Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Personlige akvarietråder
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik © Kjetil L © Bjarne Sætrang
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
NB! En tråd i dette forumet kan bare opprettes fra din profil.
Søk
Siste innlegg
Tankespinn fra en gammel akvarist :)
1  

Aqualibre
Medlem male.gif
Fra: Bodø
Her kommer litt løst og fast og litt hulter til bulter fra min vannverden :)

Jeg har 45 års jubileum som akvarist i år, dog skal det sies at aktiviteten ikke har vært like stor eller jevn, alle disse årene. De siste 8-10 årene har interessen ligget litt brakk og bare ett eneste akvarium har vært i drift. En 200 liter som har huset røde fantomer, ett par scalarer og to SAE. Den siste SAE'n var vel rundt 15 år, da den takket for seg.


Min inntreden i akvarieverden begynte med et Norgesglass med guppy i stuevinduet hjemme. Langt fra en ideell oppholdsplass men utrolig nok levde de en stund i glasset, før jeg fikk tilsagn fra høyere hold( foreldre) om å gå til anskaffelse av et akvarium.

Jeg har alltid vært glad i å lese og skaffe meg kunnskap om ( for meg) interessante emner og den gang fantes jo ikke internet, så bøker var kilden til kunnskap. En av mine første bøker var Hans Frey's Akvarieteknikk, som ble lest fra perm til perm igjen og igjen og da jeg fikk tak i IPC's store Akvariebok var gleden tilsvarende stor! Etter å ha grundig lest denne, var jeg ekspert.. :D Senere erfarte jeg jo som så mange andre sannheten i følgende; 'Jo mer man lærer, jo mer innser man at man egentlig i ingenting kan' Til min unnskyldning må det jo legges til at jeg var 10-11 år på det tidspunkt.

Gleden var stor da et 13 liters plastakvarie med lokk og belysning( sokkel for en vanlig lyspære) og luftpumpe ble installert! Guppyene fikk nå større boltreplass og jeg husker ennå godt hvor fine disse var. Tegningene minte sterkt om de man kan se på endel Endlers nå og hadde jeg ikke visst bedre(?) hadde jeg trodd at det var Endlers eller kanskje like sannsynlig, det VAR endlers eller rettere sagt en mer opprinnelig villform av guppy men samme art. Hunnene var helt fargeløse og hannene var små og hadde ofte veldig fine tegninger/fargeflekker. Joda, showguppys i all ære men for meg kan de ikke måle seg med opprinnelsen.


På tross av at jeg har vært innom en hel del forskjellige arter opp igjennom årene, så har disse guppyene alltid ligget i bakhodet og min nyinntreden i akvarieverden kommer igjen til å konsentrere seg om levendefødende hovedsaklig.

For å ta et kjempehopp frem i tid; 'Brakkvannsperioden' var plutselig over og flere artikler om min barndoms guppies ( Endlers) vakte igjen interessen på nytt.

Tur til dyrebutikken fulgte og en liten 'bolle' ( 54 liter) ble innhandlet. Hvorfor jeg gjorde det kan man jo spørre seg om, da det ved nærmere ettersyn stod 4 akvarier i garasjen pluss en hel del utstyr ellers i huset..

Akvariet ble i alle fall oppsatt og etter å ha fått lettere sjokk over prisene på grus, røtter, planter og diverse annet nåtildags, så var jeg veldig glad for at jeg hadde gjemt både grus og røtter og kunne forsyne meg med planter fra 200 literen.

Følgende må IKKE taes som en oppfordring til etterfølgelse eller råd av noe slag , det er MIN måte å gjøre ting på og det behøver absolutt ikke å gå bra hos andre.

Etter tre dagers innkjøring droppet jeg innom den lokale butikken og i mangel på endlers, så ble tre guppies innljøpt, av den vanlige slørvarianten. En hann og to hunner.

Siden det var kjølig den dagen stappet jeg posen innenfor klærne og tok apostlenes hester fatt. De stakkars fiskene måtte jo oppleve denne turen som rene karuselltur på tivoli, jeg syns vannet skvalpet opp og ned med en veldig fart.

Vel hjemme ble posen plassert i akvariet for temperaturutgjevning og etter en passende tid så åpnet jeg posen og begynte gradvis påfylling av alvarievann.


(Sist endret 11.05.2018 kl. 09:06 av Aqualibre )
 
Postet 11.05.2018 kl. 08:40
[Rapportér innlegg]
2  

Aqualibre
Medlem male.gif
Fra: Bodø
Så langt, alt bra. Så etter en passende tid var det tid for overflytting til fiskenes nye hjem.

Nå stod det en bøtte med kaldtvann på gulvet , det var ett par-tre liter som var tiltenkt for skylling av gulvkluten.
Jeg pleier ikke å ha transportvannet over i akvariet ( hvor virksomt det er kan man jo diskutere, kommer det noe 'muffens' med, så kommer det vel hovedsaklig med på fiskene)

Jeg plasserte håven over bøtta, åpnet posen og helte fiskene i håven. Skrekk og gru! Håven skled på kanten og to av guppyrne havnet i bøtta og den ene hunnen på gulvet, som for sikkerhets skyld nettopp var vasket med såpe.

Stappet hånden ned i bøtta for fuktighet, pillet opp hunnen på gulvet og hev henne i akvariet, fanget kjapt de to i bøtta med hånden og opp i akvariet med de også. Så mye for gradvis tilvenning..

Etter denne opplevelsen regnet jeg ikke med at fiskene skulle klare seg uten avgang.
Stor var min overraskelse da hannen omtrent øyeblikkelig satte etter hunnene med formål videreføring av egne gener.

Denne hannen er forøvrig noe for seg selv.. Hvis fisker hadde hevet seg på denne #metoo bevegelsen, så hadde han ligget tynt an, veldig tynt an.. Denne karen får nemlig Harvey Weinstein og gutta til å fremstå som tafatte puslinger, uten mot til å nærme seg damene. Han gir seg ikke, han plager de to damene non-stop og jeg kan ikke annet enn undres over all den energi som må gå med til all denne konstante kurtiseringen?

Selvfølgelig kan fiskene få senskader av den ublide overføringen til nytt hjem men så langt ser de overraskende upåvirket ut, av sjokkbehandlingen. Hvilket selvsagt på ingen te må taes som inntekt for en slik 'framgangsmåte'. En hel del fisk ville nok ganske kjapt sagt takk for seg, eventuellt tatt skade av en slik behandling.

 
Postet 11.05.2018 kl. 09:25
[Rapportér innlegg]
3  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Takk for påminnelsen om en av de mer sjarmerende og ikke minst praktiske egenskapene med guppy, at de faktisk lar seg fange ved at man lager en kopp av hånden og ganske enkelt lar dem svømme inn. :) God lesning.

 
Postet 11.05.2018 kl. 23:20
[Rapportér innlegg]
4  

Aqualibre
Medlem male.gif
Fra: Bodø
sitat av Kampfisk:
Takk for påminnelsen om en av de mer sjarmerende og ikke minst praktiske egenskapene med guppy, at de faktisk lar seg fange ved at man lager en kopp av hånden og ganske enkelt lar dem svømme inn. :) God lesning.


Takk for tilbakemelding :) Hehe..stakkarene var vel mer eller mindre sjokkskadet etter temperaturovergangen, fra 23-24 til adskillig kaldere vann.. Målte ikke temperaturen i bøtta men det var kaldt. Note to self; slik gjør man IKKE flere ganger. De viser fremdeles ingen tegn på skade etter mishandlingen heldigvis.


Som nevnt så viste det jo seg etter en ekspedisjon i garasjen at det stod ikke mindre enn 4 akvarier der. En ekspedisjon er nok rette utrykket her, da jeg er av typen som mener at 'den som sparer han har'..( i alle fall på saker og ting som kan komme til nytte senere) Hvilket har vist seg å stemme i mange tilfeller, senest nå med akvariene! For sikkerhets skyld var akvariene plassert helt bakerst i garsjen, så det medførte endel klatring men her stod det altså fire kar fra 250 til 54 liter. Pluss grus, pumper, varmekolber og en ytterligere leting innendørs avslørte ikke helt få belysninger av variabel lengde.
Og..ikke minst isopor som jeg legger under akvariene.

Så jeg kunne altså spart meg de kronene jeg brukte på Leddy karet.. Karet er forøvrig greit nok men Ledrøret er alt for kort, hvilket gir skral belysning og pumpens kapasitet skal vi ikke snakke om..

Med min nyvåknede entusiasme for akvarier, så sier det seg selv at 4 tomme akvarier og masse tilbehør ikke bare kunne stå der.. Etter noen rundturer i første etasje, ble en benk ryddet for alt løsøre og en 100 liter satt opp. Dette blir nok også et kar for levendefødende etterhvert.

Det kan bli adskillig vanskeligere å finne plass til 250 literen men jeg tror faktisk at jeg allerede har funnet plass til en 75 liter.. :D

Fiskene har fått nyte godt av hagedammene i dag, svarte mygglarver ble fanget inn og de forsvant på rekordfart. Problemet var jo faktisk at det var for få mygglarver ennå, tror jeg må ta med meg håven på tur i skauen i dag og sveipe innom en del dammer i området. God søndag til de som måtte kikke innnom tråden :)

 
Postet 13.05.2018 kl. 14:55
[Rapportér innlegg]
5  

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
Heisann. Så fint med fleire aktive (og erfarne) akvarister her inne. Gratulerer med 45 års jubileum! Skal bli kjekt å følgje deg framover :)

 
Postet 13.05.2018 kl. 23:22
[Rapportér innlegg]
6  

Aqualibre
Medlem male.gif
Fra: Bodø
sitat av Liv Skamsar:
Heisann. Så fint med fleire aktive (og erfarne) akvarister her inne. Gratulerer med 45 års jubileum! Skal bli kjekt å følgje deg framover :)


Takk :) Som sagt, interessen lå jo litt i dvale de siste 8-10 år, har bare hatt ett kar( 200 literen) i drift i denne perioden og det har stort sett 'gått av seg selv' , litt vannbytter og foring har stort sett vært det som har blitt gjort. Fremdeles en alminnelig scalare og 6 røde fantomer igjen av 'dvalefiskene' . Til gjengjeld har jeg jo satt opp to kar til i løpet av en ukes tid og tror jeg har funnet plass til det tredje..:D


Dette er jo ikke noen billig hobby akkurat, veldig glad for at jeg hadde tatt vare på diverse utstyr. Gamle Eheimpumper som hadde ligget i en uisolert garasje i 'dvaleperioden ble tatt inn og vasket og fungerte like godt som før. Tysk kvalitet på sitt beste! ' Ble dog noen kroner for en ledlist og transformator til det sist oppsatte, pga plasseringen ble det bare plass til en lysarmatur ( plassert på en benk, delvis under en hylle) og det ble for snaut, lysmessig, så jeg kjøpte en ledlist og klistret opp under hylla. Ikke riktig type lys helt men bedre enn bare en armatur i alle fall.

Nå venter jeg utålmodig på at de nyoppsatte akvariene skal bli innkjørte, så jeg kan fylle på med noen flere fisk. Endlers og H.formosa er planen så langt. Dvergtannkarper har jeg hatt tidligere for mange år side, sjarmerende småtasser .
Siden jeg jo ikke akkurat bor midt i smørøyet rent akvariemessig, så er jeg jo stort sett avhengig av å bestille fisk gjennom butikk, utvalget er ikke det samme her som lenger sør i landet.

 
Postet 13.05.2018 kl. 23:53
[Rapportér innlegg]
7  

Aqualibre
Medlem male.gif
Fra: Bodø
Det er forresten full fres i hage'akvariene' nå. Det er en veldig aktivitet og konsert akkompagnert av plasking og styr i dammene nå. I den eldste dammen er det allerede flere store eggklaser. Faktisk så mange at jeg tror jeg må flytte noen over i den store dammen, ellers blir det nok magre kår for alle rumpetrollene, skal de klekke i den minste dammen. Jeg er spent på om den vannlilja jeg kjøpte i fjor overlevde vinteren ute, jeg hadde tidligere et gammelt badekar nedgravd i hagen og her overvintret både en vannlilje og andemat, flere vintre. Det var jeg sant og si overrasket over.

Nå venter jeg og fiskene på at flere mygglarver skal klekke, det ble ingen fangst i skogsdammene i dag, faktisk var det ennå is i ett par av dem.

Jeg oppdrettet grindalsmark for mange år siden, vurderer å starte et par kulturer igjen, det er jo ikke mye arbeid med dem akkurat.

 
Postet 14.05.2018 kl. 00:36
[Rapportér innlegg]
8  

Aqualibre
Medlem male.gif
Fra: Bodø
Her går det unna.. :) Var i garasjen og hentet den 75 literen. Det ble snart klart at det ikke er bare Liv S. her inne som har opplevd uønskede tilsetninger i alvariesanda.. Det var en relativt sterk duft av au de gramons av sanda..

Så det ble en ekstra nøye rengjøring til, av både sand og akvarium, før det havnet innendørs . Ekte akvatister vasker sanda med nevene, i rennende iskaldt vann..Då nå har jeg utviklet en viss slitasje på neglene men til gjengjeld har konditorfargen jeg ved uhell sølte på hendene , fullstendig forsvunnet. Peeling the hard way .

Dette står også på stua og skal bli et svartvannsakvarium, foreløpig er det bare grus og vann i det.

Skulle gjerne satt opp 250 literen også men da må deler av øvrig møblement på stua ut og det blir muligens ikke helt populært..

 
Postet 14.05.2018 kl. 18:57
[Rapportér innlegg]