Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Sykdom >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Sykdom
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Håvard Støre Andresen © Rita Aspevik
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Glødebåndstetraene mine dør
1  

Øistein Johansen
Medlem male.gif
Fra: Myre
Jeg har et ganske nyoppstartet 250 liters kar.
Jeg har regnbuefisk, scalare, ryggsvømmere, ancistrus, ottocinclus og en stim med glødebåndstetra. Bortsett fra regnbuefiskene som var her noen dager tidligere, ble alle innført til karet samtidig. Jeg merket ganske snart at tetraene hang i overflaten. Jeg sjekket nitrat som var helt fin og ph som var på 7,5. Jeg merket at temperaturen hadde blitt altfor høy, 29 grader. Jeg strevde endel med varmekolben i går, men fikk tilslutt temperaturen til å holde seg på 25 grader. Men en etter en har flere av glødebåndstetraene blitt oppblåst og blitt hengende i overflaten igjen mens resten av stimen er på bunnen. Så etter noen timer finner jeg den død med sprukket buk. De andre fiskene virker fornøyde.

Kan temperaturen ha forårsaket dette? Foreløpig er resten av glødebåndsstimen på bunnen, men jeg er redd det skal fortsette.

 
Postet 03.12.2017 kl. 12:25
[Rapportér innlegg]
2  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei.

Dette virker å være dropsy.
Det er en sykdom med mange mulige årsaker. Stress, dårlige vannverdier, dårlig kosthold osv.
Fisken akkumulerer væske i buken og sveller opp. Får ofte også utstående skjell og øyne, og kan gå så langt at buken sprekker.
Selv om dette som oftest er bakterielt, er ikke dropsy smittsomt i utgangspunktet. Men siden sykdommen veldig ofte skyldes miljøet i akvariet er det ikke uvanlig at flere fisker får sykdommen samtidig.

Du er litt sparsommelig med informasjonen, men du skriver at du har satt inn alle fiskene samtidig (bortsett fra regnbuefiskene som kom noen dager tidligere).
Det spørs om filteret er innkjørt godt nok til å tåle så mange fisk samtidig.

Nitrat-testen vil da være fin ganske enkelt fordi ammoniakken/nitritten ikke er brutt ned til nitrat ennå. Test for ammoniakk og nitritt.

Jeg tror ikke temperaturen er utløsende faktor her. 29 grader alene er ikke så varmt at det skulle utløse stress og dropsy, med mindre fiskene gikk i den temp'en over lang tid.
Her er det nok en kombinasjon av faktorer som gjør fiskene syke, som vannkvalitet, overbelastet filter osv.

Skift vann. Ofte. Start med et stort ett, så fortsetter du med daglige vannskifter på rundr 25-30%.
Dette vannet må være av nøyaktig samme temperatur som akvarievannet så du ikke stresser fiskene enda mer.

Det finnes en del medisiner som du kan prøve. Esha 2000 er relativt vanlig i de fleste dyrebutikker og skal være effektiv mot dropsy og andre bakterielle sykdommer.
History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 04.12.2017 kl. 10:56
[Rapportér innlegg]