Syk sommerfuglciklide?

Hei,
Jeg tror min sommerfuglciklide har blitt syk. Jeg har et par, og det er hunnen som ser skrall ut. Ganske blek og hun tilbringer meste av tiden opp mot vannoverflaten. Ene øyet står litt ut, men jeg husker ikke om det alltid har vært sånn.

Jeg har lagt ved bilder, inklusive hannen som referanse. Hannen er pigg og rask, og flott fargene.

Hva bør jeg gjøre?
Jeg hadde fjernet hunnen ifall det er noe smitsomt. Hun ser forøvrig ut som en boliviansk sommerfuglciclide, men mulig det er sykdommen som lurer meg.
Ok, da fjerner jeg den. Angående art, man ser kanskje bedre utifra bilde av hannen?
Hvordan blir det å introdusere en ny hunn senere?
Plussmedlem
Hei!

Dette minner mistenkelig om "pop eye", et symptom på annen skade/infeksjon.

Kjipe greier, spesielt hvis man ikke vet årsaken. Kommer av opphopning av væske i de mykere vevene rundt øynene.
Dette er vanligvis forårsaket av bakterieinfeksjon, skader mot øyet eller for dårlig vannkvalitet (for høye nitrogennivåer, plast- eller metallforgiftning o.l.)

Kan også forårsakes av ernæringsfeil som vitaminmangel, overmetning av oksygen og svulster, men dette er sjeldnere.

Her bør du sette hele karet i karantene og følge rigide vedlikeholdsrutiner før du setter inn flere fisk. Hvis dette er ny fisk, noe jeg får inntrykk av selv om du ikke skriver det eksplisitt, så kan det hende hun hadde dette med seg og at det dermed ikke er vannet ditt det er noe galt med.

Du bør fortløpende vurdere medisinering av karet, men du trenger ikke hive deg på det med en gang, med mindre du ser symptomer hos de andre fiskene.
Pr. nå anbefaler jeg gode vannbytter og en variert diett.

Takk for svar.

Jeg har følgt litt nøyere med og samlet trådene litt ut i fra ting jeg kan huske.

Karet ble startet opp for ca 3 måneder siden og sommerfuglciklidene fikk jeg like etter at det var kjørt inn (3-4 uker innkjøring). Paret hang godt sammen, det eneste jeg la merke til var at hunnen hadde slitt halefinne (skjedd i butikk). Etter noen uker så begynte plutselig hannen å jage hunnen mer og det var ikke så harmonisk som i starten. I starten var også hunnen mer fargerik, mens hun virker nå veldig bleik. Det har nok vært over en måned nå hvor hannen og hunne ikke har gått godt sammen.

Ellers så legger jeg merke til at det hender at både ottoer og ancistrus svømmer opp til overflaten for å snappe luft, og jeg lurer på om det har vært slik en måned (jeg er nybegynner og tenkte at det var normalt...).

Jeg mater variert med vanlig flak, granulat for dverg ciklider, og to forskjellige tabletter som synker til bunn (for maller mm.).

Jeg skifter vann en gang i uken, jeg skal måle vannkvaliteten på ny idag.

Akvariet er rikt beplantet og jeg har ingen algeproblemer. Jeg har tilsatt litt flytende CO2 en gang i blandt.

Karet mitt er Juwel 240L med orginal filterpumpe.

Jeg har 35 kardinaltetra, ca. 7-8 ancistrus, 1 grenmalle, 2 sommerfuglciklider, 5 eplesnegler, 2 sulawesisnegler, ca. 10 reker, ca. 10 ottoer, ca. 6 endler guppy (oppdrettsvariant). Det er kun hunnen av sommerfuglciklide som virker syk, og som sagt ottoer og ancistrus snapper luft fra vannoverflaten en gang i blandt.

Takk for hjelp.
Plussmedlem
Bare hyggelig.

At maller snapper luft innimellom er ikke uvanlig, men det er langt vanligere blant pansermaller (corydoras) enn ancistrus og otocinclus. Men de fleste maller har denne egenskapen at de kan svelge luft som de tar opp i tarmen.
Jeg vil likevel si det at jeg hadde vært litt bange på bakgrunn av denne snappingen. Jeg har/har hatt både ancistrus og oto, og de har nær som aldri gjort dette hos meg. Det kan være en indikasjon på at noe ikke er helt som det skal med akvariet ditt. Mål verdier og skift vann.

Når det kommer til ciklider er det dessverre sjelden at det fungerer å kjøpe et par og regne med at disse blir "herr og fru", med mindre man kjøper noen som allerede er et etablert par.
De er kresne på valget av partner og vil styre dette selv. Det som ofte blir gjort da er å kjøpe en gruppe mens de er relativt små, for så å kvitte seg med de som da ikke blir et par. Man kan også ende opp med flere par med denne praksisen.

Jeg vil ikke anbefale å ha sommerfuglciklider i et selskapskar med så mange forskjellige arter. Spesielt ikke ancistrus. De kan lett hugge til ciklidene med gjellepiggene. Det er igjen en mulig årsak til at sommerfuglhunnen fikk dette utstående øyet.
Sammensetningen din spriker også en del når det kommer til pH og hardhet.

Men det er arter her som lett lar seg kombinere. I mitt hode så hyler denne sammensetningen "to akvarium!"
Kardinaler, oto'er og sommerfugler i et kar. Snegler, reker, ancistrus og endlers i et annet.

Du må endelig ikke ta dette som noe annet enn velmenende råd. Jeg er ikke ut etter å "disse" deg på noen som helst måte. Jeg har selv vært nybegynner og har hatt akkurat samme "fiskesuppa".
Takk for svar. Jeg skal sjekke vannkvaliteten litt senere i dag, jeg skiftet vann på lørdag (1/3).

Jeg er innenforstått med at jeg burde hatt to akvarier, men det lar seg ikke gjøre plassmessig. Takk for tips angående hvordan pare sommerfuglciklidene, men hannen vil kanskje også trives alene?

Når det gjelder ancistrus så er det kun små individer jeg har, disse gir jeg bort etterhvert som de blir større. Jeg glemte å si at jeg også har 15 kuhli åler....



Plussmedlem
Forstår det. Du får gjøre det beste ut av det.
Ofte kommer man langt om man bare er konsekvent også.

Sommerfuglen har ikke noe problem med en ungkarstilværelse.
Jeg har nå målt vannverdier, jeg har desverre ikke test for oksygen.

16 april:
pH = 6,5 - 7,0
Nitritt mindre enn 0,3
Karbonathardhet = 2
Total hardhet = 5

11 mars
pH = 7,5
Nitritt mindre enn 0,3
Karbonathardhet = 4
Total hardhet = 6

Det er litt lavere pH og karbonathardhet er under grenseverdien. Men allikevel skulle ikke dette skape problemer?
Plussmedlem
PH og hardhet er ok, men det avhenger for hvilke arter man sikter på.

Derimot vet jeg ikke om jeg er trygg på den nitrittmålingen. Bruker du strips? Nitritt må være en feit smultring - altså null.
Jeg bruker Tetra water test set: https://www.tetra.net/en/en/products/tetra-watertest-set

Hvorav det laveste er av fargen gul [External Image]
Jeg har satt inn en luftpumpe nå for å se om det hjelper. Jeg tror kanskje ancistrus og ottoene snappet luft om morgenen før lyset er kommet på, mens det ikke skjer utover dagen. Tenker kanskje at det er marginalt med oksygen, og at plantene produserer nok oksygen utover dagen...?
Tilfeldig bekjentskap
© K. S. Cummings
Reklame for plussmedlemskap