fisk som har vokst opp i trange kår. Fiskene blir både skrøpelige og stygge. Hvis man har flaks får man gitt dem bort gratis. I verste fall blir man nødt til å avlive dem.

Å ha fisk i for små akvarier er én av et utall dårlige praksiser som akvariebutikker rutinemessig anbefaler.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap