Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Trude Hell Larsen © Morten Nordby © Jørgen Paulsen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Trenger starthjelp 60 liters akvarium
1  

Eaa
Medlem male.gif
Fra: Langhus
Hei.
Jeg har kjøpt meg et 60 liters akvarium. Har ingen erfaring med dette så trenger hjelp. Har vaska sand og fylt oppi vann hittil. Filteret har gått i 1 dag og temperaturen ligger på mellom 26-28 grader. Skal kjøpe planter idag. Hvordan fisk og hvor mange er anbefalt som Max?
Har 2 små barn i huset så skal gjerne ha noen fisker med farger og litt liv
Setter stor pris på svar.

Mvh Emil

 
Postet 15.01.2018 kl. 09:54
[Rapportér innlegg]
2  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hei, og velkommen til hobbyen og til Akvaforum!

Det første jeg mener du bør sette deg inn i, er temaene nitrogensyklusen, fiskeløs innkjøring og vannverdier, og dessuten lese deg opp på ulike fiskearters behov. Jeg har skrevet litt om dette før, så her har jeg klippet og limt litt fra tidligere innlegg og lagt inn noen lenker til deg:

Nitrogensyklusen: Alt organisk avfall i akvariet (fiskeavføring, planterester, matrester, etc) brytes ned til ammoniakk/ammonium, som er giftig for fisk. Derfor filtrerer vi vannet i akvariene våre. I filteret slår det seg ned bakterier som bryter ned ammoniakk til nitritt (også giftig) og nitritt til nitrat (ikke giftig i mindre mengder). Nitrat holder vi på akseptabelt nivå ved å gjennomføre vannbytter. Fra oppstart tar det vanligvis ca. 4-6 uker å bygge opp en stor nok bakteriekoloni til å ta seg av giftstoffene som dannes i et fullt belastet akvarium. Dersom belastningen er for stor i forhold til filterets kapasitet, vil ikke filteret klare å omdanne all forurensningen fort nok. Konsentrasjoner av giftige og mindre giftige stoffer bygger seg også fortere opp i lite enn stort vannvolum.

Fiskeløs innkjøring: Mange nybegynnere tror (eller får høre fra dyrebutikken) at man kan ha fisk i et nytt akvarium med nytt filter fra dag 1, etter et par dager, eller etter et par uker. Det er ikke å anbefale, for fiskenes skyld. De vil da bli utsatt for giftig ammoniakk og nitritt mens bakteriekolonien i filteret bygger seg opp til å klare full belastning. Derfor anbefaler vi fiskeløs innkjøring, dvs. at man ikke tilsetter fisk før filteret er ferdig innkjørt (4-6 uker +/-). Men filteret blir ikke innkjørt uten at det tilføres "mat" til bakteriene vi vil ha. Da kan man tilsette f.eks. fiskemat, eller enda bedre, ren ammoniakk i form av Salmi (salmiakk uten tilsetningsstoffer). Les mer om dette f.eks her og her. Prosessen kan, om man vil, framskyndes ved å bruke ferdig innkjørte filtermedier eller «filterguffe» fra et innkjørt, sykdomsfritt akvarium – les evt. om «kick-start» av filter.

Vannverdier: Dette er viktig for fiskenes (og evt. plantenes) helse og trivsel. Disse måler du enkelt med dråpetester fra f.eks. JBL (ikke bruk strips, de er unøyaktige – mer om det her). Viktigst er pH (surhetsgrad), KH (karbonathardhet, nært knyttet til pH, påvirker hvor stabil pH er), GH (total hardhet), NH3/NH4+ (ammoniakk/ammonium), NO2- (nitritt), og NO3- (nitrat). Noe av det første du kan gjøre, er å teste pH og GH i kranvannet, sånn at du finner ut hvilke fisk som passer til disse vannverdiene. pH og GH kan også endres om man er fast bestemt på å ha fisk som krever andre verdier. Ferskvannsfisk skal normalt ikke ha (akvarie)salt i vannet, bare i spesielle tilfeller, som f.eks. ved støttebehandling ved sykdom. Er du interessert i brakkvannsfisk, skal du bruke syntetisk havsalt beregnet på saltvannsakvarier, og ikke bordsalt/akvariesalt.

Fiskevalg: Bruk kilder som f.eks. Fiskebasen og Seriously fish til å finne ut hvilke behov ulike arter har: surhetsgrad (pH), hardhet (GH) og temperatur, plassbehov, kosthold, mm. Andre ting å ta hensyn til er oksygeninnhold, strømningshastighet, lysforhold, vegetasjonsdekke/skjul, bunnlag (sand/grus/stein), osv. Meget viktig er også artenes aktivitetsnivå, temperament, behov for selskap av egen art (stim, harem, par, einstøing), og kompatibilitet med andre arter. Jeg liker å sjekke ulike fiskebaser, for det fins ikke alltid en entydig fasit.

Vedlikehold: Vannbytte 30-50 % hver uke fjerner NO3-, som bør holdes under ca. 20 mg/l. Vannbyttene fjerner også diverse organisk avfall, sykdomsorganismer, sopp- og algesporer, mm. Slamsuging, men aldri total rensing av bunnlaget (ta ut og vaske det er fy-fy). Filtermedier skylles forsiktig i akvarievann, ved behov, normalt når man begynner å merke redusert vannstrøm fra filteret, eller at det på andre måter ikke «leverer». Fjerne døde planterester, skrape alger, osv.

Jeg foreslår at du setter deg litt inn i disse tingene før du bestemmer deg for fisk. Det er masse fine fisk som kan gå i 60 liter, så jeg syns det er vanskelig å foreslå noe. Også vanskelig å foreslå når man ikke vet hvilken pH og GH dere har i vannet. Antall fisk kommer helt an på hva slags fisk du skal ha, og også filtreringskapasiteten. Det er bedre å ha litt å gå på enn å ha for mye fisk, både mht. forurensning og trivsel.

Lykke til, og fortsett å spørre om dere lurer på noe :-)

 
Postet 15.01.2018 kl. 11:38
[Rapportér innlegg]
3  

Skautrollet
Medlem male.gif
Fra: Vatne

Henger meg på Kuledrøm..

Lykke til!

Kunnskap er som dop. Mye vil ha mer, og fanden vil ha flere..!
 
Postet 07.02.2018 kl. 22:43
[Rapportér innlegg]