Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Fredrik Kildal © Håvard Støre Andresen © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Hjelp ene mallen min er borte vekk??
1  

Capr
Medlem female.gif
Fra: Nord Trøndelag
Hei. Jeg er rimelig ny akvarie eier. Jeg har et 20l akvarie. I den har jeg hatt 6 neontetra, 2 guppy, 1 kampfisk, 2 små maller og en viftereke. Idag var plutselig kampfisken død. Den har vært litt slapp noen dager, og gjemt seg mest i ene planten, men den har spist og svømt litt rundt. Så oppdager jeg at ene mallen er borte. Har sett overalt men finner den ikke. Kan dette ha noen sammenheng på noe vis. Nå er jeg litt bekymret for de andre fiskene. De virker veldig spreke de da men siden kampfisken døde plutselig så blir jeg bekymret.

Akvarienovis
 
Postet 18.07.2017 kl. 23:36
[Rapportér innlegg]
2  

Chris-Juventus
Medlem male.gif
Fra: oslo
Jeg må dessverre informere deg at du har et alt for lite akvariet for så mange fisk. Du kan maks ha kampfisken for å være ærlig.

(Sist endret 19.07.2017 kl. 13:33 av Chris-Juventus )
 
Postet 19.07.2017 kl. 13:33
[Rapportér innlegg]
3  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Helt enig, du har alt for mange fisk i forhold til kapasiteten på akvariet. Kvitt deg med mesteparten av fisken, skift vann, og kryss fingrene for at resten overlever på sikt.

 
Postet 19.07.2017 kl. 14:49
[Rapportér innlegg]
4  

Capr
Medlem female.gif
Fra: Nord Trøndelag
Nå har jeg planlagt dette karet godt sammen med en erfaren akvarist og innehaver av en dyrebutikk,hvor han selv driver oppdrett av fisker. Jeg vet at jeg nå har fyllt karet med maks, og har også bevisst valgt minste type tetra 6st, og de 2 guppyene er også maks hva jeg kan ha. Har også den minste type maller, men trenger de for å holde rent. reken har jeg avtale om at hvis/når den blir for stor så får jeg bytte den inn til en mindre igjen.

Anledningen til at jeg spurte her i går var mest igrunn for at jeg ikke fikk tak i ham som hjelper meg og fordi jeg ble bekymret at noe muligens var galt med vannet eller fiskene. I dag har jeg vært og fått tatt prøve av vannet og det var optimalt, så det var i hvert fall ikke noe galt med det. Jeg får faktisk skryt av ham over at jeg lykkes så godt med et så litet kar. Reken har jo til og med skiftet ham en gang, noe han sa betyr at den trives.

Jeg kommer ikke fylle karet med mer fisk (untatt at jeg skal erstatte med en ny kampfisk og ny malle da mallene ikke trives å være alene, Så lenge fiskene ser ut til å trives kommer jeg at fortsette slik jeg har gjort. Dette er et øve kar for meg og når jeg får større boyte og mer erfaring skal jeg bytte til et større kar. Og jeg kommer å fortsette å lytte til rådene jeg får. Men blir litt nedslått av kommentarene her, for jeg mener jo at jeg har en fantastisk flink hjelper, som også er veldig anerkjent i akvariekretser. Så hvis de rådene hans ikke er gode nok så vet ikke jeg. Ønsker jo bli bedre og lære mer derfor jeg meldte meg inn her.

Uansett, rådet jeg fikk i dag var å skifte vann enda en gang ( var ørlite utslag på for mye mat), noe han mente kunne komme av at jeg ikke tatt ut vekstene fra krukkene, og det laget som holder de sammen gjerne holder på matrester. Så skulle jeg vente noen dager før jeg tilsatte ny kampfisk og malle. Hvorfor fiskene døde kunne han egentlig ikke svare på siden vannet var så bra både i ph verdi og ikke spor av nitrit, så da mente han det var snakk om naturlige årsaker.

Kan også innformere om at resten av fiskene virker pigge og som vanlig. mistenker faktisk at guppyene leker ;)

Akvarienovis
 
Postet 20.07.2017 kl. 00:32
[Rapportér innlegg]
5  

Chris-Juventus
Medlem male.gif
Fra: oslo
Jeg valgte å svare fort før noen andre selv om jeg ikke har skrevet her inn på flere år. Normalt ville du vært slaktet for det første innlegget ditt.

Jeg ville aldri anbefalt en 20 liters til en nybegynner. Jeg vil ikke ha 20 liters nå engang da det er for mye jobb og kan ikke ha noe spes fisk oppi. Uansett, lær deg hobbyen og finn rutinen med vannbytter og oppgrader akvariet til noe større. (minst 100liter)

Men du bør ikke tilfører flere fisk, og i vertfall ikke kampfisk med de fiskene du har nå. De andre fiskene har ikke rom til å komme seg unna kampfisken. De kommer til å dø av stress hvis kampfisken skal tøffe seg litt.

 
Postet 24.07.2017 kl. 14:56
[Rapportér innlegg]
6  

L a r s
Medlem male.gif
Fra: Fredrikstad
Du sier du vil lytte til råd, men gjør tydeligvis ikke det. 20-liter er absolutt ikke noe for en nybegynner, det er langt enklere å begynne med større kar. Mitt råd er også å kvitte deg med alle fiskene og kun ha en kampfisk eller bare reker i karet, eller bytte til større kar.

Hvilken akvariebutikk har du fått råd av forresten? Etter min erfaring er det veldig få akvariebutikker som kommer med gode råd.

 
Postet 24.07.2017 kl. 16:08
[Rapportér innlegg]
7  

mrs fishy
Medlem female.gif
Fra: Stavanger
hva slags malle er det du har? Mener du corydoras siden du skriver at de ikke liker å være alene? Veldig få "maller" som passer i en 20-liter så jeg ville ikke skaffa meg flere ihvertfall

Håper du forstår at folk bare vil fiskenes beste og derfor forteller deg hva som faktisk stemmer. at 20 liter ikke er egnet til særlig mye annet enn EN kampfisk, eller du kan kvitte deg med alle fiskene og skaffe deg reker isteden.

 
Postet 24.07.2017 kl. 22:42
[Rapportér innlegg]
8  

Capr
Medlem female.gif
Fra: Nord Trøndelag
Nå er det ikke akvaristen som rådet meg til et kar på 20 liter, men noe jeg selv skaffet meg fordi slik jeg bor nå har jeg ikke plass til noe større, og vissre ikke bedre.Han anbefaler slik som dere et større kar og at det er enklere å lykkes med et kar på minimum 100l.Men siden det nå ikke er mulig for øyeblikket ( flytter til større boende om 1 mnd) har han hjulpet meg å optimalisere dette lille karet jeg har så godt det går.Hadde jeg visst dette FØR jeg kjøote det 20 l, hadde jeg ventet til jeg hadde flyttet. Nå gjør vi det beste ut av tabben.Han har kommet med råd og tips hele veien, og siden karet mitt fungerer så skjønner jeg ikke hvordan det skulle være så feil? Jeg føler virkelig han er til å stole på, og vet hva han gjør?? Hjelpen hans har jo ført til et kar som fungerer bra? Det er greit at dere kommer med anbefalinger og råd, men den tonen jeg føler ligger bak ordene er ikke særlig oppmuntrende for en nybegynner,og hvorfor skal jeg egentlig stole mere på dere en ham?

Akvarienovis
 
Postet 25.07.2017 kl. 04:39
[Rapportér innlegg]
9  

Capr
Medlem female.gif
Fra: Nord Trøndelag
Ja det er en type corydoras. Og nei jeg skal bare ha 2 siden karet er så litet.

Akvarienovis
 
Postet 25.07.2017 kl. 04:50
[Rapportér innlegg]
10  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
sitat av Capr:
Nå er det ikke akvaristen som rådet meg til et kar på 20 liter, men noe jeg selv skaffet meg fordi slik jeg bor nå har jeg ikke plass til noe større, og vissre ikke bedre.Han anbefaler slik som dere et større kar og at det er enklere å lykkes med et kar på minimum 100l.Men siden det nå ikke er mulig for øyeblikket ( flytter til større boende om 1 mnd) har han hjulpet meg å optimalisere dette lille karet jeg har så godt det går.Hadde jeg visst dette FØR jeg kjøote det 20 l, hadde jeg ventet til jeg hadde flyttet. Nå gjør vi det beste ut av tabben.Han har kommet med råd og tips hele veien, og siden karet mitt fungerer så skjønner jeg ikke hvordan det skulle være så feil? Jeg føler virkelig han er til å stole på, og vet hva han gjør?? Hjelpen hans har jo ført til et kar som fungerer bra? Det er greit at dere kommer med anbefalinger og råd, men den tonen jeg føler ligger bak ordene er ikke særlig oppmuntrende for en nybegynner,og hvorfor skal jeg egentlig stole mere på dere en ham?Hei.
Dette er en klassisk nybegynnerfeil og det er egentlig ingen som er ute etter å henge deg ut eller få deg til å føle deg ille på noen måte.

Dyrehold handler ofte om å være ydmyk i forhold til hvilke krav de individuelle artene setter, og dette gjelder like mye for andre kjæledyr som det gjør for fisk.
20 liter ER for lite til det aller meste som lever i vann, i hvert fall av det som er noenlunde spennende å ha i sitt hjem.

Det handler ikke om at fiskene ikke kan leve en stund i 20 liter. For det kan de. De kan leve relativt lenge også, om stellet er adekvat.
Men hva er egentlig ønsket til akvaristen?
Skal fiskene bare overleve, eller skal de vokse og trives?

Mange sier "fiskene lever og trives i mitt lille akvarium". At de lever er en observasjon som er unnagjort på få sekunder. At de trives derimot, krever langt lengre observasjon og kommer med en rekke forutsetninger. Vannet må være rent og tilpasset fiskene kroppskjemi. De må ha tilgang på kvalitetsmat som dekker ernæringsbehovene og som stimulerer til vekst, som vil igjen stimulere til "trivselsbetinget" atferd.
Egglegging, lek og generell aktivitet er punkter som indikerer trivsel hos fisk. Noen arter er mer kravstore enn andre, men de må ha noen minimumsbehov som er dekket for at dette skal skje.

Eksempel:
Kampfiskhanner står utstilt i butikk i små glass eller kopper. Der henger de apatisk og passive i påvente av det de tror er regntiden.
Ta med deg en slik fisk hjem og gi den et nytt hjem i et 40-60 liters kar med rikelig med planter, levendefor og godt tilpasset vann og du skal få se en fisk som er vakker, morsom, aktiv og som de fleste mennesker knytter bånd til. De har tonnevis med personlighet i en veldig liten kropp, men den kommer ikke til uttrykk i 2 desiliter vann på en hylle.

Jeg betviler ikke kunnskapen til din akvaristvenn, ei heller at du har rådført deg for hvordan best å gjennomføre akvarieholdet.
Og jeg stoler på deg når du sier du skal oppgradere akvariet når du flytter. Kjempeflott. I mellomtiden bør du skifte vann minst tre ganger i uka og gi fiskene godt med mat slik at de er rustet for påkjenningen med flytting.
Så ønsker jeg deg lykke til videre, både med flytting og med akvariet. :)

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 25.07.2017 kl. 09:37
[Rapportér innlegg]
11  

milo
Moderator male.gif
Fra: Sarpsborg
Guppy "leker" omtrent uansett hvordan de har det...

Siden du nå skriver at det er corydoras du har...
Hva slags bunnlag er det du har i karet ditt, fin sand eller grus?

 
Postet 25.07.2017 kl. 11:19
[Rapportér innlegg]
12  

Capr
Medlem female.gif
Fra: Nord Trøndelag
Takk. Ja et større akvarium er allerede i planleggingsfasen. Fiskene ER aktive og leker masse. Kampfisken var også veldig aktiv før den døde helt plutselig. Reken har byttet skjell noe som jo også tyder på trivsel. Vannet er blitt sjekket og det var optimalt. Jeg bytter vann ofte, og studerer fiskene mye. Et større akvarium har altid vært på ønskelisten, men i mitt hode tenkte jeg det var "lurt" å starte med et litet og så bytte til et større når jeg flyttet. Hadde jeg visst det jeg vet nå hadde jeg ventet å heller skaffe et større med en gang da jeg flytter. Målet til akvaristen er vel å hjelpe meg å gi fiskene så gode forutsetninger som går an frem til jeg skifter kar. Og så langt ser det ut til at fiskene både trives og vokser.

Akvarienovis
 
Postet 25.07.2017 kl. 11:50
[Rapportér innlegg]
13  

Capr
Medlem female.gif
Fra: Nord Trøndelag
Jeg har grusbunn, som fulgte med karet.

Akvarienovis
 
Postet 25.07.2017 kl. 11:52
[Rapportér innlegg]
14  

milo
Moderator male.gif
Fra: Sarpsborg
Cory skal ha sandbunn, ikke grus

 
Postet 25.07.2017 kl. 17:38
[Rapportér innlegg]
15  

Sondre
Medlem male.gif
Fra: Laksevåg, Bergen
"erfaren akvarist og eier av dyrebutikken"

Det har seg dessverre slik at når man eier en dyrebutikk er det viktig å selge produktene sine for å tjene penger. Veldig ofte går dette ut over hensynet til fiskene som blir solgt.
Jeg sier ikke at alle ansatte/innehavere av dyrebutikker er sånn,

MEN, med rådene du sier her at du har fått mtp. hva som er puttet i karet i forhold til størrelse, og antall fisk av hver sort, så vil jeg absolutt påstå at det er tilfellet her...

Corydoras skal helst holdes i grupper på 5-6 fisk eller fler og trives best på sand. De holder ikke akvariet rent på noen som helst måte.
Neontetra vil også trives best i en større stim.
Kampfisk kan fint holdes i en 20L, men da som eneste fisk. Den vil etterhvert terrorisere all annen fisk i et så lite kar til det punkt at de dør...
Reker skifter skall jevnlig ettersom de vokser, uavhengig av trivsel.
2 Guppyer i enn 20L går også helt fint, men ikke sammen med en kampfisk, med mindre du ønsker guppyer uten finner på sikt.

Og du spør hvorfor du skal stole på folk på forumet her framfor akvaristen i din lokale butikk: Det skal du ikke gjøre blindt. Men når du får ca samme mening fra 6-7-8 personer, mot meningen til en person, så er det ofte greit å gjøre seg opp en menig deretter.

For øvrig skjønner jeg godt at det kan virke kjipt og demotiverende å få denne type tilbakemeldinger, men er faktisk langsiktig mye bedre opp mot motivasjonen til å få til et fint og skikkelig akvariet. Hvis du fortsetter med å ha så mye fisk, kombinert på denne måten i en 20L, eller fyller tilsvarende mye opp i et større kar, så vil du nok også ha et akvarium hvor du jevnlig finner døde fisk dessverre.

(Sist endret 13.09.2017 kl. 17:43 av Sondre )
 
Postet 13.09.2017 kl. 17:42
[Rapportér innlegg]