Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Marte Stensby © Tom Lund © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
35l tank, helglass og pumpe
1  

Robin Gustavsen
Medlem male.gif
Fra: Tønsberg
Klikk på bilde for større versjon
God kveld! Satser på litt tips og råd da jeg føler jeg blir totalt villedet i butikk. Fikk beskjed fra ansatte i butikk at vi kunne ha 1 til max 3 slørhaler i 35l tanken første tur i butikk, noen dager senere (ansatt nr 2) fikk vi beskjed om max 1, vi kjøpte 1. Dro tilbake 2 dager etter å ble fortalt at 35l var alt for lite (ansatt nr 3), noe jeg skjønner godt da jeg ser hvor store de kan bli. Endte med at vi leverte inn slørhalen og mottok 4 guppy.

Har anskaffet minstemann på 2år og meg selv en liten tank på 35l. I tanken har vi smågrus, 4 planter, 2 skulpturer, pumpe og 4 guppy.

Har selv hatt 150-200l da jeg var 10-11år, men alt det har gått i glemmeboken. Hehe

Jeg ønsker å oppnå høyest mulig trivsel for de 4 som er der nå. Hatt tanken 2 uker nå, guppyene var veldig passive første døgnet før de kviknet til. Utifra det jeg ser så trives de, mye bevegelse fra top til bunn i tanken, kommer til glasset da minstemann skal gi mat osv osv.

Idag byttet jeg vann for første gang. Ca 1/3 små kjølig springvann. Skylte også filter(noe jeg nå har lest er fyfy) hehe.brukte også salt, da jeg ble anbefalt det, men lest at det heller ikke trengs? I starten var alle 4 fiskene oppe og smattet i vannskorpa og var små passive en times tid før det var full fres igjen.

- bør jeg anskaffe mer vegitasjon i tanken?
- bør jeg anskaffe en algespiser? Hvis plass nok.
- bør jeg da kjøpe sand for å jevne ut eventuelle skarpe kanter på smågrusen?
- bør pumpa produsere mye eller lite bevegelse i vannet?
- vannbytte, hvor mye, hvor ofte? Droppe å skylde rent filter hvis man ikke absolutt må?

Det ble mye tekst ser jeg nå! Men heller litt bedre opplyst så man kan ta best mulig vare på de fiskene vi har. Å heller oppgradere skalaen på tank og fisk når vi har fått skikkelig dreisen på det lille vi har nå.

Takk for eventuelle svar! Ha en fin fin helg videre!

 
Postet 25.05.2018 kl. 21:43
[Rapportér innlegg]
2  

Aqualibre
Medlem male.gif
Fra: Bodø
Hei og velkommen hit :)

Håper det står bra til med fiskene ennå.

Svarer litt om en annen men skal prøve å svare på det meste du spør om her.

For å ta anbefalingene fra dyrebutikken først; dessverre er ikke din opplevelse unik på noen måte. Kunnskapsnivået og interessen ( ikke bare for å selge mest mulig der og da) varierer dessverre veeldig mye fra ansatt/butikk til butikk. Det er synd av to grunner, for det første for fiskene, de er jo levende vesener og for de nye akvaristene.

Som du selv forstod, 3 slørhaler i en 35 liters tank er fullstendig feil. En så liten tank er ikke nok for en engang. Det blir jo tross alt store fisker.

Nå er det engang slik at akvariets størrelse i liter, bør være omvendt proporsjonalt med eierens kunnskapsnivå.. Dvs at jo mindre erfaring man har, jo større akvarium bør man starte med. Det kan høres merkelig ut men svingninger i vannverdier skjer mye fortere i et mindre vannvolum enn i et større og således er egentlig de helt små karene ( alt under 60-100 liter etter min mening) bare noe som jeg ville anbefalt noe mer erfarne akvarister å sysle med.

I tillegg er det jo mye morsommere med en noe større tank, da muligheten for å innrede og ha noe mer fisk øker vesentlig.

Men for å ta utgangspunkt i de 35 literne du har nå, det er vanskelig å svare på om du bør ha flere planter; det kommer sn på hvilke arter du har nå og om de vokser.
Dropp algespiseren, det er det ikke plass til. Bruk heller en algeskrape på frontglasset ved behov.
Hvis de fire guppyene du har nå trives, så vil det snart bli flere ( under forutsetning av at det er minst en hunnfisk så klart) og det blir uansett snart for fullt i karet .
Du trenger ikke sand til guppy, de klarer seg godt medvanlig akvariegrus.

Pumpa bør ikke produsere så mye bevegelse at fiskene blir 'kostet rundt' i karet og er den alt for kraftig , så vil eventuell yngel stå i fare for å bli sugd inn.

Vannbytte; 1/3 er ganske mye , særdeles på så lite volum. Bytt heller ca 20-25 % en gang i uka og pass på at temperaturen er tilnærmet den samme som ( altså omtrent like varmt, IKKE varmere) i akvariet. Store vannbytter med stor temp.forskjell gir fisken lettere sjokk og øker faren for sykdom.

Du nevner at toåringen din forer fiskene..Helt sikkert morsomt for barnet men klarer et så lite barn å styre mengden med for tilstrekkelig? Særdeles siden det bare dreier seg om 4 små fisk. Overforing er en sikker vei til dårlige vannverdier og økt behov for vannbytter.

 
Postet 28.05.2018 kl. 09:10
[Rapportér innlegg]
3  

Robin Gustavsen
Medlem male.gif
Fra: Tønsberg
Tusen takk for tips! Når det kommer til 2 åringen, så er det jeg som porsonerer maten oppi lokket, så heller junior oppi tanken :) hehe

De lever og trives stort enda, så nor har man gjort riktig hvertfall! (Hittil) hehe :)

 
Postet 28.05.2018 kl. 09:38
[Rapportér innlegg]