Toppluesnegler; hvordan kontrollere bestanden?

I nanokaret ( 30 liter) som står til innkjøring har det dukket opp mye interessant liv.. Karet er innredet og beplantet men intet annet enn det som har dukket opp'av seg selv', enn så lenge.
Forutenom de vanlige små skivesneglene, så har det også dukket opp rimelig mange toppluesnegler ( og flere blir det nok, skal man dømme etter de utallige eggklasene..) et nytt bekjentskap for meg. Disse må enten ha kommet med grusen eller plantene.

Selv om det er spennende med liv i karet, så ser jeg at disse små toppluene kan bli et problem og spesiellt dekorative er de jo heller ikke.

Siden karet er så lite er det jo svært begrenset hva man kan ha av fisk eventuellt ( og som ville være interessert i sneglene) så hva gjør man?

Tar jegersnegler toppluer? De ser jo relativt godt beskyttet ut, under 'luen'.

Jeg har lekt litt med tanken på dvergkulefisk i dette karet( om jeg skulle få tak i en) tar disse toppluer?

Det er uaktuellt å tilføre karet noen form for gift.
Jeg har en slik en fra Sera:

[External Image]

Man plasserer en fortablett i den røde holderen i midten, og så kryper sneglene inn under kammene på sidene og kommer seg ikke ut igjen.

Små fisk kan også fanges, og det tåler de ikke nødvendigvis så godt, men hvis akvariet ditt er fiskeløst kan det være en effektiv måte å redusere sneglebestanden kraftig. Jeg klarte å nesten utrydde sandsneglene i et ganske stort akvarium i løpet av en uke eller to, ved å tømme fellen daglig.
Kampfisk
Jeg har en slik en fra Sera: [IMG]https://www.drsfostersmith.com/images/Categoryimages/larger/lg-71356-51283-fish-supply.jpg[/IMG] Man plasserer en fortablett i den røde holderen i midten, og så kryper sneglene inn under kammene på sidene og kommer seg ikke ut igjen. Små fisk kan også fanges, og det tåler de ikke nødvendigvis så godt, men hvis akvariet ditt er fiskeløst kan det være en effektiv måte å redusere sneglebestanden kraftig. Jeg klarte å nesten utrydde sandsneglene i et ganske stort akvarium i løpet av en uke eller to, ved å tømme fellen daglig.


Takk for tips Dog frykter jeg at fella ikke vil være så effektiv for så små snegler det er snakk om, som disse toppluene. Jeg googlet fella og kom bla opp med denne videoen. ( uheldigvis finner jeg ikke ut hvordan man setter inn fungerende linker her inne.. ) Så man må nesten bare kopiere adressen under.




https://m.youtube.com/watch?v=8f0afVMMw9E



Jeg har selv slike toppluer i et par kar, men ikke i dvergkulekaret (om de noensinne har vært der, så har de nok blitt spist). Jeg syns aldri det har utviklet seg til problematiske mengder - det er til enhver tid bare noen få som er synlige. Jeg tror man kommer langt med å holde fôring og annet avfall på et lavt nivå.
Kuledrøm
Jeg har selv slike toppluer i et par kar, men ikke i dvergkulekaret (om de noensinne har vært der, så har de nok blitt spist). Jeg syns aldri det har utviklet seg til problematiske mengder - det er til enhver tid bare noen få som er synlige. Jeg tror man kommer langt med å holde fôring og annet avfall på et lavt nivå. :-)


Får håpe det ikke blir så mange her heller. Det fores jo ikke idet hele i dette karet og ikke er det noen råtnende plantedeler heller men jeg syns likevel at de har mangfoldiggjort seg relativt raskt.. Får håpe det stabiliserer seg på et ok nivå, hvis jeg ikke ender opp med en dvergkule

Apropos kuler, griser de virkelig så meget som jeg leser at de gjør? Ved foring tenker jeg her på. Har aldri hatt kulefisk hjemme før, så jeg har ingen egen erfaring med dem.
Ok, kanskje det varierer litt hva som trigger toppluenes formeringsvilje. Jeg har generelt ikke helt taket på å få pestsnegler til å ta av i mengder, uansett hvor hardt jeg prøver, såååå... Hehe

Kulefisk spiser gjerne skalldyr og snegler, som de knuser og fillerister og matrester flyr veggimellom... Og så er de også veldig glupske, og spiser til de nesten sprekker, så det blir mye avfall per fisk om man ikke passer på mengdene. Når de overspiser, kommer ufordøyd mat ut igjen og forurenser ytterligere. Dvergkulene suger gjerne sneglene ut av skallet, og de får ikke ut alt på den måten, så da blir resten liggende og råtne inni skallet. Så ja, de griser endel, men det kommer litt an på hva de spiser og hvor mye de får. Har man stort nok vannvolum og bytter nok vann ofte nok, er jo grising ikke noe problem. Når det er sagt, så er dvergkulekaret mitt det karet som har hatt det største næringsunderskuddet (med tanke på plantevekst). De er jo så bittesmå, og det er ikke mye mat som trengs pr. stk. Det er mye lettere å overfôre med f.eks. tørrfor i et vanlig selskapskar med mye fisk enn det er å overfôre i et kar med noen få, små fisk som er ekstra enkelt å se fysisk at har spist nok. Amanoreker og sandsnegler i samme kar er dessuten flinke til å rydde opp matrester.

Husk at det er ekstra viktig for kulefisk med stabile vannverdier og god vannkvalitet, da de er skjelløse fisk som er svært sensitive overfor ammoniakk, nitritt, dels nitrat, metallet kobber, og også variasjon i pH, GH og temperatur.
Takk for svar Kuledrøm

Nå blir det ikke småkuler i nanokaret som sagt i annen tråd, syns uansett det var i minste laget. Nå har jeg jo en tom 54 liter stående, har ikke bestemt meg for hva som skal være i den når den kommer opp, mulig ett par-tre småkuler kunne vært aktuellt. Jeg har jo ikke manko på snegler i de andre karene, så levendefor burde ikke være noe problem.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap