Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Personlige akvarietråder
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Elin Vesterengen © Eiliv Sørhus © Roy Olsen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
NB! En tråd i dette forumet kan bare opprettes fra din profil.
Søk
Siste innlegg
Nytt akvarium 60 liter
1  

Turid Solberg
Medlem female.gif
Fra: Kolsaas
Nå skal jeg da endelig sette opp et 60 liters akvarium, Jewel, med sand for tre coryer som har gått på grus altfor lenge. Grusen er ikke veldig skarp, men ting går ikke så veldig bra.

Altså har jeg fin sand som skal vaskes og planter som skal kjøpes inn. Skal jeg først fylle på vann og så plante? Hva skal jeg tilsette vannet? I de ulike butikkene får jeg mange råd hver gang, og det er ikke til å bli klok av.
Skal akvariet tilsettes noe i innkjøringen som gjør at nitritt skal forhindres, eller er dette kun noe de sier i butikkene for å selge meg ett eller annet?

Jeg har lurt på om det er riktig å la det nye akvariet stå i 5-6 uker. Er det noen ting jeg skal gjøre med vannet og filtrene i den tiden? Jeg ser at coryene liker planter og skyggefulle steder. Skal jeg få på plass så mye som mulig fra starten av?
Jeg har nå tre coryer, såkalte pansermaller, det er de med svarte striper over ryggen. Så lenge en av dem virker slapp og de går på grus har jeg ikke våget meg på å tilsette flere coryer, langt mindre andre fisk. Vi hadde guppyer, fem stk. i alt, men de er døde.

Den coryen som får anfall har trolig blitt gnagd på av en av de andre to. Kanskje mens den var litt slapp. Jeg vet ikke om det kan være at den største av dem er en hunn, og at det er denne som har spist litt av halefinnen og ryggfinnen.

I utgangspunktet var det min datter 11 år som skulle ha fisk, og nå er dette blitt et mareritt for meg, fordi det aldri blir riktig bra.
Har bestilt dråpetester, og investert i 350 kroner for stripstester som jeg hører bare er tull. Driver og fornyer vannet og fjerner det slimet som kommer etter proteintablettene. Har ikke foret dem med larver eller andre greier. Gitt dem litt flakfor fordi en i slekta sa de var sulteforet, som selvsagt var tull, og medførte forurensning. Vakumsuger hver gang jeg skifter vann.

 
Postet 14.08.2017 kl. 21:25
[Rapportér innlegg]
2  

Tora Finnvold
Medlem female.gif
Fra: oslo
Hei:)
Var gjennom akkurat samme greia som deg. Sønnen min på 5 skulle ha akvarium, noe jeg ikke hadde gått med på hadde jeg vært klar over kompleksiteten av det hele. Hadde også et 60 liters akvarium. Tok oppi skyldt sand før jeg tok opp i vann. La en liten tallerken der jeg begynte å helle vann, da sanden føk i alle kanter når jeg ikke gjorde det. Planter tok jeg oppi til sist. passet på å få bort alt vattet rundt røttene på plantene først.
Her inne er det som du sikkert har fått med deg mye snakk om innkjøring, og hvorvidt du skal tilsette vannet noe i denne perioden avhenger av om du har lyst til å mer effektivt "kjøre inn" filteret for å opparbeide bakterier som trengs for å bryte ned nitritt på en effektiv måte. Noen har gjort dette ved hjelp av "salmiakk-metoden" uten at jeg er sikker på hvor mye man korter ned "ventetiden". Står mye om den her inne. Noen mener også filtermateriale fra et alleredet brukt filter. Hvis du har et filter i akvariet coryene er i nå, kan du jo f eks ta vann fra akvariet du bruker i en kjele, ta ut svampen fra filteret du bruker og klemme på det slik at filtermateriale løser seg opp i vannet, som du videre kan ta i akvariet du holder på å kjøre inn..andre mener også man kan "forurense" vannet med fiskemat i ny og ne slik at filteret som kjøres inn får noe å "bryne seg på". Først og fremst på grunn av latskap lot jeg akvariet stå i rundt 6-7 uker, uten å gjøre noe særlig ut av det. Holdt litt på med salmiakk i perioder, slengte litt fiskemat oppi der osv. målte vannet med dråpetester og det var helt tydelig et veldig høyt nitrittinnhold fra mellom 2-4 uker.
Jeg har også endt opp med coryer da de andre har dødd. Har nok hatt en del skittent vann på tross av lang innkjøring da jeg ikke har vært så flink til å skifte vann. Det er faktisk nødvendig å gjøre dette en gang i uka. Fiskene døde mye i starten, men det har de sluttet med etter at jeg ble nøye med dette. Har endt opp med coryer da det var de som har klart seg best. Er veldig lett å se om de trives. For det første liker de litt sterk strøm i vannet, samtidig som de er avhengig av å ha et mørkt og rolig sted. Jeg kjøpte en sånn diger hodeskalle. Drit stygg men utrolig effektiv. Er plass til alle seks inni der. Mat har også vist seg å være viktig for dem. De blir utrolig glad når de ca annenhver dag blir servert frossenfor. jeg tiner det opp en kopp med kaldt vann(går veldig fort, etter det har løst seg opp kan du helle det oppi etter et halvt minutt) som jeg videre heller der de pleier å spise. De kommer med en gang og blir helt hysteriske. Ellers har jeg DR. Bassler biofish-food Acai medium. tar en god klype mellom fingerne som jeg så holder under vann og gnir mot hverandre slik at maten flyter ned til bunnen. Pleier å skru av filteret når jeg gjør dette slik at det legger seg på samme sted. Setter på igjen etter det har lagt seg på bunnen. Jeg merket også stor forskjell på trivsel når det kom til antall. De var opprinnelig seks, noe som egentlig var i minste laget da de er skikkelig stimfisk. Da en døde og de kun var 5 ble de skikkelig tafatte. Holdt seg inni dødningshode konstant. Så kom jeg hjem med to nye og da var det full fart igjen.

 
Postet 16.08.2017 kl. 11:39
[Rapportér innlegg]
3  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei, Turid. :)

Man er langt fra "out of the woods" selv om man har brukt "lang" tid på innkjøringen.
Den feilen som ofte da dukker opp er at man enten setter inn for mange fisk for fort og/eller forer alt for mye.
Det er fremdeles ikke en stor stamme med bakterier i filteret, og det skal ikke rare belastningen til før det blir for mye for dem.
Så selv om filteret er innkjørt på en god måte, så er fiskedød ennå en reell risiko.
Forsøk å hold vannverdiene så stabile som mulig. Er det stor forskjell på akvarievannet og kranvannet, så må kranvannet tilpasses før det tilsettes.

Her kommer også elementet med volum og størrelse inn.
Jo større akvarium man har, jo større avvik tolereres i forhold til vannbyttene.
I et lite akvarium på eksempelvis 40 liter vil en 10-liters bøtte med kranvann bety en 25% utskiftning. Altså vil den ene bøtta ha mye større innvirkning på temperatur og vannverdier om dette er avvikende.
I 200 liter, er en 10-literbøtte kun 2 %, og har minimal betydning om temperatur og verdier ikke er helt i tråd med verdiene i karet.

Jeg ser det skrives at du har cory'er. Å starte med en liten gruppe på 3-4 individer er helt ok, særlig med tanke på filterbelastning o.l. Men kjøp gjerne til et par i slengen med et par ukers mellomrom til gruppa er på rundt 10 individer.
Etter mitt syn er det minimumsantallet på corydoras. Og det er da man virkelig begynner å få glede av dem.
Det er rimelig usannsynlig at cory'ene har gnagd på hverandre. De har ikke munndeler til det, og de gjør det ganske enkelt ikke mot artsfrender eller andre fisk.
Om finnene er flisete på den ene, er det enten skader eller en infeksjon.

Flakfor kjøpt på butikk er bare hvetemel og annet tull som cory'ene ikke trenger og ikke har godt av. Det finnes flakfor som er av høy kvalitet, men det er sjelden vare i vanlige dyrebutikker. Det er et kjipt faktum at produsentene av fiskefor stapper mange av fortypene fulle av greier som egentlig kan være skadelig for fisk. Alle kornmel-typer bør unngås. Man ser det lettest på innholdsfortegnelsen. Den er satt opp slik at det det er nest av i et produkt, står først på lista.

Jeg bruker flakforet til å fore hvitmarkkulturen med jeg. ;)

Men det gledes å se nybegynnere som ikke går blinde inn i hobbyen! :) Så supert at du har lest deg opp og implementerer det du har lest.

Butikkjøpte guppy'er dauer som fluer. Årsakene er mange, men hovedgrunnene er gjerne at de er avlet og innavlet på i utallige generasjoner, i tillegg til at de gjerne holdes av nybegynnere med feil vannkvalitet i akvariene sine.
Poecilia-artene (vanlig guppy, Endlers, Mollyer o.l.) trives gjerne i litt hardere vann enn det som vanlig her til lands da vi ofte har overflatevann uten særlige mineraler i seg.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 17.08.2017 kl. 10:22
[Rapportér innlegg]