Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© OME © Rita Aspevik © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Fisk som spiser denne type snegle men ikke spiser på kampfisken?
1  

Elise_Solsikke
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Klikk på bilde for større versjon
Hei ?? det har begynnt å komme flere og flere av disse sneglene i akvarie og de bare sprer seg uansett hvor mange eg prøver å fjerne for hånd. Vil gjerne ha en fisk som spiser de men ikke spiser på halen til kampfisken min :) noen forslag? ?

Har lagt ved et bilde av snegle typen og fisken min karviar :)

 
Postet 02.11.2017 kl. 09:05
[Rapportér innlegg]
2  

Anders K
Moderator male.gif
Fra: Oslo
For det første, disse sneglene, en av de såkalte "pestsnegle"-artene, er helt ufarlige. De er nesten umulig å unngå i akvarier, siden egg eller små snegler følger med i nesten alle tilfeller man setter inn en plante, for eksempel.

Det som kan være verdt å merke seg, siden det tydeligvis er eksplosiv vekst i akvariet ditt, er at overfôring gjør det til et paradis for disse pestsneglene å formere seg og spise seg store og feite. Har du bare en fisk i akvariet ditt? Husk at en kampfisk alene skal ha veldig lite mat daglig, sannsynligvis mindre enn du tror :-) Nå vet jeg at kampfisk har en måte å spise på som gjerne forstøver vannet, ved at de tygger og spytter den ut igjen. Hva slags fôr er det du bruker? Det kan være verdt et forsøk å prøve fôr som støver mindre.

Det er også umulig å anbefale fisk før du gir flere opplysninger om akvariet ditt; hvor stort er det, og har du eventuelt andre fisk sammen med kampfisken fra før?

Det jeg ville anbefalt deg, spesielt hvis akvariet ditt er lite, er at du skaffer deg jegersnegler. De er effektive, men husk på at de liker litt hardt vann (med et visst kalkinnhold) for at skallet deres skal holde seg sterkt og fint. Vet du hva GH-verdien i vannet ditt ligger på?

(Sist endret 02.11.2017 kl. 11:32 av Anders K )
 
Postet 02.11.2017 kl. 11:31
[Rapportér innlegg]
3 Takk for svar :d

Elise_Solsikke
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Har en panda pansermalle og en leopard pansermalle også itillegg til kampfisken :)
Kan hende eg overforer de pga av kjærlighet xD
- Bruker JBL Novo Betta mini flakes til kampfisken og JBL Novo Tab til Mallene.
(aner ikke hvor mange ganger eg skal fore mallene da.. en tab om dagen?)
Akvariet er ca 28 liter.
Gh verdien vet eg ikke :s

 
Postet 02.11.2017 kl. 11:55
[Rapportér innlegg]
4  

Anders K
Moderator male.gif
Fra: Oslo
For både ditt og fiskenes beste skal jeg gi deg litt kjip info ;-) Du har egentlig ikke forholdene særlig godt tilrettelagt for pansermallene i akvariet ditt. Corydoras, altså pansermaller, er flokkdyr, fra naturens side er de fleste artene i flokker på hundre- eller tusenvis av individer. Det betyr at en enslig Corydoras ofte er en litt ulykkelig Corydoras. Jeg ser du har to, men det er forskjellige arter, og Corydoras bør ha selskap av flere individer av samme art. Typisk sett anbefales minst 5-8, jeg sier ofte minst 8 om man har plass. Det er ingen fasit, men hovedpoenget er; de burde være i en gruppe med flere av samme art for at de skal trives.

Kjip fakta nr. 2 er at akvariet ditt er litt for lite for Corydoras. Det er sikkert ikke noe problem for de to du har, men siden de bør være en gruppe, og Corydoras er livlige fisker når de vil, trenger de litt boltreplass, og mest av alt et visst bunnareal for at de kan tumle rundt på matjakt. De bør altså ha mer enn 28 liter å boltre seg på.

Også har jeg også en ganske viktig kjip fakta nr. 3. Bunnlaget i akvariet ditt, altså steinen/grusen du har, er ikke Cory'enes favoritt. Du har kanskje lagt merke til at de stikker snuten sin i bunnlaget og forsøker å "borre" seg nedover? :) Det er en av deres måter fra naturens side å lete etter mat på. Corydoras trives best på sand, nettopp fordi at kun sand gjør at de kan grave snuten sin ned i bunnlaget på matleting. De tar sanden inn i munnen, "sorterer" eventuelle matpartikler ut fra sanden, for så å sile sanden ut via gjellene. Dette er instinktiv (og veldig fascinerende!) adferd de ikke har mulighet til å bruke når det er grus eller stein som bunnlag.

Jeg vil altså anbefale at du forsøker å gi bort pansermallene dine til noen som har flere fra før, eller kanskje be butikken du kjøpte dem i om å ta dem inn igjen. Eller, best av alt, kjøpe et større akvarium, innrede med sand som bunnlag, og kjøpe flere av begge artene ;)

Jeg vet det er kjedelig info, det jeg ga deg nå; men man har jo tross alt et ansvar for fiskene man holder, og at forholdene skal ligge til rette for at de har det så bra som mulig :-)


Så, litt tilbake til snegle-eksplosjonen i karet ditt. Du kan ikke sette inn sneglespisende fisk, til det er karet ditt alt for lite. Men, som jeg nevnte, du kan ha slike jegersnegler som jeg linket til i det forrige innlegget mitt. Men jeg skjønner egentlig, utifra det du skriver, hvorfor snegleproblematikken i akvariet ditt har blitt såpass omfattende. Sånne tabletter som du gir støver ofte noe voldsomt, og små smuler vil flyte rundt og legge seg overalt i akvariet, i tillegg til at kampfisken gjerne "søler" når han spiser, også. En tablett er nok til disse to pansermallene daglig, og vær også forsiktig med flakfôret til kampfisken; en kampfisk (minus sløret) er en ganske liten fisk, og det skal ikke store mengder til i én sånn liten kropp!

Gjør du som jeg anbefaler og prøver å kvitte deg med pansermallene blir det iallfall mindre forurensing i akvariet med en gang. Kampfisken er rett og slett nok fisk i 28-literen din, så kan du alltids ha en gjeng med jegersnegler i tillegg :-) Men å kvitte seg med pansermallene tror jeg ville hjulpet på snegleveksten.

(Sist endret 02.11.2017 kl. 23:30 av Anders K )
 
Postet 02.11.2017 kl. 23:25
[Rapportér innlegg]
5  

L a r s
Medlem male.gif
Fra: Fredrikstad
På 28 liter bør du bare ha kampfisken alene uten andre fisker. Men prøv å få tak i indiske kloreker, de digger pestsnegler, er kule å se på og klarer seg fint i 28 liter. De er også dyktige renholdere som tar unna maten kampfisken ikke orket. Men vær uansett forsiktig med foringen, kjærligheten kan fort gjøre vannet giftig. En tablett daglig er mye mat for to corydoras, og det er nok årsaken til at sneglene trives så godt.

 
Postet 03.11.2017 kl. 08:06
[Rapportér innlegg]
6  

Elise_Solsikke
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Oij oij.. nå fikk eg dårlig samvittighet for Bandit (pandamallen) og Major.Nes (andre mallen) :( hun på butikken sa det gikk fint når eg kjøpte de.. Gikk innpå finn og fant et større Akvarie på 110 liter som eg kunne hente på mandag.Akvariet har innvendig 3d bakgrunn, pumpe, varmekolbe, lys og bord.
Grus kan medfølge om ønskelig.

e det stort nok til å beholde de? de ser ut til å like hverandre og gå sammen men det kan jo være fordi de ikke har noen andre i sin art så de blir som adam og eva oppi der.

tenkte kansje etter større akvarie å få tak i indiske klorreker, men er så redd for at de skal pitle på sløret til kampfisken.. er det ikke tryggere med sneglene istedenfor?

Tusen takk for hjelp :-)

 
Postet 03.11.2017 kl. 13:11
[Rapportér innlegg]
7  

Anders K
Moderator male.gif
Fra: Oslo
Dessverre er det ofte sånn med dyrebutikker; de har ikke kunnskap nok om fiskene de selger, og fisk som egentlig burde gå i stim blir gjerne solgt enkeltvis, eller til for små kar. Veldig dumt for både fisk og de som kjøper fisken! Så, til senere er det lurt å søke i fiskebasen her før du går til innkjøp av fisk. Da vet man litt om man har det som trengs før man går til anskaffelse av en ny art, og man har en litt tryggere kilde enn bare butikkansatte, som sier så mye rart :D

Her er profilene til Corydoras panda og Corydoras trilineatus i fiskebasen, hvis du ikke har funnet dem enda.

Veldig bra du tenker på å oppgradere til større akvarium, sånt blir det lykkelig fisk av ;-) Ikke minst er det utrolig mange flere muligheter med 110 liter enn 28 liter. Da kan du også ha plass til flere av både Corydoras panda og Corydoras trilineatus. Men flere arter enn disse to er ikke å anbefale. Kjøp heller så mange du kan av disse to :) 8 av hver, for eksempel, kan fungere fint i 110 liter. Da har du en grei gruppe av begge arter, uten at akvariet får for mye belastning.


Det er mye bra og brukt av akvarier, bare husk på det jeg sa om sand og Corydoras sin adferd. Hvis du først tar steget og kjøper større akvarium, og det i tillegg er tiltenkt Corydoras, er det dumt å ikke lage et ordentlig bunnlag med sand samtidig, ettersom Corydoras på grus er så feil. Kanskje du har en Biltema-butikk i nærheten? Biltema har faktisk helt super sand til akvariebruk. Jeg har brukt den i alle mine akvarier. Veldig pen farge, og perfekt kornstørrelse til Corydoras! Bare husk å kjøpe den som heter grovkornet - den finkornede er nemlig mer som støv, og passer ikke i akvarium.

(Sist endret 04.11.2017 kl. 01:51 av Anders K )
 
Postet 04.11.2017 kl. 01:50
[Rapportér innlegg]
8 :-)

Elise_Solsikke
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Kan kjøre innom en biltema imorgen på vei tilbake fra akvarie henting. Hvor mye sand tror du eg trenger i et 110 liters?

 
Postet 04.11.2017 kl. 12:11
[Rapportér innlegg]
9  

Livsforvalteren
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Så fin tråd :) Ikke hver dag man får se litersyken bre seg ;) Kjempeglad for at du tar så godt vare på fiskene dine Elise, og så gode svar fra deg Anders!

Ser du bor i Bergen, så ville bare ønske deg velkommen til Bergen Akvarieklubb, du finner oss på Facebook eller nettsiden og vi møtes siste onsdag hver måned på Sletten. Man må ofte ta litt initiativ selv for å komme i prat med folk, men et "Hva har du i tanken(e :)" setter som oftest praten raskt i gang :) Og så får man alltid tak i billige planter i auksjonen og faktisk har det vært en del cory i det siste også.

Lev, og la leve! Jeg elsker nylonstrømper og filtervatt :) og :)
 
Postet 04.11.2017 kl. 23:48
[Rapportér innlegg]
10  

Anders K
Moderator male.gif
Fra: Oslo
sitat av Elise_Solsikke:
Kan kjøre innom en biltema imorgen på vei tilbake fra akvarie henting. Hvor mye sand tror du eg trenger i et 110 liters?


Nå må jeg innrømme at jeg ikke husker, begynner å bli lenge siden jeg har åpnet en sandsekk... men du burde ha et lag på ca. 5 centimeter, med tanke på at plantene skal få feste og sånt. En sekk burde vel holde, og sikkert være mer enn nok i et 110 liters akvarium, kan ikke tenke meg noe annet :-)

Lykke til med oppsettet av nytt kar :D


sitat av Livsforvalteren:
Så fin tråd :) Ikke hver dag man får se litersyken bre seg ;)


Enig! Det er få sykdommer som gjør meg så glad som litersyken...

sitat av Livsforvalteren:
Ser du bor i Bergen, så ville bare ønske deg velkommen til Bergen Akvarieklubb


...og det ligger visst an til å bli "verre" ;D

(Sist endret 06.11.2017 kl. 00:00 av Anders K )
 
Postet 05.11.2017 kl. 23:59
[Rapportér innlegg]
11  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hurra for litersyken! Alltid en glede å se at folk strekker seg for å gi fiskene sine en bedre hverdag. Lykke til, dette blir nok bra :-)

 
Postet 09.11.2017 kl. 10:35
[Rapportér innlegg]
12  

Elise_Solsikke
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Nytt kar på plass :D takk for gode svar! :-)
, mallene ser ut til å stortrives men Kampfisken ser ut som strever og stresser litt med å ikke flyte med strømmen. Tror det er for mye vannstrøm fra pumpen for han i vannet. pumpen går ikke an å snu så eg får ikke dempet strømmen. noen forslag? :)

 
Postet 10.11.2017 kl. 13:32
[Rapportér innlegg]
13  

B Skattebo
Plussmedlem female.gif
Plussmedlem
Fra: Sogn og Fjordane/Årdal
Bare et forslagstips.

Sett en bit av filtersvamp på utblåset der kampfisken er.
Det vil reduser strømningene i vannet.

Får gjøre så godt man kan med og hjelpe andre som er usikker. Selv om det ikke er lett bestandig.
 
Postet 15.11.2017 kl. 06:48
[Rapportér innlegg]
14  

Elise_Solsikke
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Klikk på bilde for større versjon
Hei :-) her e lenge siden eg har skrevet nå ! :-) update for de som e interessert ;-) : kjøpt flere maller og øker gradvis med de. Pyntet og fikset karet og tenker nå på å gi vekk kampfisken min til et godt hjem hos en vennine og kansje finne noen andre litt større fargerike fisker , siden det ser så trist ut for meg med bare en kampfisk man ser iblandt som svømmer oppe :-) her er bilde ??????

 
Postet 25.01.2018 kl. 19:38
[Rapportér innlegg]
15  

Dragen
Medlem male.gif
Fra: Lillehammer
Du må uansett gi bettaen din bedre gjemmested. En hule av noe slag, for eksempel.

 
Postet 26.01.2018 kl. 00:32
[Rapportér innlegg]