Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Trude T. © Morten Kirkevåg © Kjell-Vidar Kleiva
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Ha 1 kampfisk i 20l bolle mens jeg venter på innkjøring av 128l kar?
1  

Ordfeila Karol
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Etter å ha tenkt på det et par fallt vi nå ned på å kjøpe akvarium til familien til jul, hovedsaklig til glede for barna og jobb til mor ;)

Etter at vi tok bestemmelsen ble det stor glede i heimen!
Så begynte jeg med research for å bli en god fiskemamma.
Oppdaget da fort at jeg fort må få opp planteimtetessen hos barna, for det blir ikke noe fisk i det akvariet på flere uker/måneder grunnet innkjøring ;)

Slo til på et brukt AkvaSolid 128 liter på Finn i dag, med masse utstyr. Har kjøpt Biltemasand (den grove) og etter å ha skrubbet rent (uten såpe) akvariet skal vi gjøre klar hardscape iallfall, og så må jeg researche gode plantevalg, ha oppi vann og planter, konle til pumpe/filter, kolbe og lys, og så veeeeeente...

Men! Til min overraskelse fikk jeg med en 20l gullfiskbolle også!
Tenkte kanskje den kunne fungere som midlertidig hjem om jeg må til med full utskifting, karantenestasjon, yngel e.a. sånn etterhvert.

Men så kom jeg over konseptet kampfisk i bolle. Jeg har lest meg til at det ikke er ideellt med noe så lite på sikt. Men kunne det fungert i den perioden frem til akvariet er ferdig innkjørt, og så flyttet den over da?
Da kunne vi ha fått til fisk til julaften likevel! :D

Vil da innrede med sand, huler og planter så han får gjemmesteder.

Bollen vil isåfall bli stående uten filter, og vet jeg da må bytte vann flere ganger i uken. Hvor mye og hvor ofte?
Skal jeg teste vannet her også, eller det ikke behov for det grunnet hyppig vannrens?
Er lokk på OG varmekolbevessensiellt eller er det nok med en av delene?
Skal det være lufting i lokket?

Innser nå jeg skulle begynt å planlegge dette i oktober, så fisk kunne flyttet inn i det ente karet julaften, men håper det er mulighet for å få det til allikevel som en mellomløsning :)

Har lært mye av å lese her inne og ser frem til å henge her med dere videre i min akvariefremtid :)

 
Postet 19.12.2017 kl. 00:14
[Rapportér innlegg]
2  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Vil ikke i utgangspunktet anbefale det, men hvis du gjør det riktig så bør det gå bra for en begrenset periode.

Tålmodighet er en dyd, spesielt i akvaristikk, så jo fortere du lærer å vente desto bedre er det. Men jeg begynner å komme i en irrasjonell julestemning, så her har du noen tips likevel.

Dropp sand i bollen, kampfisken bryr seg ikke. Sett bollen på et mørkt underlag så blir den fornøyd. Det er lettere å rengjøre bollen når bunnen er bar. Huler er heller ikke kritisk, men det kan være morsomt å ha en. Viktigere er det å ha noen flytende planter, det vil fisken sette stor pris på.

Bolla bør stå i et varmt rom og helst aldri komme under 25 grader. Helst bør det være rundt 27-28, men da begynner det vel å bli ukomfortabelt for de fleste mennesker. Uansett, så lenge du holder rommet på 25 grader eller mer, trenger du ikke varmekolbe.

Ha en rein bøtte som du tapper springvann på. La denne stå varmt i et døgns tid, like varmt som selve bolla. Så tapper du ut halvparten av vannet i bolla og erstatter det med vannet som har stått og temperert seg (og luftet seg ut). Gjenta så ofte som nødvendig. Tre ganger i uka er sikkert helt OK. Ikke fyll bolla helt opp, da vil du se at overflaten (som er den viktigste delen av kampfiskens verden) blir veldig liten.

Lokk er en god ide for å holde på varme og fuktighet, her kan du bruke en glasstallerken, noe plastfolie, e.l. Det bør ikke være 100 % lufttett, fisken trenger jo oksygen, men tett nok til at det stopper den verste fordampningen og ikke trekker på vannet.

 
Postet 19.12.2017 kl. 11:45
[Rapportér innlegg]
3  

Ordfeila Karol
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Takk Kampfisk!

Jeg kan være tålmodig på egne vegne, men vanskeligere når det gjelder baran. Især 3-åringen som ikke helt forstår konseptet av «6 uker» enda og hver dag spør om når fisken skal flytte inn :p
6- åringen tar det hele med fatning og kinne non ha ventet.

Takk for tipset om flyteplanter, ellers hadde jeg ikke tenkt på det og hatt bunnplanter isteden.

Da blir det fisk til Jul!
Riktignok bare én, men det er mer enn bra nok :)

 
Postet 19.12.2017 kl. 18:14
[Rapportér innlegg]
4  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei og grattis med akvarium!

Jeg tenker at så lenge du kun har en kampfisk, så burde det gå greit å ha den direkte i 128 literen.
Du må fremdeles bytte vann hver dag, men du trenger sannsynligvis ikke bytte mer enn om fisken gikk i bollen.
Så lenge du da er flink med vannbytter, forsiktig foring og tester kvaliteten ofte, så er min mening at fisken vil ha det bedre i 128 literen enn en bolle.
En fisk forurenser lite, og kampfisk er heller ikke versting i så måte. I tillegg har du da et mye større vannvolum å fordele den lille forurensningen på. Ergo får du bedre kontroll og bedre tid på deg.

Jeg vil ikke anbefale innkjøring med fisk vanligvis, men er man først i denne situasjonen så er det som sagt min mening at fisken vil ha det bedre i 128 literen med planter og større vannvolum enn i en bolle.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 02.01.2018 kl. 11:16
[Rapportér innlegg]