Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Mona O © Bjarne Sætrang © Arne Olsen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Trenger råd om dårlig vannkvalitet.
1  

Kristine Hansen
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Jeg har problemer med vannkvaliteten i akvariet mitt og lurer på om noen kan hjelpe meg?
Jeg har hatt sumpskilpadder i mange år og har aldri hatt problemer med vannkvaliteten. Men i fjord måtte jeg gjøre en del endringer på kort tid og nå har jeg problemer med vannkvaliteten og jeg trenger hjelp til å finne ut hva som er galt og hjelp til å fikse det.
Først sluttet pumpa mi å fungere. Det var en liten Eheim pumpe, så jeg kjøpte en litt større som heter Eheim Experience 350. Så begynte plutselig det gamle akvariet å lekke (det var på 222 L), så jeg kjøpte et brukt akvarium som jeg fant på finn.no. Dette var et litt mindre akvarium på 190 L, så pumpa skulle være overdimensjonert. Jeg fikk beskjed om at akvariet hadde blitt brukt til saltvann og hadde stått tomt (og møkkete) i noen måneder. I samme periode skiftet jeg også UV-lampa, da den også gikk.
Siden akvariet var så møkkete så vasket jeg det med såpe og Salmiakk og spylte det med hageslangen før jeg tok det med inn og tok det i bruk. De første dagene etter at jeg hadde tatt det i bruk var vannet krystallklart, men så begynte det å bli noe hvitt blakking i vannet. Jeg var redd for at det var noen gamle hvite skjell jeg hadde lagt oppi, det virket som om det hvite pulveret (kalk?) hadde løsnet fra skjellene, så jeg tok de ut. Denne blakkingen var i hele akvarievannet og pumpa klarte ikke å filtrere det ut. Etter hvert festet det seg på veggene og steinene i akvariet med en hvitt hardt belegg (som kalkbelegg i dusjen). Etter hvert økte algeveksten i akvariet, det var helt ekstremt, jeg har aldri hatt så mye algevekst, jeg måtte vaske både akvariet og pumpa, men så ble det like ille bare et par uker etterpå, selv om jeg tilsetter anti-alge-kjemikalium! Jeg fikk tips fra en venn om at kalken kanskje hadde økt pH og at dette ga bedre grobunn for algene. Jeg målte pH i akvariet og da lå den på 8,5. Jeg bestemte meg for å tømme hele akvariet og skrubbe det med en blanding av Zalo og Eddik, som jeg har hørt skal fjerne kalk. Det fungerte ganske bra, selv om det er umulig å få vekk absolutt alt det hvite belegget innimellom bunnsteinene osv, så ble det mye bedre i hvertfall. Etter at jeg hadde fylt akvariet med rent vann og tilsatt anti-alge-kjemikalie igjen målte jeg pH til 5, dette er nok fordi anti-alge-kjemikaliet har en sur pH. Men så skjedde det samme igjen, vannet var krystallklart i et par dager, men så ble det blakket med det hvite igjen, selv om jeg ikke har hatt noen skjell oppi siden det skjedde første gang. Jeg målte pH etter en ukes tid og nå ligger den på 7,5.
Jeg spurte i en dyrebutikk og de fortalte at jeg kanskje hadde drept bakteriefloraen i akvariet da jeg vasket det med Salmiakk, noe som var planen, men i tillegg til å drepe de slemme bakteriene har jeg også drept de snille og kanskje fått for mye Nitritt i vannet.
Kan dere hjelpe meg til å finne ut hva dette er og gi meg noen råd til hvordan jeg fikser det? Tror dere at det er kalk fra de gamle skjellene eller er det noe annet? Kan det være Nitritt? Kan det ha noe med at akvariet har blitt brukt til saltvann tidligere? Er det den hvite blakkingen som har hevet pHen og er det derfor jeg opplever forøkt algevekst? Hvordan blir jeg kvitt dette?

På forhånd takk for hjelpen.

 
Postet 12.03.2018 kl. 12:09
[Rapportér innlegg]
2  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Om du ikke har noe liv i akvariet, fyll det opp og ha oppi noe syre så pH-en blir relativt lav.

F.eks. eikebarkekstrakt eller pH-. La det stå, og mål pH-en innimellom. Går den opp, tilfør mer syre. Når den slutter å gå opp, bytt ut vannet og kryss fingrene for at du har fått oppløst mesteparten av avleiringene fra saltvannet.

Hvis du har liv i akvariet som du ønsker å ta vare på, så må du vel heller satse på å skifte vann helt til det gir seg. Hvor lang tid det vil ta tør ikke jeg å spå.

 
Postet 12.03.2018 kl. 18:20
[Rapportér innlegg]