Trenger hjelp, akvariefiskene bare dør.

Hei!

Dette er min første post på akvaforum og jeg er en relativt ny fiskeentusiast.

Jeg har et akvarium på ca 56 liter. I dette hadde jeg først tre slørhaler og en slamspiser. Det gikk bra de første få månedene, men etter en stund døde to av slørhalene. De ansatte på dyrebutikken sa at det gikk fint å ha tre slørhaler i et akvarium av mitt kaliber, men etter å ha lest skjønte jeg at dette ble alt for lite for tre slørhaler.

Jeg ga bort den siste slørhalen, og skaffet meg guppy i stedet - 2 hanner og 5 hunner. Ene hunnen ble gravid og fikk masse yngel (veldig gøy!). Men etter en stund døde guppyene en etter en. Nå har jeg kun to igjen, to hanner (og en yngel).

Det virker som uansett hva jeg har i akvariet dør etter en stund. Eneste som overlever en slamspiseren. Jeg synes det er forferdelig trist, siden det er så nydelig skapninger som sakte blir dårlig og dør. Jeg vet ikke hva jeg gjør galt, men noe er det jo tydeligvis.

Jeg har lest mye forskjellig om vannbytte på nettet. Noen sier at man skal ta så mye som mulig, andre sier ca 50%, andre 10%. Jeg har byttet vann fast på akvariet hver søndag, men jeg har tatt ut kanskje 90% hver gang. Grusen i er alltid relativt full av avfall fra fiskene, så jeg har brukt å rote i grusen for å fjerne mest mulig.

Jeg lurer på om jeg rett og slett har tatt ut for mye vann og "rengjort" akvariet for ofte til å opprettholde bakteriekulturen i tanken. Men vannet er veldig skittent hver gang jeg har rotet i grusen, full av avfall, og dette bare på en uke.

Er det noen som har råd og tips til en fortvilet nybegynner? Er det noen fisk som passer bedre i et så lite akvarium? Hvor ofte skal jeg skifte vann, hvor mye og hvor ofte skal jeg faktisk rengjøre hele akvariet? Er det noe annet jeg kanskje ikke har tenkt på?

Beklager lang tråd, håper at det er noen som kan hjelpe meg.
Hei, og velkommen hit! En kjedelig start på hobbyen, men det burde være ganske lett å komme på rett kjøl igjen

Jeg syns nok det høres ut som du tar litt vel hardt i når du rengjør i akvariet ditt. Du skal ALDRI rengjøre HELE akvariet (ta ut grus og planter osv). Normalt skal det ikke være nødvendig med 90 % vannbytte i uka heller (og om det skulle være det, så bør man gjerne fordele det over et par dager i stedet for å ta et så stort bytte på en gang), 30-50 % bør holde. Noen ganger holder også både sjeldnere og/eller mindre mengde vann, men 30-50 % ukentlig er en god regel å starte med i et så lite akvarium. Evt. litt mindre bytter et par ganger i uka. Det har også litt å si hvordan du bytter vann - bruker du kaldt vann rett fra springen er det ekstra ille med store vannbytter pga. forskjell i temperatur og evt. pH, og dessuten kan du få både klor og overmetning med nitrogengass. Folk har litt forskjellig tilnærming til hvordan å bytte vann - selv lufter og tempererer jeg vannet i en plastbalje over natta, med varmekolbe og sirkulasjonspumpe. Da slipper jeg å bruke vanntilberedningsmidler som Aquasafe o.l., og jeg kan tilføre det som trengs av evt. mineraler (jeg hever GH og noen ganger pH) i byttevannet i stedet for rett i akvariet. Andre foretrekker vann rett fra springen (fordi de syns det er enklere, sikkert), kaldt eller lunkent, med eller uten å tilsette vanntilberedningsmiddel i akvariet.

Roting i grusen til vannet blir skittent og fælt er heller ikke bra. For mye forstyrrelse av bunnlaget kan medføre frigjøring av giftig ammoniakk og nitritt. Jeg har selv ikke erfaring med grus, så andre får svare på hvordan man best gjør vedlikehold med det (slamsuger med sånn "klokke" i tuppen er vel vanlig å bruke). Jeg foretrekker sand, da avfallet i større grad legger seg oppå den i stedet for å trenge ned i den, og da er det bare å suge opp (med en slange) det som ligger oppå under vannbytte.

Akvariet ditt er ikke så stort, så det er begrenset hvor mye fisk du kan ha der - lite vannvolum, stort potensiale for forurensing! Det er også viktig å ha god filtrering, slik at filteret "tar unna" ammoniakk og nitritt, og også fanger opp endel av det organiske avfallet som samler seg i akvariet. Hva slags filterpumpe har du til dette akvariet? Og hvordan renser du dette? Det er nemlig ikke bra å rense filteret for ofte. Det renses når man begynner å merke at utstrømningen blir dårligere. Da skal filtermediene kun skylles/krystes lett i akvarievann. Selve filterbeholderen kan du rense så ofte du vil, f.eks. om det har samlet seg mye grums inni den. Du kan også bytte den hvite filtervatten/-flossen (hvis du har det) ved behov. De andre filtermediene (svamper og andre typer) skal normalt ikke byttes, for her sitter de viktige bakteriene som skal bryte ned ammoniakk og nitritt.

I tillegg kommer det at guppy faktisk går for å være ganske skjøre fisk, særlig om de kommer fra dyrebutikk (mange påstår det fungerer bedre med guppy fra privat oppdrett). De har det dessuten best i lett basisk og hardt vann, har de det hos deg? Måler du vannverdier? Se gjerne mitt innlegg i denne tråden for mer info om vannverdier og annet.

Du sier at du har en fisk som er "slamspiser". Hva heter den egentlig? Er det en Ancistrus? I såfall syns jeg kanskje den er i overkant stor til 56 liter, slike fisk produserer mye avfall og blir jo også egentlig ganske store. Post gjerne bilde av den så vi kan identifisere den. Det fins masse små og fine fisk som passer i 56 liter, så fortvil ikke. Men vurder også om du kunne tenke deg å ha et større akvarium, med større volum er det lettere å holde stabile forhold, og utvalget av fisk blir også større. Uansett, du skal få til 56 liter også, må bare være ekstra nøye med riktig vedlikehold, vannmålinger og fiskesammensetning.

Har du ekte planter i akvariet? Planter har mange gode funksjoner i et akvarium, bl.a. tar de opp endel overskuddsnæring.

Post gjerne bilder av oppsettet ditt, og si litt mer om det tekniske utstyret (navn på filter).

Dette ble litt hummer og kanari, men vi får bare starte et sted
Hei! Tusen takk for svar, setter stor pris på kunnskapen!

Har lagt med to bilder, et av selve akvariet og et av slamspiseren (tror det er en ancistrus). Det er ekte planter.

Når jeg bytter vann tar jeg lunkent vann fra springen. Jeg tilsetter ikke noe.

Det jeg reagerer på er at det ligger en del skitt i bunnen på grusen, er det ikke bra å få fjernet dette? Kommer liksom ikke til med heverten med mindre jeg fjernet planter, røtter og stein fra akvariet (og fiskene selfølgelig).

Jeg har en Eheim pumpe (tror den er 4 w). Jeg har vasket svampen inni ganske ofte, da i akvarievann.

Jeg har strips som jeg tester vannverdiene med, og så vidt jeg ser er verdiene ok. Hardheten er jeg litt usikker på, den ligger på rundt 3-4?

Tusen takk for en fin link foresten, skal lese nøye over den!
Plussmedlem
DazedPink
Når jeg bytter vann tar jeg lunkent vann fra springen. Jeg tilsetter ikke noe. Det jeg reagerer på er at det ligger en del skitt i bunnen på grusen, er det ikke bra å få fjernet dette? Kommer liksom ikke til med heverten med mindre jeg fjernet planter, røtter og stein fra akvariet (og fiskene selfølgelig). Jeg har en Eheim pumpe (tror den er 4 w). Jeg har vasket svampen inni ganske ofte, da i akvarievann.


Hei.
Trist med fiskene, men Kuledrøm har mye bra tips til hvordan du og fiskene kan få det bedre.

Jeg har bare et par kommentarer til det du skriver:

1. Generelt vil jeg ikke anbefale å bytte lunkent vann direkte fra springen. Vann fra varmvannstank kan tidvis inneholde kobber, og kobber er giftig for de fleste organismer. Det er bedre å tappe kaldt vann, for så å varme dette opp med en varmekolbe.

2. Jo, det er bra å fjerne skitten, men med grus må man være litt forsiktig slik at man ikke roter for voldsomt i den.

3. Ikke skyll svampen(e) i filteret med mindre pumpa viser tegn til å gå tett. Bra at du skyller i akvarievann, men dette er ikke noe man bør gjøre som en del av noe ukentlig vedlikehold. Du skyller nemlig bort filterbakteriene, noe som gjør at giftstoffene i karet ditt ikke blir brutt ned.

4. Flott at du har ekte planter, men plantene du har virker å være bare Anubias. Disse vokser veldig sakte og trekker lite næringsstoffer ut av vannet. Finn deg gjerne raskere voksende varianter. De vil gjøre mer for miljøet.

Lykke til videre
Hei! Tusen takk for råd og tips, det setter jeg stor pris på!

Jeg begynte denne søndagen med å bare bytte ut ca 30-40% av vannet. Jeg har ikke hørt/lest at du må bruke kaldt vann for så å varme det opp, dette var nytt for meg - men jeg skal absolutt ta å gjøre det! Skal skaffe meg en varmekoble snarest.

Det er ganske vanskelig å komme til i bunnen med heverten for å fjerne skitten (mye planter, steiner og røtter). Kanskje jeg kan ha mindre dekor i akvariet så det ikke blir like vanskelig å komme til?

Jeg skal la pumpen være i fred framover og heller følge med om den begynner å gå tett.

Nye planter hadde også vært en ide, jeg kan ta en tur innom dyrebutikken.

Har derimot dårlig erfaring med dyrebutikken her. Da jeg først kjøpte gullfiskene kjøpte jeg en gullfiskbolle (FY FY jeg vet det nå), men de ansatte sa at det burde gå fint så lenge jeg byttet ut litt vann hver dag. Virker som om de ikke tenker på fiskene sitt beste...

Tusen takk for svar! Har du noen forslag til fisk som kan passe i mitt lille akvarium? Tenkte jo at guppy burde gå bra, men jeg hadde kanskje litt for mange?
Bra svar fra Viktor, viktig poeng at varmtvann fra krana kan inneholde kobber! Og helt enig i at skitt bør fjernes fra grusen, men hvordan har jeg ingen gode råd om. Jeg tittet litt på denne sida, kanskje noen tips der?

Fint kar, forresten! Ser ut som du kun har planten Anubias? Pass i såfall på at "rhizomet" (den harde, knudrete nederste biten av stengelen, som de tynne røttene vokser ut av) ikke ligger nedi grusen. Kanskje du også kunne hatt noen hurtigvoksende stilkplanter, moser og/eller flyteplanter som tar opp mer næring? Sjekk ut f.eks. Limnophila sessiliflora, Hygrophila difformis, Hygrophila polysperma, Najas guadalupensis, Hydrocotyle leucocephala (fungerer best som flyteplante), Ceratophyllum demersum, Pistia stratiotes, Ceratopteris thalictroides, Ceratopteris pteroides, javamose, m.fl.

Ellers klarer jeg ikke å se noen fisk på bildet?? Eller er jeg helt blind? Haha :-P

Ang. strips: Jeg anbefaler heller dråpetester. Se link på sida jeg linket til i første innlegget mitt, om vanntester. Dersom hardhet på 3-4 er riktig, så er det i laveste laget til guppy.

Edit: Så innlegget ditt over nå.
Fisk: Sjekk vannverdier først, så er det lettere å lete etter noe som passer. Men du kan såklart fortsette å ha guppy, hvis du tilrettelegger for det og passer på at det ikke blir overfylt med yngel
Jeg kan muligens "omøblere" litt i tanken neste søndag og sette inn noen nye planter (takk for tips på alle sortene) uten å rote så mye i grusen!

Er veldig fornøyd med selve dekoren i tanken, takk! Bare synd at fiskene ikke trives. Håper på å endre på det nå! Det er kun Anubias ja, ble anbefalt disse av dyrebutikken da jeg først kjøpte slørhale.

Det er to guppy i tanken, men de vises dårlig på bildet. Helt borte til høyre i tanken. Og såklart slamspiseren som alltid gjemmer seg så godt.

Er det noen måter å øke hardheten på i vannet? Leste noe at at gips kunne funke. Eller er det noe som kanskje bygger seg opp over tid, nå som jeg ikke blir å bytte så mye vann hver uke?

Skal også se om jeg kan få tak i en dråpetester i stedet.

Mulig jeg venter litt og kjøper en par til hann guppy, så de ikke formerer seg til det lille akvariet.
Plussmedlem
Dyrebutikken har et poeng i forhold til slørhaler. Gullfisk vil spise planter som er myke.
Og Anubias er generelt en meget dekorativ plante, så det er ikke feil å ha den uansett. Jeg har flere av dem selv jeg.

KH/GH vil ikke bygge seg opp over tid. Mineralene må komme fra et sted, så her må du nok tilsette mineraler for at det skal øke.

Ellers vil jeg berømme deg, DazedPink, for at du tar til deg rådene og tydelig ønsker å gjøre det som er best for fiskene dine. Det viser at du har et ansvarlig og modent forhold til dyrehold. APPLAUS!!
Det er mange nybegynnere som går i forsvar når de får vite at de har gjort noe feil. Det gjør ikke du, og det skal du ha skryt for!

Vær tålmodig, så blir dette veldig bra til slutt det!
Det er enkelt å øke hardheten med produktet Noraq GH/TH+, som også er lett å få tak i. Jeg bruker dette selv i karene mine, helt kurant. Hvis det viser seg at du også burde øke pH, så kan du bruke vanlig natron. Bare ikke øk pH og GH alt for mye, siden du har en Ancistrus.

Glemte ellers å nevne at dråpetestene fra JBL er best - etter min mening.

Har du forresten spesifikasjonene på filteret ditt? Ser ut som Eheim pickup, men hvilket nummer?

Og en ting til, som ble nevnt i en annen tråd - pass på å ikke mate fiskene for mye, det er nemlig fort gjort.
Viktor, tusen hjertelig takk!
Har vært så frustrert til tider at jeg bare ønsket å hive hele akvariet ut vinduet! :p Skulle bare ønske jeg ba om hjelp og råd tidligere. Jeg vil jo at fiskene skal ha det godt, og det er jo mitt ansvar som kan sørge for det. Syns det er synd at så mange fisker måtte dø, men i det aller minste kan jeg jo si at jeg har tatt lærdom av det nå til slutt. Skal gjøre alt jeg kan for å forbedre tilstandene i akvariet, og fortsette å lære om denne fine hobbien. Kanskje en dag når jeg får større plass kan jeg kjøpe et større akvarium.
Kuledrøm, tusen takk for alt av info du har gitt meg!

Skal sjekke ut både dråpetester og Noraq! Jeg må nesten skrive ned en hel liste med alle disse produktene og plantene du har foreslått til meg, hehe!

Det er en Eheim pickup 2010.

Prøver så godt jeg kan å ikke overmate fiskene, men litt vanskelig å vite hvor mye/lite de skal ha. Av og til lar jeg det gå en dag mellom hver gang de får mat.

En dag når jeg får større plass vil jeg gjerne ha et større akvarium, forhåpentligvis er jeg mye mer kunnskapsrik da og kan gi fiskene et bedre hjem fra første stund!

Nå skal jeg ta meg en tur på dyrebutikken og handle inn litt av hvert!
En ørliten oppdatering.

Kjøpte noen nye planter på dyrebutikken (ikke så stort utvalg så måtte ta til takke med det jeg fant) og har inredet akvariet på nytt. Håper det skal bli lettere for meg å komme til med heverten nå uten å grave for mye i grusen.

Tilsatte også bittelitt Noraq for å øke hardheten, skal gjøre dette sakte og gradvis den kommende tiden.

Er veldig spent og motivert, gleder meg til å se resultater og når akvariet har fått kommet seg skal jeg kjøpe 2-3 hann guppyer til.
Plussmedlem
Flott guppykar det der. Enkelt og dekorativt.
Lykke til, Dazed.
Tusen takk for all hjelp, Viktor!
Flotte saker, lykke til videre! Håper du holder oss oppdatert
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap