Benytter meg av

Hei.

For det første, jeg har hatt 4 (hvis jeg husker riktig) ferskvanns akvarier og 1 saltvanns akvarium, interessen ramler normalt bort etter 1 til 2 år, da blir karet nedprioritert, det blir ustelt og stygt, noe som selvfølgelig da ender opp i at planter og fisker dør, karet tømmes og kastes eller selges.

Nå skal jeg prøve meg på ferskvannskar nummer 5...

Jeg leser ofte her inne (og andre fora) at en aldri må ta imot råd fra ansatte i dyrebutikker, ett råd jeg med beste fall mener er tåpelig, feil, barnslig og totalt villedende.
De fleste som jobber i en dyrebutikk er over gjennomsnittet interessert i dyr, en må bare sortere ut hvem av de som har interessen for det fagfeltet du skal spørre om (ikke sikkert noen der som er erfarne på nettopp det du lurer på, men det er som regel lett å sortere ut hvis du har satt deg litt inn i emnet selv), jeg pleier som regel å spørre et spørsmål som jeg vet at vil skille ut "rene selgere" fra de som vil hjelpe.
Ett kontroll metode en som regel kan starte med er; "jeg ønsker å prøve meg på ferskvanns akvarie, hva trenger jeg, og hvilke fisk anbefaler dere"
Anbefaler de noe rundt Aqua safe, sølvhai, diskus eller liknende, spør jeg om de har noen som er erfarne innen akvarie, eller bare smiler fint og går...
Forteller de om kjemien som krever fiskehold, anbefaler bøker, klubber, forum eller tilsvarende, er en på riktig plass, kontroll nummer 2 er å se på prisene, de er i noen tilfeller opp mot dobbel pris av hva en kan finne på nettet, det er forhandlere i området her som har erfaring og interessen, men priser seg langt ut av markedet...

Når det er sagt, jeg jobber ikke i noe som har med dyr å gjøre, jeg jobber som ingeniør i oljen.

Så... Spørsmålene...

1 - hvorfor anbefales så hyppige vannbytter? Jeg trodde dette stresset alt av organisk beboelse, jeg har i mine tidligere kar kun tatt målinger, og byttet maks 10% hvor målingene er på rødt, eller etter medisinering, ettersom jeg husker kommer hvitprikker jo som oftest av stress, og det å bytte 30% til 50% hver uke eller 2, er intet mindre enn direkte helsefarlig i så fall.

2 - salmi metoden er ny for meg, men jeg har vel lest det som er nevnt her inne fra 530 og "lab damen", det er mye frem og tilbake ang. det å ha i planter under denne prosessen, så jeg er usikker på om det blir med planter og lys, eller uten planter og lys, hva er mest brukt med godt resultat?

3 - jeg har denne gang kjøpt et percula 90 kar, (saltvannsakvarium med kammer i bakveggen, 210 liter etter fratrekk av sand, Stein osv.) jeg har satt dette opp slik at vannet renner fra karet, gjennom "hvit vatt" og gjennom biokuler, hvor vannet blir pumpet til siste kammer med en sirkulasjonspumpe (1100 L/time), ingenting av dette er "under trykk" dvs. alle kammer er åpen, er det noen som har prøvd denne filtreringsmetoden? Jeg vil helst ikke ha synlig utstyr i karet og jeg vil helst unngå stor og dyrt ekstern filterpumpe.

4 - hvor lenge har dere karene i drift før total ombygging / ommøblering?
Jeg hører flere som sier ikke mer en 4 - 6 år (må vaske hele bunn substrater etter nevnte tidsperiode)

Ble litt mye dette, og ikke sikker alt hører hjemme i en og samme post, ei heller med tanke på valgte sub-forum og trådtittel, men det forteller dere meg nok
Plussmedlem
Hei.

Jeg skal ikke ta for meg hele innlegget, men kan forsøke belyse noe av det du spør om.

Vedr. butikkansatte er kompetansenivået veldig sprikende når det kommer til akvarium. Dog er nivået økende og man kan da også finne ansatte som kommer med gode råd og har meget god greie på fiskehold.
Men for en nybegynner i akvariehobbyen er det ikke naturlig å skulle "sile" de ut da de egentlig ikke har nok kompetanse selv til å gjøre den kritiske distinksjonen. I tillegg vil alle ansatte i en slik butikk ha som hovedformål å selge varer.
Å si at rådene om å søke informasjon andre steder enn butikker er tåpelig og totalt villedende er jeg ikke enig i. Men at det kanskje er en litt for grov stigmatisering av en hel yrkesgruppe kan jeg derimot være med på.


1. Hyppige vannbytter anbefales ganske enkelt fordi det er den enkleste måten å holde kjemiske nivåer på et akseptabelt nivå, i tillegg til at det er den metoden de fleste har for å simulere naturlig tilsig av friskt vann. Man MÅ ikke bytte vann flere ganger i uken, men erfaringsmessig har det store fordeler å bytte ofte. Dette avhenger også av hvilke fisk man har.
Og man skal bale fælt med vannbyttene om fiskene skal bli så stresset av disse at man får stressrelatert sykdom av det. Empiri tilsier at den eventuelle risikoen for stress er mer enn oppveid med de helsefremmende gevinstene ved å ha rent vann i akvariene.
Takker for respons på innlegget.
Det jeg mener med betjeningen / ansatte i dyreforettning, er at hvis nybegynnere finner dette forumet, er det et tegn på at de ønsker informasjon før de kjøper utstyr og fisk, har de allerede kjøpt, og blitt feilinformert eller lurt av betjeningen, mener jeg det er viktigere at de blir tipset til å ta turen tilbake til butikken for å snakke med de, prøve å heve deler av kjøpet eller for å få returnert evt. fiskene, eller i det minste prøve å få med litt innkjørt filtermedie for å gjøre det beste ut av situasjonen, inntrykket mitt etter det jeg leser her på forumet, er at hvis en er blitt lurt, bør en ikke gå der igjen, noe som vil ende opp i at vedkommende mister interessen for akvarium.
Det at de som jobber i en butikk bare er interessert i å selge, er veldig trangsynt, en butikk ønsker som oftest at kundene skal bli fornøyd, fordi fornøyde kunder kommer tilbake for å bruke mer penger, en kunde som føler seg lurt vil ikke komme tilbake, de vil kun spre dårlig rykte, noe som er den garanterte undergang for en butikk.
Jeg mener at de fleste butikkeiere driver fortetning etter "en kunde skal være en kunde mer enn en gang" prinsippet, en selger som selger en vare på feil grunnlag, er dårlig for både butikk og kunde.

Ang. vannbytte, eller hyppigheten av dette, har mine andre kar tidligere ikke krevd vannbytte mer en 2 til 3 ganger i året (ref. målinger), og da har jeg byttet 10% til 20%, men som nevnt tidligere, har jeg ikke hatt akvariumene i drift lengre enn ca. 1 år, muligens jeg burde prøve å bytte vann oftere denne gang, se om jeg klarer å holde det i drift lengre
Ang. dyrebutikker: Enig med Viktor

1 - vannbytter: Vannbytter gjør mer enn å bare fjerne overskuddsnæring. Vannbytter fjerner også annet vi ikke vil ha for mye av i akvariet, som algesporer, sykdomsorganismer og organiske forbindelser, og avfall dersom man slamsuger samtidig. Hos noen tilfører også friskt vann nye mineraler. Jeg har holdt på med akvarier i 3 år, og har alltid byttet 50 % vann hver uke, i perioder noe sjeldnere (opptil 14 dager). Fiskene mine har aldri hatt problemer med denne hyppigheten av vannbytter. Men jeg mellomlagrer og tilpasser vannet før bruk, slik at temperatur, pH og GH er samme som i akvariet. I "hovedkaret" merker jeg markant økning i algevekst hvis jeg lar det gå for lenge mellom vannbyttene, selv om jeg har næringsunderskudd i karet.

2 - salmi-metoden og planter: Min erfaring er at det fungerer helt utmerket å kjøre inn med Salmi med planter og lys. Jeg bare passer på å ikke ha for lang lystid. Jeg har ikke hatt algeoppblomstring under Salmi-innkjøring (som jeg har gjennomført 3 ganger). Det har heller ikke "forstyrret" innkjøringen på noen som helst annen måte.

3 - sump: Det er vel sump du beskriver her? Jeg har ikke prøvd det selv, har kun utvendige bøttefiltre (som står inni skap), og strålende fornøyd med det. Sump fungerer jo i både saltvanns- og ferskvannsakvarier, selv om det er mindre vanlig i sistnevnte, så det er vel bare å prøve.

4 - omsetting: Skal ikke uttale meg om med hvilken hyppighet man bør gjøre dette. Det er sikkert ikke dumt å renske skikkelig opp år om annet, litt avhengig av hvor mye drit man lar samle seg på/i bunnen. Blir det for mye avfall i bunnlaget, kan man nok få problemer med algevekst og andre uhumskheter.

Høres jo ut som manglende vannbytter og stell er årsaken til at ting skjærer seg etter bare et års tid, men merker du ikke det på vannverdiene? Hva mener du med målinger på "rødt"?
Målinger på rødt
Med Målinger på rødt betyr mener jeg farlig høyt...

3 - jeg mener kammer bak akvarieveggen, sump er under karet, det er det også, men jeg bruker ikke den.
Plussmedlem
Kenfil
Takker for respons på innlegget. Det jeg mener med betjeningen / ansatte i dyreforettning, er at hvis nybegynnere finner dette forumet, er det et tegn på at de ønsker informasjon før de kjøper utstyr og fisk, har de allerede kjøpt, og blitt feilinformert eller lurt av betjeningen, mener jeg det er viktigere at de blir tipset til å ta turen tilbake til butikken for å snakke med de, prøve å heve deler av kjøpet eller for å få returnert evt. fiskene, eller i det minste prøve å få med litt innkjørt filtermedie for å gjøre det beste ut av situasjonen, inntrykket mitt etter det jeg leser her på forumet, er at hvis en er blitt lurt, bør en ikke gå der igjen, noe som vil ende opp i at vedkommende mister interessen for akvarium. Det at de som jobber i en butikk bare er interessert i å selge, er veldig trangsynt, en butikk ønsker som oftest at kundene skal bli fornøyd, fordi fornøyde kunder kommer tilbake for å bruke mer penger, en kunde som føler seg lurt vil ikke komme tilbake, de vil kun spre dårlig rykte, noe som er den garanterte undergang for en butikk. Jeg mener at de fleste butikkeiere driver fortetning etter "en kunde skal være en kunde mer enn en gang" prinsippet, en selger som selger en vare på feil grunnlag, er dårlig for både butikk og kunde.


I prinsippet er vi ikke uenige i grunnlaget for å drive butikk. Det er helt klart de ønsker at man skal handle der flere ganger.

Problemet for dyrebutikker, tror jeg, er at de generelt har hatt for lite og for dårlig kunnskap om akvarium og fisk. Da er kompetansen langt større på hund, katt og smådyr.
Hvis man gjør en sammenlikning på innholdet i slike butikker så er det en kraftig overvekt av mat og utstyr til slike dyr. Følgelig kan man konkludere med at overskuddet nok i stor grad kommer fra handel med nettopp disse varene.
Jeg mistenker ikke butikkene å med vilje gi ræva råd til akvariekunder, jeg tror bare det er et sammenfall av for dårlig kunnskap med rot i for dårlig opplæring, i tillegg til det rent økonomiske. Det har heller ikke vært et satsingsområde, og butikkene har strevd litt i bakevja på utviklingen.

Men, det finnes hederlige unntak, både blant de enkelte butikkansatte og de forskjellige butikkene. Det er stor forskjell på en dyrebutikk nå og for eksempel for 10 år siden.
Kunnskap er lett tilgjengelig i våre dager og det er en smal sak for en potensiell kunde å lese seg godt opp på et område.
Jeg er på ingen måte en ekspert på akvarium, men jeg har ennå til gode å møte min overmann i en vanlig butikk.
Såvidt jeg vet er det Mattilsynet som formelt har ansvaret for at dyrevelferdsloven overholdes i dyrebutikker. Og Mattilsynet gir seg katta i akvariefisk.

Spesielt på kjøpesenter-dyrebutikker hvor deltidsansatte ungdomsskoleelever uten peiling eller den minste interesse for fisk har blitt instruert til å selge mest mulig, er de ofte villige til å fortelle kundene akkurat de de har lyst til å høre. De ansatte lærer seg fort hva de skal si for å få lommeboka til å sitte så løst som mulig.

Det er ikke forenelig med ansvarlig akvariehold, og det mener jeg. At noen som rutinemessig forsmår sine egne akvarier til fiskene dør av det syns at det er barnslig av meg å mene dette, faller meg ærlig talt ikke så veldig tungt for brystet.
Tilfeldig bekjentskap
© Margit Emilie Marita Isabel Wevang
Reklame for plussmedlemskap