Hvor ømfindtlige er nå egentlig reker?

Jeg satte jo opp nanokaret ( 30 liter) med tanke på å ha noen reker der. ( Neocaridina og/eller Caridina)

Mens jeg venter på at dette skal bli innkjørt, så besøker jeg titt og ofte diverse rekefora, fra fjern og nær. Etter å ha lest et ikke ubetydelig antall innlegg om flrst og fremst de ovennevnte, så har jeg blitt noe usikker på om jeg heller skal gå for noe smått ( og strømeleskende , betydelig kraft i det lille medfølgende filteret..) i fiskevei istedet..

For å sette det hele litt på spissen så sitter jeg igjen med omtren følgende inntrykk; Reker tåler en hel del og de yngler som bare det, selv i akvarier med 'upassende' fiskeselskap , ikkeno ekstra hensyn taes ved vannskift o.l.

Motpolen hevder at reker er nokså ømtålelige vesen og vannbytter må ikke foretaes for ofte, det må tars hensyn til når rekene har skiftet skall ( ved vannbytte..eh..alle skifter vel ikke samtidig..) og man bør aller helst benytte dryppmetoden også ved vannskifte..
Vel..jeg kjenner meg selv såpass godt, at dryppmetoden ved vannskifter, det gidder jeg rett og slett ikke. Det er jeg ikke tålmodig nok til.

Jeg hadde tenkt å starte med noen Neocaridina, da jeg oppfatter det slik at disse er de enkleste, i allefall de stammene som ikke er så høyt foredlet.

Såe..hvor krevende er de små skalldyrene egentlig?
Jeg har kun erfaring med amanoreker (Caridina multidentata) og rili-reker (Neocaridina davidi 'Rili'). Og jeg syns de er enkle å holde. Amanorekene har jeg hatt sammen med dvergkulene i snart 3,5 år (de samme individene), rilirekene har gått i 2 forskjellige kar sammen med snegler og/eller fisk over en periode på mer enn 3 år (ørten generasjoner). De har alle fått 50 % vannbytter hver 1-2 uker, og det har aldri vært noe problem, men det må framheves at jeg er nøye med å lufte vannet, temperere det og evt. tilpasse vannverdier på forhånd. Det første karet med rili-reker har hatt både pH-kræsj og noen ganger lave nivåer av nitritt. Likevel klarte stammen seg bra (ett og annet individ falt fra i slike tilfeller, men få). Det gikk helt galt én gang, og da vet jeg ikke helt hva som skjedde. Jeg mistenker (over)dosering med mikronæring til planter - det var den eneste gangen jeg har prøvd å gjødsle i det karet. Det sies at reker tåler jern dårlig, så vær obs på det. Jeg satt igjen med 4 hunner og 1 hann som jeg flyttet til et annet kar. Bestanden tok seg fort opp igjen. Dessverre var det jo de minst fargesterke som overlevde, så det ble en dårlig stamme utav det (og den var ikke veldig god i utgangspunktet heller). Amanorekene har tålt gjødsling med både makro og mikro bra, den tiden jeg drev med det.

Jeg tror det først og fremst er Caridina-reker av typen krystallreker, biereker, tigerreker o.l. som er mindre hardføre. Disse krever mer spesifikke vannverdier og mineralinnhold i vannet, og er mer nøye på temperaturen osv. Neocaridina går jo generelt for å være enkle, og særlig de som ikke er høyt foredlet, som du nevner. Min erfaring er at det stemmer. Slik jeg drifter mine akvarier, ihvertfall. Så det er bare å prøve!
Plussmedlem
Erfaringen min med reker (Neocaridina 'Kirsebær' og varianter av dette) er at til å være så små, så er de ekstremt tilpasningsdyktige og seigliva.

Det eneste jeg har opplevd de er vare på er kobber.
Hadde en liten runde med kobberforgifning for en del år tilbake. Nivået var ikke høyere enn at fiskene i det samme karet var helt uanfektet og også fiskeyngel ble født og vokste opp uten problemer, men rekene var utsatt for en veritabel etnisk rensing.

Ellers, når det kommer til temperatur og vannkvalitet så skal dette være rimelig elendig før det virker å være et problem.
I vinter røyk det en sikring i kjelleren grunnet en bedriten varmekolbe. Laveste målte temperatur i akvarievannet var litt under 7 grader i opp imot 2 dager. Jeg fant ikke en eneste død reke, men mistet 7-8 fisker.

Har bare hatt reker i en seks måneders tid nå, men dette er hva jeg har erfart
Cardinia, som angivelig skal være den sorten som er mest ømfintlig for forandringer i vannet, er nok noe ømfintlig for vannverdier.
Satte ut noen Cardinia og noen Neocardinia i et akvarium som ikke har vært tiltenkt å ha noen reker i. CRS og CBS viste tegn til at noe var veldig feil etter bare et par tre dager. Hvit fargen deres forsvant nesten og de ble nesten helt røde og helt svarte.
Neocardinia har klart overgangen mye bedre, de yngler faktisk, noen reke yngel blir gjennomsiktige og noen ser litt utvasket ut mens andre igjen beholder blå og svart fargen sin, noe som ikke er uvanlig da Neocardinia vaskes ut om man ikke driver å selekterer rekene.
Det går også cherry barber i denne tanken, som forøvrig er et svartvannskar. Noe som forklarer den noe høyere TDS som er målt og lavere pH.

Reke tank :
23 grader
Ph 6.4
Gh 6
Kh 0-1
Nitrat 1-5
TDS 156

Den andre tanken:
27 grader
Ph 6
Kh 0-1
Gh 5
Nitrat 10-15
TDS 274

Jeg bruker GH+ i begge karene. Men kun et salt som er beregnet til reker i Tank 1, Tank 2 bruker jeg "vanlig" Gh+ salt som jeg har blitt anbefalt å ikke bruke til reker da det var forskjellig i dette saltet som rekene ikke tålte. Husker ikke hva det var...

Noen sier det er temperatur forskjellen og nitrat, andre sier at ingen av disse forskjellene i vannet skal ha noe innvirkning slik som jeg har beskrevet om farge, mens andre mener det er saltet.
Alle er uansett helt brennsikker på det de mener er riktig Så jeg vet ikke, men løsningen til fargeskiftet til Cardinia ligger i disse vannverdiene iværtfall.


Prosentvis så er det lavere vannbytte i svartvannskaret enn reke karet. Itillegg tempereres vannet til rekene over natten. Vet ikke om dette er nødvendig, men gjør det uansett
I svartvannskaret tempereres ikke vannet. Der går det rett fra kaldeste på kranen og rett i karet.
Takk for svar, Kuledrøm, Viktor og Thomas Muggerud

Jeg har fått med meg overfølsomheten for kobber og jern i diverse fora. Jeg får la være å bruke vann fra varmtvannstanken og heller tempere vann over natten til rekekaret og gjødning blir ikke brukt der, så jern burde ikke være noe problem.

Jeg kjøpte jo fire reker på den lokale butikken ( angrer på at jeg ikke kjøpte flere men..) og disse ble satt i karet med de tre ( nåja..det var i starten det..) guppyene. Her ble det ikke spart på skjellsanden, så uten å ha testet vannet, vil jeg anta at PH' en ikke er spesiellt lav..

Disse rekene som jeg er rimelig sikker på nå er vanlige 'Kirsebærreker' har vokst og blitt rimelig røde og fine. Dvs, de to som jeg ser. Mistenker at det er bare to igjen og de ser ut som hunner, begge to. Det er en veritabel jungel i karet, Naja'sen (?) vokser noe voldsomt og selv etter en kraftig utrenskning nå, siden jeg behøvde planter til 250 literen, så merkes ikke det.

Skal nanokaret gå en stund til, så bestiller jeg vanlige 'Kirsebær' og satser på at det går bra Skulle dette gå bra, så kanskje man får lyst å prøve noen Caridina senere

Et spørsmål om foring tilslutt; i nanokaret blir det jo ikke noe fisk,bare rekene, hva slags for anbefaler dere da ? Jeg ser jo at det ikke er helt få merker å velge mellom og alle er de jo selvfølgelig det aller beste.. :p

Jeg gir Dennerle Complete Shrimp King, også gir jeg kokte grønnsaker tre ganger i uken istedenfor Dennerle Complete
Squash, spinat, agurk etc
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap