Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Benny Hubel Hansen © Linda Widente © Morten Kirkevåg
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Trenger erfaren og hjelpsom akvarist til daglig rådgivning gjennom innkjøring med salmi-metoden, noen som er interessert? :-d (70-liters)
Sider: 1 2
21  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
Dette er en kjempebra innkjøring.
Du trenger ikke noe natron i kveld, men om PH synker under 6,5 så kan det være nødvendig å putte litt i. Det værste som skjer om du ikke holder PH på over ca 6 er at det vil ta en uke eller 2 ekstra å kjøre inn akvarie.

Verdens enkleste forklaring på innkjøring på denne måten:
Nitritt & ammoniakk (N02 & NH3(4)) er begge på 0 dagen etter påfyll av salmi = ferdig innkjørt akvarie.

Fortsett å fylle på salmi intill dagen før innkjøp av fisk. 80-100% vannbytte dagen før innkjøp av fisk så kan du fylle på så mye fisk du måtte ønske.

 
Postet 26.08.2017 kl. 02:40
[Rapportér innlegg]
22  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
sitat av Bodø91:
Kjenner eg blir litt frustrert på at tetra sine tester ikkje er til å stole på, og JBL sin pH test er så vanskelig å tolke, så karet putre litt i blinde.


Hei, hvordan går det? Jeg syns det er rart at tetra-testen virker å være SÅ på jordet! Som sagt, det fins JBL pH-tester som er lettere å lese av, med mer finmasket skala, og antakelig er denne (eller samme her) riktig for deres vann.

Husk at GH-testen fungerer på samme måte som KH-testen, tell dråper til fargeomslag (rødt til grønt).

 
Postet 27.08.2017 kl. 21:27
[Rapportér innlegg]
23 Fremgang!

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Her går det fremover! :-) Funka bra med natron, fikk prosessen igang igjen.

Dag 17 – Lørdag
12.30: pH 5 (JBL) – Tilsatte ½ teskje natron. pH – 7? (JBL) 7,5 (tetra)

15.45:
NH3/NH4: 0
NO2 (tetra) utenfor skala
NO2 (JBL) utenfor skala
KH (JBL) 2 dråper før vannet gikk fra blått til gult
27 grader celsius i karet
kl 16.40 tilsatte 2 ml salmi

Dag 18 – Søndag
06.30 - pH: 7,5 (tetra)

16.30: (tetra)
NH3/NH4: 0
Nitritt/NO2: 1,6 :-D
pH: 7 – 7,5.
27 grader celsius
17.00: Tilsatte 2 ml salmi

Som du ser bruker eg mest tetra no, men det er egentlig fordi det går fortere og fordi resultatet er lettere å lese av. Så får eg ordne meg en ordentlig pH-måling til uka :-) Det viktigste er at den ikkje blir for lav.

Ellers er det kjekt at nitritten er komt innenfor skalaen! Skal salmi doseringen fortsatt være 4 ppm eller går man ned på styrken?

Føler det begynner å nærme seg fisk, men det er vel et par uker igjen? :-P Hehe

 
Postet 27.08.2017 kl. 21:45
[Rapportér innlegg]
24  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
Fortsett med salmi helt til du ikke måler nitritt lenger, da er innkjøringen ferdig.

Fortsett å fylle på salmi inntil dagen før innkjøp av fisk. 80-100% vannbytte dagen før innkjøp av fisk så kan du fylle på så mye fisk du måtte ønske.

 
Postet 28.08.2017 kl. 13:13
[Rapportér innlegg]
25  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
sitat av Bodø91:
Skal salmi doseringen fortsatt være 4 ppm eller går man ned på styrken?


Du skal fortsatt dosere salmi opp til 4 ppm, ja. Det skal du hele veien, for da "tåler" karet full (normal) belastning med fisk når det er ferdig innkjørt. I praksis kan det være lurt å sette inn én gruppe med fisk om gangen, sånn at du kan få litt føling med om systemet er i god balanse, opparbeider deg gode rutiner og evt. endrer pH og GH hvis det er behov for det, og da over flere dager - store endringer er ugunstig for både bakterieflora og fisk. Ekstra lurt hvis du skal ha en særlig sensitiv art, sett da denne inn sist.

Husk også at hvis du ikke får tak i fisk på en stund etter at innkjøringen er ferdig, er det bare å mate med Salmi (4 ppm) hver dag imens. Men, som Sharanu sa, ikke Salmi siste døgnet før fisk ankommer.

 
Postet 29.08.2017 kl. 14:02
[Rapportér innlegg]
26  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Eg begynner å miste tålmodigheten......... NO2 måler 0,3 med tetra og 0,5 med JBL for N´te dag på rad!

Noe eg kan gjøre for at NO2 skal falle til 0? Det føles som at det ikkje går i mitt kar.. Den har låge på 0,3 i 11 dager no med unntak av et par dager der den plutselig steig (sikkert pga litt romstering i karet med et par planter).

Har tilsatt 2 ml salmi til samme klokkeslett hver dag, og NH3/NH4 er målt til 0. pH holdes stabilt over 7 med natron. 27-28 grader i vannet.

 
Postet 10.09.2017 kl. 16:52
[Rapportér innlegg]
27  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
Hva putter du i vannet utenom salmi?
Jeg spør da det finnes enkelte ting som man påvirke no2 tester.
At no2 ligger så lavt så lenge har ikke jeg opplevd.
Fortsett med salmi til vi får sjekke hva som kan gjøre at du måler så lavt no2 over tid.

Noen andre som har idèer på hva som skjer?

 
Postet 10.09.2017 kl. 20:08
[Rapportér innlegg]
28  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Jeg vet ikke hva som skjer her, men lurer på: Hva ligger NO3 på nå? Når NO3 blir høy (60-80+) kan prosessen muligens hemmes noe, derfor skal man bytte vann når NO3 kommer opp i slike nivåer. Har du prøvd vannbytte? Vet ikke om det kan hjelpe, bare et forslag.

 
Postet 10.09.2017 kl. 21:13
[Rapportér innlegg]
29  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Etter at NO2en steig når eg styra litt i karet så bestemte eg meg for å ikkje gjøre noe som helst før innkjøringsfase var ferdig. Har ikkje hatt vannbytter, bare fylt på litt ein gang, då det hadde gått en del i testing. I dag målte NO3 ca 30 når eg tok de andre målingene, JBL sin dråpetest.

Det eg har tilsatt på disse 11 dagene er altså litt ekstra vann og ei rot for å gi meir overflate til bakteriene å vokse på. I tillegg ca hver 2-3 dag tilsetter eg natron utblanda i litt akvarievann, då pH faller drastisk om natta til 5. Bruker då ca 1/4 av ei teskje natron. Ellers 2 ml salmi til samme klokkeslett etter NH3/nh4 er målt til 0.

I karet er det masse støv som flyter rundt, veldig mye som ligger på bladene. Samt noen snegler her og der. Har ikkje turt å "støvsuge" det eller starta med vannbytter, då eg har vært redd for å rote til heile prosessen :p Men i dag fikk eg et lite breakdown og hadde bare lyst å ta fullt vannbytte og kjøpe "innkjøringsfisk" i mårra :p Slo fra meg tanken fort og skreiv her istedenfor, kanskje noen som hadde gode råd :-) Men vil tro det bare er å vente tålmodig.

 
Postet 10.09.2017 kl. 23:41
[Rapportér innlegg]
30  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Det er ingen ulempe å ta et vannbytte eller to under innkjøringen, bare man kompenserer for det med Salmi. Har man skitt og dritt og uhumskheter i karet, er det beste å få det vekk først som sist. Og vannbytte er nødvendig hvis NO3 blir veldig høy, men det er den jo ikke her. Litt rart at den er så lav som 30 ppm etter så lang tid uten vannbytte? Er det kraftig plantevekst i karet ditt nå? Helt sikkert at du måler NO3 riktig? Det er viktig å riste glasset hardt, hvis ikke kan testen vise for lite utslag. Likevel, hvis NO2 også ligger lavt, er det rimelig at også NO3 blir lav. Men hvorfor holder NO2 seg så lav da, tro? Du har kanskje NH3 litt lavere enn 4 ppm siden du bare tilsetter 2 ml (kommer an på hvor mye vann det faktisk er i karet), men det skulle ikke ha så mye å si. Det skjer ihvertfall noe, siden du har stadige pH-kræsj.

En annen ting: Hva slags filtermedier er det i filteret ditt? Har du noe kullfilter eller andre kjemiske filtre der?

 
Postet 11.09.2017 kl. 11:43
[Rapportér innlegg]
31  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Tar testene på nytt i dag, og er det samme svar så tar eg vannbytte! Kor mye burde eg bytte då? Har ganske mye sand, innvendig pumpe, + mer. Kan legge til et bilde på koss det ser ut, skal prøve å få med alt "støvet". Men vil tro det er nærmere 60 enn 70 liter vann i karet. NH3/Nh4 har iallefall målt 4 etter 2 ml salmi.

Har syntes det var rart med pHen eg og, men leste at nedbrytning av salmi kunne resultere i pH fall. Men rart at det skjer så ofte, egentlig hver 2 dag.
Eg rista bra kraftig et heilt minutt i går, men skal prøve igjen i dag med NO3 :-)

I selve filteret har eg bare de to blå svampene som fulgte med, kan veldig lite om filter :p

Planteveksten er ikkje så ille, men skulle gjerne kunne plumpa oppi noen algespisere etterhvert :-)

 
Postet 11.09.2017 kl. 14:16
[Rapportér innlegg]
32  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Klikk på bilde for større versjon
Bilder :-)

 
Postet 11.09.2017 kl. 14:20
[Rapportér innlegg]
33  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Det er helt normalt at pH faller, ja. Jeg har også hatt hyppige pH-fall i deler av mine innkjøringer, og har som sagt da brukt natron når det trengtes.

Hvis det bare er to blå svamper i filteret, så er det nok ikke noe medier der som fjerner nitrogenforbindelser. Da er ikke det noen forklaring på det som skjer. Jeg har foreløpig ikke flere forslag til hva som skjer her. Kanskje er det også helt innafor normalen, det er bare litt på sida av det jeg har opplevd selv og ellers sett hos andre. Jeg tror jeg ville byttet endel vann (fx 50 %), fått pH opp og holdt den på rimelig nivå (tilsett natron hver dag om du må), og se om det forandrer noe på situasjonen. Du er vel på uke 4-5 eller noe slikt nå?

Det høres/ser forøvrig litt pinglete ut det filteret (hvis det er Juwel bioflow et eller annet), tviler på at kapasiteten på det er noe særlig, men det er en annen sak. Kan alltids oppgradere etterhvert. Men greit å ha i bakhodet ved befiskning. Jeg vet ikke om filterets kapasitet kan være begrensende for produksjonen av NO2 og NO3 her?? Det blir bare spekulasjoner, og går litt ut over min kunnskap om temaet. Beklager hvis det er forvirrende at jeg tenker "høyt", håpet er jo at noen som har mer peiling enn meg skal stikke innom med sine synspunkter.

 
Postet 12.09.2017 kl. 15:25
[Rapportér innlegg]
34  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Og DER var NO2 0. Fullt vannbytte gjennomført og innkjøp av 2 stk ancistrus i mårra ?
Det er nok ikkje det beste filteret, men til første akvariet får det holde. Skal gradvis tilsette fisk, så då ser vi ka det tåler. Vi er uansett inne på tanken til større akvarium, får heller investere i et godt filter då :D Men for en dyr hobby når man begynner fra scratch!

Av fisk i dette akvariet starter vi med 2 ancistrus som sagt, og etter hvert skal vi tilsette noen rødmunntetra og til slutt et par sommerfuglciklider. Det skal bli kjekt å endelig kunne glane på et akvarium med fisk i! Hehe

Når det gjelder plantene begynner den eine å bli gjennomsiktig i bladene og forsvinne bort. Testa Fe som var null. Vil tro eg må kjøpe noe jerntilsetning i mårra? Og en blåsestein er vel greit å ha? pH i springvannet ligger mellom 7-7,5 målt med JBL, KH 2. Noen måte å høyne KH uten å høyne pH? F.eks natron og pH senkende middel i lag?

 
Postet 13.09.2017 kl. 19:18
[Rapportér innlegg]
35  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Ser man det! :-) Da er det anbefalt å vet tålmodig litt til,fortsette å tilføre Salmi i noen dager til du er sikker på at NO2 ligger stabilt på 0, så nok et vannbytte, og deretter klart for fisk.

Jeg tror kanskje det blir mye med 2 ancistrus i 70 liter. De spiser og bæsjer mye.

Som vi har vært inne på før - du kan ikke endre KH uten å endre pH samtidig, dessverre.

 
Postet 13.09.2017 kl. 21:48
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2