Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Håkon Kolderup © Jan Ove © Jan Terje Jenssen Berge
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Vannbytte etter sykdom
1  

Ida Johansen
Medlem female.gif
Fra: Tyristrand
Hei.

Vi har et 60 l akvarium med 3 molly, 1 algespiser og 4 platy (?) Tror det var det de sa i dyrebutikken. Vi har hatt akvariet siden starten av april. Det stod først i noen dager med bare stein og pynt, puttet deretter oppi planter så stod det i 2 uker før jeg hadde oppi 4 molly og 10 neontetra. Neontetrane døde etter en liten stund av hvit prikk sykdom. Den ene mollyen forsvant sporløst etter bare 2 dager. Jeg gav de medisin kjøpt på dyrebutikken, men neontetrane overlevde ikke. Han i butikken sa det ikke var nødvendig med vannbytte. Etter en liten stund kjøpte vi da 5 nye fisk. Oppdaget igår at platyene hadde hvite prikker på finner og haler. Gav medisin igår i følge doseringen. Det ser ut som at medisinen har fungert da de hvite prikkene er borte. Men på pakningsvedlegget til denne medisinen står det at vannbytte skal utføres. Så nå ble jeg usikker da han i dyrebutikken sa det ikke var nødvendig. Og hvordan skal jeg eventuelt gjennomføre et slikt vannbytte? Må alt vannet byttes? Hvor gjør jeg av fisken i mellomtiden? Må akvariet stå i nye 14 dager før fisken kan puttes tilbake hvis alt vannet byttes?

 
Postet 21.05.2018 kl. 16:56
[Rapportér innlegg]
2  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei!

Utfør vannbytte som det står spesifisert på medisinen du bruker.

Hvitprikk og "mystisk død/forsvinning" er et klassisk nybegynnerproblem. Det kommer av ustabile forhold i akvariet som er en følge av at filteret er for lite innkjørt.

Du skriver at du satte inn fisk etter ca 2,5 uker. Dessverre er dette midt i en kritisk fase i innkjøringen og akvarievannet ditt er mest sannsynlig fullt av ammoniak/nitritt som er dødelig for de fleste avanserte livsformer.

Ideelt sett så lar man akvariet stå uten fisk, men med vann og filter, i over en måned før man setter inn fisk. Men siden du allerede har fisk så vil jeg råde deg til å skifte vann ofte de nærmeste ukene. Ca 50% minimum annenhver dag. Aller helst hver dag.
Bytt vann en stund etter foringstid slik at du får sugd opp eventuell mat som blir liggende uspist. Fiskene dine er allerede svekket siden de har sloss mot sykdom og medisinering er belastende det også.

Jeg kan ikke garantere at det ender godt, men om du stiller opp så kan det fort gå bra også.
Her er en fin innføring i hva som skjer i vannet i et akvarium, og et par tips som er veldig viktig å ha med seg videre om man skal lykkes med akvarium. {url}
Det er nemlig mer komplisert og vanskeligere enn mange tror!
Men ved faraos loslitte skarabe-tøfler så herlig den er når alt er bra! :)

Lykke til videre.

History will be kind to me, for I intend to write it.
(Sist endret 22.05.2018 kl. 10:52 av Viktor )
 
Postet 22.05.2018 kl. 10:50
[Rapportér innlegg]
3  

Ida Johansen
Medlem female.gif
Fra: Tyristrand
Jeg var ikke klar over at det måtte stå så lenge, i dyrebutikken så sa de toppen 14 dager. Jeg utførte vannbytte igår og skal fortsette med det noen dager fremover. Fisken er kvitt alle hvite prikker og virker kvikk og rask så jeg håper de klarer seg. Takk for gode råd! Dette er tydeligvis mer innviklet enn de gav uttrykk for når vi kjøpte dette. I butikken sa de at daglig stell bestod av mating og se over at fiskene hadde det bra. Vannbytte/rens 4 ganger i året og ellers vask etter behov. Har jo skjønt etter hvert at det krever litt mer, men syns det er veldig gøy!

 
Postet 22.05.2018 kl. 17:05
[Rapportér innlegg]