" I hodet på en fisk" bok av Jonathan Balcombe

Enhver som er interessert i fisk, enten på den ene eller den andre måten anbefales å lese denne



Fra vaskeseddelen;
Det vi så skjødesløst omtaler som «fisk», er i virkeligheten en fantastisk ansamling av dyr med mangfoldige egenskaper. Over 33 000 fiskearter er hittil kjent og beskrevet, og de utgjør hele 60 % av alle jordens kjente virveldyr. Havdypet er verdens største habitat, og de fleste av verdens dyrearter lever altså her. Med tanke på at mindre enn 5 % av verdenshavene er utforsket, er det temmelig mange fiskearter som vi per i dag ikke kjenner. Selv på dyp som er lette å utforske, fins det sannsynligvis mange arter som ennå ikke er oppdaget.

Jonathan Balcombe har skrevet en underholdende og interessant bok om fiskenes egenskaper og ferdigheter. Ja, hva som utgjør en fisk … og mange overraskelser venter leseren!

Den misforståtte fisken
Det fins hyllemeter på hyllemeter om hvordan fange fisk, men lite er tidligere skrevet om hvordan verden ser ut gjennom fiskens øyne. Det er på tide at noen gir fisken en stemme, syns Jonathan Balcolme. Takket være ny forskning innen blant annet nevrobiologi og økologi, har vi nå en større forståelse av hvordan fisken oppfatter og opplever sine omgivelser. Balcolme er ikke ute etter å gi sports- og yrkes-fiskere søvnløse netter og dårlig samvittighet, men det er likevel på sin plass å reflektere over forholdet mellom mennesker og dyr, mener han.

Fisk har i regelen en ganske liten hjerne i forhold til kroppsstørrelsen. Balcombe forklarer dette med at fisk ikke trenger å redusere kroppsstørrelsen slik som har vært en evolusjonær fordel for dyr på land. Dyr i vann lever i en tilnærmet vektløs tilværelse, og de har stor fordel av kraftige muskler. Som for eksempel hvaler som jo er pattedyr som gikk fra å leve på land til å leve i vann. Verdens minste fisk er for øvrig en bitteliten kutling på bare 0,85 cm.

Blant fiskene finner man et stort mangfold. Noen grupper har en fruktbarhet ingen andre virveldyr kan vise maken til, mens andre, for eksempel haier, kun kan produsere én unge i året. Balcombe forteller om fininnstilte sanseorganer, om hvordan fisk kommuniserer, om hvordan de kan lære av sine tabber og at man faktisk kan få kontakt med en fisk. Balcombe påstår sågar at akvariefisken din kan kjenne deg igjen, og han har også eksempler på at fisk kan like å bli klødd og klappet under haken som en hund.

Føler fisken smerte?
Man kan anta at det fanges og drepes nesten 3 billioner fisker hvert år på verdensbasis. Mange dør ved kvelning eller trykkfall når de blir tatt opp av vannet. Forfatteren mener det kan være på tide med et paradigmeskifte i hvordan vi ser på og behandler fisk. Forskerne er ganske enige om at vi bør vise samme hensyn overfor fisk som landvirveldyr når det gjelder smertelindring. Og denne dyregruppa har faktisk en del mentale ferdigheter. Våre fordommer mot fisk kan kanskje ha noe med at fiskene ikke viser ansiktsuttrykk som vi kan forbinde med følelser?

I dag vet vi mer om fisker enn vi gjorde for hundre år siden. Og Jonathan Balcombe har virkelig skrevet en interessant populærvitenskapelig bok som alle naturinteresserte vil kose seg med. Boka er lettlest, morsom og gir deg en haug med kunnskaper du garantert ikke hadde fra før. Sushi blir aldri det samme etter dette. Kanskje ikke fisketuren heller.

Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap