Riper i bunnglasset på 250 liter, bekymringsverdig?

Etter å ha holdt på i hele dag med å lage plass til 250 literen, kjøpe nytt 'bord' ( 50 cm tykk isopor som bord) og vaske akvariet og få det på plass..Så oppdaget jeg at det er riper i bunnglasset.

Ingen går over hele bunnen men det er noen her og der. Jeg kan se ripene når bunnen er tørr men jeg kan ikke kjenne de når jeg drar fingertuppen over. Jeg kjenner de ikke uten å dra en negl over. De lengste er vel ca 15-20 cm.

Så nå er det store spørsmålet om jeg burde være bekymret? Jeg vil jo nødig ha 250 liter vann på gulvet.

Jeg tenkte jo å starte med fylling i kveld men nå vil jeg gjerne høre hva dere tenker om saken først?
Plussmedlem
Ut fra beskrivelsen så hadde jeg nok ikke giddet bekymre meg nevneverdig for de. Riper blir det alltid. Er tross alt snakk om sand og grus oppi der
Ja, riper blir det på innsiden av bunnen, så lenge man har noe hardere enn røtter i akvariet.

Regner med at du har et liggeunderlag eller lignende mellom akvariebunn og bord (altså på yttersiden av bunnplata). Den største faren med bunnen er nemlig hvis det ligger en bitteliten stein eller annen ujevnhet mellom bord og glass. Uten noe mykt imellom vil dette føre til at mye av vekten blir konsentrert på et bittelite punkt.
Kampfisk
Ja, riper blir det på innsiden av bunnen, så lenge man har noe hardere enn røtter i akvariet. Regner med at du har et liggeunderlag eller lignende mellom akvariebunn og bord (altså på yttersiden av bunnplata). Den største faren med bunnen er nemlig hvis det ligger en bitteliten stein eller annen ujevnhet mellom bord og glass. Uten noe mykt imellom vil dette føre til at mye av vekten blir konsentrert på et bittelite punkt.


Takk for svar, milo og Kampfisk

Akvariet er et Akvastabil rammeakvarium, så det er vel i allefall en halv cm. klaring mellom bunnglass og underlag/bord. Bordet er rett og slett 50 cm isopor, innpakket i plast. Har hatt god erfaring med isopor,særlig når man bor i gammelt hus med ujevnt gulv. Isopor vil vel 'utjevne' eventuelle skjevheter, så lenge akvariet ikke står og vipper, tenker jeg? Dette er vanlig hvit isopor, ikke den blåfargede typen som er mer trykkfast.

De akvariene som står på bord her, har isopor eventuellt flere omganger med liggeunderlag under seg.

Når vi nå er inne på isopor, kan man ha isopor inne i akvariet( ubehandlet) uten fare for innvånerne?
Plussmedlem
Hei, Aqualibre!

Ja, jeg jobber for isoporprodusent og under normale omstendigheter så reagerer ikke isopor med vann i nevneverdig grad. Noe avlekk av styren og andre bestanddeler er det, men nivåene skal ikke være mer helseskadelig enn andre plastprodukter. Isopor er 98 % luft.

Isopor brukes en del som basis for akvariebakgrunner og disse males ofte med akrylmaling og andre overflatemidler. Avgangen fra isopor til vann vil dermed bli mindre enn om isoporen var "naken". Temperatur og kvalitet på isoporen spiller også en rolle. Jo tettere støp, jo mindre lekkasje til vann.

Men - det finnes to varianter isopor som du primært vil støte på. Den ene kalles EPS, den andre XPS. Det er liten forskjell på disse, men for oss akvarister er det greit å vite at ubehandlet EPS vil suge til seg vann, mens XPS ikke trekker til seg vann. Det har med porestruktur å gjøre.
Denne egenskapen gjør at jeg derfor ikke vil anbefale å bruke EPS uten overflatebehandling.
Viktor
Hei, Aqualibre! Ja, jeg jobber for isoporprodusent og under normale omstendigheter så reagerer ikke isopor med vann i nevneverdig grad. Noe avlekk av styren og andre bestanddeler er det, men nivåene skal ikke være mer helseskadelig enn andre plastprodukter. Isopor er 98 % luft. Isopor brukes en del som basis for akvariebakgrunner og disse males ofte med akrylmaling og andre overflatemidler. Avgangen fra isopor til vann vil dermed bli mindre enn om isoporen var "naken". Temperatur og kvalitet på isoporen spiller også en rolle. Jo tettere støp, jo mindre lekkasje til vann. Men - det finnes to varianter isopor som du primært vil støte på. Den ene kalles EPS, den andre XPS. Det er liten forskjell på disse, men for oss akvarister er det greit å vite at ubehandlet EPS vil suge til seg vann, mens XPS ikke trekker til seg vann. Det har med porestruktur å gjøre. Denne egenskapen gjør at jeg derfor ikke vil anbefale å bruke EPS uten overflatebehandling.


Takk for svar Viktor
Nyttig info dette og så kan jeg av erfaring legge til at EPS ikke bare trekker vann men også kattepiss.. Jeg hadde jo et 50 cm underlag liggende ( innpakket ) i garasjen som var brukt til karet tidligere. Det ble hentet fram samtidig med akvariet og jeg pakket det ut for å se på det.. Både farge og ikke minst odør ga klar beskjed om at også dette var nedpisset av nabokatter og jeg sendte nok en varm tanke til kattekrekene.. Forsøk på å spyle isoporen var nytteløs, det kom store mengder piss rennende men det lot til å å ha trukket så godt inn, at det var bare å kassere og kjøpe nytt.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap