Jevn fiskedød?

De siste 2 månedene så har jeg mistet en del fisk. Alltid kun en om gangen.
Finner omtrent en ny død fisk på samme sted i akvariumet hver uke..

Det er en 240liter med både ett innvendig filter og ett utvendig filter. Så det er god filtrering. Har vannbytte en gang i uken. Det er masse planter, oksygen og god sirkulasjon. Det gir null utslag på nitritt, GH er på 5 og pH er stabilt på 7. Bruker jbl dråpetest.
Er godt med foring og bruker 8forskjellige fortyper i en miks. Forer også med frossent for og grønt.

Hva kan problemet være? Tilfeldig?
På 2månder har jeg mistet 1stk Scalare, 2stk Ottocinclus, 7stk Rødmunntetra, 1stk Perlegurami, 1stk Båndgurami og 3stk dvergguramier.

Skjønner ikke hva som kan være galt...
Hei!
Jeg ser for meg 3 mulige (hoved)årsaker:
1. Du er en av de mange som synes at det morsomme med akvarier er å se på fisk, og har vært litt for ivrig til å putte fisk i akvariet ditt etter anskaffelse. Det er veldig mange som ikke er tålmodige nok til å vente lenge nok før de fyller på med fisk. (rent vann er rent vann, og at det skal mange bakterier i filteret for å forhindre skadelige stoffer for fiskene, det er det mange som ikke er klar over)-
2. Du er en genuin snill person som ønsker at fiskene dine skal spise seg mette. Det KAN føre til at du er for raus med maten. Det er flere fisker som dør av for mye mat enn av for lite mat i våre akvarier. Så nesten uansett ville jeg ha sjekket om det ble bedre om du kuttet ned på matingen. I tillegg kan du prøve å se om fiskene dine ser ut til å være rundere enn de skal.... Et mulig problem med for mye mat kan være at du får periodevise høye nivåer av ammoniakk og nitritt i vannet, før de "snille" bakteriene får gjort jobben sin.
3. Du har vært uheldig og har en smittsom sykdom som svekker fiskene dine. Og avhengig av hvor lenge de har blitt utsatt for et sykdomspress, og hvor godt de tåler dette, så er det dette som tar livet av fiskene dine.

Deretter noen generelle råd - som kanskje er fullstendig unødvendige:
a) Husk å gjennomføre regelmessige vannbytter på 1/3 eller 1/4 av vannet regelmessig. Ikke mer vannbytte enn dette - da er det kloret som er tilsatt springvannet som dreper fiskene.
b) Aldri bruk noe form for vaskemiddel. Ikke noe Zalo eller liknende. Grums og fiskeavføring er nødvendig for et sunt økosystem.
c) Tilpass fiskeholdet til akvariet som du har...

Disse siste rådene var kanskje totalt unødvendige, men det ser ut til at man må lære noe for første gang med jevne mellomrom gjennom hele livet.
Håper noe av dette var nyttig...
Leste innlegget ditt en gang til, og sjekket profilen din...
Jeg tror hovedårsaken er at du har for mange fisker både i antall individer og arter i akvariet ditt.

Dette gjør at det spesielt kan gå hardt ut over de fiskene som ikke tåler for tett naboskap, samt at akvariet av mange regnes som for lite for f.eks Scalare.

Jeg tror at det vil være to forhold som skaper problemene. Det ene problemet er stress. Noen fisker må nok ha mer fre og ro, og respekt for sine intimsoner, enn de kan få i akvariet ditt. Det andre problemet kan være sporadiske topper av dårlig vannkvalitet etter foring, når det kan oppstå periodevise topper av nitritt i vannet.

Jeg vil anbefale deg å tenke gjennom hvilke arter du vil ha i dette akvariet, og begrense deg til færre arter enn du har i dag. Jeg tror også at noen av artene som du har regnes som litt sårbare, slik at det ikke er så uvanlig at disse artene kan mistrives...

Les litt om hvor mange fisker som du bør ha i en 250-liter! Du har nok vært litt for optimistisk...:-/
Takk for et langt svar!
Akvariet sto i 8uker uten fisk og innkjørte seg. Deretter har det flyttet gradvis inn arter med uker/måneders mellomrom.

Skal prøve å fore mindre å se hvordan det påvirker.
Føler jeg ikke har for mange fisk, ser hvertfall ikke sånn ut. Er ingen form for slåssing hvertfall forutenom Scalare parrene som krangler litt med hverandre. Men du har sikkert rett.
Flere av fiskene legger egg ofte, vokser fort og er veldig fargerrike. Ut i fra det jeg har lest så er dette tegn på trivsel. Men jeg kan selvfølgelig ta feil.
I begynnelsen matet jeg 2 ganger daglig. Men leste en del om overforing så begynte å mate 3 ganger daglig i stedet men med veldig små porsjoner. All mat fra foringsautomaten er spist opp innen 30sek.
Har en foringsfri dag i uka. Og forer frossent en gang i uka.

Har kanskje overdrivd litt med vannbytte. Har ofte byttet 2/4 av vannet. Så godt mulig det er klor som er årsaken ja!
Bra!
Dvs - ikke så hyggelig at fisker dør - men nå tror jeg det går an å gjøre noe for å forhindre at du mister flere fisker.

Jeg tror nok at tettheten kan være en mulig årsak, ja. Jeg har hatt Scalare i min ungdom i et 60 liters akvarium. Disse var ganske små, men jeg tror nok at glødebåndstetraene følte seg som mulig mat. Ellers har jeg lest at Scalare kan tynne ut blant stillestående stimfisk om natten, og at de setter pris på denne typen mat. Otto er også en art som enten finner seg til rette eller ikke. Jeg har lest at det er mange som mister disse fiskene, og at det kan skyldes at de er veldig ømfindtlige når de skal tilvennes nytt miljø og mat. Så om du har mistet mange av disse, så kan det ha med dette å gjøre.

Rart dette med tetthet; noen ser ut til å tåle høy tetthet godt. Det er jo trygghet i å ha mange andre som kan bli spist framfor deg selv. Ulempen er vel vannkvaliteten som kan bli så som så. Og at det vil være noen arter eller individer som tåler det dårligere enn andre. Selv har jeg Malawiciklider, og der er det jo slik at høy tetthet kan forebygge problemer knyttet til at enkelte hanner blir superdominante.

Vannbytter av så mye mat kan godt være en viktig årsak. Jeg tror at 1/3 burde være nok. Mange mellomlagrer vann i bøtter eller beholdere for at det skal få lufte seg ut i tillegg til at temperaturen blir mer riktig. Andre tar vann fra springen og opplever at dette går greit. Uansett er det slik at høyt klorinhold kan påvirke både fisk og filterbakterier negativt, og enkelte fisker mer enn andre. Kanskje dvergciklider og ottoer mer enn andre.

Med mange fisker i akvariet oppstår det et problem knyttet til foring: Det vil være slik at noen individer er raskere til å gripe sjansen under foring enn andre, og disse kan spise mer enn de har godt av på bekostning av fisker som er mindre frampå. Disse skrantne vil man gjerne fore ekstra for at de skal "ta igjen" de andre, og så glemmer man at det for det første ofte er mat i form av planter, alger, og mat som faller på bunnen osv. Og vi har en tendens til å fore mye mer enn fiskene får tilbud om i naturen. Så å kutte ned på rasjonene er en mulighet. Med litt lavere tetthet av fisk kan det hende at det blir mindre skjevfordeling mht hvilke fisker som får mye og hvilke som får litt for lite. I tillegg til at belastningen på filterbakteriene blir mindre....

Dette tror jeg går fint. Men jeg ville ikke erstattet døde fisker med nye om jeg var deg. Kanskje ville jeg kikket meg om til et enda større akvarium i tillegg. Det selges masse brukt som kan være helt ok. Lykke til!

Idag fant jeg kakadue cikliden død... syns dette er rart altså. Det er kun en og en som dør og alltid forskjellig type fisk. Hvordan kan jeg finne ut om det er sykdom som foregår? Og noe jeg kan ha oppi av midler eventuelt?
Keiser Gill
Idag fant jeg kakadue cikliden død... syns dette er rart altså. Det er kun en og en som dør og alltid forskjellig type fisk.

Typisk symptom på for mange, og for mange forskjellige, fisk. De stresser hverandre i hjel, rett og slett. Prøver å finne en nisje men får ikke plass. Til slutt blir "frustrasjonen" for mye, og de kreperer av stress.
Hvor mange fisk i en 240liter er optimalt mener dere da?
Har da Fluval FX6 med 3500 L/T og 14liter med filtermedie. Samt Juwel bioflow medium innvendig filter på 600L/T.

Har for det meste fisk som fra 5cm - 10cm
Så hvor mange kan jeg ha av dem ca?
Full storm?
Hei! Hvis du har Juwels "originalfilter" og Fluval FX6 filter så må det være full orkan i akvariet ditt? Scalare, og mange andre fisker, liker ikke stert strømmende vann! Naturlig nok for scalare? De er jo som "seil" i vannet. Jeg har 400 liters JUWEL og Eheim 4+ 2275 (ca 1100 l/t) + en innvendig Eheim Power 10W. Mer enn nok for et selskapsakvarium.

Du nevnte noe om klor ? Hvis det tilsettes klor i drikkevannet hos deg (sjekk med vannverket) må du bruke f.eks AQUASAFE, og du MÅ blande vannet og temperere dette i et kar (plasttønne el.l) før du bytter vann. Ha AQUASAFE i tønnen i god tid før du har over vannet. Filtrer ikke med kull sammen med Aquasafe. Vann direkte fra springen danner nitrogener når varmt og kaldt vann mikses. Dette kan ta livet av fiskene dine i verste fall. God lufting vil fjerne nitrogener og er også svært viktig når du har mange fisker i tanken.
Du sier at nitrittverdiene dine er fine? Håper du bruker JBL's dråpetest da dette er mye bedre enn andre dråpetester på markedet (min mening). Det rare er at litt klor (små mengder) i vannet rasker på dannelse av de gode "nitrittbakteriene" i filteret , men er dessverre svært skadelig for fisken.
Dette er som du forstår, mine anbefalinger. Sikkert mange gode råd der ute, men også mange ukloke? (Min mening igjen!)
Overmettning
PS Du kan lese om overmetning her:

http://akvaforum.no/forum.cfm?thread_id=58688

Anbefaling: Varm opp kaldt vann i tønne/plasttank el.l med en varmekolbe.
Ps pumper
Da ditt eksempel på filter/pumper er det mest "ekstreme" jeg har hørt om, måtte jeg regne litt på dette:

JUWELS originalfilter har ca 600 l/t. Hvis vi antar at pumpene dine i snitt har en effektfaktor på 85%, dvs de pumper noe mindre enn "nominell verdi" grunnet filtermasser, slanger osv (erfaringsmessige tall) og at netto volum i akvariet er ca 200 liter betyr dette at JUWEL bregner at vannet skal "renses" ca 2,5 ganger pr time. Med den pumpekapasiteten du har nevnt vil du ende på ca 18 ganger pr time !!! (Eller ca 3 min pr rensesyklus) Dette er alt for mye! Det blir heller ikke bedre rensing av det, da filteret ditt skal ha mere å "tygge på" for å rense optimalt .

Nok en gang: Min mening dette )
Er det ingen symptomer på de døde fiskene?
Det er Fx6 jeg har. Ikke at det er så mye forskjell men.
Juwels innvendig filter vil jeg nok ikke skryte så mye av. Hadde nok litt dårlig med oksygen i vannet da jeg kun kjørte det innvendige filteret. Etter timesvis med lesing her på akvaforum kom jeg fram til at å overdimensjonere filtere er bra. Oppgitt L/T er 3500L.
Men etter å ha brukt opp plassen til filtermedie, og som du sier mindre enn oppgitt effekt så snakker vi under 2000 L/T på dette. Er også justeringsmuligheter på vanngjennomstrømning, jeg har satt den på 2/3 av effekten og utsuget går opp i vannoverflaten slik at det er god strømning i overflaten men ikke ellers i akvariumet.

Etter at Fx6 ble satt inn så ble vannet MYE klarere, mindre alger og fisken ble piggere da det ble synlig med oksygen i vannet. Vil ikke si det har noe negativ effekt dette. Scalare paret har dannet revir ved det innvendige filteret og legger egg annen hver uke her. Det andre paret svømmer over hele akvariumet.
Bruker JBL dråpetest ja på alt. Verdier er fine utenom KH da jeg ikke helt er kjent med hva denne burde ligge på i et selskaps akvarium. pH er uansett stabil på 7.


Har ikke sett noen symptomer på fisken nei. De ligger alltid død på bunnen i samme hjørne hver gang!
Filter og fiskedød
Hei igjen! Jeg er enig i at man kan overdimensjonere noe. Har man mange fisker, og man fôrer mye, bør man det. Likevel synes jeg du har tatt litt vel i )) Selv har jeg en rensesyklus på ca 4-5 ganger pr time, og noen mener selv det er å overdrive..
At de døde fiskene ligger på samme sted skyldes nok strømningene i akvariet ditt. De ligger til slutt et sted hvor vannet "står rolig"...

Forbasket dumt med sykdom i karret, og du har ingen synlige tegn og fiskene synes å trives sier du? Hvis det er parasitter vil fiskene "skrubbe seg" hyppig mot sten, røtter, grus og annet. Ofte "rister" de på finner samtidig. Det er jo parasitter tilstede i alle akvarier, og det er ok så lenge fiskene er i fin form. Blir de for mange, vil svekkede fisker raskt kunne bli syke. Mitt beste råd mot parasitter er UV-filter, men det koster litt og det bør være kraftig. Har selv det største UV-filteret til Eheim, ReeflexUV 800 (11Watt). Skal dette fungere mot parasitter, må jeg holde en gjennomstrømming på
Gunnarm, ser ut for at du er gått i krokodillemunn-fellen. Bruker man større/mindre enn-tegnene blir teksten dessverre kuttet
Godt jeg har justeringsmuligheter på filteret Ville vel tro at om fisken syns det var for mye strøm så ville dem holdt seg på det mest rolige stedet hele tiden og unngått strømmen. Hos meg er det ingen som ser ut til å plages av strømmen.
I 60literen gjemte alle fiska seg bak filteret for å unngå strømmen. Men i 240 literen så ser det ut til at det går bra.
Litt av grunnen til at jeg gikk for Fx6 var at jeg skal oppgradere til 720liter kar i nærmeste fremtid. Greit å ha et filter som passer når det kommer i hus

Hmm parasitter ja? Noe jeg kan tilsette for å bekjempe dette? Har vurdert UV filter lenge ja. Så blir nok innkjøp av det etterhvert om dette fortsetter.
Men om det er stress/plassmangel som er årsaken til død så vil vel ikke UV filter hjelpe stort.
Krokodillen
Hei
Ja, her har det nok blitt klippet en del! Sorry! Skal se om jeg kan fullføre innlegget ))
Fortsettelse på #15
Gikk i krokodillefellen. Forsøker her å fullføre svar på #15.

Medisinering i akvariet, som oftest siste utvei:

De eneste medikamentene jeg med sikkerhet kan anbefale er følgende:

eSha EXIT
Denne er super mot "hvite prikker" men også effektiv mot oodinium pillularis, eller "flyelssyken". Skjelløse fisk (som f.eks Botia) er ofte utsatt for sistnevnte.
Denne medisinen har kurert fisker hos meg raskt, og uten store konsekvenser for filtreringen i akvariet. Noe redusert nitrittrensing, men det hele kom raskt i gang igjen. Les bruksanvisningen nøye og følg den til minste detalj! Virker også mot andre parasitt-relaterte sykdommer. Oodinium kan som kjent ta litt ulike former, og er ofte ikke så enkel å diagnostisere.

Et annet supert medikament mot bakterielle sykdommer, og som jeg har brukt et flertall ganger, er

eSha 2000.

Dette er et svært bredspektret medikament mot bakterielle sykdommer som f.eks finneråte mm. Dette kan brukes forebyggende, f.eks ved transport av fisk. Har hatt stort hell med dette medikamentet og har oppnådd en generell forbedring av "helsetisltanden" i et akvarium med dette. Ingen effekt på filter som jeg kunne måle.

Likevel: Anbefaler UV-filter. Som sagt lønner det seg å ikke bare lese overskriftene her. Mitt Eheim Reeflex 800 virker først effektivt mot parasitter nå gjennomstrømmingen er mindre enn (hurra, ingen krokodillekjeft her nei!) 600 liter/time. UV vil da ødelegge parasittenes DNA og hindre formeringen. Dette betyr at du etter en tid vil få redusert parasittene betraktelig i akvariet og fiskene har en langt større sjanse til å riste av seg et angrep....

Håper dette kan være litt "moralsk støtte" og at du finner ut av denne mystiske fiskedøden!!
Makan altså... Satt i kveld og stirret inn i akvariumet i sikkert en time. Telte antall fisk, studerte dem og sjekket om alle hadde det bra. Snur ryggen til i 5minutter. Da jeg kommer tilbake ligger den største perleguramien død på bunnen..

Kan virkelig ikke skjønne dette. Frustrerende situasjon hele greia! Tror nok det blir UV filter snarest ja! Men skal jeg da sette inn enda en pumpe da jeg allerede har så stor pumpe effekt?

Kommer til å hive oppi medikamentene som ble anbefalt. Lønner det seg å bruke både esha exit og esha 2000 samtidig eller har ikke det noe for seg?



Tilfeldig bekjentskap
© Jørn Henning Flåten
Reklame for plussmedlemskap