Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Silje Oksavik © Linda Widente © Bettina
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Filter bakterier «holdbarhet»?
1  

brunsame
Medlem male.gif
Fra: Vigra
Noen som har noe formening i hvor lenge «di gode» bakteriene i et filter lever uten vann?

Grunnen til at jeg lurer er at jeg skal sette opp nytt malawi kar når huset er ferdig oppusset, det blir etter planen en 720L med 250-350L sump under. Tenkte da å lage til halvautomatisk vannskifte i sumpen, sånn at jeg tapper tom hele sumpen, for så fylle den med nytt kaldt vann, så tenkte jeg en liten pumpe sirkulerer dette internt i sumpen en stund for å få opp tempen på vannet (varmekolber osv blir plassert i sumpen) før sirkulasjonen opp i hovedkaret blir starta ijen..

Men om dette blir løsninga, så vill jo filtermediet i sumpen stå uten vann en stund, er det et problem?

 
Postet 29.06.2018 kl. 20:12
[Rapportér innlegg]
2  

Two82
Medlem male.gif
Fra: Drøbak
Filtermediet skal vel helst ikke tørke. Bakteriene trenger også oksygen som sikkert er det som tar knekken på dem først. Lage noen kasser med mediet i sumpen som lett kan tas ut å legges i akvarievannet du tømmer til du får opp tempen er løsning kanskje?

 
Postet 30.06.2018 kl. 01:46
[Rapportér innlegg]
3  

L a r s
Medlem male.gif
Fra: Fredrikstad
Uten gjennomstrømming er det snakk om noen få timer før bakteriene dør og råtner.

 
Postet 30.06.2018 kl. 14:09
[Rapportér innlegg]
4  

brunsame
Medlem male.gif
Fra: Vigra
sitat av Two82:
Filtermediet skal vel helst ikke tørke. Bakteriene trenger også oksygen som sikkert er det som tar knekken på dem først. Lage noen kasser med mediet i sumpen som lett kan tas ut å legges i akvarievannet du tømmer til du får opp tempen er løsning kanskje?


Karet skal stå på en kjellerstue med parkett gulv, så å drive å løfte filter matrealet over i en balje en gang i uka er ikkje et tema desverre.. det blir alt for mykje rot og vannsøl. Vannet skal pumpes rett i sluken og nytt skal i rett ifra springen med en og samme slangen for minst mulig søl.

 
Postet 30.06.2018 kl. 17:43
[Rapportér innlegg]
5  

brunsame
Medlem male.gif
Fra: Vigra
sitat av L a r s:
Uten gjennomstrømming er det snakk om noen få timer før bakteriene dør og råtner.


Med den pumpa jeg har for tømming av karet i dag som pumper 340l i timen så viøø det jo ra rett under en time å tømme sumpen, og 20-30 min å fylle det ijen.
Jeg kan jo kjøpe en større pumpe muligens så karet tømmer seg fortere da, sånn man får tømt og fylt det ijen på ca en time?

 
Postet 30.06.2018 kl. 17:47
[Rapportér innlegg]
6  

purdnan
Medlem male.gif
Fra: kr.sand
Hei, jeg har mange akvarier og funnet en løsning som fungerer bra.Først: ingen god idet å tømme sumpen og fylle den med kaldt vann,det tåler ikke bakteriene i filteret.Da er det bedre å stoppe pumpa og bruke hevert på akvariet,og fylle med slange som er koblet til blandebatteri dusj/vask.Det er heller ikke helt 100 siden oppstart på ei pumpe som begynner å gro litt til krever rensing litt oftere.Det aller beste er etter min mening ordentlige lange slanger som kan ligge sikkert over kant.Jeg bruker et slangebenn med 10cm filterslange som omslutter hageslangen med slangeklemme.Det beste er å ha 2 slike slanger, så kan du fylle i sumpen samtidig som du tapper.Med en aktiv hverdag er jeg nødt til å ha ordentlige løsninger der jeg rask skrur av "dusjen" og på med hageslange overgangen,det finnes også overganger der både dusj og tappeslangen kan være påkoblet samtidig med stengekraner selvfølgelig.Lykke til og finn en ordentlig løsning, du vil aldri angre! hilsen Terje.

 
Postet 01.07.2018 kl. 08:16
[Rapportér innlegg]
7  

milo
Moderator male.gif
Plussmedlem
Fra: Sarpsborg
Tror den løsningen du har lagt opp til vil gi deg mer problemer enn glede....

 
Postet 01.07.2018 kl. 12:29
[Rapportér innlegg]
8  

LightDan
Medlem male.gif
Fra: oslo
I stort sett alla filter jag sett är dimensionerad för att genomströmmas akvariet 4-6 gånger per timme, Eheim brukar ha filter med relativt lågt flöde, vilket innebär en genomströmning på 2 gånger per timme.

Alltså är en 340-liters pump dimensionerad för ett 75-liters akvarium eller mindre, så du bör nog skaffa en större pump, ja.

Med det sagt, du kan fortsatt använda din lösning, använd en bytta och blöt filtermaterialet i sumpen med vattnet från botten i sumpen var tionde minut eller så, så håller det sig fuktigt och genomluftat. Du bör också fylla på med vatten som är anpassat efter akvariumtempen. Snabba svängningar i temperaturen dräper en del av bakterierna precis som det skulle göra att slänga dina fiskar rätt över från en temperatur till en annan.
Behandla dina filterbakterier på samma sätt som du behandlar dina fiskar med tillvänjning till nya temperaturer och vattenvärden.
Akvariehobbyn handlar ju i grunden om att upprätthålla en bakteriekultur som kan hålla dina fiskar i livet, så visa lika stor respekt fr dina filterbakterier som dina fiskar.

If I can't find a way, I'll make one!
 
Postet 13.10.2018 kl. 11:04
[Rapportér innlegg]
9  

Johnny R. Pedersen
Medlem male.gif
Fra: Haslum
Ser siste innlegg er gammelt men kommer med ett innspill likevel... :)

Utover det som nevnes over med tørt filter = døde bakterier :

Allerede etter 15 - 20 minutter vil de snille bakteriene i filter materiale begynne å dø ned i innvendige filter eller canisterfilter... dette pga av at de er avhengige av oksygen som de får ved vannet som strømmer over de. Jo lengre tid som går feks ved strømstans jo mer sannsynlig er det at det krasjer siden det ikke er vann som beveger seg... mistenker at mange som får krasj har hatt strømbrudd og ikke viste det fordi strømmen kommer tilbake og de ikke vet at den har vært borte...

Man kan redusere denne problematikken litt om man bruker svamp på inntaksrøret eller om man bruker svampfilter inne i karet da bakteriene kan overleve lenger der siden de da ihvertfall for en stund kan hente oksygen fra karvannet...

Er det snakk om sump så kommer det litt an på sumpen og hvor mye vann som er i den delen som har filtermaterialet - er det små seksjoner og stillestående vann holder det ikke lenge og man må ihvertfall ikke starte med det vannet som er i sumpen.... man kan krysse fingrene for at man kanskje kan starte med bakteriene som er i karet for å komme tilbake etter ett krasj..

 
Postet 14.01.2020 kl. 17:24
[Rapportér innlegg]
10  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Min strategi er ikke vitenskapelig bevist, så ta den med en klype salt. Men den har funket greit for meg så langt, for det det er verdt.

1. Rens filteret. Da blir det færre bakterier som konkurrerer om oksygen.
2. Tøm filteret for vann. Luft inneholder mye mer oksygen enn vann.
3. Lukk filteret, eller dekk det til hvis det er et åpent sumpfilter. Selv om vi har fylt filteret med luft, vil vi ikke at filtersubstratet skal tørke ut.
4. Ikke la filteret bli for kaldt. Prøv å holde det over 20 grader.

Nå mener jeg at bakteriene skal kunne holde seg i en del timer, minst. Men jeg garanterer selvfølgelig ingenting.

 
Postet 15.01.2020 kl. 14:05
[Rapportér innlegg]