Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Hilde Ertsås © Rita Aspevik © Kai A. Quante
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
For høgt co2 nivå
1  

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
Hei. Håper dette er rett plass. Eg er ny på dette og kunne trenge litt råd!
Litt om meg: Har eit 700 liter akvarium. 2 gibbiceps (ein ca 15 cm, ein ca 4cm) og ein ancistrus. 16 neon-tetra(små) og 5 keisertetra(små). ein del planter.

Eg får ikkje ned C02 nivå. Eg har oksygenpumpe APS 400 koblet til ein airstone, og filter e-heim professional 3. Etter gjentatte vatnbytter (har ein 130 liters dunk som står eit døgn-og blir tilsatt hardheitsregulerende middel pga veldig bløtt vatn som blir brukt til dette). Det har ikkje hjulpe...i kveld testa eg dunken med kranvatn som stod til lufting(det vil seie at det står i ro i eit døgn ikkje sant?) og etter eit døgn er framleis co2 nivå over 20(testen går ikkje høgare-tetra sin 6 in one strips). Viss det er så høgt nivå i vatnbytte dunken så er det jo ikkje rart at eg ikkje får ned nivået i akvariet. Nokon som har tips eller råd å komme med? Set stor pris på hjelp!

(Sist endret 13.02.2018 kl. 22:42 av Liv Skamsar )
 
Postet 13.02.2018 kl. 22:40
[Rapportér innlegg]
2  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Pust roooolig.

Jeg tror du mener Cl (klor) og ikke CO2. Stemmer det?

(Sist endret 13.02.2018 kl. 23:48 av Kuledrøm )
 
Postet 13.02.2018 kl. 23:33
[Rapportér innlegg]
3  

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
Takk for svar, men dessverre ikkje..

Her er testverdiane fra baljen som står til lufting (vil ikkje ta vatnbytte i akvariumet før eg er sikker på at co2 verdien i den er ok):
nitrat mg/l: 0
nitritt mg/l: 0,49
Total hardhet (dH):6 (har blitt regulert opp av meg pga for bløtt vatn, så prøver gradvis å auke denne verdien)
karbonathardhet dH: 5
pH verdi: 6,5
Klor CL2): 0.0
Karbondioksid mg/l: over 20

Testen av co2 går ikkje høgare enn over 20, så eg veit ikkje nøyaktig kor høgt det tallet er - og det er etter eit døgns lufting. har tatt 3 tester i løpet av døgnet og det går ikkje ned..:( 
Postet 14.02.2018 kl. 00:04
[Rapportér innlegg]
4  

Sharanu
Medlem male.gif
Fra: Straume
sitat av Liv Skamsar:
tetra sin 6 in one strips


Her er problemet. Test strips er ikke nøyaktig, spesielt ikke om en tilsetter vannet med noe da dette reagerer på disse testene.

Ta litt vann fra springen uten hardheitsregulerende i et glass og la denne stå over natten før du tester igjenn og denne vil mest sansynlig vise mye mindre co2. Hvis ikke så er testsettet helt feil.

 
Postet 14.02.2018 kl. 00:05
[Rapportér innlegg]
5  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Rart testen ikke heter 7 in 1, da... ;-) Du kan umulig ha så mye CO2, kun hvis du aktivt injiserer CO2 (og det gjør du neppe, ihvertfall ikke i byttevannet). Dette er vel nok et eksempel på at strips kan være notorisk unøyaktige.

 
Postet 14.02.2018 kl. 00:12
[Rapportér innlegg]
6  

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
Takk ! Det visste eg ikkje! Da har eg fylt akvariumsbøtta mi med litt kranvatn og tester dette i morgon. Og går til innkjøp av dråpetest ;)

mvh Liv

(Sist endret 14.02.2018 kl. 00:17 av Liv Skamsar )
 
Postet 14.02.2018 kl. 00:15
[Rapportér innlegg]
7  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Jeg tipper CO2 beregnes utfra pH og KH, fra standardverdier. Med pH 6,5 og KH 5 får man da CO2 på nærmere 50! Men du kan ikke ha KH på 5 og pH på 6,5 samtidig (når du ikke injiserer CO2), så en av disse eller begge er feil, og da blir også CO2 feil.

 
Postet 14.02.2018 kl. 00:22
[Rapportér innlegg]
8  

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
Du har sikkert rett. Eg kan ikkje kjemi, og skal ærlig innrømme at det har vore ei bratt læringskurve! Som jo er grunnen til at strips virka veeeldig ok å bruke :) Må nok berre forsøke med dråpetest, sjølv om det ser avansert ut-hehe! For her er både eg og mannen blitt bitt av akvariumsdilla. Takk for svar, så håpar eg at co2 problemet, ikkje er eit reelt problem :D

 
Postet 14.02.2018 kl. 00:48
[Rapportér innlegg]
9  

Øyvind Tryti
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Det er vel bare en såkalt 'drop checker' som kan vise riktig CO2 innhold i akvariet.
Det er en liten beholder man fester inne i akvariet, som inneholder vann med kjent karbonathardhet (vanligvis 4 kH), og en indikator (bromtymolblått). Dette innholdet står i forbindelse med akvarievannet via en luftsluse - det er ikke i direkte kontakt, for da ville det jo raskt bli blandet ut i akvarievannet, og miste sin funksjon.
Etter noe tid (timer), vil mengden CO2 inne i drop checkeren være det samme som i vannet utenfor, og fargen på innholdet vil vise hvor mye CO2 det er der.
Blått - for lite (for planter, ikke fisk)
Grønt - passe (for plantene sin del)
Gult - for mye (farlig mye CO2 for fisk)

Til ditt formål er det sikkert greit at fargen er mer blå enn grønn.
Ellers er det jo en kjent sak at gjennomlufting lufter ut CO2, det er fy-fy i et planteakvarium. Men man må jo også passe på at det ikke oppstår oksygenmangel - både for mye CO2 og for lite oksygen vil føre til at fiskene 'patter' i overflaten.

Men nitritt-nivået ditt er farlig høyt. Det vil i et velfungerende akvarium være null. Du burde skaffe en dråpebasert nitritt-test og verifisere at det faktisk ikke er så høyt, hvis du har så høyt nivå i springvannet så er det urovekkende.
Når man har høyt nitritt-nivå i akvariet (over 0,2-0,3 mg/l) så anbefales det å ta store vannbytter, men det hjelper jo ikke hvis springvannet ditt inneholder så mye nitritt...

 
Postet 15.02.2018 kl. 23:49
[Rapportér innlegg]
10  

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
Nitrittmengda i kranvatnet har eg og lagt merke til, og har difor tidligare tilsett aqua safestart, samt gh/th for å auke hardheiten i byttevatnet. Nitritt-nivået er lågare(o,3 i dag) i akvariumet! Akvariet har putla og gått sidan oktober og fekk ikkje fisk før i slutten av desember(3 fisk), så eg antek at bakteriekulturen i filteret skal vere ok!
Me har, såvidt eg veit, tilnærma ubehandla "fjellvatn" her eg bur, så kanskje det er grunnen til høgt nitritt nivå i krana?

Eg må berre håpe på at CO2 målinga er feil, fram til dråpetestane blir levert. Eller er kanskje ikkje filteret eg har og oksygenpumpa stort nok for akvariumet mitt? Fiskane ser ikkje ut til å gispe etter luft i vatnoverflata...

Grunnen til mitt meir eller mindre paniske innlegg her var at eg i samband med nye fisker, fekk sjukdom med på lasset...
Eg bytte vatn, forhåpentligvis med ok verdiar (såg ok ut på stripstest-bortsett fra co2)Og tilsette litt ektozon, før eg starta medisinering med protozin. Så vidt eg har skjønt skal ein ikkje bytte vatn medan medisinering pågår?!

Det er mitt første bekjentskap med sjukdomsdritt i akvariet (forhåpentligvis siste!), så da vart det litt panikk når co2 nivået såg ut til å vere skyhøgt!

Dråpetest (bl.a. jbl testlab) er bestilt, så da får eg sikrare målingar vil eg tru. Kryssar fingrar for at fiskane vert friske som..fisk?!
Takk for alle svar!


(Sist endret 16.02.2018 kl. 13:07 av Liv Skamsar )
 
Postet 16.02.2018 kl. 13:05
[Rapportér innlegg]
11 Feil på strips

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
Da er det bekrefta.
Nitritt-nivået er på 0, både i akvarium og i kranvatnet. Og Co2-droptesten er veldig blå-så heller for lite co2 enn for mykje.
Konklusjon: test-strips er totalt upålitelig, og er gått i bosset!
Takk igjen til dykk som beroliga meg!

 
Postet 24.02.2018 kl. 00:06
[Rapportér innlegg]