Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Richard Dybdahl © Bjarne Sætrang © Andreas Bjørvik
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Ny i faget m/ mange nybegynner spørsmål
1  

Stian Emil Rasmussen Berge
Medlem male.gif
Fra: Lillesand
Heisann :-)

Jeg har nå skaffet meg et akvarium og er så klar for å lære meg masse om fisk og hobbien.

Jeg har et 190L kar, som jeg har vaska og fylt opp, kjøpt pumpe og varmekolbe.

Bruker grus som bunnlag og kjøpt inn en rot, en stein og litt planter, og selvfølgelig en hodeskalle.

Og har lys som står på ca 8 timer om dagen, på en timer.

Men det er så langt jeg har kommet, jeg har ingen anelse hvilke fisk jeg burde skaffe, hva som går bra sammen, hva som er greit for som er så fersk som meg.

Det første jeg tenker er noe tropisk, med masse farger. Det er det første som faller meg inn når jeg tenker akvarium. Og hvilke fisk passer fint da? som kanskje ikke trenger ekstremt høy temperatur.

Burde jeg evt kjøpe noen snegler til å være "clean up crew" Og siden akvariumet er på 190 burde jeg ha mer enn en varmekolbe ? Har ca 23grader rom temp.Så mye annet;

- Hvordan teste vannet?
- Vannbytte ? er det bare å bytte ut ca 20% av vannet med nytt ?
- Må jeg passe på å bytte filter på pumpa, og åssen finner jeg ut om noe evt er galt.
- Spiser så å si de fleste fisk samme mat?
- Og hva kan evt gå sammen i karet.
- Er det noe jeg har glemt å tenke over? osv osv ++

Har drevet med reptiler i mange år, men dette er helt nytt for meg.

Tusen takk for svar

mvh Stian

 
Postet 26.04.2018 kl. 21:30
[Rapportér innlegg]
2  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Begynn med å finne ut om du skal ha bløtt/surt vann eller hardt/basisk vann.

Å endre på det du allerede har i springen er et hel**** i lengden, så bare mål pHen og hardheten i akvariet ditt nå, og gå ut fra det.

Hvis du har bløtt/surt vann, er f.eks. sør-amerikanske (type Amazonas) fisk og planter et alternativ.

Har du hardt/alkalisk vann, kan afrikansk, og f.eks. mellom-amerikansk være bedre.

- For å teste vannet, kjøp dråpetester for pH og hardhet på akvariebutikken eller nettet. Unngå strips-tester, da disse er unøyaktige.

- Vannbytte kan være alt fra 10% hver dag til 50% annenhver måned. Til 50% hver dag. Det avhenger av hva du gidder, hvor mye fisk du har, hvor mye du fôrer dem, og hvor kresne fiskene dine er på vannkvaliteten. Bytter du 20% hver uke vil du i de fleste tilfeller være innenfor. Da slipper du (forhåpentligvis) også å lufte vannet, og å forhåndsvarme det eller tappe fra varmtvannstank.

- Å bytte filter på pumpa er sekundært. Det du må passe på er å kjøre det inn (google innkjøring av akvarium), noe som tar ca. 5 uker. Deretter må du rense det jevnlig i "brukt" akvarievann, ikke i springvann. Les deg opp om dette også. Veldig viktig å kunne. Du bytter ikke ut noe med mindre det er utslitt, og da må du også passe på å ikke bytte for mye av gangen. Bakteriekulturen som du "dyrker" i filteret er verdifull i seg selv.

- Noen fisk skal ha mye karbo, andre skal ha mye proteiner, og andre er veggiser. Så nei, de eter ikke alle det samme, men hva de forskjellige eter er rimelig enkelt å sette seg inn i. Altså ingen heksekunst, men lurt å ha i bakhodet.

- Hva som går sammen avhenger av pH/hardhet, temperatur, matvaner, størrelse og lynne. Tommelfingerregel: Finn størrelsen på kjeften til den største ikke-vegetarianske fisken din når den er fullt utvokst. Aldri kjøp fisk som er små nok til å passe inn i denne kjeften. Også aldri bland sør-amerikanske og afrikanske ciklider, selv om de er like store. De snakker helt forskjellige språk og er rasister hele bunten, så det kommer bare til å ende i blodbad. Og så er det også greit å ha i bakhodet at fisk som ikke tåler f.eks. karbo godt kan elske smaken av karbo. Og veggisfisk kan elske kjøtt og dermed ete på seg forstoppelse og andre helseproblemer. Så tenk deg gjerne om en gang ekstra før du blander fisk med vidt forskjellige matbehov.

Jeg syns spørsmålene dine er fornuftige, og kommer ikke i farta på noe du har glemt å spørre om. Men hvis du kommer på noe så er det selvfølgelig bare å spørre videre.

(Sist endret 27.04.2018 kl. 13:43 av Kampfisk )
 
Postet 27.04.2018 kl. 13:30
[Rapportér innlegg]
3  

Stian Emil Rasmussen Berge
Medlem male.gif
Fra: Lillesand
Tusen takk for svar "Kampfisk" nå fikk jeg mye ting jeg må sette meg inn i, og lese godt om, og prøve meg litt fram før jeg evt skaffer meg noe fisk.

Som sakt har jeg drevet med reptiler (slanger) i mange år, og de forskjellige artene trenger mye forskjellig. Og det samme tenker jeg da om akvarium.

Og med det syns jeg virkelig det er viktig å sette seg utrolig godt inn, før du evt kjøper dyr.


Syns det er trist nå etter som reptiler ble lovlig at mange bare kjøper noe, og vet ikke engang hva slaks temp de trenger.

Men igjen, tusen takk for svar :-) Setter stor pris på det!

Mange spørsmål kommer nokk nå fremover.

Mvh Stian

 
Postet 27.04.2018 kl. 22:55
[Rapportér innlegg]