Tankespinn fra en gammel akvarist :) (side 2)

Her hadde myggavling innendørs (og utendørs) vore noko tilnærma på ræva ut og kroken på døra. Myggen elskar meg og eg kan ikkje seie at det er gjensidig. Sist me luka i blomebedda etter solnedgang vart Mannen og Svigermor nærmast lattermilde når eg trygla dei om å ta sin del av dei blodsugande djevlane som sverma rundt meg. Dei hadde ikkje sett ein einaste ein. Så myggfascinasjonen din kan du ha for deg sjølv

Ellers kan eg vel seie meg noko enig med ditt tankespinn om akvariehold. Eg foretrekk som deg eit godt beplanta, frodig grønt kar. Har du sett kjell Tellefsen sine kar? Sånn skulle eg gjerne ha hatt det!

Det beste for eit sunt akvarium er vel å ha gode rutiner for vatnbytte og sjå ann oppførsel hos fisken. Men det er jo ikkje enkelt viss du er heilt ny og ikkje veit korleis fisken i utgangspunktet bør oppføre seg...
Eg byttar 20-30% vatn annakvar dag, fjernar daude blad og har diverse vatnpleiemiddel og testar liggande -just in case. Eg er jo ikkje spesielt erfaren, så da er det betre å vere på den sikre sida.
Du har ikkje tilfeldigvis nokre bilete av akvaria dine? Det kunne vore morosamt å sjå
Liv Skamsar
Her hadde myggavling innendørs (og utendørs) vore noko tilnærma på ræva ut og kroken på døra. Myggen elskar meg og eg kan ikkje seie at det er gjensidig. Sist me luka i blomebedda etter solnedgang vart Mannen og Svigermor nærmast lattermilde når eg trygla dei om å ta sin del av dei blodsugande djevlane som sverma rundt meg. Dei hadde ikkje sett ein einaste ein. Så myggfascinasjonen din kan du ha for deg sjølv ;) Ellers kan eg vel seie meg noko enig med ditt tankespinn om akvariehold. Eg foretrekk som deg eit godt beplanta, frodig grønt kar. Har du sett kjell Tellefsen sine kar? Sånn skulle eg gjerne ha hatt det! Det beste for eit sunt akvarium er vel å ha gode rutiner for vatnbytte og sjå ann oppførsel hos fisken. Men det er jo ikkje enkelt viss du er heilt ny og ikkje veit korleis fisken i utgangspunktet bør oppføre seg... Eg byttar 20-30% vatn annakvar dag, fjernar daude blad og har diverse vatnpleiemiddel og testar liggande -just in case. Eg er jo ikkje spesielt erfaren, så da er det betre å vere på den sikre sida. Du har ikkje tilfeldigvis nokre bilete av akvaria dine? Det kunne vore morosamt å sjå


Hehe..av ditt svar utleder jeg at oppdrett av mygg, ikke blir særlig aktuellt.. Jeg kan ikke si at jeg er særlig plaget av mygg jeg heller. Du får trøste deg med at det sies at de som er ille plaget av de vingede skarer, visstnok skal ha større tiltrekningskraft på det motsatte kjønn også.. :p
Jeg noterer meg at mygg er fascinerende skapninger, særlig at de klarer å klekke og komme seg ut av akvariet, også der det er ganske grei overflatebevegelse.. Note to self; ikke ha for mange myggiser oppi kar med små fisk, de klekker. Ikke at det plager meg men øvrige beboere deler som sagt ikke min fascinasjon for de små underverkene. Kan du skjønne slikt??

Bilder ja..jeg har prøvd å ta noen bilder av mine kar og kan bare konstantere at jeg nok ikke bør slå meg på akvariefotografering som levevei med det første.. men det gir knskje en liten ide om utseendet pr.nå på karene. Merk dog at alle bortsatt fra 200 literen er relativt nyoppsatte og har langt fra fått den planteveksten jeg ønsker ennå.

200 literen er litt skammelig å vise fram, der befinner det seg nemlig både levendefødende ( guppy og sverdragere) og rød fantomtetra og en scalare. De sistnevnte har bodd i karet i mange år og bare tanken på å skulle få ut 6 fantomer fra et tett gjenvokst og rotfyllt kar med rikelig slam i javamosene..Vel, det ble ikke. Så jeg kalket opp vannet og lot det stå til. Alle trives godt, særdeles scalaren som har rikelig tilgang på levendefor.. Jeg vurderer å prøve å finne et nytt hjem til den, da sørgelig få yngel overlever.

De to første bildene er fra 200literen og siste fra Leddykaret med 3guppy og et ukjent antall snegler og guppy-yngel. Glemte å si at det er SAE også i 200 literen. Et riktig suppekar med andre ord.
Vannet kan nok se uklart ut på bildene av karene men 'uklarheten' er grønnalger på frontrutene. Jeg overanstrenger meg ikke med plenklippingen, hverken i karene eller i hagen..
.Første bilde, 100 liter med guppy, platy og molly. 2.bilde 60 liter med B.maculata, C.pygmaeus og 'Otto' . Jepp, grusen er helt feil, Biltemasand skal over gruslaget
3.bilde :75 liter med kardinaltetra, 'Otto', pymegurami og to M.ramirezi. De to sistnevnte karene får direkte sol noen timer om dagen ( når sola er fremme) .
Som man ser så er ikke mine kar 'prydkar' , jeg er mer opptatt av om plantene og fiskene ser ut til å trives og en mer naturlig look. Dvs, de nyoppsatte karene er for 'unge' ennå til å ha fått den looken jeg liker.

Dog skal det sies at jeg kan se på bilder fra aquascaping konkurranser og beundre resultatet, endel er utrolig flinke!

Plantene er i stor grad avleggere fra 200 literen og skrale restplanter fra butikken men de har allerede kommet seg og begynt å vokse.

Liv; sant nok er det ikke enkelt for en nybegynner å bare se på fiskene og se om alt ser greit ut. Denslags kommer med erfaring Uten å tenke noe videre over det så ser jeg på hvor fisken er i karet, gjellebevegelser,farge på gjellene , hvordan fisken 'presenterer' seg og andre litt mer subtile tegn på trivsel/mistrivsel.
Plussmedlem
Jeg har også sluttet å teste vannet. Har tester liggende , men bruker de bare om jeg føler jeg trenger info'en eller under innkjøring av nytt filter.
Ellers går det på Gefühlen her også.
Men som "fersking" er tester nesten uvurderlig!

Jeg etterspør vanligvis et testresultat fra vannverket en gang i blant og det er ofte nok til å vite sånn cirka hva sluttresultatet i karet blir.
KH/GH er stort sett så lav at ph faller fort under 7 her i gården. Ypperlig til sør-amerikanere.


Aqualibre:
Karene med direktesol; du får ikke massiv algevekst da, eller er karene så fulle av planter at de stikker av med næringen?
Viktor
Jeg har også sluttet å teste vannet. Har tester liggende , men bruker de bare om jeg føler jeg trenger info'en eller under innkjøring av nytt filter. Ellers går det på Gefühlen her også. ;) Men som "fersking" er tester nesten uvurderlig! Jeg etterspør vanligvis et testresultat fra vannverket en gang i blant og det er ofte nok til å vite sånn cirka hva sluttresultatet i karet blir. KH/GH er stort sett så lav at ph faller fort under 7 her i gården. Ypperlig til sør-amerikanere. ;) Aqualibre: Karene med direktesol; du får ikke massiv algevekst da, eller er karene så fulle av planter at de stikker av med næringen?


Jeg har også 'Sør-Amerikavann' i springen, så da jeg tidligere hadde malawi og nå levendefødende også, så benyttet/benytter jeg skjellsand i karene. Fungerer helt fint.

Nei, opplever ingen overdreven algevekst eller grønt vann. Derimot ser jeg at plantene liker det og strekker seg mot vinduet. Nå er jeg riktignok ganske forsiktig med foringen i nyoppsatte kar, kjører endel levende når jeg kan/gidder fange mygglarver . Skal ikke påstå det med sikkerhet men innbiller meg at tiloverblevet tørrfor forurenser adskillig mer. Mygglarver er jo så praktiske, de som ikke blir spist klekkes og flyr ut i stua, de dør ikke i karet og forurenser..

Apropos planter : denne var et nytt og artig bekjennskap for meg ; http://akvaforum.no/plante.cfm?id=1047

Hm..har ennå ikke funnet ut av hvordan jeg setter inn fungerende linker her inne?
Den sover på natten og legger bladene inntil stilken på nattestid. Jeg slår vanligvis av lyset sånn i 23 tiden på kvelden men i går var jeg opptatt og glemte det av, så det ble slukking en time senere. Så da at planten i alle de tre akvariene den står, hadde 'lagt seg'. Så da er spørsmålet; har den en indre klokke den går etter og hva styrer den og kan den 'vennes' til andre leggetider?
Legger ved bilde av planten, siden linken ikke er klikkbar.
Plussmedlem
Kult!

Jeg og går for en del levendefor. Er ikke så hissig på myggjakta, men det hender jeg slenger til med det også. Blir en del mark på de. Har noen kulturer med diverse leddyr gående. Supplerer med prosessmat og frossent.

Aktive URL'er lager du med trykke på den knappen over tekstfeltet med bilde av jordkloden og kjettingleddene. Så kan du skrive eller lime inn adressen til det du linker til.

Ja, veldig mange planter har det vi kaller døgnrytme. Cirkadisk rytme eller kronobiologisk rytme kalles det også.
Og jeg vil tippe at planten kan tilvennes annen døgnrytme i et kunstig miljø.







Hmpf..ser at linkene ligger der men får ikke åpnet dem.. Kommer bare opp at de ikke kan åpnes fordi tjener ikke ble funnet.. :/

Er det bare på mitt treskverk av et brett det ikke går eller får andre til å åpne dem?
Viktor
Kult! :) Jeg og går for en del levendefor. Er ikke så hissig på myggjakta, men det hender jeg slenger til med det også. Blir en del mark på de. Har noen kulturer med diverse leddyr gående. Supplerer med prosessmat og frossent. Aktive URL'er lager du med trykke på den knappen over tekstfeltet med bilde av jordkloden og kjettingleddene. Så kan du skrive eller lime inn adressen til det du linker til. :) Ja, veldig mange planter har det vi kaller døgnrytme. Cirkadisk rytme eller kronobiologisk rytme kalles det også. Og jeg vil tippe at planten kan tilvennes annen døgnrytme i et kunstig miljø.


Mark? Som i meitemark eller er det grindalsorm eller microorm du mener? Meitemark brukte jeg endel før, da jeg hadde større fisk. Veldig populært. Må ut å lete etter grindalsorm, så jeg får strtet en kultur igjen, tenkte også å bestille en startkultur med microorm, siden jeg har mye smått nå.
Hva slags leddyr er det du har?

Takk! Det funket det, dvs, jeg får jo ikke åpnet de linkene jeg la inn.. Kan være bare her, siden utstyret er gammelt og temmelig overfyllt..Nekter å bruke penger på nytt brett ennå, så lenge det funker sånn noenlunde.

Takk igjen Er jo klar over at mange planter hr døgnrytme men hadde ikke sjekket opp betegnelsene, så der lærte jeg noe nytt i dag også
Takk for bilete av kara dine. Alltid kjekt å sjå korleis andre har det

Eg føler meg som ei dårleg fiskemor når eg les om det ferske levandeforet de gir fiskane.
Dei stakkars fiskane mine må nok ta til takke med flak/tabletter og frossen for. Men det er vatnlopper(?) i vatnoverflata i karet som spesielt yngelen har jakta på, så litt ekstra får dei forhåpentligvis i seg-men da altså ikkje takka være meg! Må fiskar(keiser/neon/betta-i mitt tilfelle) ha levandefor? For i så tilfelle må eg nok bytte til reine algeetarar

Limnophila Sessiliflora (er det det som på folkemunne kallast hornblad?) gjer det samme; foldar seg sammen om kvelden når det er leggetid. Veldig praktisk med slike planter!
Fekk ikkje opne linkane du la ut eg heller. test
Plussmedlem
Neida, Liv. Man MÅ ikke gi levendefor.
Det er heldigvis en masse "ferdigmat" der ute som er av veldig god kvalitet, bare vi akvarister er nøye med utvalget (for det finnes mye søppel også; sånn som "Spirulina-tabletter" som aldri har sett en alge). Og gjør man som deg og kombinerer denne med frossenfor, så vil du ha sterke, friske fisker som lever lenge.

Mit råtips er: les innholdsfortegnelsen. Står det noe om hvete eller andre kornsorter, og spesielt om dette inntrer først i fortegnelsen, så styr unna.

Fordelen med levendefor man har avlet/fanget selv er at man da er helt sikker på innholdet, og at det stimulerer fiskene.
De smådyra du nevner, er de OPPÅ vannoverflata eller rett under? Hvis de er oppå, er det spretthaler du har. Harmløs liten skapning. Finnes i stort monn og i mange varianter over hele planeten.

Aqualibre: Skrev jeg leddyr? Jeg mente leddORM. Da er det mikromark og hvitmark det primært går i.
Plussmedlem
Liv Skamsar
Limnophila Sessiliflora (er det det som på folkemunne kallast hornblad?) gjer det samme; foldar seg sammen om kvelden når det er leggetid. Veldig praktisk med slike planter! Fekk ikkje opne linkane du la ut eg heller. [URLBLOCK1]


Nei, den likner, men ekte hornblad heter Ceratophyllum demersum. Men form og funksjon på disse er veldig lik.
Liv Skamsar
Takk for bilete av kara dine. Alltid kjekt å sjå korleis andre har det ;) Eg føler meg som ei dårleg fiskemor når eg les om det ferske levandeforet de gir fiskane. Dei stakkars fiskane mine må nok ta til takke med flak/tabletter og frossen for. Men det er vatnlopper(?) i vatnoverflata i karet som spesielt yngelen har jakta på, så litt ekstra får dei forhåpentligvis i seg-men da altså ikkje takka være meg! Må fiskar(keiser/neon/betta-i mitt tilfelle) ha levandefor? For i så tilfelle må eg nok bytte til reine algeetarar Limnophila Sessiliflora (er det det som på folkemunne kallast hornblad?) gjer det samme; foldar seg sammen om kvelden når det er leggetid. Veldig praktisk med slike planter! Fekk ikkje opne linkane du la ut eg heller. [URLBLOCK1]


Ja, det er artig å se andres kar, enig der.

Nei, de MÅ ikke ha levendefor men det er utvilsomt bra for fiskene og ikke minst går du glipp av den uforfalskede begeistringen fiskene oppviser når det kommer levende for i karet!
Enog med Viktor, de små 'vannloppene' ( såfremt de er over vann, altså på vannoverflaten) er nok spretthaler. Veldig vanlige i akvarier.

Sant nok, Limnophila praktiserer også 'nattmodus' . Som Viktor allerede har sagt, Limnophila og Hornblad er ikke samme art/slekt men har lignende egenskaper i akvariet.

Irriterende, da er det altså ikke bare jeg som ikke får åpnet de vedlagte linkene :/
Viktor
Aqualibre: Skrev jeg leddyr? Jeg mente leddORM. Da er det mikromark og hvitmark det primært går i.


Jepp, du skrev leddyr Aha, hvitmark? Det vi kalte grindalsorm tidligere? Skulle du ha overskudd av markene, både micro og hvite, så kjøper jeg gjerne startkulturer av deg
Plussmedlem
Det kan du godt. Send meg en melding med navn og adresse, så skal du få av begge.

Nei, hvitmark og grindalsmark er beslektet, men ikke samme art. Hvitmarken er lengre og kan bli opp mot 3-4 cm lange. Grindal stopper stort sett rundt 1-2 cm.
Viktor
Det kan du godt. :) Send meg en melding med navn og adresse, så skal du få av begge. Nei, hvitmark og grindalsmark er beslektet, men ikke samme art. Hvitmarken er lengre og kan bli opp mot 3-4 cm lange. Grindal stopper stort sett rundt 1-2 cm.


Flott,,det var veldig bra, da blir det utøkning på menyen for de vannlevende her i huset. Tror dog vi skal vemte til over helga, da postgangen er 'oppe og går' igjen.

Ramireziene har lagt egg igjen, denne gang på en rot. Blir interessant å se hvor lenge de passer yngelen denne gang.

Har du forresten det latinske navnet på denne hvitmarken?

Hvordan går det med husletingen, noen framgang?
Jeg har en stund hatt lyst på et nanokar til reker eller noe annet smått og godt og jammen fulgte ikke et lite kar på 30 liter etter meg hjem i går..

Med på lasset fulgte noen røtter og planter, så etter mye prøving fant jeg en 'scape' som jeg er sånn passelig fornøyd med. Det var lite utvalg på rotfronten for så små kar, så jeg måtte nøye med med røtter jeg i utgangspunktet syns var rimelig kjedelige.

Når det har grodd til litt så håper jeg det ser bedre ut. Satte opp karet i går og idag helte jeg oppi gugge fra et filter, i håp om å fremskynde innkjøringa litt.

Problemet er at det er så mange arter jeg har lyst på..( velkjent problem tipper jeg) , i utgangspunktet var det tenkt til reker men det kan hende jeg lander på Heterandria formosa, Pseudoepiplatys annulatus , Elassoma evergladei eller noe annet smågodt . ( og for de som måtte undre; niks, jeg skal ikke! mixe disse artene, det blir da snakk om et artskar. )

I 75 literen lekte rosentetraene for ett par dager siden, til stor glede for særdeles kardinaltetraene, som satte stor pris på fersk rogn. Ramirezihannen har utviklet en veldig finneprakt, mistenkelig lange syns jeg.. Jeg er ikke noen stor fan av avlsvarianter , dog er jeg ikke mer konsekvent at jeg har en hel del guppies med diverse haler.

I 54 literen med de tre guppiene (1,2) vokser 'guppygresset' ( en Najas art tipper jeg) så det spruter og jeg har forsynt alle de øvrige akvariene med avkutt. To små Cryptocoryner som var heller miserable da jeg fikk dem, har også vokst godt, den ene hadde typisk Crypt 'meltdown' da den ble flyttet men har kommet meget sterkt igjen.
Det er forøvrig ikke bare plantene som vokser i dette karet. Gupoybestanden har økt med X antall individet, det kryr av unger i forskjellig størrelse i karet. I dette karet ble det satt 4 reker ( antar en eller annen Neocaridinasort) . Jeg har ikke sett mer enn 2 og mistenker at det er bare to igjen men disse har til gjengjeld vokst godt. Dessverre ser det ut til å være to hunner. Guppyene utviser ingen interesse for rekene, som klatrer blandt plantene sammen med fiskene. Ser at guppy ikke blir anbefalt sammen med reker mange plasser og hadde de ynglet, så hadde vel guppyene ikke takket nei til ekstrafor.
Fikk tak i en ny rot i dag til minikaret og grus, så nå ble jeg straks mer fornøyd med oppsettet. Noen planter til og jeg tror dette kan bli bra. Så nå er det bare å vente på at det kjøres innn, den absolutt kjedeligste biten når man setter opp nytt kar.

... og der fikk jeg skiftet vann på 5 akvarier Vannverket er tatt til nåde igjen hos undertegnede, nå er det slutt på kloringen og vannet er igjen drikkende og brukbart til akvarier.

Legger ved et bilde av nanokaret, vannet er langt fra klart ennå etter dagens omrokkering men jeg tror det kan bli brukbrt etterhvert når plantene vokser til og med noen flyteplanter.

Så gjenstår det bare å bestemme seg for hva som skal være i karet.. Det er jo så mye jeg kunne tenkt meg, burde nok hatt minimum 6-7 kar til..
Har nå funnet plass til 250 literen i stua.. En bokhylle må vike, så nå må jeg bare finne ny plass tilbøkene og så er det bare å sette opp karet.

En 60 liter skal hentes i dag, vet dog ikke hvor jeg skal plassere det karet ennå :p

Nanokaret står fortsatt til innkjøring, det har allerede flyttet inn en del liv der, helt uten min hjelp. Skivesneglene var nå forsåvidt ok , de er flinke algespisere men disse toppluesneglene er jeg noe mindre begeistret for.. Må finne ut av hvordan jeg skal bli kvitt dem eller i alle fall holde bestanden nede. Å. Helle noe slags gift i karet er uaktuellt.
Tilfeldig bekjentskap
© Morten Kirkevåg
Reklame for plussmedlemskap